Витамин B12 - тема 11

• 22 727
  • 458
  •   1
Отговори
# 450
Diorela, много благодаря за линковете. Педиатърът предписа мултивитамини Wellbaby(само такива има за бебетa), а утре ще я водя на консултация при неонатолог в Педиатрията, който се занимава с подобни случаи. По-скоро въпросът ми беше дали някой е срещал спрей/капки за бебчета, дали се е сблъсквал с такъв проблем и за колко време е бил решен. Много се притесних, когато изчетох до какво може да доведе този дефицит и ако някой има опит, да ми сподели за колко време нивата на В12 се вдигат. Иначе питах в една аптека дали изобщо има препарат за бебета и аптекарката, която ме познава добре, каза, че без рецепта от лекар никога няма да ми даде такава добавка.
Никъде не намерих информация в коя форма са витамините в това Wellbaby, т.е. изобщо не е ясно дали е в усвоимата на Б12... Не бих го започнала преди консултация с ненатолога и аз бих се консултирала с детски хематолог.
Изследвай нивата и при теб.

# 451
  • София
Цианкобалмин е формата, а тя не е усвоима за всеки.

# 452
При витаминозна недостатъчност на малко бебе, проблемът идва от майката.

Не я кърмя, така че проблемът не е при мен за съжаление.
Витамин Б12 не е рутинен тест при новородени. Какъв е поводът да се изследва? Назначен от лекар или?

От значение е и по какъв начин е взета пробата? Ако е чрез боцкане от пръстчето, резултатът не е надежден.

Ако нивата са потвърдени ниски, корекцията е важна и сравнително лесна, но е важно да се установи първопричината.

# 453
  • София
Изследването е назначена от педиатър и необходимастта му е потвърдена от друг лекар. А пробата я взеха в лабораторията на Токуда от пръста сред консултация с лекарите там дали може да се използва тази кръв. Не правя нищо сама на своя глава, тъй като бебчето е чакано с години. За жалост е много малка и препаратите за възрастни не могат да се приложат при нея. Утре на прегледа при неонатолог ще питам за спрей, който четох, че предлагат в Турция. Напълно е възможно този дефицит да идва от мен и бременността, тъй като имах огромни проблеми с храненето, нивата на желязо и т.н. Но дори аз съм с дефицит в този момент не ми е важно, защото мисля как да оправя нещата при нея. Не е захранена, няма как да приема месо, в млякото има В12, но явно е много малко

Последна редакция: чт, 21 май 2026, 18:20 от Yellow_girl

# 454
  • София
А какъв е този спрей от Турция?

# 455
Напротив, много е важно как сте вие, защото ако утре паднете някъде няма кой да я гледа. Направете изследвания и на вас и водете паралелно лечение. Казвам го от лош опит.

# 456
  • София
А какъв е този спрей от Турция?
Утре ще питам лекарката и ако ми каже нещо, ще сподиля. Само четох, че има и е ефикасен за деца.

# 457
  • София
Да, на мен специално би ми била полезна тази информация.

# 458
Yellow_girl, виж какво ще ти каже неонатологът, но на твое място бих се свързала поне по телефона с подходящ лекар от генетичното отделение, където беше д-р Кадъм. Тя беше първият лекар у нас, който се зае сериозно с дефицита на B12, беше спасила малко детенце, на което не са откривали проблема. Вярвам, че и колегите й там са добре запознати с този проблем. Много е вероятно и да ти препоръчат подходящ препарат. Възможно е дори и да имат такива. Д-р Кадъм имаше в кабинета там инжекции хидроксикобаламин, когато у нас не се намираше.

Не зная за колко време ще се възстанови при бебе, но е сравнително бързо.
Написах наскоро, че резултатите ми бяха доста зле. Още първия ден с фолиева, B12 и B6 усетих прилив на енергия. така, че не се безпокой за наваксването. Важното е, че е открито навреме и ще се вземат мерки.  И, че имаш добър педиатър, който се е сетил да го изследвате.
Ако бебето има проблем с усвояването на B12, цианкобаламин няма да свърши работа. Трябват метилирани форми, те са такива, които организмът получава в готов, преработен вид. И заобикалят стомаха - подезични, спрейове за нос, за уста, инжекции. Не случайно в тази тема първото, което гледаме е, дали е метилирана формата.

Преди няколко години приятелка ми разказа, че внучето й като бебе е било много зле, прието в болница, какви ли не изследвания и хипотези, докато накрая откриват силен дефицит на B12 - майката вегетарианка и няма достатъчно в кърмата. И след като откриват причината, доста бързо се е оправило. А бабата го е захранвала  тайно с бульни от домашно пиле, да го засилва.
Не ми се вярва причината да е в твоето хранене, би трябвало за 3 месеца да си е наваксало с млеката дефицит, ако е имало такъв. Търсете причината.

----------------

Minnie.Mouse, зная, че има доста момичета с опит, затова и аз първо в тяхната тема попитах за дъщеря ми. Но май само една, или 2 потребителки отговориха и казаха това, което пишат от Геника. Говоря конкретно за тези мутации, за които ставаше дума, защото и дъщеря ми е с тях. И паралелно направих всички проверки, за които написах. Тя се консултира и с хематолог, работещ точно с такива рискови групи. Ако не ме лъже паметта, д-р Тончев, който каза, че няма нужда от друг генетични изследвания, нито антикоагулантна терапия, само прием на метилирана фолиева.  Разговарях и с лекар от Геника, не беше убедителен и определено се затрудни от въпросите ми. За съжаление, останах с впечатление, че се препоръчват ненужни изследвания, които струват доста пари. Някои лекари определено насочват там, подозирам причините. Дъщеря ми вече мина през такива препоръки, след добро и безсмислено олекване на портмонето й, смени АГ. Новият АГ се грижи за нея, а не само за финансите си.
Затова си позволих да споделя, също от личен опит.
Ето дискусията тук, кратка е.
https://bg-mam.ma/p/1785790/50712479

Последна редакция: пт, 22 май 2026, 03:21 от Diorela

Общи условия

Активация на акаунт