Майчинството счетоводно - 3

• 148 867
  • 2 946
  •   1
Отговори
# 930
Аз само фиктивно ще пиша че взимам 700лв последните 2 месеца.Трябва ли да плащам освен осигуровките и този данък за който Дейзи е писала?

Разбира се. Освен осигуровките, дължите и ДОД, който е изцяло за ваша сметка. Не разбрах много дали фиктивно пишете в темата или фиктивно взимате 700 лева. Също така не разбрах това взимам 700 лева какво значи. Дали 700 лева е нетния доход или е осигурителния доход. За това и не мога да ви кажа каква е сумата на данъка, който следва да внасяте.

# 931
Преди време питах за прехвърляне от една фирма в друга и сега трябва да го осъществя.
В момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 2 год.
Но фирмата, в която работих не е изплащала заплати вече 2-ри месец и не се очертава скоро да плаща. Шефа ми каза, че е по-добре да се прехвърля някъде другаде, тъй като положението е много зле.
Тъй като във фирмата са само той и 2-ма шофьори трябва сама да си подготвя документите.
Какви документи трябва да занеса в НОИ, за да се отпиша от едната фирма и да се регистрирам към другата (а другата е на майка ми - така че пак аз ще ги правя).
Това, за което знам е:
За първата - молба за напускане, заповед за прекратяване на трудов договор и уведомение към НОИ за прекратяване на трудов договор.
За втората - молба за назначаване, трудов договор и уведомение към НОИ.

Искам с едно ходене да приключа и затова ви питам за съвет.

В НОИ носите само уведомленията. Молби, заповеди - това си се съхранява във съответната фирма. Но няма начин да свършите всичко с едно ходене, защото уведомлението се подава - за назначаване ( в срок от 3 дни от сключване на договора, но задължително преди договора да влезе в сила ), а за прекратяване - в срок от 7 дни от прекратяването.
Пример- в едната фирма последния ви работен ден е 15.04, а в другата първия ви работен ден е 16.04. В този случай, уведомлението за договора във втората фирма следва да е подадено преди 16.04, а уведомлението от фирмата, която напускате се подава в срок от 7 дни от 16.04 нататък. Сама виждате, че не може да стане. Едното уведомление се подава преди другото.

# 932
  • Пловдив
ZinaSt смятам последните 2 месеца да се осигурявам на 700 лв.Като доплатя разликата в осигуровките на шефа ми.Сметнах че за 1400 разликата е някъде 450лв,но това само за осигуровки без ДОД и на кой трябва да го платя този ДОД?

# 933
ZinaSt смятам последните 2 месеца да се осигурявам на 700 лв.Като доплатя разликата в осигуровките на шефа ми.Сметнах че за 1400 разликата е някъде 450лв,но това само за осигуровки без ДОД и на кой трябва да го платя този ДОД?

Данъкът ще платите също на шефа си. А той от ваше име ще го внесе в НАП.
Обаче пак не мога да разбера каква е сумата, на която се осигурявате за ваша сметка. Пишете, че искате да се осигурявате на 700 лева, а пък после се появяват някакви 1400 лева. Ако искате да ви кажа колко ще е данъкът е добре да напишете заплатата, на която ви осигуряват по договор и заплатата, на която искате да се осигурявате през тези 2 месеца. Така ще мога да ви сметна не само дължимия ДОД, но и дали изобщо имате сметка от такова осигуряване само за два месеца. Да не се окаже, че ще дадете куп пари за 10 лева увеличение на обезщетението на месец.

# 934
  • Русе
Осигурявана съм на мин.заплата и от 18.12.2006г. съм в отпуск за бременности майчинство.Родих на 25.01.2007.Питам болничните ми могат ли да бъдат под 180 лв/изчисляват ли се?/.Мога ли директно от НОИ да ми ги превеждат,вместо на работодателя?

# 935
otmiana не могат да ти платят под минималната работна заплата - 180 лева.
Ти си в заварено положение - първия ти болничен е преди 1 януари 2007. Затова парите ще си ги получаваш чрез работодателя.

# 936
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Осигурявана съм на мин.заплата и от 18.12.2006г. съм в отпуск за бременности майчинство.Родих на 25.01.2007.Питам болничните ми могат ли да бъдат под 180 лв/изчисляват ли се?/.Мога ли директно от НОИ да ми ги превеждат,вместо на работодателя?

Болничният за общо заболяване не е обвързан с минималната работна заплата и може да бъде под нея. Болничнвият за бременност и раждане за пълен месец не може да бъде под 180 лв. Ако дните нетрудоспособност са по-малко се изчисляват пропорционално от горната сума.
След като болничният лист е от 2006 г. сумата се превежда чрез работодателя.

# 937
  • Пловдив
Сега ме осигурява на 180лв.Искам последните два месеца преди болничния да се осигуря на 700лв или  1400 за последния месец.Казах му че ще доплатя разликата в осигуровките.Тъй като фирмата е малка и аз се занимавам с платежните заместих в счетоводната програма осиг доход с 1380,и ми даде колко осиг трябва да внеса от тях извадих осиг на 180лв и излезе че трябва да доплатя към 452лв. но за ДОД колко трябва да му доплатя?И струва ли си въобще да се занимавам?

# 938
Здравейте!
Вълнуват ме следните въпроси, ще съм много благодарна, ако ми помогнете!
Аз съм в началото на бременността и сега си взех 1 месец неплатен отпуск, след което смятам да продължа с болнични. Сега обаче се появиха въпросите:
-болничният върху каква база ще бъде изчислен, след като предходния месец съм била в неплатен отпуск;
-оказа се, че този месец с неплатен отпуск ще влезе в базата от 6 месеца преди платената отпуска от 45 дни преди раждане; как ще се отрази върху сумата, която ще получавам ?
Работодателт ме осигурява на 520 лв. плюс 10% клас. 
Благодаря предварително!

# 939

Месечния размер на обезщетението за бременност и раждане не може да бъде по-малък от 180 лева.
Вие сте заварено положение. Не може да получавате обезщетението си направо от НОИ.

# 940
Здравейте!
Вълнуват ме следните въпроси, ще съм много благодарна, ако ми помогнете!
Аз съм в началото на бременността и сега си взех 1 месец неплатен отпуск, след което смятам да продължа с болнични. Сега обаче се появиха въпросите:
-болничният върху каква база ще бъде изчислен, след като предходния месец съм била в неплатен отпуск;
-оказа се, че този месец с неплатен отпуск ще влезе в базата от 6 месеца преди платената отпуска от 45 дни преди раждане; как ще се отрази върху сумата, която ще получавам ?
Работодателт ме осигурява на 520 лв. плюс 10% клас. 
Благодаря предварително!

Болничният ви за бременност и раждане ще се изчисли на база дохода от 6 месеца преди започването му. Щом през тези месеци се очертава да сте в болничен, тогава за тези месеци се взима доходът от който е изчислено обезщетението за тези болнични.

Давам пример. Във вашия случай, ако месец Март сте била в неплатен отпуск и от м.Април излезете в болничен за общо заболяване, то този болничен ще се изчисли на база доходът ви от Октомври 2006 до Март 2007. Т.е. месецът неплатен отпуск ще влезе в базата. В последствие, когато излезете в болничен за бременност и раждане, да кажем през м. Септември, този болничен ще ви се изплаща на база дохода от м. Март до м. Август. Като за месеците от Април до Август, тъй като сте била в болничен, отново се взима дохода от Октомври 2006 до Март 2007. Определено този месец неплатен отпуск ще се отрази на обезщетението ви.
Освен това е важно добре да си направите сметката с болничните, защото през годината имате право на до 180 дни болнични за общо заболяване, издадени от лекарска комисия. След  тези 180 дни, за да получите още болнични за общо заболяване, трябва да се явите на ТЕЛК.
Направете си сметката, за да не се окаже, че цялата си бременност я карате в болничен, а накрая, в осмия месец, трябва да ходите на работа, защото нямате право на повече болнични.

# 941
Сега ме осигурява на 180лв.Искам последните два месеца преди болничния да се осигуря на 700лв или  1400 за последния месец.Казах му че ще доплатя разликата в осигуровките.Тъй като фирмата е малка и аз се занимавам с платежните заместих в счетоводната програма осиг доход с 1380,и ми даде колко осиг трябва да внеса от тях извадих осиг на 180лв и излезе че трябва да доплатя към 452лв. но за ДОД колко трябва да му доплатя?И струва ли си въобще да се занимавам?

Осигуровките върху 1400 лева са минимум 511 лева. Осигуровките върху 180 лева са 65,70, но част от тях поемате вие. Т.е., за да се осигурявате на 1400 лева, под формата на осигуровки ще трябва да доплатите 467,66 лева, а не 452 лева. Освен това ще трябва да платите и ДОД в размер на 237,27 лева. Или общо на месец ще трябва да плащате 704,93 лева. Обезщетението ти ще бъде в размер на около 430 - 435 лева на месец. Т.е., ако се осигуряваш на 1400 лева, за двата месеца ще внесеш 1409,86 лева са своя сметка. Обезщетението ти ще се увеличи с около 250 лева, което означава, че ще получиш 2625 лева повече или си " на печалба " с 1215,14 лева за 10 месеца и половина. Стига да можеш да си позволиш вноските, разбира се.

Ако се осигуряваш тези 2 месеца на 700 лева, обезщетението ти ще е около 280 лева на месец. Т.е. със 100 лева отгоре. За 10,5 месеца това са 1050 лева в повече. Разходите за това обаче ще са по 302,29 лева на месец ( осигуровки за твоя сметка и ДОД ) или общо  604, 58 лева. Така че, общата ти " печалба " е едва 445,42 лева за 10,5 месеца.

# 942
Много благодаря за бързия и професионален отговор! Grinning
Сега, четейки другите постове, възникна още един върос:
Възможно ли е по време на неплатения или платен отпуск да сключа втори трудов договор с фирмата на съпруга ми, където да се доосигурявам до база 1400 лв. и тези осигуровки ще окажат ли по същия начин влияние върху размера на бъдещото обезпечение?
Благодаря предварително!

# 943
Много благодаря за бързия и професионален отговор! Grinning
Сега, четейки другите постове, възникна още един върос:
Възможно ли е по време на неплатения или платен отпуск да сключа втори трудов договор с фирмата на съпруга ми, където да се доосигурявам до база 1400 лв. и тези осигуровки ще окажат ли по същия начин влияние върху размера на бъдещото обезпечение?
Благодаря предварително!

Можете, да. Няма проблем.

# 944
  • Пловдив
ZinaSt много благодаря за оптговора!

Общи условия

Активация на акаунт