Майчинството счетоводно - 3

• 148 488
  • 2 946
  •   1
Отговори
# 2 115
Не съм сигурна, че въпросът ми е точно за тук, но:
Докато съм в майчинство във фирмата, където съм на постоянен трудов договор, годишното увеличение на заплатата стана факт. Но не и за мен. Политика на фирмата е жените които са в майчинство към датата на определяне на годишните увеличения, да остават с непроменени заплати. (тази дата е една и съща всяка година).
Интересува ме имам ли някакво законно основание да претендирам за годишното увеличение(пояснявам, че то не е еднакво за всички - варира, но всяка година е факт). Благодаря.

Не. Нямате. Увеличението на заплатите е въпрос на воля на работодателя. Работодателят може да преценя дали да увеличава възнагражденията на служителите си или не. Освен това е свободен да определя условия, съгласно които да стават тези увеличения. Ако работодателят е решил, че заплатите на служителите в продължителен отпуск не подлежат на корекция, това е негово право. Освен това, докато вие сте в майчинство, увеличението на заплатата ви по никакъв начин няма да се отрази на получаваното от вас обезщетение.

# 2 116
Благодаря за бързия отговор  Grinning

# 2 117
Предварително се извинявам, че не успях да прочета всичко и съответно да намеря това, което търся, но страниците са толкова много, а и трудно се справям с търсачката  Embarassed.
Моят въпрос е : скоро разбрах, че съм бременна, а в момента не работя никъде. Почти година само замествах, без прекъсване, но все пак на временнен трудов годовор. Та, какво е нужно за да получавам майчинство, когато му дойде времето?
Някъде чух, че от тази година са се променили нещата и се искало 9 месеца непрекъснат трудов стаж, независимо кога е било това. Пречи ли, че съм била на временнен трудов договор и кога трябва да започна работа, за да е наред всичко с документите ми?
Дано да сте успяли да разберете какво точно питам, че ми е малко мъгла и трудно се обеснявам   bouquet

# 2 118
  • Плевен
При осигурителен доход 125лв. една или две години е правото на майчинство(имам повече от1год.осиг на 160/180 .лв и 2 месеца на 125)

# 2 119
знете ли какво става ако детето тръгва на ясла преди да навърши 2 годинки.прекратява ли се майчинството или вземеаш на половина.и какво става ако искаш да възобновиш до като стане на 2.и къде мога да прочета за това официално.благодаря ви

# 2 120
Предварително се извинявам, че не успях да прочета всичко и съответно да намеря това, което търся, но страниците са толкова много, а и трудно се справям с търсачката  Embarassed.
Моят въпрос е : скоро разбрах, че съм бременна, а в момента не работя никъде. Почти година само замествах, без прекъсване, но все пак на временнен трудов годовор. Та, какво е нужно за да получавам майчинство, когато му дойде времето?
Някъде чух, че от тази година са се променили нещата и се искало 9 месеца непрекъснат трудов стаж, независимо кога е било това. Пречи ли, че съм била на временнен трудов договор и кога трябва да започна работа, за да е наред всичко с документите ми?
Дано да сте успяли да разберете какво точно питам, че ми е малко мъгла и трудно се обеснявам   bouquet

Иска се 6 месеца осигурителен стаж някога през живота ви. Не се иска да е непосредствено преди болничния, нито пък се иска да е непрекъснат. Няма значение какъв е бил договорът - важно е колко стаж ви се е зачел по този договор. За да получавате обезщетения обаче, трябва към момента на изллизане в болничен да имате действащ трудов договор. Ако продължавате да не работите, няма да болучавате обезщетение от НОИ.

# 2 121
При осигурителен доход 125лв. една или две години е правото на майчинство(имам повече от1год.осиг на 160/180 .лв и 2 месеца на 125)

Продължителността на отпуските за майчинство не зависи от размера на дохода, на който сте осигурявана. От осигурителния доход зависи само сумата, която ще получавате като обезщетение. А това дали имате право на една или две години отпуск зависи от основанието, на което се осигурявате ( трудов договор или самоосигуряващо се лице и ако сте самоосигуряващо се лице, на какво основание се самоосигурявате ).

# 2 122
знете ли какво става ако детето тръгва на ясла преди да навърши 2 годинки.прекратява ли се майчинството или вземеаш на половина.и какво става ако искаш да възобновиш до като стане на 2.и къде мога да прочета за това официално.благодаря ви

Извинявайте, обаче нищо не разбрах. Ако искаш да възобновиш какво ?
Ако детето тръгне на ясла, отпускът за отглеждане на дете се прекратява. Ще получавате 50% от обезщетението, но трябва или да се върнете на работа или да излезете в друг вид отпуск, тъй като не може да продължите да се водите в отпуск за отглеждане на дете.
Това е уредено в Кодекса на труда и НАредбата за работното време, почивките и отпуските.

# 2 123
Много благодаря за отговора ЗинаСт  Hug

# 2 124
взобновяване, ако детето нещо не понесе яслата и ми се наложи например да остана отново в къщи преди да навърши две годинки.мерси.къде е този закон,маже ли да ми кажеш за да прочета. благодаря много.

# 2 125
ZinaSt, благодаря!

# 2 126
взобновяване, ако детето нещо не понесе яслата и ми се наложи например да остана отново в къщи преди да навърши две годинки.мерси.къде е този закон,маже ли да ми кажеш за да прочета. благодаря много.

Кой закон къде е? Няма закон, който да регламентира това. Има Кодекс и Наредба. А иначе можеш да ги намериш навсякъде. Продават ги, има ги из интернет - в специализираните юридически сайтове, на страницата на МТСП.....пусни една търсачка и ще си намериш текста и на Кодекса и на Наредбата.
А иначе по всяко време можеш да подновиш ползването на отпуска за отглеждане на дете до 2 години. Няма пречка за това.

# 2 127
  • Кърджали, България
Здравейте! Първо да ви благодаря и аз, че отделяте от времето си, за да отговаряте тук   bouquet
Моят казус е следният:
Сестра ми е бременна с термин 27 януари 2008 г., т.е. още е съвсем в началото. Има общ трудов стаж няколко години, на през последната година и в момента също се самоосигурява като едноличен търговец. Понеже в момента дейността на фирмата е преустановена неофициално, тя има възможност да избере най-подходящия начин на осигуряване, за да може да се възползва от 9-месечните болнични и ползването на обезщетение до 2 г. Та, кой вариант е най-удачен:
1) да продължи да се самоосигурява като ЕТ на 220 лв. - каква сума ще получава като 90%, колко време ще може да ползва майчинство, ще трябва ли в такъв случай да назначава прокурист или управител на ЕТ да я замества, при положение, че няма никаква дейност?
2) Да прекрати официално дейността на фирмата и да започне да се осигурява като самоосигуряващо се лице - може ли тогава да си внася само здравни ос. и за фонд "Общо заболяване и майчинство" на избрана от нея по-голяма сума (примерно 400 лв.) или ще трябва да плаща всички дължими осигуровки, колко време ще ползва майчинството в такъв случай?
3) Да се регистрира примерно като земеделски производител - на избран доход ли се самоосигурява или е фиксиран?
4) Може би юридически най-чистият вариант - да се води фиктивно на трудов договор, като си плаща лично всички осигуровки и данъци примерно на 400 лв., но дали ще има сметка от това  newsm78
Това е, което съм се сетила аз засега, ако има и друг вариант, ще се радвам да го споделите  Hug А от изброените кое е за предпочитане?
Благодаря предварително   bouquet

# 2 128
Здравейте! Първо да ви благодаря и аз, че отделяте от времето си, за да отговаряте тук   bouquet
Моят казус е следният:
Сестра ми е бременна с термин 27 януари 2008 г., т.е. още е съвсем в началото. Има общ трудов стаж няколко години, на през последната година и в момента също се самоосигурява като едноличен търговец. Понеже в момента дейността на фирмата е преустановена неофициално, тя има възможност да избере най-подходящия начин на осигуряване, за да може да се възползва от 9-месечните болнични и ползването на обезщетение до 2 г. Та, кой вариант е най-удачен:
1) да продължи да се самоосигурява като ЕТ на 220 лв. - каква сума ще получава като 90%, колко време ще може да ползва майчинство, ще трябва ли в такъв случай да назначава прокурист или управител на ЕТ да я замества, при положение, че няма никаква дейност?
2) Да прекрати официално дейността на фирмата и да започне да се осигурява като самоосигуряващо се лице - може ли тогава да си внася само здравни ос. и за фонд "Общо заболяване и майчинство" на избрана от нея по-голяма сума (примерно 400 лв.) или ще трябва да плаща всички дължими осигуровки, колко време ще ползва майчинството в такъв случай?
3) Да се регистрира примерно като земеделски производител - на избран доход ли се самоосигурява или е фиксиран?
4) Може би юридически най-чистият вариант - да се води фиктивно на трудов договор, като си плаща лично всички осигуровки и данъци примерно на 400 лв., но дали ще има сметка от това  newsm78
Това е, което съм се сетила аз засега, ако има и друг вариант, ще се радвам да го споделите  Hug А от изброените кое е за предпочитане?
Благодаря предварително   bouquet

Първо - поздравления за сестра ви. 27-ми Януари ми е любима дата. Аз съм родена на нея  Laughing

Колкото до вариантите, някои от тях честно казано не са ми много ясни. Например втория вариант. Ако фирмата прекрати дейност сестра ви на какво основание ще се самоосигурява? За да се самоосигурява, трява да упражнява някаква дейност по чл.4 от КСО. Ако не упражнява дейност, не може да се самоосигурява.

За първия вариант - не ми е известно като ЕТ сестра ви как се осигурява. На по-високия или на по-ниския процент. Какво пише в декларацията, която е подавала при регистрация? В нея се прави избор как ще се осигурява. Този избор може да се променя само при определени условия и по определено време. Т.е. ако се осигурява на по-ниския процент, не може да си довнесе вноски или пък да си коригира данните назад, за да и се зачита стаж на по-високия процент. Имам един такъв  пример от моято практика - майка, ЕТ, на която счетоводителят и и подал първоначално декларация, че ще се осигурява на по-ниския процент. После си я осигурявал на по-високия процент. Но въпреки че е внасяла осигуровки, този стаж не и беше признат за обезщетение. Така че е важно сестра ви как се осигурява. Иначе на 220 лева осигурителен доход ще взима 198 лева обезщетение.

В третия вариант не виждам никакъв смисъл. Защо ще се регистрира като земеделски производител? Тя така или иначе няма да упражнява тази дейност ( поне така разбрах ) и няма да има разходи за дейността. Нито приходи от тази дейност. Не виждам смисъл.

Четвъртия вариант е възможен, стига да има възможност да го направи. При осигуряване на 400 лева, ще трябва да плаща ДОД и осигуровки по 178 лева на месец за 6 месеца. После 10 месеца и половина ще получава по около 320 лева обезщетение. Въпреки че, ако като ЕТ се осигурява на високия процент, не виждам смисъл от това да я назначават фиктивно на трудов договор.

# 2 129
ако през последните 6 месеца се осигурявам върху заплата 500лв и изляза в болничен за раждане,колко осигуровки ще дължа(  ще дължи работодателя всъщност), след като изляза в болничен? мисля, че се плащаше осигуровка само за един риск или се лъжа? какъв процент е в случая?

Общи условия

Активация на акаунт