Освобождаване от работа

• 1 454
  • 24
  •   1
Отговори
Здравейте. От днес ми казват, че няма да работя повече във фирмата. Там съм от 2 месеца с договор, който е с изпитателен срок 6 месеца. По какъв член трябва ме освободят, за да не излиза така, че аз доброволно напускам ?

# 1
  • Melmak
Вероятно ще го направят по 97.

# 2
Чл. 71 от КТ се използва, когато ви освобождават едностранно и без предизвестие.

# 3
За чл.71 да в случая, но да уточним, че важи само за прекратяване в изпитателен срок.

П.П. Ечисера, това 97 не го разбрах аз лично:)

# 4
  • Melmak
Ох, много съм зле, моя грешка, объркала съм цифрата!

# 5
Бях на ръба да пусна същия пост. Мен също ме освободиха в рамките на изпитателния срок точно на 31.10 от днес за днес. По чл.71. Проблемът на работодателя бил, че "не споделям достатъчно за личния си живот"...

# 6
Изпитателния срок е една от малкото "защити" на работодателя, в повечето случаи закона е на страната на работника.
Гадно или не, по време на изпитателен срок нищо не ви пази - нито болнични, нито бременност, нито нищо, макар постоянно срещам такива постове - "в изпитателен срок съм, разбрах че съм бременна, какво да правя?"...
Дори не е длъжен да се обосновава работодателя защо ви маха.

# 7
  • Melmak
Съжалявам за случилото се, но сигурно има причина да се разделите. Човек не бива да страда за място, където не е желан. Работодателят има право да го направи в изпитателния срок. След това вече уволнението е много трудно.

# 8
Абсолютно е така. Още повече, че мястото ми е заето от детето му (не е семейна фирма, човекът е назначен)  Wink Междудругото чужденците много ни се чудят на 6те месеца изпитателен срок.

# 9
Абсолютно е така. Още повече, че мястото ми е заето от детето му (не е семейна фирма, човекът е назначен)  Wink

Никоя уважаваща себе си компания не допуска йерархична подчиненост м/у роднини. Тази явно не е от тях, съответно не си изгубила много от това, че вече не си там.

# 10
Абсолютно е така. Още повече, че мястото ми е заето от детето му (не е семейна фирма, човекът е назначен)  Wink Междудругото чужденците много ни се чудят на 6те месеца изпитателен срок.
Аз не знам друга държава в ЕС, където изпитателният срок да е 6м. /поправете ме ако греша/, стандартно е 3 месеца. На бъргарският работодател му е много изгодно 6м. да те държи без увеличение на заплатата с извинение "изпитателен срок".

# 11
  • Melmak
В другите държави трудовото право е различно. Не може да се съди по един изпитателен срок. В Испания е много трудно да минеш на безсрочен договор. Тук шест месеца и айде, после можеш да теглиш кредит и въобще да разчиташ, че имаш работа. А там може да отнеме години да добиеш такъв договор, защото те пускат на срочни за по година, после го удължават с още месеци или година и така могат пак да те махнат от днес за утре и отиваш на борсата, която първите месеци е по-добре платена, после обезщетението намалява. Въобще не навсякъде всичко е цветя и рози.

# 12
В България срочния трудов договор също може да бъде до 3 години, законът дава това право.
А изпитателният срок може да бъде сложен и на срочен и на безсрочен договор.

# 13
Абсолютно е така. Още повече, че мястото ми е заето от детето му (не е семейна фирма, човекът е назначен)  Wink Междудругото чужденците много ни се чудят на 6те месеца изпитателен срок.
Аз не знам друга държава в ЕС, където изпитателният срок да е 6м. /поправете ме ако греша/, стандартно е 3 месеца. На бъргарският работодател му е много изгодно 6м. да те държи без увеличение на заплатата с извинение "изпитателен срок".

Не виждам връзка в/у изпитателния срок и увеличението на заплатата. Работодателят по принцип не е задължен да я вдига когато и да било, освен ако не работиш на МРЗ.

# 14
  • Melmak
В България срочния трудов договор също може да бъде до 3 години, законът дава това право.
А изпитателният срок може да бъде сложен и на срочен и на безсрочен договор.

Може, но не е масово. В българия работодателят лесно може да махне ако си на изпитателен срок. После е много сложно и трудно.

Общи условия

Активация на акаунт