Майчинството счетоводно - 3

• 148 905
  • 2 946
  •   1
Отговори
# 1 170
Момичета здравейте!Първо не съм сигурна дали тук е мястото ,на което трябва да си задам въпроса,но ще опитам,ако бъркам предварително се извинявам.
Значи при мен въпроса е следният - от година и един месец съм по майчинство с малкото ми момченце и съответно получавам старото обещетение - 180 лв.Така, по принцип съм банков служител и ме осигуряват на висока заплата.В момента съм бременна в трети месец с второто ни мишле и съответно ще си имаме бебе през ноември декември.Майчинството за първото ми детенце ще бъде прекъснато за да изляза в майчинство за второто - въпроса ми е  - На какво база ще се изчислява какви пари да взимам по новата поправка - 315 дни/ако не се лъжа/,на база майчинството,т.е. 180 лв ,който съм получавала през последните година и половина или на база заплатата,която съм получавала преди да изляза по майчинство.Благодаря ви предварително.

Щом отпускът за бременност и раждане на второто дете се застъпва с отпускът за отглеждане на дете до 2 години за първото дете, имаш право през тези 315 дни да получаваш същото обезщетение, което си получавала през 135 -те дни болничен за първото ти дете, ако това е по-изгодно за теб.
ООООО да мнооого ми е по изгодно! newsm10 smile3501 newsm44БЛАГОДАРЯ ТИ ОТ ВСЕ СЪРЦЕ!ДАНО ДА Е ТАКА!

# 1 171
Здравното осигуряване няма абсолютно нищо общо с обезщетението. Социалното осигуряване във фонд Общо заболяване и майчинство е важно. Здравната каса обезщетения не изплаща  Grinning

Много ти благодаря, Зинаbouquet  bouquet  Днес най- накрая разбрах за какво говориш (пак подчертавам, че за пръв път ми се налага да разшифровам всички съкращения по фиша и малко не ми беше ясно  Blush ). Говорих със счетоводителката на нашето училище, която ми обясни, че въпросният фонд "Общо заболяване и майчинство" е включен в моя фиш в "ЛИЧНА ОСИГ. ДОО" (ако не ми го беше уточнила, нямаше как да знам, че за това става въпрос  Blush Blush Blush ). И отново този процент е начислен от общата сума ОРЗ+ лекторски+ класно ръководство+ други разни (ако има в съответния месец), така че продължавам да съм щастлива по този повод Grinning
 Hug

ПП. подведох се и си помислих, че здравното осигуряваме е важно, понеже нали фондът се нарича Общо заболяване и майчинство. А и се излиза в болничен за бременност и раждане и т.н. Я пак да се изчервя  Blush

Последна редакция: вт, 24 апр 2007, 20:03 от ani2

# 1 172
Здравното осигуряване няма абсолютно нищо общо с обезщетението. Социалното осигуряване във фонд Общо заболяване и майчинство е важно. Здравната каса обезщетения не изплаща  Grinning

Много ти благодаря, Зинаbouquet  bouquet  Днес най- накрая разбрах за какво говориш (пак подчертавам, че за пръв път ми се налага да разшифровам всички съкращения по фиша и малко не ми беше ясно  Blush ). Говорих със счетоводителката на нашето училище, която ми обясни, че въпросният фонд "Общо заболяване и майчинство" е включен в моя фиш в "ЛИЧНА ОСИГ. ДОО" (ако не ми го беше уточнила, нямаше как да знам, че за това става въпрос  Blush Blush Blush ). И отново този процент е начислен от общата сума ОРЗ+ лекторски+ класно ръководство+ други разни (ако има в съответния месец), така че продължавам да съм щастлива по този повод Grinning
 Hug

ПП. подведох се и си помислих, че здравното осигуряваме е важно, понеже нали фондът се нарича Общо заболяване и майчинство. А и се излиза в болничен за бременност и раждане и т.н. Я пак да се изчервя  Blush

Ееее, няма нужда от толкова изчервяване Simple Smile Аз пък не знам как се преподава. Отчайваща съм. Веднъж правих опити да преподавам английски на мъжа ми и резултата беше  ooooh! . Така че... всеки разбира от това, за което е учил и което работи.
Значи обезщетението ще се калкулира от всички начисления, в това число и лекторските. Честито! Лека бременност и успех!

# 1 173
Два бързи въпроса, извинявам се, сигурна съм ,че са мчи задавани подобни-
Ако брутната ми заплата е 515 лв, как да изчисля нетната, т.е. какъв е общоят % осигуровки, данъци и други  подобни.
Получили ли се си от НОИ болнични за януари и има ли телефон за справки или в интернет ,където да проверя дали са ми преведени ,как и точно колко пари?

На 515 лева брутно, нетното е около 397 лева.
Има телефони в НОИ и те са доста. Азо обаче на изуст знам само тези двата : 926 19 86 и 926 19 90. Мисля че някъде напред из темата имаше и други, но не ги помня за съжаление. На тези телефони дават справки.

# 1 174
Получили ли се си от НОИ болнични за януари и има ли телефон за справки или в интернет ,където да проверя дали са ми преведени ,как и точно колко пари?

Получили сме обезщетенията за януари.
Виж в сайта на НОИ - тук, на Парични обезщетения, Адреси за подаване на документи по наредбата за паричните обезщетения и помощи.
Тук са публикувани телефони, адреси, е-маил. Провери по регистрация на фирмата, (където са предадени болничните).
Моят съвет е да им пишеш на мейла, ако имаш и входящия номер още по-добре. Sunglasses

# 1 175
Здравейте, много благодаря на всички който пишат в тази тема, според мен е много полезна информацията тук.
Искам да попитам нещо и за моя случай  newsm78 Работих в една фирма до март 2007, там са ми поддавани декларация образец 1, но на практика не са извършени паричните преводи за тези месеци. Сега съм в друга фирма и тук са изрядни с вноските. Излизам в болнични от 15 юли и за формирането на болничните и майчинството ще ми трябват и януари и февруари. Въпроса ми  е при изчисляването на майчинството в НОИ проверяват ли дали има действително плащане на осигуровките или им е достатъчно да е подадена декларация образец 1.
Предварително много благодаря за отговорите.

# 1 176
Здравейте, много благодаря на всички който пишат в тази тема, според мен е много полезна информацията тук.
Искам да попитам нещо и за моя случай  newsm78 Работих в една фирма до март 2007, там са ми поддавани декларация образец 1, но на практика не са извършени паричните преводи за тези месеци. Сега съм в друга фирма и тук са изрядни с вноските. Излизам в болнични от 15 юли и за формирането на болничните и майчинството ще ми трябват и януари и февруари. Въпроса ми  е при изчисляването на майчинството в НОИ проверяват ли дали има действително плащане на осигуровките или им е достатъчно да е подадена декларация образец 1.
Предварително много благодаря за отговорите.

Проверяват, да. Но по принцип са длъжни да ти преведът обезщетението, а осигуровките да си ги търсят от неизрядния ти работодател.

# 1 177
Мерси много ZinaSt, и аз се надявам да е така.  Confused

# 1 178
  bouquet Темата е много полезна и искам да попитам и аз нещо може вече да има отговор но прегледах и ептен ми стана главата боза  newsm78
Значи от 23.12.2005г.работя в фирмата от 13.06.2006г съм на безсрочен трудов договор с основно месечно възнаграждение от 170лв.Но получавам 300лв.От 24.01.2007г. съм в болнични карам кофти бременност всеки месец си нося болничниа в фирмата и сега на 10 април като попитах колко горе долу ще вземам майченски ми казаха(счетоводителката на фирмата)че понеже няма да се върна на работа до майченските кам 120,130лв.ще получавам просто ахнах и попитах за др.вариант и той е следния сега на 30.04.2007г ми изтича болничниа лист да ме водят на работа за седмица да ми направи нов договор на 300лв.след това да ме водят на работа до 45дена преди раждане и да си плащам сама осигуровките.Сагласна съм да си ги плащам но дали е вярно че ще се промени нещо и ще получавам по 270лв. майчински( 02мес.03мес.04мес. получавам по 120лв.болнични)има ли смисъл да плащам по 100лв на месец осигуровки следващите 3 месеца и накрая дали ще взема 270лв майчинство     smile3525 БЛАГОДАРЯ предварително и дано съм била ясна за да ме разберете smile3525

# 1 179
  • София
Сори, но пак имам въпросче. В момента съм по заместване, но след 10 дни титулярката се връща. Разбрах, че евентуално ще бъда назначена на постоянен щат, но искат да се върна на работа за 1 месец. Въпросът ми е това задължително ли е? По закон ли е така, за да мога да бъда назначена на постоянно място или просто така са решили, защото незнам как ще го направя. Няма кой да ми гледа детето.

# 1 180
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Радост-Иванова дори да сте в болничен до излизане в отпуск за бременност и раждане ви е гарантирано обезщетение в размер на 180 лв. до края на 2007 г.

# 1 181
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Радост незнам кога трябва да излезнете в отпеск 45 дни преди термин, за да може да се сметне размера на обезщетението ви.

# 1 182
Сори, но пак имам въпросче. В момента съм по заместване, но след 10 дни титулярката се връща. Разбрах, че евентуално ще бъда назначена на постоянен щат, но искат да се върна на работа за 1 месец. Въпросът ми е това задължително ли е? По закон ли е така, за да мога да бъда назначена на постоянно място или просто така са решили, защото незнам как ще го направя. Няма кой да ми гледа детето.

По принцип няма такова изискване, но в случая работодателя ви може да ви постави каквито си иска условия. Щом договорът ви е по заместване, той се прекратява със завръщането на титуляра, независимо от това, че сте в отпуск по майчинство. По принцип за майките, които ползват болничен за бременност и раждане е предвидено в такава ситуация да продължът да получават обезщетение до изтичане на 315-те дни. За майките ползващи отпуск за отглеждане на дете обаче това не важи.
В този смисъл, работодателя ви не е длъжен да ви назначава на постоянен договор и е напълно в правото си да ви предложи такъв договор при условие, че се върнете на работа за един месец. Ако не желаете, работодателя ви има право да прекрати договора, с което се прекратява и отпускът ви за отглеждане на дете.

# 1 183
  bouquet Темата е много полезна и искам да попитам и аз нещо може вече да има отговор но прегледах и ептен ми стана главата боза  newsm78
Значи от 23.12.2005г.работя в фирмата от 13.06.2006г съм на безсрочен трудов договор с основно месечно възнаграждение от 170лв.Но получавам 300лв.От 24.01.2007г. съм в болнични карам кофти бременност всеки месец си нося болничниа в фирмата и сега на 10 април като попитах колко горе долу ще вземам майченски ми казаха(счетоводителката на фирмата)че понеже няма да се върна на работа до майченските кам 120,130лв.ще получавам просто ахнах и попитах за др.вариант и той е следния сега на 30.04.2007г ми изтича болничниа лист да ме водят на работа за седмица да ми направи нов договор на 300лв.след това да ме водят на работа до 45дена преди раждане и да си плащам сама осигуровките.Сагласна съм да си ги плащам но дали е вярно че ще се промени нещо и ще получавам по 270лв. майчински( 02мес.03мес.04мес. получавам по 120лв.болнични)има ли смисъл да плащам по 100лв на месец осигуровки следващите 3 месеца и накрая дали ще взема 270лв майчинство     smile3525 БЛАГОДАРЯ предварително и дано съм била ясна за да ме разберете smile3525

При осигуряване на 300 лева, размерът на обезщетението ще бъде около 240 лева. Няма начин при осигуряване на 300 лева да получавате 270 лева обезщетние. За да получавате тези 240 лева обаче е необходимо да се осигурявате на 300 лева през 6-те месеца предхождащи излизането в болничен за бременност и раждане.

Обезщетението за бременност и раждане обаче има минимален размер от 180 лева ( минималната работна заплата за страната ). По-малко от това не можете да получавате. Няма как да получавате 120-130 лева, независимо от това дали ще се върнете на работа или ще продължите да сте в болничен.

Ако от сега до 45-тия ден преди термина има 6 месеца, можете да приемете варианта да се осигурявате на по-висока заплата. Имайки предвид, че работодателя би следвало да поема своята част от осигуровките върху 170-те лева, вие ще трябва да плащате месечно около 60 лева ( а не 100, както сте писала ). За 6 месеца това са 360 лева. Обезщетението ви реално ще се увеличи с 60 лева на месец и ще го получавате 10,5 месеца, така че има сметка да го направите. Ако обаче до 45 дни преди термине ви има по-малко от 6 месеца, сметките стават други и трява да се направи коректно изчисление. Например, ако само 5 месеца се осигурявате на 300 лева, обезщетението пада на 225 лева. А ако месеците са 4, на 209 лева.

# 1 184
  • София
Искам да попитам на колко болнични по време на бременноста от ЛКК -30 дни е позволено да се ползва? Аз от началото имам 2 болнични като единия е 7 дни другия е 30 дни след това имам прекъсване на болничния от 1 месец и половина/ ползвах си платената отпуска/ и сега пак имах 7 дневен и от днес ЛКК- 30 дни! Дочух обаче,че бременната има право само на само 2 x 30 дни  newsm78 Така ли е?     

Общи условия

Активация на акаунт