Майчинството счетоводно - 3

• 148 374
  • 2 946
  •   1
Отговори
# 1 710
  • В полите на Пирин планина
Да.И трябва ли да ми изплати тези неизползвани отпуски?

Да - при прекратяване на договора ти работодателят е длъжен да изплати обезщетение за неизползвания платен отпуск, но трябва изрично да си го поискаш, по-добре писмено.

# 1 711
  • Разград
Благодаря за вниманието.  bouquet

# 1 712
Моля те кажи ми ако родя внезапно преди тези 45 дни,т.е по рано например в 7 месец,тогава как се подава този болничен и как ще ми го изчислят?и мога ли да го ползвам ваобще след това...Благодря

# 1 713
Моят въпрос е следният и ще съм много благодарна за отговорите защото в чудо се видях със счетоводителката. Значи родила съм на 4 януари 2007 година и до сега не съм получавала никакви детски. Когато питам счетоводителката кога, къде и как ще ги получа - дали на дебитна карта или трябва да ми ги изплащат заедно със заплатата тя винаги ми казва: "ще проверя и ще ти кажа"... и това всеки път. Знам, че на моя приятелка ги превеждат в дебитна карта, но на мен във фирмата която работя никога не са ми искали сметка. И още един въпрос: болничния ми за бременност и раждане се превежда във сметките на фирмата, какъв е варианта да ми се превеждат парите във дебитна карта както е по новия закон / моя болничен започна в края на ноември 2006 г. и затова съм по стария/? Надявам се че съм задала правилно и разбрано въпросите си и предварително благодаря за отговорите.

Обезщетението за бременност и раждане може да се изплаща в брой на лицето на деня, на който изплащат заплатите във вашата фирма. Щом отпускът за бременност и раждане е започнал преди 01.01.2007 няма как да получавате сумите от НОИ - единствено чрез работодателя трябва.
Питайте защо не ви ги изплащат. Ако не получавате адекватни отговори - пуснете жалба в НОИ и Инспекция по труда.

Уф знаех си, че не съм обяснила нещата като хората. Те ми изпащат обезщетението/ за него повече се интересувах има ли вариант да се изплаща от НОИ - и много благодаря за отговора/, но не ми изпащат детските и се интересувам как трябва да си ги получавам, къде и кога?

Не, не може да си получавате обезщетението от НОИ, а детските, които всъщност се казват помощи за отглеждане на дете се полагат само ако дохода ви на член от семейство е до 200 лева и те от повече от 3 години не се изплащат от работодателя. За да ги получавате трябва да подадете молба в социални грижи по постоянен адрес.

# 1 714
Моля те кажи ми ако родя внезапно преди тези 45 дни,т.е по рано например в 7 месец,тогава как се подава този болничен и как ще ми го изчислят?и мога ли да го ползвам ваобще след това...Благодря

Ако родиш преди 45-те дни, тогава 315-те дни болничен започват от датата на раждането. Издава ти се болничен за 42 дни от болницата, а после педиатъра на детето издава болничен лист за 93 дни. Ще имаш само два болнични листа, а не три, както е в общия случай. Това е.

# 1 715
Можете ли да ми кажете по граждански договори какви данъци се дължат? Например ако за годината си получил над 1000 -  2000 лева по такъв договор, какъв данък се дължи в края на годината?
Мерси!

# 1 716
  • София
  На страница 81 бях задала въпрос, но до момента отговор не съм получила  Cry, въпросът ми е следния: на 27.04 ми е издаден болничния за 45-те дни преди раждане, от декември ме осигуряват на 360 лв., преди това на 190 лв., ако е удобно кажете колко ще получавам след раждането. И още един въпрос се сетих, за месечните помощи за деца, които се изплащат от ДСП, при положение че ме осигуряват на 360 лв., а съпруга ми на 210 полагат ли се, по точно на колко се дели на 2 или на 3 члена на семейство?

# 1 717
Здравейте   мога  ли  да  попитам  след  като  родя  живот  и  здраве  и  получавам   обезщетение  за  брем  и  раждане   ще  мога  ли   да  работя  на  граждански  договор   ще  имам  ли  право  да  работя  на  такъв  и  да  получавам   обезщетението  си  Благодаря

# 1 718
Можете ли да ми кажете по граждански договори какви данъци се дължат? Например ако за годината си получил над 1000 -  2000 лева по такъв договор, какъв данък се дължи в края на годината?
Мерси!

Зависи от  това дали имате и други доходи освен тези или нямате. Освен това зависи дали тези пари са получени за няколко месеца или за един месец, тъй като размера на осигуровките ще е различен, което пък води и до различен размер на дължимия данък. На този въпрос, по начина, по който е зададен, не може да се отговори.

# 1 719
  На страница 81 бях задала въпрос, но до момента отговор не съм получила  Cry, въпросът ми е следния: на 27.04 ми е издаден болничния за 45-те дни преди раждане, от декември ме осигуряват на 360 лв., преди това на 190 лв., ако е удобно кажете колко ще получавам след раждането. И още един въпрос се сетих, за месечните помощи за деца, които се изплащат от ДСП, при положение че ме осигуряват на 360 лв., а съпруга ми на 210 полагат ли се, по точно на колко се дели на 2 или на 3 члена на семейство?

Не ви е отговорено, защото сте го адресирала към конкретен човек. Аз лично затова не отговорих. А предполагам, че Incandescent не го е забелязала, защото една от майките беше използвала този ви въпрос като цитат за свой въпрос. Вероятно Incendescent се е заблудила, като е помислила, че вече ви е отговорено. Не е нещо лично. Надявам се не се сърдите.   bouquet

Ако не сте излизала в болничен през този 6 месечен период, обезщетението ви ще е около 250 лева.
При подоходния тест за помощите за деца, се взема предвид брутната ви заплата, която не е задължително да съвпада с осигурителния доход ( правя това уточнение, защото вие сте споменала, че посочените суми са тези, на които ви осигуряват ). Този доход се дели на броя на членовете на семейството. Т.е. ако към момента още нямате дете - дели се на 2. Едва когато родите, вашето семейство вече се състои от 3-ма души и дохода се дели на 3.

# 1 720
Здравейте   мога  ли  да  попитам  след  като  родя  живот  и  здраве  и  получавам   обезщетение  за  брем  и  раждане   ще  мога  ли   да  работя  на  граждански  договор   ще  имам  ли  право  да  работя  на  такъв  и  да  получавам   обезщетението  си  Благодаря

Да. Можеш.

# 1 721
  • София
 Благодаря за отговора, разбира се, че не се сърдя,  Laughing аз даже се чудя как смогвате да отговаряте на толкова много въпроси.
 За съжаление имам един болничен лист от 22.03 за седем дена, което означава че обезщетението ще намалее нали?
 Брутната заплата съвпада с това, което съм посочила, поне това виждам в една служебна бележка, която ми е издадена от работодателя февруари месец и ако правилно съм разбрала, молбата се подава след раждането и би трябвало да ми се полагат нали?
 И още веднъж благодаря за отговора.  bouquet

# 1 722
Благодаря за отговора, разбира се, че не се сърдя,  Laughing аз даже се чудя как смогвате да отговаряте на толкова много въпроси.
 За съжаление имам един болничен лист от 22.03 за седем дена, което означава че обезщетението ще намалее нали?
 Брутната заплата съвпада с това, което съм посочила, поне това виждам в една служебна бележка, която ми е издадена от работодателя февруари месец и ако правилно съм разбрала, молбата се подава след раждането и би трябвало да ми се полагат нали?
 И още веднъж благодаря за отговора.  bouquet

Обезщетението ви ще падне незначително. Най-много с 1-2 лева. Все пак имате едно преимущество и то е, че в шестмесецието служещо за база има по-малко работни дни. Това качва среднодневното обезщетение. Така, че, ако са само тези 7 дена, няма да има кой знае каква разлика.
Колкото до помощите за дете, трябва да имате предид, че се взима предвид дохода от една година назад от датата на подаване на молбата. Вашият и на съпруга ви. Този доход се дели на 12 месеца, после на 3-ма души и това, което се получава, трябва да не надвишава 200 лева. Така че, не мога да кажа дали ви се полагат тези пари, тъй като не знам какви са ви доходите през миналата година. Можете направо да си поискате от счетоводителката ви бележка за детски. Съпругът ви също трябва да си поиска такава от неговата месторабота и така да си направите сметка. Важно е обаче да знаете, че ако подавате молбата например през Май, бележката трябва да включва дохода ви от Май 2006-та до Април 2007-ма. Ако обаче ще я подавате през юни, в нея трябва да е включен и дохода ви от м. Май. Т.е., ако си поискате бележката сега, можете да я ползвате само през този месец. За следващия месец, ще трябва да си поискате нова бележка.

# 1 723

Много много благодаря
Наистина последен въпрос ако първия месец от 6 съм била по-майчинство той смята ли се? И ако се осигурявам на две места как се изчислява и от двете ли се получава обещетение. Нашата счетоводителка казва че събират ама май не е проверила. Иначе
1 месец майчинство
2 месец 220 (като 1 и 2 месец има 7 дена без осигуровки) и на друго място на 1000 осталите 4 същото.
И още един в заповедта за напускане от предишна работа пише че трябва да ми се изплатят неизползваните отпуски за 2 г. и 5 месеца. Но ми казаха че след ката съм била по майчинство 1 и 5 месеца не съм имала право.
Благодаря

За месеците, през които си ползвала отпуск за отглеждане на дете ще се вземе база от обезщетението, което си получила, което последните две години съвпада с МРЗ.
За тези месеци, през които има дни без осигуровки ме интересува тези 7 дни работни ли са или каледарни и ако са календарни - колко работни са. Освен това не разрбах 7 дни общо за двата месеца или по 7 дни всеки от двата месеца.

Платен отпуск се полага и за месеците, в които си била в отпуск по майчинство. Дължат ви обезщетение за всички неизползвани дни, включително и за периода на майчинството.

Благодаря датата на напускане от предишна работа е 2 май а на новата 11 май има два почивни дни незнам как да ги преброя с 2 май или без. Само този месец.
А тези обещетения за неизползвана отпуска за 2.5 години заслужава ли си да ги искам.
Извинявайте за повторението

# 1 724

Много много благодаря
Наистина последен въпрос ако първия месец от 6 съм била по-майчинство той смята ли се? И ако се осигурявам на две места как се изчислява и от двете ли се получава обещетение. Нашата счетоводителка казва че събират ама май не е проверила. Иначе
1 месец майчинство
2 месец 220 (като 1 и 2 месец има 7 дена без осигуровки) и на друго място на 1000 осталите 4 същото.
И още един в заповедта за напускане от предишна работа пише че трябва да ми се изплатят неизползваните отпуски за 2 г. и 5 месеца. Но ми казаха че след ката съм била по майчинство 1 и 5 месеца не съм имала право.
Благодаря

За месеците, през които си ползвала отпуск за отглеждане на дете ще се вземе база от обезщетението, което си получила, което последните две години съвпада с МРЗ.
За тези месеци, през които има дни без осигуровки ме интересува тези 7 дни работни ли са или каледарни и ако са календарни - колко работни са. Освен това не разрбах 7 дни общо за двата месеца или по 7 дни всеки от двата месеца.

Платен отпуск се полага и за месеците, в които си била в отпуск по майчинство. Дължат ви обезщетение за всички неизползвани дни, включително и за периода на майчинството.

Благодаря датата на напускане от предишна работа е 2 май а на новата 11 май има два почивни дни незнам как да ги преброя с 2 май или без. Само този месец.
А тези обещетения за неизползвана отпуска за 2.5 години заслужава ли си да ги искам.
Извинявайте за повторението

Обезщетението ти ще се изплаща по отделно от всяко едно от двете места ( т.е. не се събира, както са ти казали ). Ако правилно разбирам ти на това място, на което си се осигурявала на 1000 лева, имаш осигуряване 5, а не 6 месеца. В този случай обезщетението ти ще е в размер на около 600 лева на месец. От другото място, където си осигурявана на 220 лева, ще взимаш около 185 лева обезщетение на месец. Трябва, когато ти издават болничните листове, да си ги искаш в два екземпляра - по един за всеки работодател.

Колкото до обезщетението за неизползван отпуск - ти трябва да прецениш дали си струва. Аз не знам каква ти е била заплатата преди 2 години. Този отпуск трябва да ти се изплати на база заплатата, която си получавала преди да излезеш в болничен за бременност и раждане за първото ти дете. Така че, ти прецени. Според мен и 5 лева да са - твои са си и работодателя ти ги дължи. В крайна сметка и на МРЗ да си работила преди това, за 2,5 години имаш право на 50 дни отпуск. 50 дни ще са ти минимум 400 лева като обезщетение. Това си е една количка и то хубава.

Общи условия

Активация на акаунт