Витамин B12 - тема 11

• 16 865
  • 378
  •   1
Отговори
# 300
Кой знае дали не може и от супер нисък б12 да е, те проблемите от това могат да са много и разнообразни. При всако положение трябва да се навакса щом е в дефицит.
Мен лично ме стряска това число в тая епикриза че е само с две цифри, знаете че не е нормална стойност това.

# 301
Пише го като симптом  гаденето, но според мен връзката е по-вероятно да е от намалена киселинност в стомаха.
Не съм срещала до сега някой с дефицит да му се е гадило. А и на мен не ми се е случвало. По-изявени са неврологичните симптоми, дори специфично двъстранно нарушена походка, особено при дефицит дълго време.

И тук го пише като симптом.
https://medpedia.framar.bg/%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D1%8F% … D0%BC%D0%B8%D1%8F

# 302
Преди време ми беше попаднала цяла книга за погрешно поставени диагнози, които в крайна сметка се оказали че са дефицит на б12. Поизплаших се, признавам си, огромен брой най-различни нища бяха. Изобщо не е само анемия или невропатии.
Не помня заглавието че беше отдавна, помня само че я имаше и на български и мисля ме и в Читанка я бях намерила тогава. Т.е. няма да е нещо съвсем скоро излязло.

# 303
"А дали не е В12" на Джефри Стюарт. Беше нашумяла преди доста време, когато нашумя и случаят с детето, което д-р Кадъм беше спасила, откривайки дефицит на В12.
https://kibea.net/book/2170

Има и в читанката
https://chitanka.info/book/10872-a-dali-ne-e-b12

Вече и лекарите започнаха да се сещат да го изследват от време на време. Но все още не се сещат да изследват и фолиевата киселина, заедно с В12.

# 304
Вярно че това беше заглавието. Интересно четиво, ако и да не ми допадна като начин на писане, но много информативно иначе.

# 305
Здравейте, бременна съм почти в 26 седмица и днес за първи път изследвах Б12. Резултатът е 178 при долна граница 171. Хомоцистеинът е 6.1. Не съм приемала Б12 досега, никой не ми е казвал, нито пък са ме пращали на такова изследване.
Виждам, че ми е в норма, но също и че хора, които са с 350 примерно, пак се приемат за дефицитни и напълно се обърках. Започвам да го приемам, но въпросът ми е тази стойност наистина ли е критично ниска? Притеснявам се дали е достигал витамина до бебето…

# 306
  • Пловдив
Здравейте, отново. Благодаря на групичката. Някой ми писа, че в лабораторията ще ми дадат стойностите. Днес отидох и ги взех, защото в епикризата пишеше само 74.0. Качвам снимка. Отидох при личният лекар и го помолих за инжекции на мама. Изписа по една седмично 1000mg за 4 седмици. После каза спираме за 2-3 седмици правим изследване и тогава ще види как да продължим.

Незнам дали само от това може да се чувства толкова зле, но изобщо не е добре.
Неврологичните проблеми също са доста, епикризата е голяма, затова не я качвам цялата, казаха да обърна внимание на това

И това

Надявам се като се регулира в12 и приема на хапчета за мозъка да се почувства по добре. Моля се!
Но ми казаха, че в12 е коварен и е много вероятно също да е от него.

Последна редакция: пн, 07 юли 2025, 18:16 от мимамима

# 307
D.T.sun, а не изследва ли и фолиевата киселина? Тя е по-важна при бременност.
Хомоцистеинът е добре, В12 е нисък. Но непременно виж и фолиевата.

Не смея да давам съвети, не зная какви трябва да са стойностите при бременност. Виж в темите за бременни, може и в темата за MTHFR да питаш, нищо, че нямаш такава мутация. Тя е свързана с дефицит на фолиевата киселина.

мимамима, радвам се, че си успяла с резултатите. Желая късмет на майка ти и да се оправи.

# 308
Здравейте. Днес на своя глава си пуснах изследвания , но май лаборантката не е пуснала точното изследване. Прилагам снимка.. и ..  дали някой може да каже дали имам дефицит на б12 ? За дефицита на фолиевата киселина е ясно .. Sad

# 309
Здравейте. Днес на своя глава си пуснах изследвания , но май лаборантката не е пуснала точното изследване. Прилагам снимка.. и ..  дали някой може да каже дали имам дефицит на б12 ? За дефицита на фолиевата киселина е ясно .. Sad

Изследвали са ви активния вит. В12, което е по-добрият вариант, който дава по-точна представа за нивата на витамина, но В9 е в дефицит, което най-вероятно говори за полиморфизъм на MHTFR гените. Това ви задължава, в известна степен, да го изследвате (гена) и да започнете прием на метилирания В9, за да го вдигнете. Преди това ви съветвам да изследвате и метилмалановата киселина. Най-вероятно ще е доста високи нива поради дефицитния фолат.

# 310
Цитат
Преди това ви съветвам да изследвате и метилмалановата киселина. Най-вероятно ще е доста високи нива поради дефицитния фолат.

По-добре е да се изследва хомоцистеин, поне еднократно. Той се повишава при дефицит на фолиева киселина и В12 и е рисков маркер за ССИ. Ако е в норма, няма нужда да се следи.

Според лаборатория Лина, метилмалоновата киселина показва дефицит в В12. Според мен не си заслужава високата цена на това изследване.
https://www.lina-bg.com/izsledvaniya/metilmalonova-kiselina-v-serum.html
Цитат
Тестът е показан при ниско ниво на витамин B12 и/или наличието на симптоми на дефицит на B12, като изтръпване на ръцете или краката, затруднено ходене, подуване на телесните тъкани или пожълтяване на кожата или склерите; като част от скрининга на новородени.

Метилмалоновата киселина (MMК) е вещество, произвеждано в много малки количества в човешкия организъм и играе роля в метаболитните процеси и производството на енергия. Този тест измерва нивото на MMК в кръвта.

Нивата на MMК в кръвта се повишават, когато нивото на витамин B12 започне да намалява. Измерването на повишени количества метилмалонова киселина в кръвта служи като ранен и чувствителен индикатор за дефицит на витамин B12.

# 311
Точно хомоцистеин съм имала предвид, вместо ММА (благодаря за корекцията). В случая ММА не е нужно да се изследва, т.к. активният В12 показва добра наситеност, но В9 е проблемен и може да се очаква завишаване на хомоцистеина.
А за да е пълна картинката, предвид проблемният В9, вероятно е добре да се изследва и В6, той също вдига нивата на хомоцистеин.

Т.е. ако финансите не ви затрудняват, изследвайте:
- MTHFR: двата гена
- хомоцистеин
- В6

# 312
Аз искам да попитам, къде изследвахте активен Б12? При това изследване пак ли трябва да се спре приема на добавка б12?

# 313
Няма смисъл да се изследва В6. Пак е по-скъпо, защото не се изследва у нас, а го пращат навън. И не е толкова информативно изследване.

Добре е да се изследва веднъж хомоцистеин, има изисквания за неговото изследване, да се провери какви бяха. Не очаквам да е висок, но все пак е добре да се знае.
И пакета за тромбофилия в НГЛ, той включва MTHFR и там излиза най-изгодно изследването.

При висок хомоцистеин се приема комбинацията:  подезичен В12 и топ фолат метилирани, вит В6.

ПС Винаги преди изследване се спират за месец, месец и половина. И се внимава да не се пие нещо друго, което съдържа вит. В.  Веднъж така бях изследвала и фолиевата ми беше в норма, което ме изненада. Но после проверих какво пия и се оказа, че профихол ги съдържа.

Последна редакция: вт, 22 юли 2025, 22:11 от Diorela

# 314
Аз искам да попитам, къде изследвахте активен Б12? При това изследване пак ли трябва да се спре приема на добавка б12?
Да, трябва, но ако ще търсите изследване на активния Б-12, по-добре изледвайте метилмалоновата киселина (ММА). Ще даде по-точна представа за витамина на клетъчно ниво.

Иначе активен Б12 изследват в Геника.

А ММА и в повечето други лаборатории.

Общи условия

Активация на акаунт