Майчинството счетоводно - 3

• 151 544
  • 2 946
  •   1
Отговори
# 615
  • В полите на Пирин планина
Moже ли и аз да попитам нещо  Blush
Пуснах си неплатен - 6 месеца.Имам да ползвам платен отпуск за времето на майчинството, мисля да ползвам и него.
АКо реша да напусна, ще ми платят ли платения отпуск ако не го използвам и колко време предварително се подава молба за напускане ?
Дано някой ме е разбрал  Embarassed

Разбрах те  Peace
По трудовия договор трябва да имаш посочен срок на предизвестието за напускане - то е поне 30 календарни дни по Кодекса на труда. Трябва да го спазиш, защото в противен случай дължиш обезщетение на работодателя. Предизвестието може да тече и по време на отпуска ти. За да ти платят неизползвания платен отпуск трябва да си поискаше изрично от работодателя това - по-добре писмено.

Честито на рожденичката  Hug Да си жива и здрава, много щастлива, обичана и желана!   bouquet

Благодаря  Hug

Ей чак сега видях,че имаме и рожденичка...Всичко най-хубаво в този живот.....нека мечтите ти станат реалност newsm59

И пак благодаря  Grinning

# 616
Имам един въпрос - работя на трудов договор от Ноември 2006г., мъжът ми не работи на тр. договор, получаваме детски. Имам ли право на еднократната помощ при бременност от 150 лв???

# 617
Честито на рожденичката  Hug Да си жива и здрава, много щастлива, обичана и желана!   bouquet

Ама виж- пестелива като счетоводителка - един бАнбон не е дала до сега....... Само работи.... Само помага.... И днес.... Не да иде да разпусне малко... Или тя утре ще я липсва, щото ще е снощна.... Хайде - Incandescent - наиситна следя темата тук само заради теб и Зина и как хубаво обеснявате - дано не стигам до вашите обяснения - ама заслужаваш почивка! Весел празник!

За мен е удоволствие да съм ви в помощ  Heart Eyes
Почивка следва - писах по-горе, че годишното приключване за 2006 г. го обявявам за успешно завършено  bowuu

# 618
Имам един въпрос - работя на трудов договор от Ноември 2006г., мъжът ми не работи на тр. договор, получаваме детски. Имам ли право на еднократната помощ при бременност от 150 лв???

Не  Naughty Тя се полага на безработни жени по Закона за семейни помощи за деца.

# 619
Сигурно вече са ви питали момичета, но ако ви се иска ми отговорете - къде и какво да представя за еднократна помощ при раждане??? Благодаря!

# 620
Сигурно вече са ви питали момичета, но ако ви се иска ми отговорете - къде и какво да представя за еднократна помощ при раждане??? Благодаря!

В Дирекция "Социално подпомагане" / Социални грижи /. Попълва се молба-декларация от майката, носи се лична карта и на двамата родители и оригинала на Акта за раждане на детето.

# 621

От тази година работодателите са длъжни да внесат осигурителните вноски най-късно до края на месеца следващ този, за който се отнасят, независимо дали са изплатили трудовите възнаграждения или не.
Работодателят ти все пак плаща ли заплатите на някаква дата или забавя и тях? Обезщетението се заплаща заедно с тях, независимо дали е изтеглено или не.

Можеш да се прехвърлиш в друга фирма по всяко време, когато пожелаеш, но ще започнеш да получаваш обезщетението чрез нея от НОИ директно.

Честит рожден ден! Пожелавам ти много успехи, щастие и удовлетвореност.

По документи забавя и заплатите.
Цитат
Можеш да се прехвърлиш в друга фирма по всяко време, когато пожелаеш, но ще започнеш да получаваш обезщетението чрез нея от НОИ директно.
- има ли  опасност да загубя майчинството си ако "започна" работа за 1 седмица в друга фирма и след това подам молба за излизане в отпуск за отглеждане на дете до 2 год?
Мисля, че някъде четох, че отпуска за отглеждане на дете до 2 год може да се позволи само от фирмата, в която са преминали бремеността и раждането.
Какво мога да направя?

# 622

От тази година работодателите са длъжни да внесат осигурителните вноски най-късно до края на месеца следващ този, за който се отнасят, независимо дали са изплатили трудовите възнаграждения или не.
Работодателят ти все пак плаща ли заплатите на някаква дата или забавя и тях? Обезщетението се заплаща заедно с тях, независимо дали е изтеглено или не.

Честит рожден ден! Пожелавам ти много успехи, щастие и удовлетвореност.

По документи забавя и заплатите.
Цитат
- има ли  опасност да загубя майчинството си ако "започна" работа за 1 седмица в друга фирма и след това подам молба за излизане в отпуск за отглеждане на дете до 2 год?
Мисля, че някъде четох, че отпуска за отглеждане на дете до 2 год може да се позволи само от фирмата, в която са преминали бремеността и раждането.
Какво мога да направя?

Благодаря за поздравите  Heart Eyes

не можеш да си загубиш майичнството, ако се преместиш в нова фирма и няма значение къде си ползвала част от него или болничен за бременност и раждане.
Можеш да "започнеш" работа за един ден и на другия да излезеш в майчинство щом работодателя ти "разреши"  Grinning

# 623
Здравейте на всички  Simple Smile

Благодаря на мамите, които са поели трудната задача да отговарят на какви ли не въпроси от темата 'обезщетения поради бременност и майчинство' Simple Smile))
Аз имам следните две питания: Терминът ми е на 10/04, съответно болничният ми за 45те дена преди раждане е до тогава. Кой трябва да ми издаде вторият болни4ен, за 135те дена? И ако родя след терминът, какво правим? В смисъл, съгласно сегашния болни4ен трябва да се явя на работа на 10/04...

Благодаря много предварително   bouquet

# 624

Благодаря на мамите, които са поели трудната задача да отговарят на какви ли не въпроси от темата 'обезщетения поради бременност и майчинство' Simple Smile))
Аз имам следните две питания: Терминът ми е на 10/04, съответно болничният ми за 45те дена преди раждане е до тогава. Кой трябва да ми издаде вторият болни4ен, за 135те дена? И ако родя след терминът, какво правим? В смисъл, съгласно сегашния болни4ен трябва да се явя на работа на 10/04...

Вторият болничен - за 42 дни- се издава от Родилно отделение на болницата, в която родиш. Ако родиш по-рано или преносиш изравняване до 135 дни се прави с последния болничен лист, който се издава от педиатъра на детето.
При преносване "луфта" от термина до датата на раждане се "запълва" от наблюдаващия те гинеколог - той ти издава продължение на болничния лист.

# 625
  • София
Не съм сигурна, че към вас трябва да обърна питането си, но ще се пробвам. Моля Ви за извинение ако вече сте го обсъждали. Чакам второ детенце, полага ли ни се /на мен и мъжа ми/ облекчаване на данъците в тази връзка? И какво трябва да предприема?
Благодаря предварително   bouquet

Данъчните облекчения са за родени вече деца - за намаление на внесените през 2006 г. облагаеми доходи, съотв. данък. Подава се от единия родител.

bouquet Хиляди благодарности за уточнението.

# 626

Вторият болничен - за 42 дни- се издава от Родилно отделение на болницата, в която родиш. Ако родиш по-рано или преносиш изравняване до 135 дни се прави с последния болничен лист, който се издава от педиатъра на детето.
При преносване "луфта" от термина до датата на раждане се "запълва" от наблюдаващия те гинеколог - той ти издава продължение на болничния лист.

благодаря за скоропостижния отговор  bouquet само едно уточнение: този 'луфт' се запълва след като детето се роди, така ли? в сми, както е в моя случай, ако се роди на 14/04 да ре4ем, наблюдаващият бременността ми доктор издава болни4ен за три дена към задна дата - от 10 до 13/04 вкл, а в болницата ми издават втория болни4ен лист, който стартира от 14/04?

# 627
мише - така е, защото все пак не се знае кога точно ще родиш.

# 628
мише - така е, защото все пак не се знае кога точно ще родиш.

супер, благодаря още веднъж

# 629
Момичета , някой знае ли телефони на НОИ където мога да получа информация за болничния си от януари, които още не ми е платен дадоха ми 92619 27,79,39,71 - звъня непрекъснато, но или е заето или никой не вдига, имам бебе на 14 дена и не мога да ида до там , какво да направя?

Общи условия

Активация на акаунт