Майчинството счетоводно - 3

• 148 864
  • 2 946
  •   1
Отговори
# 1 050
  • София
И аз с въпросче. Работя по заместване на жена в майчинство, която се връща на 7 май и съответно моят договор се прекратява. Въпросът ми е тия 315 дни как се водят - отпуск за бременност и раждане или за гледане на малко дете. Защото от четене в Интернет разбрах, че ако е първото продължавам да си получавам обезщетението нищо че ми се прекратява договора, но ако е второто нямам право на пари и отивам към соц. грижи. Така ли е? И ако ще получавам пари до изтичането на 315-те дни, което е на 29 август какъв ще е техният размер?

# 1 051
 Здравейте!Искам и аз да задам един въпрос свързан с осигуровките и майчинството.Получавах доста добра заплата,но в последствие разбрах че съм осигурявана за цялата 2006г. на 175лв заплата.От 27 септември 2006г съм болнични защото лежах за задържане в болница и от 05.02.2007г. съм в така наречените 45 дни болничен.Искам д знам при заплата 175лв колко е трябвало да ми бъде болничния,защото смятам че и за това са ме излъгали и колко трябва да ми бъде майчинството от тук нататък.Предварително благодаря и съжалявам ако до някаква степен се повтаря моя въпрос.

# 1 052
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте, мами! Ще се радвам ако ми помогнете със съвет. Пусках отделна тема, но реших да пиша и тук. Накратко: отглеждам петмесечното си дете и първите 135 дни болничен изтекоха. Когато изявих желание да подам молба за продължаване на майчинството докато детето навърши 2 години, счетоводителят на фирмата каза да не го занимавам засега, че бил много зает и молбата ще подам по-късно. В същото време шефа ми още не ми е намерил заместник и ми се обади, че трябвало да карам някакво обучение, че искал да го ратифицират фирмата му по ISO. Въпроса ми е: Има ли право изобщо да ме занимава с подобно нещо при положение, че няма кой да ми гледа детето? Тези хора, които провеждат обучението не са ли наясно с положението на майките?! Друг е въпроса, че не съм получила нито лев откакто съм в "майчинство". Нарочно ли се правят на ударени със счетоводителя на фирмата и могат ли да прецакат майчинството ми, както е тръгнало... Как да постъпя? Мога ли да подам жалба в моя случай и към кого трябва да се обърна? Моля, ако някой се е сблъсквал с подобен проблем да пише! Благодаря ви предварително за оказаното съдействие!   bouquet

Вие сте в правото си да ползвате този вид отпуск и не могат да ви накарат да ходите на каквото и да било обучение по време на отпуска. Моят съвет е да си напишете молбата и да я заведете във фирмата с входящ номер. Ако следващия месец не ви изплатят обезщетението с входящия номер можете да подадете жалба.

# 1 053
И аз с въпросче. Работя по заместване на жена в майчинство, която се връща на 7 май и съответно моят договор се прекратява. Въпросът ми е тия 315 дни как се водят - отпуск за бременност и раждане или за гледане на малко дете. Защото от четене в Интернет разбрах, че ако е първото продължавам да си получавам обезщетението нищо че ми се прекратява договора, но ако е второто нямам право на пари и отивам към соц. грижи. Така ли е? И ако ще получавам пари до изтичането на 315-те дни, което е на 29 август какъв ще е техният размер?

315 дни са отпуск за бременност и раждане. Имате право да ползвате обезщетение до изтичането им, след което договорът ви ще бъде прекратен. Тогава можете да отидете в Социалната служба по постоянен адрес и да изкате да ви изплащат помощи до навършване на 1 година на детето.
Обезщетението което ще получавате до края на отпуск за бременност и раждане е 90% от среднодневната сума на възнаграждението ви /осиурителната сума/, но не повече от средно дневното нетно възнаграждение за същия период и не по-малко от МРЗ /за 2007 г. тя е 180 лв./

# 1 054
Здравейте!Искам и аз да задам един въпрос свързан с осигуровките и майчинството.Получавах доста добра заплата,но в последствие разбрах че съм осигурявана за цялата 2006г. на 175лв заплата.От 27 септември 2006г съм болнични защото лежах за задържане в болница и от 05.02.2007г. съм в така наречените 45 дни болничен.Искам д знам при заплата 175лв колко е трябвало да ми бъде болничния,защото смятам че и за това са ме излъгали и колко трябва да ми бъде майчинството от тук нататък.Предварително благодаря и съжалявам ако до някаква степен се повтаря моя въпрос.

За периода до 05.02.2007 г. обезщетението ви е в размер на 80% от средно дневното брутно възнаграждение /осигурителна сума/ за последните шест /календарни/ месеца. От 05.02.2007 г. размера на обезщетението е 90% от среднодневната сума на възнаграждението ви /осиурителната сума/, но не повече от средно дневното нетно възнаграждение за същия период и не по-малко от МРЗ /за 2007 г. тя е 180 лв./

# 1 055
здравейте  мили  мами  бихте ли  ми  казали  дали  ако  прекратя  майчинството  и  се  върна  на  работа  ще ми  се  изплащат  петдесет  процента  от  майчинството  както  беше  доскоро  заплата  плюс  майчинство  и  още  един  въпрос  имам  ли  право  да  прехвърлям  майчинството  на  майка  ми  която  е  пенсионерка  и  няма  трудов  договор   благодаря  ви  мамчета  предварително  ако  има  някой  желание  пишете  ми  на  elifenka@abv.bg

# 1 056
здравейте  мили  мами  бихте ли  ми  казали  дали  ако  прекратя  майчинството  и  се  върна  на  работа  ще ми  се  изплащат  петдесет  процента  от  майчинството  както  беше  доскоро  заплата  плюс  майчинство  и  още  един  въпрос  имам  ли  право  да  прехвърлям  майчинството  на  майка  ми  която  е  пенсионерка  и  няма  трудов  договор   благодаря  ви  мамчета  предварително  ако  има  някой  желание  пишете  ми  на  elifenka@abv.bg

Ако се върнете на работа преди навършване на детето на 2 години ще получавате 50% от обезщетението или 90 лв.
Ако прехвърлите правото на ползване на отпуска на някого нямате право на тези 50%.
Отпуска се прехвърля на бащата на детето или на един от родителите ви само ако към момента на прехвърлянето са назначени на трудов договор.

# 1 057
ДейзиГ, много ти благодаря. Само да попитам като подобаващ профан - този входящ номер какво представлява? Задължително ли молбата си върви с него или аз трябва да го впиша? Питам, защото и шефа ми се прави на ударен (а и май досега не е имал майки във фирмата) и счетоводителя не е никак отзивчив и това ме кара да се съмнявам и да подозирам. Всяка една подробност ме кара да изпадам в паника да не се окажа прецакана. Както знаете неграмотният човек може да бъде много лесно манипулиран.

# 1 058
ДейзиГ, много ти благодаря. Само да попитам като подобаващ профан - този входящ номер какво представлява? Задължително ли молбата си върви с него или аз трябва да го впиша? Питам, защото и шефа ми се прави на ударен (а и май досега не е имал майки във фирмата) и счетоводителя не е никак отзивчив и това ме кара да се съмнявам и да подозирам. Всяка една подробност ме кара да изпадам в паника да не се окажа прецакана. Както знаете неграмотният човек може да бъде много лесно манипулиран.

Аааа, не се подценявайте така. Това, че не сте специалист по всичко, не значи, че сте неграмотна.
Във всяка фирма се води номерация - входящи и изходящи номера, които се поставят на официалните документи. Ако във фирмата ви не водят входяща номерация това не е проблем. Просто поискайте на вашия екземпляр от молбата счетоводителят да впише датата, на която му я носите и да се подпише. Идеята е да имате доказателство за това, че сте депозирала молбата и информация на коя точно дата сте го направила.
Успех.

# 1 059
Много ти благодаря, ZinaSt  Hug ще се възползвам от съвета ти. Просто ми е писнало от некоректни работодатели.... #2gunfire

# 1 060

# 1 061

Ох, този въпрос го виждам за трети път. Както ви бяха отговорили и колегите, така ще ви отговоря и аз. По време на болничния за задържане получавате 80% от тези 175 лева, на които сте осигурявана. По време на болничния за бременност и раждане ( 315-те дни ) трябва да получавате 180 лева, тъй като обезщетението за бременност и раждане не може да е по-малко от МРЗ за страната.

# 1 062
 Много благодаря за отговора.Наистина ми помогнахте.Трябва да ви се плаща за цялата тази информация! Hug Laughing

# 1 063
Здравейте. Пак се обръщам към вас  Hug. Искам да попитам за месечните детски надбавки. През изминалата 1 година си ги получавах редовно,. Вчера Радост стана на 1 години и по закон трябва отново да подавам някакви документи за изплащането им. Въпросът ми е какви точно. И едно уточнение - с башата на детето нямаме сключен брак. Трябва ли отново да подавам документ за семейното си положение? Питам тук, тъй като не живея в града, в който по принцип трябва д аподам документи, а ако отида да попитам в Социално подпомагане тук където живея - отново ще ме напъдят грубиянската както стана преди 1 година.

# 1 064
Здравейте и от мен.Доста неща прчетох за темата майчинство ,но колкото повече чета ,тлкова по-се бърквам.Може ли да разгледате и моя случай.
Живот и здраве ще трябва да изляза в болничен за бременност и раждане на 10.10.2007г.Както е ясно за изчисление на болничните се взима 6 месеца назад.Фактически април-септември.През април съм в болнични и обезщетението за болничния ми е 200лв.Работодателя ми ме осигурява на 236лв.Искам да се доосигурявам до максимума от 1400лв.Значи аз трябва зда изчисля 1400-236 /и на тази сума да изчисля осигуровките.Обаче за да се получи нетно от 1260трябва брутната да е 1760лв. и ДОД ще е доста голям.Въпросът ми е колко като сума ще е осигуровката на 1164лв. и данък на 1760.И после колко ще ми е нетното за 6месеца като април съм била в болнични.Има ли по -лесен и удобен начин тези 5 мес.който ми остават до октомври да се осигурявам с по-малък % като самоосигуряваща ,като се има в предвид ,че работя в аптека.И другия вариант ,ако се доосигурявам при основния работодател той ще трябва ли да ме регистрира в нои на друга длъжност и за да ми е по-висок осиг.доход. Благодаря ако сте ме разбрали и ми отговорите.

Общи условия

Активация на акаунт