Майчинството счетоводно - 3

• 148 872
  • 2 946
  •   1
Отговори
# 1 245
  • В полите на Пирин планина
Благодаря за бързия отговор.
Аз още си ходя на работа (не е фиктивно заради майчинството).
А баща ми се занимава с отглеждането на животни.Аз просто движа нещата тук. А горе долу колко пари ще получавам от тр. договор и колко от самоосигуряването?Да знам дали си струва разправията

Това - добре, но ти си написала, че ти си регистрирана като земеделески производител - това предполага, че излезеш ли в болничен трябва да прекратиш осъществяване на тази дейност, защото ако работиш нямаш право на болничен.

Ако излезеш от 01.06.2007 то периода от 6 месеца е м.12.2006 - м. 05.2007, а брутния доход - 3400 лева / 123 дни = 27.64*90% = 24.88

Нетния доход ще е около 2620 лева / 123 = 21.28 - това е среднодневния доход, от който ще  се изчисли обезщетението * работни дни в болничен- например 21 = 446.88

Не знам от кога и на какъв доход се осигуряваш като земеделски производител, за да кажа колко ще вземаш  Thinking

# 1 246
На мин. осиг. доход 55 лв. А като излезна в болничен и баща ми се занимава, защото реално няма да спре дейността трябва ли да подам някакви документи. Изобщо какво трябва да направя( да аз се регистрирах на 18,04,2007 , като зем. производител, защото той е на село и да не си идва непрекъснато да подава документи), че сега се притесних да не би да се обърка нещо с получаването на майчинството.

# 1 247
Момичета да Ви попитам дали сте запознати с някакво инфо относно социалните,този месец ни преведоха 400лева,на които са ни удържани 120лева,като погледна фиша-там виждам отчисления за фонд Пенсии,за УПф,ДЗПО още мякаякви,обаче забелязах че за фонд ОЗМ е удържан някакъв процент само върху месечната ми заплата,не виждам ОЗМ в/у соц програма,какво значи това.Зная и че от тази година има някакви промени според които работодателя е длъжен да начислява някакви проценти за ДОО,но това нас касае ли ни,ще ми бъде ли базата за Април за майчинството вместо 980-1380 или???Къде да ги търся тези нормативни документи-днес рових в Нои за да не тормозя вас,но пак до вас опирам.Моля помогнете

# 1 248
Зная и че от тази година има някакви промени според които работодателя е длъжен да начислява някакви проценти за ДОО -опс имам предвид и върху социалната програма

# 1 249
На мин. осиг. доход 55 лв. А като излезна в болничен и баща ми се занимава, защото реално няма да спре дейността трябва ли да подам някакви документи. Изобщо какво трябва да направя( да аз се регистрирах на 18,04,2007 , като зем. производител, защото той е на село и да не си идва непрекъснато да подава документи), че сега се притесних да не би да се обърка нещо с получаването на майчинството.

Виж сега - представи ли се болничен лист в НОИ от работодателя по трудов договор, то следва, че ти си в болничен и за другите ти видове дейности - в твоя случай като земеделски производител. В последствие, ако в резултата на тази дейност се реализира доход - предполагам баща ти ще отглежда животни, за да ги продава или да продава някакъв техен продукт - та щом има доход, то - има дейност и може в последствие да връщаш суми за получени болнични.
Иначе болничния като зем. производител е 90 % * 55 лева = 49.50 лева средно

# 1 250
Момичета да Ви попитам дали сте запознати с някакво инфо относно социалните,този месец ни преведоха 400лева,на които са ни удържани 120лева,като погледна фиша-там виждам отчисления за фонд Пенсии,за УПф,ДЗПО още мякаякви,обаче забелязах че за фонд ОЗМ е удържан някакъв процент само върху месечната ми заплата,не виждам ОЗМ в/у соц програма,какво значи това.Зная и че от тази година има някакви промени според които работодателя е длъжен да начислява някакви проценти за ДОО,но това нас касае ли ни,ще ми бъде ли базата за Април за майчинството вместо 980-1380 или???Къде да ги търся тези нормативни документи-днес рових в Нои за да не тормозя вас,но пак до вас опирам.Моля помогнете
Зная и че от тази година има някакви промени според които работодателя е длъжен да начислява някакви проценти за ДОО -опс имам предвид и върху социалната програма

За социални разходи ли говорим?

# 1 251
# 1 252
Това е за болничните - 135 дни. А за остатъка до 315 и отгл. на дете до 2 години, как стоят нещата.

# 1 253
Това е за болничните - 135 дни. А за остатъка до 315 и отгл. на дете до 2 години, как стоят нещата.

Всичките са вид отпуск, за който жената получава обезщетение от НОИ и не работи. Затова е обезщетена, защото не получава възнаграждение или доход  Peace

# 1 254

Върху социалните разходи не се дължи фонд "Общо заболяване и майчинство" следователно тези суми не влизат в базата за определяне на обезщетение при болничен.

# 1 255
Много благодаря,Incandescent .

# 1 256
Единственото, което се е променило в социалните разходи за тази година, е данъкът, който вече се удържа от служителя, а не от работодателя. Иначе социални осигуровки си има върху тези пари отдавна, но само за фонд Пенсии. Върху социалните никога не се е дължало и продължава да не се дължи осигуряване за Общо заболяване и майчинство, съответно социалните не влизат в базата за обезщетенията.

# 1 257
Здравейте,включвам се за първи път и ви моля за съвет.Изчетох доста неща тук,намерих и случай идентичен на моя,но има още неясноти при мен.А ето накратко:в момента съм в болничен за бременност и раждане,работих на срочен тр.договор и бях назначена до завръщане на титуляра.Моите 135 дни изтичат на 08.05.07г. а ми прекратяват договора на 02.05.07,защото момичето се връща на работа след майчинство.Въпроса ми е-ще се води ли за трудов стаж времето от прекратяването на договора ми до края на тези 315 дни за които разбрах,че от НОИ ще продължат да ми изплащат обезщетение. newsm78 Embarassed

# 1 258
Здравейте,включвам се за първи път и ви моля за съвет.Изчетох доста неща тук,намерих и случай идентичен на моя,но има още неясноти при мен.А ето накратко:в момента съм в болничен за бременност и раждане,работих на срочен тр.договор и бях назначена до завръщане на титуляра.Моите 135 дни изтичат на 08.05.07г. а ми прекратяват договора на 02.05.07,защото момичето се връща на работа след майчинство.Въпроса ми е-ще се води ли за трудов стаж времето от прекратяването на договора ми до края на тези 315 дни за които разбрах,че от НОИ ще продължат да ми изплащат обезщетение. newsm78 Embarassed

Да, ще ви се води стаж и ще получавате обезщетение, но само до изтичане  на 315-те дни.

# 1 259
Здравейте отново:) Аз имам отново питанка. В отпуск за отглеждане на дете до 2 години съм. Напуснах работа от 1 май, но от другото място, където обещаха да ме назанчат не успяха да ми оправят документите и най-вероятно ще имам прекъсване, т.е ще съм назначена най-рано от 2ри- 3ти. Ще мога ли в такъв случай като има прекъсване да получавам 50 % от майчинството след като ме назначат на новата работа?
Благодаря предварително:)

Общи условия

Активация на акаунт