Витамин B12 - тема 11

• 16 875
  • 378
  •   2
Отговори
# 285
Според мен си е изцяло генетично. Тъй като имам наблюдения над моя род и ранното побеляване е при над 3/4 от преките роднини. Доколко съвпада с недостиг е по-скоро съвпадение.

# 286
Да, побеляването е генетично и да, може да настъпи преждевременно от дефицит на Б12. Дефицита влияе по различен начин на всички, някой имат неврологични симптоми при малък дефицит, други нямат никакви симптоми при ниски стойности. Всичко е много много индивидуално.

# 287
А това побеляване, причинено от недостиг на B12 след прием и възстановяване на добри стойности, премахва ли белите коси или е невъзвратимо веднъж започнало от недостига?

# 288
  • София
Здравейте, на какво може да се дължи високата стойност на витамин Б12, при дете, което не е приемало добавки съдържащи Б12. Също така е и с висока стойност и на вит. Б2.

# 289
  • Пловдив
Здравейте, пиша ако някой е запознат да ми помогне. Майка е на 74 години внезапно и стана нещо лошо вдигна кръвно, то се регулира с хапчетата, ноооо това постоянно да и е лошо остана. Ходихме къде ли не гастроентеролог, невролог, отоневролог. Има си проблеми но не са толкова сериозни. ЯМР на мозък правиха има стеснения, но донякъде нормални за възрастта. Сериозен проблем не откриха. ВИТАМИН В12 в епикризата пише 74.0 изследван е в ПЪЛМЕД Пловдив незнам какви са референтните стойности. Изписан е да се пие 1000 по една таблетка сутрин и след 3 месеца да го спре за 10 дни и да го изследваме.
Въпроса ми е не е ли много нисък и ще се набави ли само от това хапче. Има гастрит и четох, че може да не се усвои. Питах за инжекции невроложката каза хапчета.
Жал ми е като я гледам как постоянно и е лошо и не се чувства добре, даже започнахме и успокоителни да взема. Може ли да се чувства толкова зле от липсата на витамин в12?
Може и лекар да препоръчате. Става въпрос за гр. Пловдив.

# 290
Вземете накакви подезични, те се усвояват през лигавицата в устата вместо да минават през храносмилателния тракт. Хубаво е и да е метилирана форма че и там не се знае дали друга ще ѝ свърши работа.
Много ниско звучи това число, но и много странно звучи без мерна единица и без референтни стойности...

# 291
мимамима, не виждам да сте ходили на кардиолог, а е вдигнала кръвно.
Не казваш и в какво се изразява това " много й е лошо". Може да има адски много причини за такова определение, вкл. и от горещините.
На мен например, сега ми прилошава от горещините и от аритмия (апарата я отчита при всяко мерене), за която ЛЛ ми каза да пия магнезий. Наскоро бях на кардиолог и сърцето ми е добре, често прескача, пулсът ми се мени в рамките на минута пада под 60 и скача над 100, но кардиологът каза да не обръщам внимание. Сега с магнезия се чувствам малко по-добре.
При падане на пулса също може да има прилошаване, дискомфорт.
Но имам проблеми и заради нисък кислород в кръвта. От това нямам сили да ходя. Преди месец бях в белодробната болница и въпреки негативния тест, ЛЛ счита, че съм изкарала ковид. Което би обяснило проблемите ми сега.
Помисли и за такъв вариант, дали е боледувала майка ти, дори и съвсем леки симптоми на настинка. Ако е ковид, той дава такива проблеми за известен период - кръвното и пулса играят, аритмия, разни други.

Също, изследвахте ли и фолиевата киселина? И тя има значение.

natka ти е казала, вземете метилиран В12, подезични. С тях за 3 месеца трябва да се подобрят нивата. Аз бих пила комбинация от метилирани В 12 и по 1 капсула Топ фолат и 1 таблетка В 6.
Малко се съмнявам от нисък В12 да се чувства така. Все пак опитай да обясниш какво чувства, че е много общо това.
Прочети тук за симптомите на дефицит на В12 - те се развиват постепенно, за по-дълго време, а не изведнтж.
https://www.puls.bg/aktualno-c-6/simptomi-pri-defitsit-na-vitamin-v12-n-47338

Последна редакция: нд, 06 юли 2025, 16:58 от Diorela

# 292
Въпросът е че ако действително е супер нисък, може би има смисъл да сложат инжекция а не да чакат кога ще се вдигне от хапчета. Мен ме стряска такова число но това е на общо основание, никаква идея като е само число без единици и без референтни. Не мога да повярвам че чак и в епикриза или амбулаторен лист биха го написали така немарливо...

# 293
natka, в епикризите/амбулаторните листи никога не пишат референтни. Тях ги има в изследването, което остава в ИЗ. Има два варианта да се разберат - да се иска да се види ИЗ, или да се свърже с лабораторията на Пълмед и да пита за референтните, евентуално може да каже и ЕГН на пациента и да помоли да й принтират изследванията на гишето на лабораторията.
Скрит текст:
На мен са ми принтирали в софийска болнична лаборатория, казах, че са ми необходими заради референтните стойности, че ЛЛ иска да ги види, а в епикризата ги няма.

ПС Не става ясно и в какво отделение е била в болницата, че те обикновено си изследват само каквото е по пътеката и ако не открият нищо, вдигат ръце. Тогава се налага ходене по мъките да се издирва причината за състоянието.

Когато съм в болница и ме пратят на някакви изследвания с документацията ми, си снимам листа с лабораторните резултати за информация.

Последна редакция: нд, 06 юли 2025, 17:16 от Diorela

# 294
И да няма референтни, без мерна единица е малоумно...

# 295
  • В центъра на моретата
Пие ли лекарства за кръвно? И ако пие, скоро сменяла ли ги е? Или за холестерол? Понякога лекарствата за кръвно имат негативни симптоми като гадене, грипоподобни и др. Майка ми е с лекарства за кръвно и знам, че от някои ѝ става зле от конкретни лекарства, съответно се налага да ги сменя.

# 296
  • Пловдив

Това е от епикрузата. Лежа в гастроентеорогично и после в неврологично отделение. Ходихме на кардиолог смениха лекарствата и казаха че няма друг проблем. Сега кръвното е добре. Това е от три месеца ходихме на толкова доктори. Освен неврологичния проблем, който откриха и в12 друго няма според тях. Невролога изписа таблетки в12 1000 по една на ден. Пие ги две седмици вече подобрение изобщо няма. Знам, че става бавно, но той незнам дали е прочел епикризата на гастроентереолога, че има гастрит. Това ме притеснява, че може да пие таблетки и да не ги усвоява. Не може да направим изследване, защото казаха, че трябва да спре хапчетата за 10 дни за да покаже реално, иначе ще е завишено. Утре ще ходя при личния, ако се съгласи да мине направо на инжекции. И до болницата , ако се съгласят да ми дадат изследванията с референти стойности. Но колкото и различни да са лабораториите 74.0 ми изглежда доста ниско, а и щом и изписаха в12 да пие три месеца и после да го изследваме, явно има проблем. Просто незнам може ли пт това да и става толкова лошо. Под лошо имам предвид гадене и така лошо както когато пътува човек с кола и му прилошава. Поне така го обяснява.

# 297
Не съм медицинско лице, но в каквито и мерни единици да е, В12 е критично нисък. С таблетките нищо не правите. За съжаление в България повечето лекари (невролози) отказват да се интересуват от рисковете и последиците от този дефицит. Повечето хора в групата сами са изпатили и сами са се излекували от този омагьосан кръг. Майка ви има спешна нужда от инжекции В12 хидроксикобаламин по възможност. За ваше спокойствие направете консултация с доктор Сачева - невролог, може и онлайн на база на лабораторните резултати. Тя ще ви даде схема по която да започнете лечение. Като вдигнете задоволително нивото на В12 и изчезнат неврологичните симптоми (ако са породени от него, понеже не става ясно какви са точно) тогава може да мине на поддържаща дози от таблетки х1000мг на ден.

# 298
Ако майка ви е с атрофичен гастрит, трябва да утроите дозата Б12, както и да добавите Б9 + останалите от Б-групата.

# 299
Не мисля, че гаденето е от дефицит на В12. Той дава предимно неврологични симптоми.
Гастрита може д ае причина за В12 недоимъчна анемия. Виж тук за тази анемия и симптоми, прочети внимателно всичко.
https://www.puls.bg/dieti-c-22/anemiia-svrzana-s-defitsit-na-vit … -lechenie-n-44363
Пише, че при възрасни хора, обикновено се дължи на ниски нива на киселините в стомаха.
Забелязала съм, че когато ми се гади, са намалели киселините и като пийна нещо кисело, примерно лимонов сок в малко вода, гаденето се оправя. Ако ме боли стомах, коселините са увеличени и пия малко сода да се оправя.
Опитайте с малко лимонов сок във вода дали ще й се подобрява гаденето.

Може да има гадене и от някои лекарства.

ПС Моя близка страдаше повече от година от много тежко гадене, което я сваляше на легло. Това започна след ваксина за ковид. Правиха й какви ли не изследвания, няколко ЯМР на различни области, нищо не откриха. Постепенно мина.

Нивата на В12 ще се оправят и с подезични таблетики метилиран В12. Нормално е да не се оправят с цианкобаламин за пиене, ако липсва т.нар. "вътрешен фактор" в стомаха, който играе роля за усвояването.
Но те нямат връзка с гаденето, според мен. По-скоро може да има връзка между причината за гадене и за неусвояване на В12 - ниска киселинност в стомаха.  

Утре купете:
1. Метилкобаламин подезични таблетки и да ги започне тях - по 1 на ден. Държат се колкото може по-дълго под езика, защото се усвояват чрез кръвоносните съдове на това място. После да не яде и да не пие вода поне половин час. Казват, че на Солгар били най-добрите. https://bg.iherb.com/pr/solgar-methylcobalamin-vitamin-b12-1-000 … -60-nuggets/10740
Аз ползвам тези на Нейчър факторс, че са по-изгодни. https://sopharmacy.bg/bg/product/000000000010025189

Може само първата седмица да смуче по 2 таблетки на ден, за да се повлияе по-бързо. Няма да предозира ако е само за седмица. Но това ще се отрази на неврологичните симптоми, а не на гаденето.

2. Топ фолат - метилирана фолиева киселина  по 1 капсула на ден
https://sopharmacy.bg/bg/product/000000000010017026

3. Вит В6 - по 1 таблета дневно.

Д-р Кадъм ми беше казала да пия три месеца горната комбинация и да изследвам най-рано мецец, месец и половина след спиране.
Винаги изследвайте В12 заедно с фолиева киселина, поне веднъж може и хомоцистеин, за да се види дали няма проблеми и с него.
Виж в първия пост в темата, има много информация, както и тергетни стойности, които да се цели да се постигнат.

Последна редакция: нд, 06 юли 2025, 23:14 от Diorela

Общи условия

Активация на акаунт