Термин Юли 2025 ❤🤱

• 44 411
  • 776
  •   1
Отговори
# 450
Здравейте ! Моят термин е за септември, но искам да попитам майките които са по-близо до термин.

Много ми е зле от преди да видя положителният тест. Супер отпаднала, гадене и сънливост от сутрин до вечер. Знам, че болничен от Гинеколога мога да взема в момента в който съм регистрирана като бременна т.е 12 г.с.
Въпросът ми е ако си взема болничен от личен лекар да кажем за 2 седмици, по причини различни от бременност, дали ще ми се счита към общите дни за бременноста. Нали са определен брой. Имате ли идея ?

До колкото може да ЛЛ да даде болничен за нещо друго, но има общо 180 дни болничен сумарно за всякакви диагнози за една година и когато се надвишат трябвя да се издават от комисия.

# 451
Здравейте ! Моят термин е за септември, но искам да попитам майките които са по-близо до термин.

Много ми е зле от преди да видя положителният тест. Супер отпаднала, гадене и сънливост от сутрин до вечер. Знам, че болничен от Гинеколога мога да взема в момента в който съм регистрирана като бременна т.е 12 г.с.
Въпросът ми е ако си взема болничен от личен лекар да кажем за 2 седмици, по причини различни от бременност, дали ще ми се счита към общите дни за бременноста. Нали са определен брой. Имате ли идея ?
За една календарна година имате право на общо 180дни болнични без явяване на ТЕЛК. От тези 180, 40 могат да бъдат от личен лекар или специалист, без да се явявате на комисия, но не повече от 14 дни без прекъсване. След което ЛЛ или АГ, което е установило бременността, може да ви насочи към комисия ЛКК за издаване на болничен. На ТЕЛК се ходи едва когато се превишат 180те дни за годината.
P.S. Редактирам с информация от сайта на НЗОК, защото и аз изглежда съм била подведена от АГ за броя на дните. Та излиза, че 40те дни не влизат в общия брой от 180, издадени от ЛКК:
"Болничен лист за временна неработоспособност се издава на осигурено лице еднолично от лекуващия лекар/лекаря по дентална медицина до 14 дни непрекъснато за едно или повече заболявания, но не повече от 40 дни, с прекъсване в рамките на една календарна година. След изтичането на отпуска болният се насочва към ЛКК.
Съгласно Наредбата за медицинската експертиза, чл.38 (1) Болничен лист за гледане на болен член от семейството в дома, както и за гледане на болно дете, настанено при близки, роднини или приемно семейство по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето (ЗЗД), се издава:
1. от лекуващия лекар/лекаря по дентална медицина - еднолично до 14 дни непрекъснато за едно или повече заболявания;
2. от ЛКК - до 30 дни наведнъж, но за не повече от 6 месеца, а след 6-ия месец - след решение на ТЕЛК."

Последна редакция: сб, 18 яну 2025, 11:40 от Слънчоглед.

# 452
Здравейте Simple Smile
Днес мина ултразвуковия преглед и според измерването излезе нисък риск и за трите. Само за синдром на Даун според възрастта е по-висок - 1:207. Но обобщението беше, че засега всичко е наред, развива се нормално и няма индикации за някакви проблеми. Сега чакам само да направя и пренаталния тест и в началото февруари сме на преглед с всички резултати.

Беше много вълнуващо да го видим и от друг ъгъл Simple Smile) Мърдаше, докато го мерят.
Моят термин се измести за началото на август. Оказа се, че съм една седмица назад.

Успех на всички и дано да има повече добри новини!

# 453
Сигурна съм, че всичко ще бъде наред- само спокойствие трябва 😊 Успех

# 454
Здравейте момичета, някоя правила ли е фетална морфология при доктор Христо Йорданов?

# 455
Привет , много съжалявам за развилите се по този начин обстоятелства , каква беше причината за прекъсване ?

Аз пуснах пренатален по собствено желание. Имам една прекъсната бременност в 16г.с по медицински причини. Бих предпочела да разбера възможно най-рано, ако има нещо, защото абортът в по-голяма седмица не е никак приятно преживяване.

# 456
Здравейте момичета
Искам да ви попитам как е при вас положението с гърдите? Много ме болят, сега съм в болнични и почти постоянно съм в къщи без сутиен,така че няма какво да ме пристяга,но ме болят. Дали мога да правя някакви компреси? Болят ме отстрани, като ги пипна са много топли. Питам понеже с първата ми бременност изобщо нямах такива проблеми- нито боляха, нито се уголемиха...е следователно нямах и кърма после... Ще се радвам да споделите вашия опит.

# 457
  • София
Здравейте момичета
Искам да ви попитам как е при вас положението с гърдите? Много ме болят, сега съм в болнични и почти постоянно съм в къщи без сутиен,така че няма какво да ме пристяга,но ме болят. Дали мога да правя някакви компреси? Болят ме отстрани, като ги пипна са много топли. Питам понеже с първата ми бременност изобщо нямах такива проблеми- нито боляха, нито се уголемиха...е следователно нямах и кърма после... Ще се радвам да споделите вашия опит.

Хладки до умерено студени компреси, като избягвайте зърната и ореола. Това ми казаха на мен с предната ми бременност.

# 458
Здравейте, дами! Искам да ви попитам как сте с гаденето и повръщането, при мен нещата бяха отшумели и снощи след вечеря всичко излезе, хем съм гладна хем ми се повръща. Притеснявам се да не е някой от тези вируси и грипове. В 15гс съм.

# 459
Привет , много съжалявам за развилите се по този начин обстоятелства , каква беше причината за прекъсване ?

Аз пуснах пренатален по собствено желание. Имам една прекъсната бременност в 16г.с по медицински причини. Бих предпочела да разбера възможно най-рано, ако има нещо, защото абортът в по-голяма седмица не е никак приятно преживяване.

Абортът ми беше през 2020г. Причината - сърдечна малформация при бебето. След това имам 2 успешни бременности и сега, надявам се, тази също да е.

Момичета, в коя седмица Ви спряха прогестерона?

# 460
На мен ми казаха да го спра 12 седмица и 1 ден

# 461
Мен ме болят гърдите основно вечер. Често се събуждам от болка, като съм ги притиснала. Не съм забелязала да са топли. С гаденето, в началото ми се гадеше почти постоянно, но не съм повръщала. Проблемът при мен е, че докато ям започва да ми се гади от храната. Много често, като ям нещо, след това повече не искам да го погледна. Та ми е доста трудно да решавам какво да ям всеки ден.

Аз искам да питам спортувате ли? Моята гинеколожка ми каза, че няма проблем да спортувам. Започнах по-активно да спортувам около 3 години преди за забременея. От както разбрах, че съм бременна правя основно разходки + бързо ходене на бягаща пътека. От скоро започнах и упражнения от един канал в ютюб. Казва се Pregnancy and Postpartum TV, споделям, ако на някой му е интересно. Ще се радвам и тези от вас, които спортуват, да споделят какво правят Simple Smile Нещо с йогата не ми потръгна. До нас има едно студио Йога и пилатес за бременни, обмислям, ако всичко е наред, да пробвам пилатес.

# 462
При мен гаденето вече е само от време на време(16г.с.). Но вечер като ям много тежко ми става на корема,а аз като цяло ям в изключително малки количества,понеже нямам апетит. Сега ще пробвам да вечерям само с някоя супичка,ако пак ми е тежко ще спирам вечерята.

# 463
Здравейте,в 13 г.с съм,през първите 2 месеца ми ставаше доста лишо,но от скоро този симптом намаля и доста по-рядко ми се случва .Като цяло в началото много ми се спеше и ми беше отпаднало.Сега пак ми се спи ,но поне имам енергия .Но ми се случва веднъж седмично да ме боли зверски главата,вие в такъв случай какво правите.Аз досега не съм пила хапчета за облекчение .

# 464
Здравейте, момичета. И при мен отшумяха част от неразположенията. Понякога ме боли главата, но не пия хапчета- чакам да ми мине.
Гърдите не ме болят, но сутрин са много чувствителни.
Прогестеронът ми го спряха от 13 седмица и 1 ден.

Общи условия

Активация на акаунт