Витамин B12 - тема 11

• 16 699
  • 376
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Желязото Ви е в норма ама не е оптимално. Много е близко до долната граница.

# 361
И аз се включвам с молба за мнение от Вас ! Преди около 1 година случайно разбрах, че имам дефицит на витамин В12 (под минималната референтна стойност е), като тогава  пуснах изолирано изследване само на този витамин. Започнах да чета и сега пуснах заедно с други показатели, но се обърквам защото :
Б12 е 118 pmol/l ( реф 138-652)
Феритин е 8.8 mg/l  (реф 13-150)
но пък :
Желязо в норма - 12.30mmol/l (реф 10.70-32.20)
Хомоцистеин в норма - 10.30 umol/l (реф 5-15)
Б9 в норма - 5.6ng/ml (реф 3.1-20)
Хемоглобин в норма - 128g/l (реф 120-160)

Очаквах, че с този нисък Б12 ще са ниски и другите показатели, а те не са. И нисък феритин с нормално желязо също ми е странно. Какво мислите Вие ? Да ползвам ли Б12 на бетърю ?
За мен и хомоцистеин  и Б9 не са оптимални.
С приема на Б 12 хомоцистеин а ще падне, заедно с него може да се включи и Б 9, към края на приема(3м) на Б 12 ,желязото има голяма вероятност да падне още, така че със сигурност тогава трябва да се включи.
За по-бързо падане на хомоцистеина в менюто си може да включите антиоксидантни храни, както и Омега 3 и 6,последното не е задължително.

# 362
  • София
Запасът на желязо е вече нисък, от там пада желязото, което към долна граница, когато падне под долна, ще започва да пада и хомоглобина, който вече отива към долна. Трябва да се приема желязо за мен. Ако се приема Б12, ще повияе и на спада на желязото.

# 363
А има ли някой, който приема, или е приемал, и витамин Б12 и желязо ?

# 364
А има ли някой, който приема, или е приемал, и витамин Б12 и желязо ?

Аз преди година приемах и двете добавки.

# 365
  • София
Аз също, но първо почнах само желяза, че бях в много жесток дефицит и след това продължих с двете.

# 366
  • София
Чудила съм се да врътна тоя номер, но аз едвам наваксвам с желязото.

# 367
Между приемите на желязо и Б12 трябва да има повечко време. Аз опитвам да ги приемам с разлика от 8 часа.

# 368
Много пъти ми се е налагало на мен и на дъщеря ми, минималното отстояние м/у едното и другото,което ми е казано да спазвам е 4 часа.
Отстоянието е важно освен за усвояването и на двете,в редки случай едновременното даване може да доведе до странични ефекти-изпитано.

# 369
  • София
А какви са страничните ефекти?

# 370
Здравейте, с дефицит на Б12 съм и хомозигот на гена MTHFR. Изписани са ми 5 инжекции с витамин Б12 хидроксокобаламин. Тъй като с тази мутация на гена трябва да се приема метилирана форма на Б12(метилкобаламин) съм притеснена дали тялото ми ще може да усвои хидроксокобаламина или трябва да се промени лечението

# 371
Хидроксикобаламин също е метилирана форма на В12.
И на мен д-р Кадъм в началото искаше с такива инжекции да ми възстанови дефицита, че беше голям. Дори извади инжекция от кабинета направо на място да ми сложи първата. Но аз някак се стреснах от бързо възстановяване и предпочетох с подезични таблетки. Не знаех как ще реагира организма ми, още повече, че съм и с тежка алергия. Може би нямах представа към онзи момент.

# 372
Здравейте, с дефицит на Б12 съм и хомозигот на гена MTHFR. Изписани са ми 5 инжекции с витамин Б12 хидроксокобаламин. Тъй като с тази мутация на гена трябва да се приема метилирана форма на Б12(метилкобаламин) съм притеснена дали тялото ми ще може да усвои хидроксокобаламина или трябва да се промени лечението
Тези инжекции са най-доброто решение, което съм взимала някога.
Зависи от дозата, която ви е преписана,аз си биех първоначално по 1 на 3 месеца 2500мкг, в момента на около година 1.
Няма нищо страшно и болезнено,поне при мен.

# 373
  • София
През юни установих, че B12 не ми е в оптимални нива, 323 pmol/l (реф.стойности 140-570) и съответно приемах Метилкобаламин 1000 мкг всеки ден в продължение на 2 месеца, а третия месец кажи-речи през ден-два. Оттогава не съм тествала нивата си и се чудя дали има някаква препоръчителна поддържаща доза, за да не се стига до ниски нива.
Когато за първи път в живота си го тествах, преди години, имах стойност от 167 и по препоръка от хематолог приемах 3 м Метилкобаламин и го вдигнах на 420.

# 374
Моя опит показва, че такава доза няма.При мен различните препарати влияят по различен начин.Пример : съвсем самото начало качвах супер бързо дефицита с таблетките на Солгар, в последствие обаче преминах на Better you именно защото очаквания ефект настъпваше все по-бавно и все по-бавно.Изкарах няколко години и на него, докато не настъпи същия момент, като с първите, тогава преминах на инжекции и ако при тях в самото начало съм слагала "често"(2500мкг на 3м), то сега същата доза я слагам веднъж годишно.Стрес, храна, други заболявания също влияят много.Единстяеното решение за мен е контрола на определен период.За себе си го правя вече веднъж годишно, за дъщеря ни на 6м.

Общи условия

Активация на акаунт