Майчинството счетоводно - 3

• 148 858
  • 2 946
  •   1
Отговори
# 1 020
Искам да се посъветвам с вас:

родих дъщеря ми на 19.12.2006 г.,осигуряваат във фирмата на 170 лв.,работен стаж 5 год.
Колко пари трябва да получавам майчинство?

Защото имам съмнения,че във фирмата ми дават по-малко / така направиха с болничните-изплащаха ми 50% от тях/

Трябва да получавате 180 лева за целия период от 315 дни. ( 45 от които преди термина ).

# 1 021
  • offshore & overseas
Аз имам един не точно счетоводен въпрос, ама като не знам къде да го задам, го пускам тук. newsm78

Става дума за това как се процедира след като изтекат трите болнични: първият 45-дневен, който се издава от ЖК или лекаря който следи бремеността, вторият 42-дневен, който се издава от болницата където раждаш, и третият 48-дневен (или изравнен спрямо предходните два до 135 дни), който се издава от педиатъра на бебето.

Предварително благодаря!   bouquet

# 1 022
Аз имам един не точно счетоводен въпрос, ама като не знам къде да го задам, го пускам тук. newsm78

Става дума за това как се процедира след като изтекат трите болнични: първият 45-дневен, който се издава от ЖК или лекаря който следи бремеността, вторият 42-дневен, който се издава от болницата където раждаш, и третият 48-дневен (или изравнен спрямо предходните два до 135 дни), който се издава от педиатъра на бебето.

Предварително благодаря!   bouquet

Подава се молба за ползването на останалите 180 дни.

# 1 023
  • offshore & overseas
А къде се подава тъз молба (ша ма извините за невежеството)?

# 1 024
  • В полите на Пирин планина
А къде се подава тъз молба (ша ма извините за невежеството)?

На работодателя  Peace

# 1 025
По календар 45-дни преди термина ми започват на 25.05.Ако на 24.04 напусна сегашната работа и на 25.04(демек на другия ден веднага бъда назначенана друго място)нали няма да има прекъсване на осигурителния стаж и ще си получавам без проблем обезщетението

# 1 026
По календар 45-дни преди термина ми започват на 25.05.Ако на 24.04 напусна сегашната работа и на 25.04(демек на другия ден веднага бъда назначенана друго място)нали няма да има прекъсване на осигурителния стаж и ще си получавам без проблем обезщетението

Ще имате проблем, тъй като новият ви договор няма да влезе в сила. Вие от деня на постъпване сте в боничен. В този случай договорът ви ще влезе в сила след изтичането на болничния. Което пък значи, че няма да имате право на обезщетение.
Или трябва да направите операцията с прехвърлянето на 23-ти и 24-ти, или трябва да жертвате един ден отп болничния и той да ви бъде издаден за 44 дни от 26-ти.

# 1 027
Мерси ЗинаСТ аз съм писала че ще напусна месец преди да излезна в болничен и така подразбирам че всичко ще е наред.А как стои въпроса с напускане по време на самия болничен????????Или да кажем по време на майчинството??

# 1 028
  • Варна
Извинявам се че питам без да съм чела цялата тема, но ми се видя множко 52 стр. Embarassed Embarassed Embarassed
На 5.5. ми изтича майчинството. През двете години ме водеха като работеща в една фирма на познати сега съответно трябва да напусна. Какво мога да направя след това при условие, че за момента малкия все още не е приет на ясла, няма кой да го гледа и просто се налага да си стоя с него и нямам възможност да си търся и да започна работа.
Благодаря предварително.  bouquet

# 1 029
Мерси ЗинаСТ аз съм писала че ще напусна месец преди да излезна в болничен и така подразбирам че всичко ще е наред.А как стои въпроса с напускане по време на самия болничен????????Или да кажем по време на майчинството??

Ох, извинявай. Аз явно вече съм спяла снощи и реших, че всичко това се случва в първия ден на болничния ти  ooooh!
Да, щом сменяш работата си през Април, няма никакъв проблем.
Извинявай още веднъж.

# 1 030
Извинявам се че питам без да съм чела цялата тема, но ми се видя множко 52 стр. Embarassed Embarassed Embarassed
На 5.5. ми изтича майчинството. През двете години ме водеха като работеща в една фирма на познати сега съответно трябва да напусна. Какво мога да направя след това при условие, че за момента малкия все още не е приет на ясла, няма кой да го гледа и просто се налага да си стоя с него и нямам възможност да си търся и да започна работа.

Ами за съжаление нищо не можете да направите. Малко не мога да разбера въпроса ви, но в какъв смисъл какво да направите?
Евентуално можете да се запишете в бюрото по труда, но тъй като договорът ви следва да бъде прекратен по взаимно съгласие, ще получавате 90 лева на месец като обезщетение за не повече от 4 месеца.
Друго не се сещам.

# 1 031

Може да се регистрираш на Бюрото по труда. Зяависи на каква длъжност са те водили и при добро желание от страна на твоята позната може да те освободи и по чл. 328 - например поради "съкращаване на щата" или "намаляване обема на работата". Времето, през което ще получаваш обезщетение зависи от осиг. стаж, който имаш до момента:

От КСО:

"Чл. 54в. (1) Паричните обезщетения за безработица се изплащат ежемесечно през месеца, следващ този, за който се дължат, в зависимост от продължителността на осигурителния стаж, за период, както следва:

Осигурителен стаж  - Период за изплащане на обезщетението (месеци)

(години)

до 3 - 4

от 3 до 5 - 6

от 5 до 10 - 8

от 10 до 15 - 9

от 15 до 20 - 10

от 20 до 25 - 11

над 25 - 12

# 1 032
Тя е майка с дете до 3 години. За да и прекратят договора на основание различно от чл.325 или чл.326, трябва разрешение на ИТ.
А при прекратяване на договора по взаимно съгласие или по инициатива на работника, обезщетение за безработица се изплаща в минималния размер за минималния срок, независимо от трудовия стаж.

# 1 033
Тя е майка с дете до 3 години. За да и прекратят договора на основание различно от чл.325 или чл.326, трябва разрешение на ИТ.
А при прекратяване на договора по взаимно съгласие или по инициатива на работника, обезщетение за безработица се изплаща в минималния размер за минималния срок, независимо от трудовия стаж.

ок Peace

# 1 034
Здравейте на всички.Много се радвам ,че ви има и ни помагате.Имам и аз едно въпросче и предварително се извинявам т.к.най-вероятно сте го коментирали ,но в 52стр.ми е трудно да го намеря.На 20.04 излизам в болничен за бременност и раждане /45-дневния/на кого се дава на работодателя ли?И разбрах че НОИ плаща обещетението ,но трябва ли да имам открита банкова сметка,аз сама ли я откривам и избирам банката?документите за банковата сметка и болничния аз ли нося в НОИ? Дано се изразих правилно .Предварително благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт