Майчинството счетоводно - 3

• 151 551
  • 2 946
  •   2
Отговори
# 555
Ок 6*1400 / понеже това е максималният осигурителен месечен доход, т.е. и  20 000 да си вземал повече от 1400 лв като осиг. доход не могат да ти признаят/. Тогава си е правилно 6*1400= 8400/126= 66,67*90% = 60 лева, но защо е по 10  - ако месецът е например 20 дни и 10 си работила, и 10 си в болнични - ок. Но ако целият месец си в болнични, то тогава сумата е 1200 лева.

1. Аз говоря за времето, когато майката вече е родила и си гледа детето, следователно изобщо не работи. Значи ли това, че всеки месец получава различна сума?
2. Тук нещо тотално ме обърка - моето разбиране беше, че се изплаща 90% от нетната заплата на майката. Защо да има общо осигурителният доход?  Embarassed Embarassed Това тотално ми обърква сметките  Sad Sad И да повторя коментарите по-долу - да им имам подобряването на положението и $изравняването$ с другите държави в ЕС, както четох в един коментар на виден деятел от НОИ (няма значение кой точно  #Crazy #Crazy).

# 556
 .
Моля ви, помогнете ми, защото от ядосване ще родя преждевременно.Термина ми е на 04.05, на трудов договор съм от 01.01.2007, като на 20.03 излязох в болнични за раждането. Имам 2г. стаж, като последните 4мес. (от февруари до юни м.г. )взимах обезщетение за безработица. От догава до януари не съм работила. Сещате се, че не работя реално, а плащам всички осигуровки на сумата от 600лв. Обаче, жената, която ме назначи на договор твърди, че според измененията от т.г. трябва да имам 6месеца стаж без прекъсване, за да имам право на болничен и майчинство. Тя иска да и платя за остатъка до 6 месеца т.е. до юни, а аз вече имам болничен лист, че съм в болнични  и мисля, че това, което твърди тя е абсурдно. Питах и в НОИ и те ми казаха, че това не е вярно и имам право. Тя твърди, че трябва да и платя за 6м. и чак тогава ще мога да взема нещо. Вече зная, че не е права, но почнах да се съмнявам, че въобще ми е регистрирала договор. Моля ви, дайте ми съвет какво да правя.
Отидете в НОИ и направете справка дали ви е регистриран трудовия договор, на информацията там ще ви упътят. Иначе изискването за получаване на обезщетение е въобще да имате 6-месечен осигурителен стаж, не е необходимо да е без прекъсване. Трябва също да сте на трудов договор към момента на излизане в отпуск за бременност и раждане

# 557

.. ами .. така се оказа .. че в суматохата около новата Наредба и ред за изплащане на болничните .. "случайно" са забравили да вменят това задължение на НОИ .. да показва как е стигнало до сумата на дадено обезщетение ..
.. е ДА .... ама НЕ .. както се казва ..

.. на последния семинар .. след логичното задаване на въпроса .. "няма ли да се дава някакъв документ за това как е изчислен болничния???" ... и отговор ... ".. какво ви интересува .. вашите задължения приключват с предаването на болничния в НОИ ... "  #2gunfire
.. всички присъстващи колеги единодушно решихме:
.. всяко обезщетение .. което се разминава с повече от 5ст. .. от това което ние сме изчислили .. да бъде обжалвано по реда на чл.117 на КСО
.. ето го и него ...
Глава осма......
..  такъв акъл мога да дам ..   :bouquet
Ама каква суматоха, то е срамно направо. Тия промени в КСО са приети още август месец 2006г., нищо че влизат в сила от 01.01.07г. И след толкова време, предназначено да си подготвят нещата, пак нищо не направиха, а както винаги се действа в последния момент, затова се пропускат такива съществени неща. От това страдаме ние, а на чиновника какво му пука??????????

Благодаря много RadoMit! Мислех си за същото и преди да задам въпроса, вие/ти ми отговорихте/ри  Wink Въпреки че все още не съм много сигурна, че ще стане, защото какво всъщност ще обжалвам? Но ще го доизмисля. Може би е най-добре да последвам съвета на  ZinaSt да подам молба първо за разяснение като как са ми изчислили размера, и вече ако отговорът не ме удовлетворява, тогава жалба по 117. Wink

# 558

За размера на обезщетението, който са ви изчислили ( понеже виждам, че много се задава този въпрос ). Всеки може да подаде молба да му се представят калкулациите на обезщетението. Молбите не е задължително да подавате лично. На практика можете при всяко представяне на болничен лист, да оставяте на счетоводителя ви и една такава молба. И когато счетоводителя ви представя болничните листове, ще депозира и молбите.
Молбите се подават в стая 103.

Благодаря ZinaSt! Страхотна както винаги!   bouquet

# 559
Преди болничния съм осигурена на 200лв.Значи за януари и февруари слагаме 200лв.нетен доход и съответно раб.дни .И после събираме за 2месеца *200 /айде нетното ще е малко по -малко/,плюс за 4месеца *855 итова е равно на 3420 /120 това е приблизително за 6 мес.раб.дни и се получава обезщетението на ден от 28лв.*20дни равно на 560лв.обезщетение на месец .Така ли е ?

Начина на изчисляване е точно такъв. Само сметките трябва да си оправите. 4*855 + 2*175 прави повече от 3420. Освен това няма 6-месечие със 120 работни дни. Минимумът е 123, а средно са по 125. За да получите коректна сума, трябва да работите с коректни данни. Иначе ориентировъчно, обезщетението се получава около 30 лева на ден.

# 560
Първото условие за придобиване право на парично обезщетение за бременност и раждане (осиновяване) е към деня на започването на отпуска за този риск, майката (осиновителката) да е осигурена за всички социални рискове, всички социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица или за всички социални рискове без безработица.
Майките (осиновителките) нямат право на парични обезщетения, когато рискът е настъпил след прекъсване или прекратяване на осигуряването. Разпоредбата на чл. 42, ал. 2 КСО, според която право на обезщетение до 75 календарни дни се придобива и когато временната неработоспособност е настъпила до два месеца след прекратяването на трудовия договор или осигуряването не се отнася за обезщетенията поради бременност и раждане. Когато обаче осигуряването е прекратено през време на получаване на обезщетението за бременност и раждане, то се изплаща до изтичането на целия период от 315 календарни дни от 45-ия ден преди раждането (чл. 52 от КСО).

Благодаря ти, ДейзиГ за изчерпателния отговор. Току що пратих e-mail на шефката , с препоръката да прочете КСО и по- конкретно чл.50  и чл.52 за да спрем да се препираме по въпроса- кой е крив и кой прав? И все пак аз се надявам ,че ще ми бъде подновен договора със безсрочен, но исках да бъда сигурна / в случай че това не се случи/,че ще си получа обезщетението за майчинство.
Още веднъж, едно огромно благодаря!

# 561
Ок 6*1400 / понеже това е максималният осигурителен месечен доход, т.е. и  20 000 да си вземал повече от 1400 лв като осиг. доход не могат да ти признаят/. Тогава си е правилно 6*1400= 8400/126= 66,67*90% = 60 лева, но защо е по 10  - ако месецът е например 20 дни и 10 си работила, и 10 си в болнични - ок. Но ако целият месец си в болнични, то тогава сумата е 1200 лева.

1. Аз говоря за времето, когато майката вече е родила и си гледа детето, следователно изобщо не работи. Значи ли това, че всеки месец получава различна сума?
2. Тук нещо тотално ме обърка - моето разбиране беше, че се изплаща 90% от нетната заплата на майката. Защо да има общо осигурителният доход?  Embarassed Embarassed Това тотално ми обърква сметките  Sad Sad И да повторя коментарите по-долу - да им имам подобряването на положението и $изравняването$ с другите държави в ЕС, както четох в един коментар на виден деятел от НОИ (няма значение кой точно  #Crazy #Crazy).

Времето след раждането се поделя на два периода - първият е болничен за бременност и раждане, който започва 45 дни преди раждането и продължава 315 дни, а вторият е отпуск за отглеждане на дете. И в двата периода майката е родила и си гледа детето, а не работи, но обезщетенията са коренно различни.
Обезщетението НЕ Е 90% от нетната заплата. Сравняват се 90% от брутния осигурителен доход и 100% от нетната заплата. Изплаща се по-малкото от двете.
Иначе втория ви въпрос изобщо не го разрах. Как така нетната заплата и обезщетенята нямат общо с осигурителния доход. Ами нали върху осигурителния доход се плащат осигуровки. И после от тези осигуровки се изплаща обезщетение. Те са неразривно свързани. Не може да няма връзка.
По принцип сметките, които ви представят са верни. Единствената грешка е че умножават среднодневното възнаграждение по 10, а то трябва да се умножи по броя на работните дни в месеца. И обърнете внимание, казвам работните дни, а не отработените дни. То е ясно, че вие не работите, но месеца все пак има работни дни.

# 562
Моля ви, помогнете ми, защото от ядосване ще родя преждевременно.Термина ми е на 04.05, на трудов договор съм от 01.01.2007, като на 20.03 излязох в болнични за раждането. Имам 2г. стаж, като последните 4мес. (от февруари до юни м.г. )взимах обезщетение за безработица. От догава до януари не съм работила. Сещате се, че не работя реално, а плащам всички осигуровки на сумата от 600лв. Обаче, жената, която ме назначи на договор твърди, че според измененията от т.г. трябва да имам 6месеца стаж без прекъсване, за да имам право на болничен и майчинство. Тя иска да и платя за остатъка до 6 месеца т.е. до юни, а аз вече имам болничен лист, че съм в болнични  и мисля, че това, което твърди тя е абсурдно. Питах и в НОИ и те ми казаха, че това не е вярно и имам право. Тя твърди, че трябва да и платя за 6м. и чак тогава ще мога да взема нещо. Вече зная, че не е права, но почнах да се съмнявам, че въобще ми е регистрирала договор. Моля ви, дайте ми съвет какво да правя.

Аааа, рано ти е още да раждаш. Не е права " работодателката " ти. Отиди в НОИ. от там ще ти дадат информация дали договорът ти е регистриран и също така ще ти кажат дали за теб се подават данни ( което е важно за изплащане на обезщетението ). Естествено в НОИ е по-добре да не обясняваш, че си фиктивно назначена Simple Smile
Ако за теб се подават данни - нямаш никакъв проблем, защото обезщетението ти ще се изплаща от НОИ. Така че, това че работодателката ти мисли, че нямаш право на обезщетение - да си мисли каквото иска. Теб не те засяга. Тя е длъжна само да ти представи болничния в НОИ.
Ако обаче не са подавани данни, тогава няма да получаваш обезщетние, защото няма как да ти се изчисли такова. Тогава трябва да поискаш обяснение от " услужливата " дама и евентуално да я накараш да подаде данните за теб или да ти върне парите.
Успех.

# 563
Достатъчно е да провери дали е здравно осигурена и ще разбере има ли трудов договор.

# 564
Достатъчно е да провери дали е здравно осигурена и ще разбере има ли трудов договор.

Аз може да съм здравно осигурена и без да имам трудов договор.

# 565
  • Плевен
Zdraveite momi4eta, strahotni ste. Davate izklu4itelno kompetentni otgovori na bade6tite mami= Radvam se, 4e vi namerih v net-a.I az sam edna bade6ta mama, na koiato se naloji da izleze v bolni4en o6te 3-tia mesec. Postoianno 4uvam razli4ni mnenia za tezi bolni4ni i se nadiavam da mi pomognete. Az sam s 5 god. neprekasnat trudov staj bez 1 den bolni4en za tezi godini, no eto 4e 4ovek se sblaskva i s tova.
Interesuva me kak da iz4islia bolni4nite si "sredno" na den.
V bolni4en sam ot 12.03.07, a zadaljitelnite 45 dni predi rajdane zapo4vat na 15.08.07. 6te vi napi6a brutnite si dohodi za predhodnite 6 meseca, predi mart:
09.06- 653 lv
10.06- 527lv
11.06- 688 lv
12.06- 616 lv
01.07- 625 lv
02.07- 640 lv
Tova e oblagaemata suma v/u koiato sa me osiguriavali. 6te sam vi mnogo blagodarna ako mi iz4islite sumata koiato 6te vzimam parvo kato bolni4en, posle kato mai4instvo /za den, a posle se smiata6e spriamo broia rabotni dni v meseca, nali?/
Predvaritelno blagodaria.

# 566
Здравейте, аз съм сравнително нова във вашият форум. Бременна съм едва в 10 седмицано ме вълнува един въпрос.
Студентка съм и здравно ме осигурява университета. Работия още от 1- ви курс, но иямам особено доверие на работодателя си, че ще ми внася редовно осигуровки и реших вече 3 години и половина да си работя така без трудов договор,за да не ми се прецакат поне осигуровките, които унито така или иначе съвестно ми внася.
Въпросчето ми е дали само със здравни осигуровки ще имам право на нормално майчинство или да си търся някой които да ме осигурява през следващите 6 месеца, дори и на мин. заплата.
 Благодаря ви предварително.  Simple Smile 

# 567
  • В полите на Пирин планина
Zdraveite momi4eta, strahotni ste. Davate izklu4itelno kompetentni otgovori na bade6tite mami= Radvam se, 4e vi namerih v net-a.I az sam edna bade6ta mama, na koiato se naloji da izleze v bolni4en o6te 3-tia mesec. Postoianno 4uvam razli4ni mnenia za tezi bolni4ni i se nadiavam da mi pomognete. Az sam s 5 god. neprekasnat trudov staj bez 1 den bolni4en za tezi godini, no eto 4e 4ovek se sblaskva i s tova.
Interesuva me kak da iz4islia bolni4nite si "sredno" na den.
V bolni4en sam ot 12.03.07, a zadaljitelnite 45 dni predi rajdane zapo4vat na 15.08.07. 6te vi napi6a brutnite si dohodi za predhodnite 6 meseca, predi mart:
09.06- 653 lv
10.06- 527lv
11.06- 688 lv
12.06- 616 lv
01.07- 625 lv
02.07- 640 lv
Tova e oblagaemata suma v/u koiato sa me osiguriavali. 6te sam vi mnogo blagodarna ako mi iz4islite sumata koiato 6te vzimam parvo kato bolni4en, posle kato mai4instvo /za den, a posle se smiata6e spriamo broia rabotni dni v meseca, nali?/
Predvaritelno blagodaria.

Моля, пиши на кирилица   Grinning

За да се изчисли вярно е необходимо да напишеш и сумите на нетното ти възнаграждение  Peace

# 568
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, аз съм сравнително нова във вашият форум. Бременна съм едва в 10 седмицано ме вълнува един въпрос.
Студентка съм и здравно ме осигурява университета. Работия още от 1- ви курс, но иямам особено доверие на работодателя си, че ще ми внася редовно осигуровки и реших вече 3 години и половина да си работя така без трудов договор,за да не ми се прецакат поне осигуровките, които унито така или иначе съвестно ми внася.
Въпросчето ми е дали само със здравни осигуровки ще имам право на нормално майчинство или да си търся някой които да ме осигурява през следващите 6 месеца, дори и на мин. заплата.
 Благодаря ви предварително.  Simple Smile 

Задължително трябва да имаш поне 6 месеца осигурителен стаж - не само здравни, а и социални осигуровки. Към момента на излизане в болничен 45 дни преди термин също трябва да си осигурена  Peace

Последна редакция: ср, 28 мар 2007, 11:52 от Incandescent

# 569
Леле Леле знаех си аз, разправях му на мъжа ми ама той не се притесниаваи,
а може ли да попитам само със тези осигуровки на какво майчинство ще имам право.
Благодаря ви за бързите отговори newsm03

Общи условия

Активация на акаунт