Витамин B12 - тема 11

• 16 752
  • 376
  •   1
Отговори
# 330
Прочетете внимателно постовете ми назад по вашия казус.
Притесних се , че нямам правилното изследване за Б12. Добре , ще заменя пакета само с желязо + хомоцистеин. Надявам се това да е някакво добро начало за хематолога. На 02 имам час и вече след това ще правя генните изследвания. Отново много Ви благодаря за насоките и да се надяваме всичко да е наред 🥺

Най-вероятно сте с полиморфизъм на MTHFR. Тази хипотеза се засилва с достатъчната наситеност на активен В12 и дефицит на В9 в същото време.

Оттук ново изследване на В12 и фолиева киселина е ненужен харч. Няма да научите нещо ново.

По отношение на Б-витамините е по-правилно да изследвате хомоцистеин и MTHFR: C677T и A1298C, за да се обясни дали дефицитът е генно пореден или не.

По отношение желязото, тези са достатъчни за начална оценка.

# 331
А за генетичното изследване за MTHFR трябва ли да се спрат всички добавки, които приемаме или те нямат отношение?

# 332
Не, гените са си гени, не зависят от добавките.
https://www.genica.bg/test/mthfr-c677-t

# 333

Новите изследвания.

# 334
Хомоцистеинът е добре, няма нужда да го изследваш редовно. В12 също е добре. Фолиевата е под долна граница, трябва да я вдигнеш, по-добре с метилирана форма.  Добре е да се знае причината. На първа стр. има таргетни стойности, които д-р Кадъм ми беше написала, преизчислила съм ги и в другата мерна единица с онлайн калкулатор.
Цитат
Таргетни стойности на фолиева киселина:
18 - 38 nmol/l
7,94 - 16,77 ng/ml
*Таргетни стойности -  оптимални стойности, които да се стремим да постигнем.

За желязото не мога да коментирам. Говори с ЛЛ.

Последна редакция: чт, 24 юли 2025, 15:43 от Diorela

# 335
Задължително ли един месец се спират всички добавки с витамин В за контролно изследване?

# 336
Така ми е казала д-р Кадъм, да спра всичко с В вит. и да изследвам след месец, месец и половина. Те се натрупват в организма.

# 337
Мухавсупата, а хемоглобин имате ли пускан? Би трябвало да имате поне преди операцията, за която споменахте. Това е много ниско желязо.

# 338
Мухавсупата, а хемоглобин имате ли пускан? Би трябвало да имате поне преди операцията, за която споменахте. Това е много ниско желязо.

120 за момента.  Леко се успокоих, че не е много зле положението.

# 339
Здравейте,
Моля за съдействие колко трябва да е витамин б12 при дете на 2 годинки ,правих изследване на моя син е 345,правих го защото отказва да яде,прозява се често като не му се спи иначе е доста динамичен и решихме да го изследваме
Ще имам и информация от лична лекар ама другата седмица затова ако можете да споделите

# 340
  • София
Не знам колко трябва да е. На моята дъщеря когато беше на 4г и правех изследване за Б12. Оказа се доста ниско. И всъщност след наваксването му доста повече започва да хапва. Не знам свързано ли е, но ми направи това впечатление.

# 341
Здравейте,
Моля за съдействие колко трябва да е витамин б12 при дете на 2 годинки ,правих изследване на моя син е 345,правих го защото отказва да яде,прозява се често като не му се спи иначе е доста динамичен и решихме да го изследваме
Ще имам и информация от лична лекар ама другата седмица затова ако можете да споделите
Трябва да се види каква мерна единица е цитираната от вас цифра.С дефицита на Б 12 дъщеря ми се бори от първата си годинка,покрай нея разбрах и за своя дефицит.Били сме пациенти на покойната д-р Кадъм,за нея тя ме е карала в онези моменти да поддържам м/у 800 и 1000 pg/ml, за мен около 600.Седем години по-късно в момента ,в който падне около или малко под 500 при нея или при мен, започвам терапия за 3м,правя пауза 1 месец и тествам на ново.Рядко вече посещаваме доктор в тази връзка, а ако се случи то е по-скоро защото не съм уверена в стойностите на желязото и дали да започна терапия или да изчакам(и при двете ни след терапия с Б12, желязото пада)

# 342
Много полезна информация!  Може би е добре и тя да бъде сложена в първия коментар по темата. И на мен д-р Кадъм ми беше казала същото - пия 3 месеца, след месец, месец и половиня изследвам. В първи коментар са дадени таргетните стойности, които тя ми каза да гоня ( за възрастен).  А ти сега си написала за малко дете.

# 343
  • София
Здравейте,
Трябва да се види каква мерна единица е цитираната от вас цифра.С дефицита на Б 12 дъщеря ми се бори от първата си годинка,покрай нея разбрах и за своя дефицит.Били сме пациенти на покойната д-р Кадъм,за нея тя ме е карала в онези моменти да поддържам м/у 800 и 1000 pg/ml, за мен около 600.Седем години по-късно в момента ,в който падне около или малко под 500 при нея или при мен, започвам терапия за 3м,правя пауза 1 месец и тествам на ново.Рядко вече посещаваме доктор в тази връзка, а ако се случи то е по-скоро защото не съм уверена в стойностите на желязото и дали да започна терапия или да изчакам(и при двете ни след терапия с Б12, желязото пада)
Някога дали се наваксват и двете? Или едното е добре и другото пада или обратното… Имам чувството, че все ще е така…

# 344
Аз съм писала стойностите не веднъж в темите, но всеки случай е индивидуален и е най-добре консултация със специалист и направа на пълно обследване, особенно при малки деца, тъй като липсата на апетит и липса на енергия е най-малкото.

П.П I.R не ми дава да направя нов отговор, така че дописвам.При нея до 5.5-6 г възраст беше ад,то не бе желязо,то не бе Б 12,хомоцистеин,имах чувството,че никога няма да се измъкнем от този омагьосан кръг.След тази възраст започнаха нещата да се стабилизират,сега е на 8,в този кръг изпада веднъж годишно,но и аз не позволявам да изпада прекалено,за да не дълбая после дълго време.За себе си реших проблема преди 2 г с инжекции хидрокси от Сърбия, слагам все по-рядко,набавям доста фолиева и рядко желязо.

Общи условия

Активация на акаунт