Витамин B12 - тема 11

• 19 272
  • 414
  •   1
Отговори
# 405
Аз пия такъв, по 1 табл. дневно за 3 месеца и си наваксвам дефицита. Но при мен пада под долна граница.
Приемам го заедно с топ фолат и вит. В6. Проблемът ми е повече с фолиевата, заради мутация и това е комбинацията, която трябва да се приема.

# 406
  • София
И такъв съм взимала и сега взимам само, че Б комплекс. Никога не видях “повече енергия” както уж ми казваха, че ще се случи след прием Б12…

# 407
И аз съм го приемала. Усещала съм повече енергия, но също така и акне по лице, шия и гръб (нещо, което по принцип нямам), и както казах нервни кризи, избухвания и нервност по незначителни причини и никой доктор не го взема предвид всичко това. Също съм под долна граница.

# 408
При прием на Б12 и аз съм имала акне. Обсъждано е в темата, при натрупване, определени видове Б12 водят до пъпки.
За нервност не мога да кажа. Аз го пия и излизам на вън т.е. имам голяма активност след приема му и може би тази енергия или нервност която дава ги изразходвам. Пробвайте да го пиете преди физическа активност.

# 409
  • София
Няма проблем да се пият по-ниски дози. Не е като вит. Д, нивата на който падат през зимните месеци, и ако приемаш много ниска доза, все едно нищо не правиш.

# 410
Дами,

Аз съм 299 здравословни проблема, но последно време се чувствам съвсем като парцал. Умора, депресия, гаден задух. Мислех си, че умората е от ниско желязо/феритин, че там си имам проблеми, но не е това.
Изследваха ми B12 - 235,8 pg/mL, фолиева - 7,3 ng/mL. Според хематологът ми понеже B12 e в “норма”, не са от него симптомите. А като чета и се ровя, си съвпадат съвсем.
Аз пия ИПП от години, имам тежък гастрит, от известно време съм със SIBO, на диета, кой знае какво усвоявам от храната…
Та - искам да си поръчам от немския Амазон някакъв hydroxocobalamin (1000 мкг). Може ли някой да сподели как го е слагал, защото пише нещо за по половин ампула 2 пъти седмицата (а какво правя с вече отворената??). Чат ГПТ ми писа 1 ампула 1 път седмично, което ми се вижда по-разумно, пък и този вариант го водат депо.
Изобщо - всякакви съвети ще са ми полезни.
Не искам обаче да се занимавам с таблетки, спрейчета и незнам си какви други варианти.

# 411
При таблетките 1000 мкг е на ден. Не зная при инжекциите как е. Натрупва се.
Не зная защо не искаш подезични табетки, тези са добри.
https://www.ebag.bg/solgar-metilkobalamin-vitamin-v12-1000-mkg-3 … AYASAAEgK_QPD_BwE
Но е добре и метилиран фолат да вземеш малко, както и В6 в комбинацията с В12 и В9.
Аз, като трябва да наваксам, пия по 3 месеца курс от тези трите. Д-р Кадъм така ми беше казала. Преди година пих последно, сега не съм изследвала.

# 412
Защото, скъпа моя, дори и от подезични таблетки може да ми се бъгне стомаха, ако имат някоя съставка, дето ми дразни. Нали ме знаеш, че съм сложна Blush
Иначе - пия едни добавки, в които има и фолиева и други витамини от група B, ама колко се усвояват… най-вероятно почти не. Но ще си взема спреят на Better you, техните се усвояват наистина директно в устата, но със сигурност ще направя и един инжекционен курс.

# 413
  • София
Б12 се усвоява и е добро. За другите им продукти не мога да кажа същото. Аз ползвам течни Б витамини и нямам проблем със стомаха, а ми е проблемен

Последна редакция: вт, 13 яну 2026, 10:09 от I.R.

# 414
Цитат
Помощни вещества: пълнител: манитол. Анти-слепващи агенти: растителен магнезиев стеарат, растителни стеаринова киселина, силициев диоксид, Вкус: натурална череша, Кръстосано свързана целулозна гума.
https://sopharmacy.bg/bg/product/000000000010026373
Това са помощните вещества на метилкобаламина на Солгар.
Като вземам подезични таблетки, не усещам да преглъщам кой знае какви количества. По-голямата част се усвояват в устата. Проблемът с Б12 е, че често не се усвоява в стомаха, затова са подезични.
Цитат
Иначе - пия едни добавки, в които има и фолиева и други витамини от група B, ама колко се усвояват… най-вероятно почти не.
Най-вероятно фолиевата не е метилирана.

Общи условия

Активация на акаунт