Освобождаване от работа

• 1 519
  • 24
  •   1
Отговори
# 15
Не виждам връзка в/у изпитателния срок и увеличението на заплатата. Работодателят по принцип не е задължен да я вдига когато и да било, освен ако не работиш на МРЗ.
Точно, че няма правна връзка, просто се използва за оправдание. На много служители им вдигаме заплатите без оглед дали са или не са в изпитателен срок. Някои получават увеличение на втория месец, някои и след изтичане на изпитателния срок не им се вдигат заплатите.

# 16
Аз не разбрах авторката защо толкова държи да се вижда, че не тя напуска. Това, че работодателят я е освободил, е по-лошото. Трябва много добре да се подготви за следващите интервюта, защото първо това ще я питат.

# 17
  • Melmak
Как ще питат, ако не знаят?

# 18
Аз не разбрах авторката защо толкова държи да се вижда, че не тя напуска. Това, че работодателят я е освободил, е по-лошото. Трябва много добре да се подготви за следващите интервюта, защото първо това ще я питат.
Не е до виждане, а до това на какво обезщетение има право в зависимост от това дали е освободена по нейна инициатива или не.
Те следващите работодатели нямат как да "видят"  по кой член е освободена, докато не я назначат и вземат да й попълват новия договор в трудовата книжка, дето от сума години слушаме как все отпада хартиената Grinning

# 19
Абсолютно е така. Още повече, че мястото ми е заето от детето му (не е семейна фирма, човекът е назначен)  Wink Междудругото чужденците много ни се чудят на 6те месеца изпитателен срок.
Аз не знам друга държава в ЕС, където изпитателният срок да е 6м. /поправете ме ако греша/, стандартно е 3 месеца. На бъргарският работодател му е много изгодно 6м. да те държи без увеличение на заплатата с извинение "изпитателен срок".

Не виждам връзка в/у изпитателния срок и увеличението на заплатата. Работодателят по принцип не е задължен да я вдига когато и да било, освен ако не работиш на МРЗ.
Връзката е, че по време на изпитателният срок обикновенно те обучават и тепърва нализаш в работата и тогава обикновено заплатата е по-ниска от съответната за дадена длъжност. В частни фирми е масова практика и това се обявява на самото интервю. В държаваната администрация направо си почваш на заплатата за длъжността.

# 20
  • Melmak
За 10 г трудов стаж съм имала само 1 фирма, в която съм била на по-ниска заплата в изпитателния и в договора беше споменато, че след изтичането му, заплатата се вдига с х пари.
В останалите немалко фирми, в които съм работила винаги съм получавала пълната сума от ден 1. Не знам колко е масово това да си на по-малко пари в началото. Някъде сигурно има, ама масово..

# 21
Може и да става масово. Наблюденията ми от скорошни интервюта са, че се почва на Х и след изпитателния се увеличава на У. На много места някак ми остана усещането, че е силно възможно да не задържат служителя след изтичане на изпитателния Simple Smile Малко като с бонусната схема - размахват ти морковчето с високата заплата, обвързана с резултати, но реално режат бонуса при всеки удобен случай и ти си си виновен за това, че заплатата ти като абсолютно число се оказва ниска.

# 22
При мен - при сменени три работодателя, винаги се очакваше увеличение след изпитателния. В последния случай щеше да е 500 лв. бруто. В предходните по около 10%.

# 23
Задават неутрален въпрос - на последното място си била само два месеца, каква беше причината. Не казват нито "защо те освободи работодателя", нито "защо реши да напуснеш", понеже наистина няма от къде да знаят. И дори и да не натъртят на двата месеца, така или иначе първият въпрос винаги е "защо се раздели с последния си работодател и защо си търсиш нова работа".

# 24
  • Melmak
За това ще питат ако знаят. Ако не знаят, няма да питат.

Бях на едно място 3 месеца. Наистина не си паснахме и нямаше смисъл да се мъчим повече. Просто не си го написах в св-то. И без това беше в крайно нерелевантна сфера, исках да пробвам нещо ново, не беше моето. Върнах се към предишния сектор.

Общи условия

Активация на акаунт