Работа и живот в Ямбол

• 4 472
  • 67
  •   1
Отговори
# 15
То не знаем и откъде родом е авторката. Може да е от някое село или малко градче с население под 10 000 души. Но щом обмислят преместване от големия град към родното място на съпруга, явно не им е много комфортно там, където са. Моите деца и двете се чувстват по-добре в малки градчета, където е по-тихо и спокойно. Дори училището им, което е СУ ги натоварва с шума си. Сега голямото е вече в гимназия, 15 паралелки са в училище и й е супер, сравнено с може би 40-45 в старото училище. Та всеки си има своята комфортна среда.
Мисля, че е добре , ако могат да си го позволят, да поживеят 2-3 месеца в Ямбол, да усетят как ще се чувстват там, да се огледат и за работа и тогава да вземат решението дали да се установят там.

# 16
Значи, заплати по 4 хиляди в Ямбол са изключение, а не правило. Така, че човек без образование и без стабилно СВ, няма как да ги стигне. Нито Ямбол, нито в който и да било друг град. Нека си говорим сериозно. Аз съм от София, живея от 15 години в Бургас.  Знам какво е да свалиш ниво, но и знам какво е да го вдигнеш, в град, в който няма кой знае какъв бизнес. Цената знам каква е.

# 17
  • Варна
Близка приятелка е родом от Ямбол, от години омъжена и живееща във Варна, ходеща си често към родното място. Казва, че в годините вижда промените в родния си град и те са към по-добро. Колега, също родом от Ямбол, споделя същото. Така че, ако авторката не е някой върл почитател на бурния социален и културен живот, може чудесно да вирее в Ямбол.

# 18
Благодаря много на всички за отговорите!
Да, предпочитаме нещо по-спокойно. Това за работата, което ме притеснява е, да кажем работим на места там, на които да взимаме прилични суми, но случва се нещо, налага се да напуснем, колко лесно ще е да се намери друга прилична работа, дори и за сервитьорка да е. А ако в София или Пловдив човек взима 2000, но дава половината за наем, бори се със зъби и нокти за детски градини, часове от живота му всекидневно минават в трафик, малкият град изглежда доста примамлив. Чух няколко мнения, че е спокойно там, градът се развивал последните няколко години, когато го посетих ми изглеждаше чисто, поддържано, с много млади хора и деца. Но не съм сигурна доколко мога да вярвам на 1-2-ма души, или на няколко кратки посещения.

# 19
Опитайте. Но, си оставете опция да се върнете, ако не ви хареса.

# 20
Ямбол е областен град и като такъв със сигурност предлага условия за нормален живот - училища, болници, големи вериги хипермаркети и др. Предполагам, че и работа се намира, но зависи какво точно искате да работите.

Не съм живяла там, но според мен среден по големина областен град като Ямбол си е съвсем ок. Няма ги недостатъците на големите градове (задръствания, мръсен въздух, липса на места в училища и детски градини), както и на малките градчета и села (клюкарски манталитет, лош и нередовен транспорт, липса на работа и социален живот..).

# 21
  • Ямбол
И задръствания си имаме, и мръсен въздух, училищата не са на кой знае какво ниво, никакъв градски транспорт, почти никакъв обществен и социален живот, малкия бизнес едва се държи, но имаме кръгови и градинки : )). И е спокойно - вечер след 18-19 часа почти никого не можете да срещнете по улиците.
Цените на жилищата се вдигат неоправдано много през последните години.
Не знам каква работа търсите тук, в държавна администрация ще ви трябват връзки най-вероятно, но и като цяло заплатите не са кой знае колко привлекателни. Аз през последните 15 години не съм взимала заплата над 1000-1200 лв.
Болницата и медицинските специалисти са на ниво - "по-добре ходѝ в друг град". Няма денонощна аптека.
Сигурно има и плюсове да живееш в малък град като Ямбол, аз лично намирам все по-малко такива, обаче Hands V

# 22
Аз известно време съм живяла в друг среден по големина областен град в Южна България (ако има значение - Пазарджик) и бях доволна от живота там. Предположих, че в Ямбол е сходна ситуация тъй като са почти равни по население.

# 23
Конкретно се включвам за живота в по-малък град. Близо до София сме (20км.) пътуваме всеки ден, стигам по-бързо до офиса от колеги, които живеят в широк център на София. До нашето село има хубав голям град (18 хил. жители), голяма част от съселяниете работят там- учители, администрация, продавачи/ки, имат си бизнес (коли, застраховки, имоти, магазини, заведения, спортни зали), има няколко големи аптеки, че и една денонощна. Може би не взимат високите заплати като е в голям град, но и разходите далеч не са като в голям град.
Давам пример - сядаме на заведение (хубаво) 2ма души - пица, салата, кола, чаша вино общо 25-30лв., отивам на тренировка - 8-10лв., билети за театър 10-15лв. на човек. Мога да ви дам и цените в София, защото социалния ни живот е предимно там, но сами знаете, че са в пъти по-скъпи. Има си и минуси- здравния дом (както му викат бабите) е плачевен, мед. сестри, лекари...ужас е, за раждане всичко живо ходи в София, а едно време са раждали тук. Тесни специалисти евентуално 1-2, ако не ги харесваш търсиш "вносни". Инфраструктура - сравнително добра, няма задръствания, но и тротоар трудно се намира.

На мен лично би ми било трудно да съм само в малък град. Но пък последните две години имам приятели, които ходят в Ямбол и казват, че е станал приятен град. Даже те самите се чудят дали да не се пренесат в Сливен. Ако по тези места имаше адекватни болници и лекари щяха отдавна да са се развили. с

# 24
Ако авторката и съпругът ѝ могат да работят хоум офис, защо не да го правят от Ямбол. Но малко ме съмнява, че там ще могат да припечелват колкото в София. Ходила съм неведнъж в Ямбол. Най-много ми хареса парка им до реката.

# 25
Признавам, че имам твърде силни подозрения за отговора, но все пак ще питам. В какво се изразява подобрението на малките градове, за което говорите?

# 26
Подобрена инфраструктура, градска среда, ремонтирани детски градини/училища, паркове и т.н.
Ямбол изглежда по-добре за гостите на града от преди 10 г.
Но качеството на образованието, здравеопазването и културен живот не е кой знае колко отгоре.
Манталитета на хората е като на малък град.

# 27
Имам двама колеги, родом от Ямбол, в Пловдив са от няколко години, тук се установиха и не смятат изобщо да се прибират обратно.
Имаме партньори в Ямбол, с които работим, постоянно имат проблеми с персонала -т.е. уж много свободни позиции на пръв поглед, а реално хората не са ок със заплащане, условия ..
Често минаваме от там, на път към Бургас, не обичам магистралата и щракаме по обиколни пътища. Ми... не от мен.
Пазарджик не е същото, на 30 мин е от  Пловдив. Ямбол е малко по-далеч от голям център и си гравитира в нищото.

# 28
Подобрена инфраструктура, градска среда, ремонтирани детски градини/училища, паркове и т.н.
Но качеството на образованието, здравеопазването и културен живот не е кой знае колко отгоре.
Точно това са ми подозренията. Докарано е на вид да си направиш снимка, но в същината е същото - трудно е установяването, особено ако тепърва ти предстои. Това, че Ямбол е областен център, всъщност не помага особено.

# 29
Точно това са ми подозренията. Докарано е на вид да си направиш снимка, но в същината е същото - трудно е установяването, особено ако тепърва ти предстои. Това, че Ямбол е областен център, всъщност не помага особено.
Със сигурност не е като градчета от калибъра на Бойчиновци и Полски Тръмбеш, например. На такова място млад човек ще полудее вероятно.

Общи условия

Активация на акаунт