Майчинството счетоводно - 3

• 148 737
  • 2 946
  •   1
Отговори
# 2 160
Здравеите!Имам един въпрос.Бременна с6м с 2-ро бебе.не мога да работя защото имам проблеми с тази бременност.В такъв случай ще полу4а ли еднократната помощ след раждането и имам ли право на майчинство към социални?Благодаря предварително.

# 2 161
Здравеите!Имам един въпрос.Бременна с6м с 2-ро бебе.не мога да работя защото имам проблеми с тази бременност.В такъв случай ще полу4а ли еднократната помощ след раждането и имам ли право на майчинство към социални?Благодаря предварително.

Еднократната помощ за раждане се изплаща за всички.
Помощите от социалното са еднократна помощ за бременност - 150 лева и после помощ за отглеждане на дете то 1 година - по 100 лева на месец. На тях имате право само ако не работите и доходът на член от семейството ви е до 200 лева.

# 2 162
  • София
Може ли да се включа и аз с един въпрос  Simple Smile

Значи при мен положението е следното. Досега ме осигуряваха върху 300лв. От 01.05 ми направиха заплатата 400лв и ми пуснаха допълнителен трудов договор в същата фирма за 200лв. Питането ми е кога мога да се откажа от този допълнителен трудов договор. От 11 ноември би трябвало да изляза в болничен за бременност и раждане. И ако не го прекратя какви осигуровки ще дължа за периода на майчинството.

Не ви разбрах. Как така да се откажете от трудовия си договор? Защо искате да се отказвате и като искате да се отказвате, защо изобщо са ви го пуснали този допълнителен договор. И този втори трудов договор фиктивен ли е? Вие сама ли си плащате осигуровките по него или работодателя си поема неговата част?

Да този втори договор е фиктивен, сама плащам всичките осигуровки!

За да получавате обезщетение и по този договор, той трябва да е в сила през целия период от 315 дни. Едва след това можете да го прекратите. За времето на 315-те дни не дължите осигуровки. А защо си усложнихте живота с този втори трудов договор. щом е при същия работодател, можеше просто да ви увеличат заплатата на 600 лева.

Ами, да усложниха се нещата, защото по официалната ведомост директора получава 450лв, и за моята длъжност не ставало да ме осигуряват върху 600.

Значи след като изляза в болничен, няма да прекратявам втория договор и през целия период няма да плащам дори здравни осигуровки?

# 2 163
  • offshore & overseas
Преди време ви питах защо според вас на р-дателя ми не са изплатени и 1 лв. от моите болнични, майчински, или каквото там беше (от страна на НОИ, разбира се).

Е, днес получих официално разрешение от р-дателя да се допитам до служба "Инкасо", откъдето ме уведомиха, че върху едни бИляжки, които те наричат, искания за болнични (които, както всички знаем, са безчет и се подават от р-дателя) не бил отбелязан броят на дните на въпросните болнични...  #Crazy Освен, дето излиза, че някой не си е седнал на Д-то и не си е свършил работата, смятате ли, че е възможно това да е разумно основание за непревеждане на пари ОТ НОЕМВРИ НАСАМ!!!!!!!!!!! 

#2gunfire #2gunfire #2gunfire Не знам кого да отстрелям по-напред. Тия хора от НОИ нямат ли усти!!! #Cussing out #Cussing out #Cussing out

# 2 164
Преди време ви питах защо според вас на р-дателя ми не са изплатени и 1 лв. от моите болнични, майчински, или каквото там беше (от страна на НОИ, разбира се).

Е, днес получих официално разрешение от р-дателя да се допитам до служба "Инкасо", откъдето ме уведомиха, че върху едни бИляжки, които те наричат, искания за болнични (които, както всички знаем, са безчет и се подават от р-дателя) не бил отбелязан броят на дните на въпросните болнични...  #Crazy Освен, дето излиза, че някой не си е седнал на Д-то и не си е свършил работата, смятате ли, че е възможно това да е разумно основание за непревеждане на пари ОТ НОЕМВРИ НАСАМ!!!!!!!!!!! 

#2gunfire #2gunfire #2gunfire Не знам кого да отстрелям по-напред. Тия хора от НОИ нямат ли усти!!! #Cussing out #Cussing out #Cussing out

Сега да ти отговоря на всичките въпроси. Стреляй този, който не си е седнал на д-то и не си е свършил работата. ЗАЩОТО - да, не посочването на броя дни е основание за връщане на искането за инкасо ( искане за инкасо са тези бележки. Обаче те не са много. На месец да са максимум 4. ) Броят дни е важен реквизит. По него от НОИ проверяват дали е точна сумата на исканото обезщетение. Освен това, броят дни е задължителен реквизит. Да не напишеш броя дни е все едно да не напишеш какво е обезщетението, което теглиш. Не може без това.

А пък този, който не си е седнал на д-то имаш право да го стреляш ЗАЩОТО - когато от НОИ връщат искане за инкасо, те винаги посочват причина за връщането. И на работодателя ти тези платежни искания, като са му връщани, на основание пише - неточен брой дни или нещо подобно, което указва какъв е проблема. Значи, този, който е пускал исканията, е трябвало просто да си погледне банковото извлечение или да звънне в обслужващата ви банка и да попита - щял е да научи защо ги връщат. Нещо повече, ако основанието за връщане не е ясно, този отдел инкасо има телефони. Аз съм звъняла там точно по такъв повод - хората правят справка по БУЛСТАТ-а на фирмата и ти казват - върнато е защото не са посочени броят дни, за които се тегли обезщетение. (Така че от НОИ имат усти и те си казват хората при всяко връщане защо връщат.) И ти си пишеш ново искане, в което вече посочваш броят дни и те ти дават парите.

Така че тези от НОИ нямат вина в случая. Този, който е пускал исканията е некадърник явно. Или пък грам не му пука за твоето обезщетение. За да те праща ти да си проверяваш нещо, което се проверява по телефона за 2 минути - направо си е наглост. При това на въпросния някой за това му плащат! Ей, аман от такива колеги. Заради такива съм имала случаи, в които ме е било срам да кажа какво работя. ЗАщото заради тях - всичките счетоводители сме  #2gunfire

Важното сега е да отидеш и да врътнеш един качествен скандал, защото платежните искания пак този или таи трябва да ги пусне. И за да не пропусне пак някой от задължителните реквизити - ти покажи, че можеш да чакаш 7 месеца, обаче можеш и скандали да вдигаш и не може да те оставя без полагащите ти се пари!

# 2 165
Можете ли да ми кажете дали ще имам проблем с болничните ако фирмата, в която работя не внася редовно осигуровки? Ще ми бавят ли обезщетението? И на каква база ще ми изчислят това обезщетение ако не са плащани осигуровки за примерно 4 месеца преди да излязя в болничен?

# 2 166

А може да им разпечаташ и указанията, поне да се научат да ги попълват документите правилно
Wink

Разяснения за начина на попълване на новите платежни документи при теглене или внасяне на суми от сметките
на териториалните поделения на НОИ

Текстът на Указание 03-2006 “Съставяне на платежни документи”, прието от УС на БНБ и в сила от 05.06.2006 г., е публикуван на интернет-страницата на БНБ www.bnb.bg.

УПЪТВАНЕ ЗА ПОПЪЛВАНЕ НА
“ПРЕВОДНО НАРЕЖДАНЕ за директен дебит”

Този платежен документ служи за теглене на парични обезщетения (за временна неработоспособност, при трудоустрояване, за бременност и раждане, за отглеждане на дете) и на помощи от ДОО, изплащани от осигурителите.

Няма промяна в начина на попълване на информацията от осигурителите в платежния документ.

В полето “Платец – име на платеца” се попълва съответното териториално поделение на НОИ, от чиято сметка за директен дебит се тегли сумата. Съответната сметка и кодът на банката се попълват в полетата “IBAN на платеца” и “BIC на банката на платеца”.

Пример:  При теглене на сума от териториалното поделение на НОИ в Бургас в съответните полета се попълва:

РУСО – гр. Бургас
BG86ACBP75273362353139     ACBPBG2P

Във “Вид валута” се попълва BGN. Сумата се попълва без разделители, с две десетични дробни позиции, дясно подравнена, като празните позиции се запълват със защитен знак “<".

В “Основание за превод – информация за платеца” полето се структурира, както следва:
· позиция 1 – 13 – попълва се кодът на осигурителя лявоподравнен – БУЛСТАТ или ЕГН. При 9-разряден БУЛСТАТ позиции 10 – 13 остават празни, при 10-разряден БУЛСТАТ или ЕГН позиции 11 – 13 остават празни;
· позиция 14 – празно;
· позиция 15 – 20 – попълва се параграфът на разходите на ДОО от класификацията на НОИ (публикувана в интернет-страницата на НОИ – рубрика “Сметки и параграфи” – от 05.06.2006 г. няма промяна в параграфите).
В “Още пояснения” (ред за продължение основанието за превода за сведение на платеца) полето се структурира, както следва:
· позиция 1 – 6 – месец и година (ММГГГГ), начало на периода, за който се отнася сумата;
· позиция 7 – празно;
· позиция 8 – 13 – месец и година (ММГГГГ), край на периода, за който се отнася сумата;
· позиция 14 – празно;
· позиция 15 – 19 – брой дни, за които се изплащат парични обезщетения от ДОО, или брой случаи, за които се изплащат еднократни помощи.

Примери:

1. Теглене на парични обезщетения за временна неработоспособност поради общо заболяване за м. юни 2006 г. от осигурител с 9-разряден БУЛСТАТ

Основание за превод - информация за платеца
1   2   3   1   2   3   1   2   3                       4   2   0   1   0   0           
Още пояснения
0   6   2   0   0   6       0   6   2   0   0   6       0   0   0   3   5               

1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21       35
(позиции в полето на реда)
2. Теглене на еднократна помощ при смърт поради общо заболяване през м. юни 2006 г. на осигурено лице (чл. 11, ал. 2 от КСО) от осигурител с 13-разряден БУЛСТАТ

Основание за превод - информация за платеца
1   2   3   4   1   2   3   4   1   2   3   4   5       4   2   0   9   0   1           
Още пояснения
0   6   2   0   0   6       0   6   2   0   0   6       0   0   0   0   1               

1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21       35
(позиции в полето на реда)

В “Получател – име” се попълва наименованието на юридическото или името на физическото лице – получател на превода.
В следващите полета се попълват съответната сметка и кодът на банката на получателя на превода.
В полето “Такси” се посочва цифров код 001 (такси за сметка на наредителя).

УПЪТВАНЕ ЗА ПОПЪЛВАНЕ НА
“ПРЕВОДНО НАРЕЖДАНЕ / ВНОСНА БЕЛЕЖКА
за плащане от/към бюджета”

Този платежен документ се използва за всички случаи на преводи към НОИ (с изключение на случаите на внасяне на суми от бюджетни организации, включени в СЕБРА). За плащания към НОИ в документа не се попълва полето “Вид плащане”. Когато има определен параграф по класификацията на НОИ, по който се внася сумата, той се попълва в първите 6 (шест) позиции на полето “Основание за плащане”.
· Суми по транзитните сметки за приходи на териториалните поделения се внасят при:
- начети и лихви по ревизионни актове за начет, съставени от контролните органи на НОИ след 31 декември 2005 г. – по параграф 280240;
- глоби, санкции, неустойки и обезщетения по наказателни постановления – по параграф 280250;
- за внасяне на суми от осигурители поради различие между издадено удостоверение за осигурителен доход и ведомостите за работна заплата (установено без ревизионен акт), в резултат на което е възникнало надвзето плащане – по параграф 280250
- други приходи – наеми, продажба на стоки и услуги и др.
· При възстановяване на неправилно изтеглени парични обезщетения и помощи от ДОО (установени без ревизионен акт) сумите се внасят по сметките за директен дебит на териториалните поделения – по съответния параграф, по който са изтеглени.
· Сумите за възстановяване на пенсии се внасят по сметките за възстановяване на разходи за пенсии на териториалните поделения на НОИ.
· Суми за възстановяване на обезщетения за безработица се внасят по сметките за наличности на териториалните поделения на НОИ.

Примери:

1. Внасяне на сума по ревизионен акт за начет на Столично управление “Социално осигуряване” – по параграф 280240.

В съответните полета за получател, сметка и банков код се попълва
СУСО
BG82BUIB98883192808001 BUIBBGSF
(транзитната сметка за приходи на СУСО)

Във “Вид валута” се попълва BGN. Сумата се попълва без разделители, с две десетични дробни позиции, дясно подравнена, като празните позиции се запълват със защитен знак “<".

Параграфът се записва в първите 6 (шест) позиции на полето “Основание за плащане”

Основание за плащане
2   8   0   2   4   0       п   о       р   е   в   и   з   и   о   н   е   н       а   к   т       з   а       н   а   ч   е   т       
В полето “Още пояснения” може да продължи текстовото пояснение за плащането.

В полетата “Вид документ”, “Номер на документа, по който се плаща” и “Дата на документа” се попълват съответно “2” (ревизионен акт), номерът и датата на разпореждането за събиране на сумите по ревизионния акт за начет. Период, за който се плаща, е посоченият в акта ревизиран период.

В следващите полета се попълват данните на платеца на превода.

2. Внасяне на сума по наказателно постановление на Столично управление “Социално осигуряване” – по параграф 280250.

СУСО
BG82BUIB98883192808001             BUIBBGSF
(транзитната сметка за приходи на СУСО)

Параграфът се записва в първите 6 (шест) позиции на полето “Основание за плащане”

Основание за плащане
2   8   0   2   5   0       п   о       н   а   к   а   з   а   т   е   л   н   о       п   о   с   т   а   н   о   в   л   е   н   и   е

В полето “Още пояснения” може да продължи текстовото пояснение за плащането.

В полетата “Вид документ”, “Номер на документа, по който се плаща” и “Дата на документа” се попълват съответно “3” (наказателно постановление), номерът и датата на наказателното постановление. Полетата за период, за който се плаща, се попълват с датата на платежното нареждане.

3. Възстановяване на неправилно изтеглени парични обезщетения за временна неработоспособност поради общо заболяване от сметката за директен дебит на Районно управление “Социално осигуряване” – гр. Бургас (установени без ревизионен акт).

РУСО – гр. Бургас
BG86ACBP75273362353139     ACBPBG2P
(сметката за директен дебит на РУСО – гр. Бургас)

Възстановяването става по същата сметка, от която са изтеглени паричните обезщетения и по същия параграф.

Основание за плащане
4   2   0   1   0   0       в   ъ   з   с   т   а   н   о   в   я   в   а   н   е       н   е   п   р   а   в   и   л   н   о           
Още пояснения
и   з   т   е   г   л   е   н   и       п   а   р   и   ч   н   и       о   б   е   з   щ   е   т   е   н   и   я                       
(В полето “Още пояснения” продължава текстовото пояснение за основанието на плащане.)

В полето “Вид документ”, се попълват “9” (други), полетата “Номер на документа, по който се плаща” и “Дата на документа” не се попълват. Период, за който се плаща, е посоченият при тегленето период в “Преводно нареждане за директен дебит” (в този платежен документ се изписва във формат ддммгггг).

По същия начин се възстановяват и неправилно изтеглени парични обезщетения или помощи и по останалите параграфи.

Понеже таблиците тук се развалят, ако дадеш мейл мога да ти го пратя и там като уордски файл Peace

# 2 167
Можете ли да ми кажете дали ще имам проблем с болничните ако фирмата, в която работя не внася редовно осигуровки? Ще ми бавят ли обезщетението? И на каква база ще ми изчислят това обезщетение ако не са плащани осигуровки за примерно 4 месеца преди да излязя в болничен?

Да, със сигурност ще ти бавят обезщетение. И ако изобщо ти изплатят обезщетение, то ще е на база МРЗ от 180 лева, тъй като за теб няма данни да си осигурявана.

# 2 168
Здравейте  при  доход  за  последните  шест  месеца  общо  1714  лева  какъв  размер   ще  ми  бъде  обезщетението  за  бременност  и  раждане   като  се  има  предвид  че  преди  него  цялата  бременност  съм  била  в  болнични  за  проблемна  бременност  и  сега  имам  прекъсване  Това  което  съм  писала  като  сума  е  база  от  последните  шест  месеца   сега   а  първите  ми  болнични  са  изчислени  на  база  1833  лв  общо  Коя  база  ще  имат  в  предвид  нои  за  изчислението  и  горе  долу  какъв  размер  ще  бъде  Благодаря

# 2 169
  • offshore & overseas

Сега да ти отговоря на всичките въпроси...

На първо място, горещо благодаря за изчерпателния отговор и за подкрепата!!!  Hug

Сега всичко ми е ясно, но тъжното е, че ни най-малко не съм сюрпризирана. Фирмата е малка и се ползУва от услугите на счетоводител "под наем", който изпълнява донякъде и ТРЗ функции. Предполагам, че покрай нашто малко ООД-нце счети върти още не знам колко счетоводства, така че, едва ли точно моите болнични представляват интерес... Tired

Както и да е, смятам утре да отида да поставА на мЕстО ония, дето досЯ не са поставени!!  fight

А на ZinaSt още веднъж поклон  bowuu и безкрайни благодарности! 
bouquet

# 2 170
здравейте!
искам да попитам нещо-дано можете да ми помогнете.През този месец трябва да подавам декларация за детски надбавки.до март бях безработна и незнам дали в декларацията за доходите трябва да представя документ от социалните за социалната помощ(100лв.) и от нои за обезщетението което ми изплащаха за безработица.
благодаря предварително  bouquet

А каква декларация за доходи ще подаваш по това време  newsm78

А имаш в предвид декларация за месечни помощи за деца - посочват се всички видове доходи. От Дирекция Бюро по труда също ще ти издадат служебна бележка.
да точно това имах предвид-детски надбавки.
благодаря за отговора Hug

# 2 171
Привет на всички, първо искам да се извиня на писалите ми на лични /ЛС/ .. на никого не съм отговорил .. и почти не съм имал възможност да влизам тук .. сега по същество .. или ..
.. как се постъпва в случай, че от НОИ не изплатят болничен лист в период по дълъг от 2 месеца??? ..

1. Подава се ЖАЛБА, адресирана до НОИ, или по точно до централно управление на НОИ, това важи за всички РУСО, защото "шапката" им е НОИ - ЦУ на бул.Стамболийски 62-64. Жалбата се адресира до г-н Йордан Христосков - управител /не е директор/ на НОИ, добре е като копие същата да се адресира и до съответното РУСО от което се жалите. В жалбата си освен  точни данни вашите и на осигурителя ви, ако сте самоосигуряващи също, задължително посочете и адрес и телефон за контакти, защото на това ниво вече, кореспонденцията с вас ще се осъществява с официални писма с обратни разписки и т.н. В жалбата се описват всички ваши /и на осигурителя/ действия или бездействия и се излага проблема. Старайте се да е по кратко и стегнато като текст, когато по цял ден четеш жалби и оплаквания и им даваш направления за проверка, на никого не му се четат нито повествования, нито неща в стил ".. на Пенка от "Маркетинга" го платиха преди 2 седмици, а на мен ..." и т.н. Добре е да се приложат и документи, напр. копия от подадените в НОИ, задължително приложете придружителното писмо с което е подаден болничния и т.н. всичко което сметнете за необходимо и във връзка със случая. Ето как трябва да изглежда една жалба според мен.

ДО
УПРАВИТЕЛЯ НА “НОИ”
Г-Н ЙОРДАН ХРИСТОСКОВ
КОПИЕ:   ДО ДИРЕКТОРА НА РАЙОННОТО/СТОЛИЧНОТО
УПРАВЛЕНИЕ “СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ”
ГР. ……………….

Ж А Л Б А

От    …………………….   ЕГН :    ………………………..
Адрес за кореспонденция: гр.София …………………….
Телефон: …………………………….

Господин Управител,
С вх.No. в ТП на НОИ ………../……….. подадохме при Вас Придружително писмо/Приложение 8 от Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване/, заедно с ……. бр. болнични листа.
От тогава до днес,  от страна на РУСО гр……….. не сме получили никакъв отговор или плащане. Изчакахме 30 дневния срок по чл.31 (1) от Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване, два пъти се свързахме по телефона с Отдела отговарящ за обработката на входираните болнични листове. За наше съжаление от там неофициално ни отговориха, че …………………………..
С Настоящата жалба, Ви молим, да вземете отношение на изложеното по горе и очакваме официален отговор от РУСО …………. и НОИ в 45 дневен срок, след което възнамеряваме да потърсим правата си по реда на АПК.

Приложения:
1.   Придружително писмо вх.No. в ТП на НОИ ………………/………..
2.   Опис на документите по чл.3 – 5 и 14 от Наредбата.
3.   Справка за приетите и върнати документи представени с придружително писмо или молба вх.No……………….  в ТП на НОИ.

Дата          Подпис:

Какво следва? От НОИ почти веднага /до около 1 седмица/ ще ви изпратят копие от пислото с което жалбата ви е разпределена и е назначена проверка. Пазете го защото по изходящия номер на писмото ще се движат процедурите от тук нататък. Съответното РУСО от което се жалите или до когото е препратена жалбата ви има срок от 30 дни да се произнесе по нея. След около 15 дни след датата на подаване на жалбата ще ви потърсят от РУСО, но и да не стане не мислете, че не се работи по жалбата ви. Срока от 45 дни не съм си го измислил случайно и да посочите по кратък, няма да получите официален отговор в него, при по дълъг ще рече, че някой с РУСО не си е свършил работата в срок.

Ако обаче и тогава нищо не се случи, което е мнооооооооого невероятно, ще ви се наложи да прибегнете до услугите на адвокат.

2. Завежда се дело по реда на АПК /Административно-процесуалния кодекс/. Няма да стане бързо, но ако сте прави и спечелите делото, бъдете сигурни, че ще хвръкнат няколко глави в РУСО, които не са си свършили работата. От тук нататък, аз счетоводителят, няма какво да ви кажа и разкажа.

Това е от мен, надявам се да съм бил полезен.

# 2 172
  • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
Да попитам:
При какви случай се попълва Приложение 1 , след раждане? Аз трябва да премина от 135 дена към 315 и знам , че се попълва Приложение 2, но работодателя ме помоли да попълня за всеки случай Приложение 1 и Приложение 2 ?

# 2 173
Здравейте, един въпрос от мен. Можете ли (някой който разбира) да ми кажете как да изчисля колко болнични ще получавам (ТОЧНО) ако може на осигурителен доход от 600 лева на месец. Това за 90% го знам, но май сметката не е толкова проста. Благодаря

# 2 174
Да попитам:
При какви случай се попълва Приложение 1 , след раждане? Аз трябва да премина от 135 дена към 315 и знам , че се попълва Приложение 2, но работодателя ме помоли да попълня за всеки случай Приложение 1 и Приложение 2 ?

Приложение 1 се подава с последния изравнителен болничен, който се издава от педиатъра на детето. Вие е трябвало да го попълните. Може да ви върнат болничния лист от НОИ ( да го имате предвид, ако нещо ви се бави обезщетението ).

Общи условия

Активация на акаунт