Майчинството счетоводно - 3

• 148 422
  • 2 946
  •   1
Отговори
# 1 635
  • В полите на Пирин планина
Някой може ли да ми каже, ако реша да си сменя работата преди да ми е изтекло майчинството, дали работодателят ще ми изплати и платения отпуск за първите 5 месеца на тази година, ако не съм го ползвала? Наясно съм, че ще ми изплати за предходните 2 години при прекратяване на трудовите ни отношения, но ме интересуват конкретно тези 5 или 6 месеца от тази година след като не съм работила? Thinking Длъжен ли е по закон или е въпрос на договорка между нас?

Да, длъжен е да ви изплати и този отпуск.
Благодаря ти! Grinning А това има ли го някъде в Кодекса на труда?

Платеният годишен отпуск се полага не за реално отработено време, а за трудов стаж в предприятието. Това включва и времето в друг вид отпуск, както е твоят случай.
Пише го в Кодекса на труда.

# 1 636
  • София
здравейте Hug, имам  следният въпрос-със втория болничен, издаден от родиллното, само приложение1 ли подавам, да не би да искат и акт за раждане на бебето?мерси

Само Приложение 1

Аз да попитам - Приложение 1 не се ли подава със третия болничен, който се издава от педиатъра на бебето? Мерси  bouquet!

# 1 637
здравейте Hug, имам  следният въпрос-със втория болничен, издаден от родиллното, само приложение1 ли подавам, да не би да искат и акт за раждане на бебето?мерси

Само Приложение 1

Аз да попитам - Приложение 1 не се ли подава със третия болничен, който се издава от педиатъра на бебето? Мерси  bouquet!

Подава се, когато се роди бебето, т.е. с болничният лист от родилното отделение, където си родила.

# 1 638
благодаря ви. незнам как са си го теглили / май че още не са/, но са питали в НОИ и оттам са им казали, че след тези 45+6+42 дни само подавам молба до работодателя за ползване на остатъка до 315 дни / т.е това което съм направила с дта 15.03.07/. Между другото педиатърката на детето дори не е споменавала да ми издава болничен лист за още 42 дни. / а както вече казах 45+6+42 са ми дадени от генеколога а не от педиатъра на детето/. От къде черпите информация / от кой нормативен документ/ за тези болнични и кой трябва да ги издаде?

# 1 639
благодаря ви. незнам как са си го теглили / май че още не са/, но са питали в НОИ и оттам са им казали, че след тези 45+6+42 дни само подавам молба до работодателя за ползване на остатъка до 315 дни / т.е това което съм направила с дта 15.03.07/. Между другото педиатърката на детето дори не е споменавала да ми издава болничен лист за още 42 дни. / а както вече казах 45+6+42 са ми дадени от генеколога а не от педиатъра на детето/. От къде черпите информация / от кой нормативен документ/ за тези болнични и кой трябва да ги издаде?

Информацията я има в Наредбата за медицинска експертиза на неработоспособността.
Гинеколога, който те наблюдава издава болничен лист за 45 дни преди термин и за евентуално преносване. Втори болничн лист се издава от леченото заведение, където раждаш - за 42 дни. Трети болничен лист се издава от педиатъра на детето - за да станат общо 135 дни / календарни /.

# 1 640
  • Бургас
Здравейте, да питам и аз че нещо не схванах.
На 11.юни трябва да изляза в болничен за бременност и раждане.
От 1.май се наложи да лежа в патологията, за което имам болничен до 22.май.
От 1.декември ме осигуряват от фирмата на по-висока заплата, дотогава върху 180 лв.
Как е по-добре за мен? Сега като отида на преглед доктора да ми продължи болничния или да го помоля да го напише с няколко дни прекъсване и колко дни да е това прекъсване?

# 1 641
За ronieta :

Цитат от Наредбата:

"Издаване на болничен лист за временна неработоспособност при бременност, раждане и осиновяване

Чл. 26. (1) Отпускът поради бременност и раждане на осигурената в размер 135 календарни дни за всяко дете се разпределя в 3 болнични листа, както следва:

1. за 45 календарни дни преди раждането; болничният лист се издава еднолично от лекаря, който осъществява наблюдението на бременната; в болничния лист задължително се вписва терминът на раждането;

2. за 42 календарни дни непосредствено след раждането - от лекаря, който е водил раждането; ако раждането е станало без медицинско наблюдение - от личния лекар;

3. за 48 календарни дни - продължение на предходния болничен лист - от лекаря, при който е регистрирано детето, или от личния лекар на родилката; когато детето почине, дадено е за осиновяване или е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка преди изтичането на 42 дни от раждането му, болничен лист за остатъка до 135 дни не се издава.

(2) През време на отпуска по бременност и раждане не се издава болничен лист по други причини.

(3) При патологична бременност болничен лист се издава по общия ред - както за общо заболяване.

Чл. 27. (1) Когато раждането не стане в рамките на 45-те дни отпуск по бременност, той се продължава с нов болничен лист до деня на раждането, но за не повече от 93 дни.

(2) Когато раждането е станало преди изтичането на 45-дневния отпуск по бременност, а също и при преждевременно раждане, когато не е съществувала възможност да се започне ползването на 45-дневния отпуск по бременност, осигурената има право на остатъка или на неизползвания отпуск поради бременност. В тези случаи отпускът се включва в третия болничен лист, като се вписва размерът на неизползвания отпуск поради бременност.

(3) В случаите, при които осигурената няма право на отпуск за времето след 42-ия ден от раждането, болничен лист за неизползвания отпуск по бременност не се издава. Ако здравословното състояние на осигурената не е възстановено, се издава болничен лист по общия ред.

Чл. 28. Болничен лист за временна неработоспособност след раждане се издава от датата, на която е станало раждането, като винаги се разрешават 42 дни отпуск независимо от това, дали детето е мъртвородено, починало или е дадено за осиновяване или в детско заведение на пълна държавна издръжка преди изтичането на 42-ия ден от раждането.
Чл. 29. Когато детето почине, настанено е в детско заведение на пълна държавна издръжка или е дадено за осиновяване след 42-ия ден от раждането, отпускът по третия болничен лист се прекратява от следващия ден. В тези случаи, ако работоспособността на майката вследствие на раждането не е възстановена, срокът на временната неработоспособност се продължава по общия ред.
Чл. 30. (1) В случай, при който бременната не се е явила своевременно за оформяне на отпуска си по бременност, но има определен термин на раждане, болничният лист се издава, както следва:

1. ако до явяването й при лекаря е работила - само за времето от датата на прекратяване на работата до термина на раждането;

2. ако до явяването й при лекаря не е работила - за целия период от 45 дни, предхождащ термина на раждането.

(2) Когато осигурената е родила, без да е имала определен термин и без оформен отпуск по бременност, временната неработоспособност се оформя, както следва:

1. за целия период от 45 дни преди раждането, ако не е работила, болничният лист се антидатира и се издава за целия период до датата на раждането от лекаря, водил раждането, или от личния лекар, ако раждането е станало без медицинско наблюдение;

2. ако е работила част от периода 45 дни, предхождащ раждането, а през останалия период не е работила, болничният лист се издава за времето от прекратяването на работата й до датата на раждането;

3. ако до раждането бременната е работила, болничен лист за бременност не се издава.

(3) В случаите, при които бременната се явява по-късно за оформяне на отпуска си по бременност, тя представя на здравните органи документ от предприятието за датата, до която е работила. Документът се съхранява в ЛАК заедно с картона на бременната.

Чл. 31. (1) На осигурената или осигурения, които осиновят дете, се издава болничен лист за временна неработоспособност в размер на разликата от възрастта на детето в деня на предаването му за осиновяване до изтичането на срока по чл. 50 КСО .

(2) Болничният лист за временна неработоспособност на осиновителя за гледане на осиновено дете се издава еднолично от ръководителя на съответното лечебно заведение, където е отглеждано детето до датата на осиновяването, или от личния лекар на осиновителя."

# 1 642
Мили маики счетоводителки,кажете ми ако сам назначена на 28.02.2007 с основна заплата 350лв.,и като преди това нямам непосредствено никакав стаж,а Термина ми се пада на 9.10.2007,кога трябва да поискам болничният от 45 дни и от каде ,за да ме хване високата заплата,и ако родя преждевременно преди тези 45 дни какво да правя?Благодаря ви КОЛКО ЩЕ МИ БЬДЕ МАЙЦЙИНСТВОТО?

# 1 643
Здравейте, да питам и аз че нещо не схванах.
На 11.юни трябва да изляза в болничен за бременност и раждане.
От 1.май се наложи да лежа в патологията, за което имам болничен до 22.май.
От 1.декември ме осигуряват от фирмата на по-висока заплата, дотогава върху 180 лв.
Как е по-добре за мен? Сега като отида на преглед доктора да ми продължи болничния или да го помоля да го напише с няколко дни прекъсване и колко дни да е това прекъсване?

Ако си продължиш болничния, то базата и за болничния за бременност и раждане, ще е м. 11.2006 - м. 04.2007, т.е. ще влиза заплата 180 лева.
Ако го прекъснеш, така, че да си в болничен от 01.06.2007 например, то в базата ще влизат само месеци с по-висок опсиг. доход - така ще вземаш и по-високо обезщетение.

# 1 644
Имам въпрос:работя на трудов дог,откъдето са ми и основните доходи.Осигуряват ме на пълната заплата.На другата работа съм на граждански договор на 200 лв заплата.Въпросът ми е:сега както съм бременна ,когато трябва да си вадя документите за майчинството този доход от гражданския договор ще ми окаже ли влияние /в положителен смисъл/и какви точно документи трябв ада представя и пак ли са от последните 6 месеца?Благодаря ви много

# 1 645
  • Бургас
Ако го прекъснеш, така, че да си в болничен от 01.06.2007 например, то в базата ще влизат само месеци с по-висок опсиг. доход - така ще вземаш и по-високо обезщетение.
А това второто ще важи ли ако го прекъсна само два-три дни? В смисъл на 23.май трябва да съм на работа и на 28.май пак излизам в болничен. Благодаря за отговора.

# 1 646
прочетох извадката ... благодаря. И сега какво да правя - аз нямам издаден болничен за още 42 дни до 135? Ще имам ли проблеми с парите? какво ще ме посъветвате?

# 1 647
ПРИ ВЪЗНИКВАНЕ НА ПРОБЛЕМ... МОЖЕ ЛИ ДА СЕ ИЗВАДИ СЪС ЗАДНА ДАТА?

# 1 648
Мили маики счетоводителки,кажете ми ако сам назначена на 28.02.2007 с основна заплата 350лв.,и като преди това нямам непосредствено никакав стаж,а Термина ми се пада на 9.10.2007,кога трябва да поискам болничният от 45 дни и от каде ,за да ме хване високата заплата,и ако родя преждевременно преди тези 45 дни какво да правя?Благодаря ви КОЛКО ЩЕ МИ БЬДЕ МАЙЦЙИНСТВОТО?

Според, това което си написала излиза, че трябва да излезеш в болничен от 28.08.2007 и м. 02.2007 ще влезе в базата за изчисление на обезщетението. За да се избегне това може да "жертваш" няколко дни и да излезеш болничен от 01.09.2007, но губиш 4 дни от август. Ако направиш така ще вземаш около 290 лева обезщетение. Иначе - около 270 лева.
За реда за издаване на болничните листове дадох един цитат на ronieta - погледни там. Малко по-нагоре е в темата, може би на предишната страница.

# 1 649
А това второто ще важи ли ако го прекъсна само два-три дни? В смисъл на 23.май трябва да съм на работа и на 28.май пак излизам в болничен. Благодаря за отговора.

Трябва да е дата след 31.05., за да се измести базата - както съм писала.

Общи условия

Активация на акаунт