Витамин B12 - тема 11

• 16 733
  • 376
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Няма смисъл да се изследва В6. Пак е по-скъпо, защото не се изследва у нас, а го пращат навън. И не е толкова информативно изследване.

Добре е да се изследва веднъж хомоцистеин, има изисквания за неговото изследване, да се провери какви бяха. Не очаквам да е висок, но все пак е добре да се знае.
И пакета за тромбофилия в НГЛ, той включва MTHFR и там излиза най-изгодно изследването.

При висок хомоцистеин се приема комбинацията:  подезичен В12 и топ фолат метилирани и вит В6, който е кофактор.

ПС Винаги преди изследване се спират за месец, месец и половина. И се внимава да не се пие нещо друго, което съдържа вит. В.  веднъж така бях изследвала и фолиевата ми беше в норма, което ме изненада. Но после проверих какво пия и се оказа, че профихол ги съдържа.
А ако е ниско желязото и Б12 (в случая е ниско то) не може да се приема, а хомоцистеина е висок?

# 316
Колко висок е хомоцистеинът?

# 317
Здравейте отново. Благодаря за насоките.
Леко съм объркана. Аз съм жена на 34 години, раждала 2 пъти. Безпроблемни бременности. Не трябваше ли да имам някакъв проблем , ако нося този ген?
Последните два месеца бяха доста тежки, откъм емоционална гледна точка, не се храних добре (бих казала много зле, на ръба нА гладуване) , претърпях операция преди месец . Възможно ли е този дефицит да е от това? Четох че фолиевата киселина се трупа бързо и се изразходва бързо. Вярно ли е това? Имам час на 02.07 за хематолог, изписана ми е фолиева киселина 0.8 + желязо 0.4 от АГ, но не съм сигурна дали да ги пия...

# 318
И аз съм родила 2 деца и не съм имала проблеми. Откриха ми мутацията, хомозиготен тип, на късна възраст, след операция на много сериозна тромбоза. Не усвоявам над 70% фолиева киселина. Фолиевата киселина ми беше 2,5 пъти под долната граница и се чудеха как  ходя с толкова ниска и дефицит на В 12. А от там и доста висок хомоцистеин.
При тази мутация се приемат метилираните форми, защото другите, организма не ги усвоява.

Не съм запозната за желязо и В12, не съм се сблъсквала с такъв проблем.

# 319
И друг въпрос да питам.  Хомоцистеина влияе ли се от това, ако не са спрени добавките на витамини от групата Б преди изследването?

# 320
  • София
Колко висок е хомоцистеинът?
23.57 - референтни до 15

# 321
Скрит текст:
Леко съм объркана. Аз съм жена на 34 години, раждала 2 пъти. Безпроблемни бременности. Не трябваше ли да имам някакъв проблем , ако нося този ген?
Последните два месеца бяха доста тежки, откъм емоционална гледна точка, не се храних добре (бих казала много зле, на ръба нА гладуване) , претърпях операция преди месец . Възможно ли е този дефицит да е от това? Четох че фолиевата киселина се трупа бързо и се изразходва бързо. Вярно ли е това? Имам час на 02.07 за хематолог, изписана ми е фолиева киселина 0.8 + желязо 0.4 от АГ, но не съм сигурна дали да ги пия...
Резултатите ви по-скоро говорят за полиморфизъм на MTHFR гена, за което следва да си направите тест, както посъветвах по-горе. Остър дефицит на фолат на фона на добро насищане на Б12 говори именно за генетичен проблем със самия фолат, отколкото лоша диета или синдром на малабсорбция.

Така или иначе ви е нужна терапия за корекция нивата на В9. АГ правилно ви е изписал 800мкг метил-фолат, защото няма как иначе да се оправи дефицитът. За желязото не знам, не сте дали изследвания за хемоглобин, феритин, серумно желязо и тн. Започнете прием на фолат (поне), ненужно е да чакате консултация с хематолог по отношение на това. А ако се потвърди генен дефект на MTHFR, ще трябва да приемате метилиран фолат за цял живот или рискувате сериозни здравословни проблеми с времето.

И друг въпрос да питам.  Хомоцистеина влияе ли се от това, ако не са спрени добавките на витамини от групата Б преди изследването?
Да, влияе се. Две седмици спиране на б-витамини преди тест на хомоцистеин е препоръчано.

I.R., ако и двете са ниски, прием на едното не пречи на другото, т.к. се метаболизират по различен път. Няма противопоказания за едновременен прием и на двете. По-важното е, какво води до дефицит на двете и ако двете са ниски, какво друго още е в недостиг/дефицит.

Хомоцистеин от 23.57 е висок и трябва да се изследва и третира агресивно.

# 322
  • София
Прием на Б12 не понижава ли желязото още повече? А с какво се третира хомоцистеин с прием на Б12 ли?

# 323
Не, не го понижава. Както посочих по-горе, метаболизират се по напълно различен начин и двете не си пречат. Два отделни проблема са, но е възможно да имат общ причинител: целиакия, гастрит, Крон и др.

Хомоцистеин се третира, като се установи първопричината за увеличението му.

Обикновено е:
- Б9 около 50-60% от случаите
- Б12 около 30%
- Б6 -- 10%
(бъбречно заболяване също може да вдигне хомоцистеин, както и хипофункция на ЩЖ)

Изследват се поне б9 и б12, като серумният тест б12 е недостатъчен за определяне състоянието на фактическия б12. Изследва се метилмалонова киселина и фолат, след което се преминава към терапия.

Ако има или се подозира синдром на малабсорбция (гастрит, целиакия и др) и ако виновникът е б12, е препоръчано да се мине на инжекции, поне в началото, за да може най-бързо да се преодолее дефицитът и клетките да се наситят с достатъчно б12, за да се предотвратят необратими неврологични увреждания.

След това вече може да се мине не перорална, поддържаща терапия.

# 324
Скрит текст:
Резултатите ви по-скоро говорят за полиморфизъм на MTHFR гена, за което следва да си направите тест, както посъветвах по-горе. Остър дефицит на фолат на фона на добро насищане на Б12 говори именно за генетичен проблем със самия фолат, отколкото лоша диета или синдром на малабсорбция.

Така или иначе ви е нужна терапия за корекция нивата на В9. АГ правилно ви е изписал 800мкг метил-фолат, защото няма как иначе да се оправи дефицитът. За желязото не знам, не сте дали изследвания за хемоглобин, феритин, серумно желязо и тн. Започнете прием на фолат (поне), ненужно е да чакате консултация с хематолог по отношение на това. А ако се потвърди генен дефект на MTHFR, ще трябва да приемате метилиран фолат за цял живот или рискувате сериозни здравословни проблеми с времето.

Да, влияе се. Две седмици спиране на б-витамини преди тест на хомоцистеин е препоръчано.

I.R., ако и двете са ниски, прием на едното не пречи на другото, т.к. се метаболизират по различен път. Няма противопоказания за едновременен прием и на двете. По-важното е, какво води до дефицит на двете и ако двете са ниски, какво друго още е в недостиг/дефицит.

Хомоцистеин от 23.57 е висок и трябва да се изследва и третира агресивно.

Благодаря Ви. Утре ще пусна изследвания и за желязо. Приемът на фолиева киселина пречи ли на това изследване ?
Изписано ми е Неофолик, мислите ли че е подходящо? Поне докато дойде часа ми за хематолог?

# 325
Благодаря Ви. Утре ще пусна изследвания и за желязо. Приемът на фолиева киселина пречи ли на това изследване ?
Изписано ми е Неофолик, мислите ли че е подходящо? Поне докато дойде часа ми за хематолог?

Не пречи, но дано знаете какво точно да пуснете, че "желязо" се изследва с няколко различни маркера.

Неофолик не е подходящ, освен ако не е Неофолик мета, което е метилираната форма на фолиева киселина и той е подходящ.

# 326

Не пречи, но дано знаете какво точно да пуснете, че "желязо" се изследва с няколко различни маркера.

Неофолик не е подходящ, освен ако не е Неофолик мета, което е метилираната форма на фолиева киселина и той е подходящ.

Пускам тези, за да видя и стойността на Б12 , освен активният. След това си купувам мета лекарството и чакам час за лекар. Предполагам, че това е всичко което мога да направя за момента.

# 327
Сега се сещам, че преди време гинеколога при когото ходих, когато бях бременна изрично ме беше предопредил да е МЕТА фолиеваа киселина. Питаме дали съм се изслевала за генни мутации, но изобщо не бях чувала за такива и казах не. Та добре че има такива свестни хора, които "профилактично" използват метилирани добавки.

# 328
Прочетете внимателно постовете ми назад по вашия казус.

Най-вероятно сте с полиморфизъм на MTHFR. Тази хипотеза се засилва с достатъчната наситеност на активен В12 и дефицит на В9 в същото време.

Оттук ново изследване на В12 и фолиева киселина е ненужен харч. Няма да научите нещо ново.

По отношение на Б-витамините е по-правилно да изследвате хомоцистеин и MTHFR: C677T и A1298C, за да се обясни дали дефицитът е генно пореден или не.

По отношение желязото, тези са достатъчни за начална оценка.

# 329
Прием на Б12 не понижава ли желязото още повече? А с какво се третира хомоцистеин с прием на Б12 ли?

Моят хомоцистеин беше над 42, когато го изследвах за пръв път, след сериозната тромбоза и БТЕ.
Терапията ми е подезични В12 - 1000 мкг, топ фолат 400 мкг ( последно поколение метилиран фолат, по-ново от Неофолик мета) и В6 по 1 табл. дневно за срок от 3 месеца. След месец и половина изследвам.
За фолиевата има малко спорове, някои лекари са ми назначавали по няколко капсули дневно, но не смеех да пия по толкова.
https://vivafarma.eu/product/top-folat-top-folate-60-kapsuli-0400-mg  - топ фолат.

На първа страница има полезна статия за хиперхомоцистеинемията и извадки от нея, прочети я. Има и таблица с причините, според това, колко висок е хци.
https://www.credoweb.bg/publication/91329/hiperhomotsisteinemiya … chna-profilaktika
Цитат
Независимо от липсата на консенсус, счита се че лечението с витамини е показано ако плазменият Хци е  >15 μmol/L.  Препоръчва се дневен  прием на фолиева киселина:  400-800 μg,  витамин  B12: 500 μg  и витамин  B6: 25-100 mg.  Този подход понижава  Хци с 30% от изходното ниво. Консумацията на зелени листни зеленчуци, цитрусови плодове, бобови растения  и  пълно зърнести храни,  които са богати на фолиева киселина,  вит.В6  и  В12  също има благоприятен ефект върху хиперхомоцистеинемията.

Ето малко инфо и тук
https://www.arsmedica.bg/aktualno/prichini-za-visok-homocistein

Последна редакция: ср, 23 юли 2025, 15:05 от Diorela

Общи условия

Активация на акаунт