Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 84 (м. ноември)

• 25 504
  • 1 189
  •   1
Отговори
# 210
Мазнините със сигурност не са вредни. Тоест, хидрогенираните и т.н - да, но иначе мазнините, които можем да ядем са си супер.
Зеленчуци си хапвай, млечни - ако ти понасят също. Поне според мен. Аз млечни ям само овче и козе и то не всеки ден. Последно време си позволявам гауди, чедър, сини сирена и т.н - глезотийки.

Плодове - боровинки, малини, къпини - това обичам и това ям.

Гледай да ядеш по 2 пъти на ден. През останалото време нищо, освен вода. Ще се наяждаш на основните хранения със сигурност. Понякога си позволявам шепа ядки сурови между храненията, но не е често.

# 211
За сега съм на 3 хранения,че не мога да си докарам 1500 калории на ден.Днес горе долу ги стигнах.Закуската ми е много зле,уча се още да ям нещо сутрин,че обикновено закусвах фрапе,което лигавя по цял ден.Иначе днес добавих малко въглехидрат,правих си омлет с бекон и гъби.Скокна ми с 1 захарта,но 1 не е чак толко,че вчера беше с 3 на горе...и то не знам от кое.От морковите и доматите май ми скача доста захарта,ще ги оставя за натам.Ще търся после някоя рецепта да пробвам тиквичките как ще ми реагират,че обичам.Прясноти мляко не ми е май добре,ще видя с домашно как ще е,но мога и да го пропусна,не ми е голяма драма кафето.Само навика да си пия от време на време,но се забравя след време предполагам.Плодове нали не можеше грам,че вдигат инсулина?...или пак не съм дочела нещо.И друго да питам,мед дали може по малко,че докторката ме съветваше по 1 лъжица на ден да ям,че можело да има сериозни щети за мозъка ми...

# 212
Аз като не съм яла мед от 10 години какво ми е на мозъка Joy
Ох, тия лекари големи простотии говорят.
Тялото не е просто, като си на кето дори откъде мислиш, че идват В. От сланинките ти. Щом имаш сланини, значи си яла твърде много В.
Приемането на мед няма да те оправи, а ще ти навреди. Кел файда като обядваш и вечеряш по режима.
То ти и сега не го правиш.
Да, имаш още много да четеш.
Прясното мляко е силно лактозно. Сирене, кисело, кашкавали.

Аз в последно време се зарибих по кефира. Ама не го правя. Взимам на Берьозка от 4 процента.
Уникален кефир.
На лидл не е нещо особено.
Ох, ще ми се да си правя, но ще го зарежа тоя кефир и на нищо няма прилича, познавам се.
Макар че мога да пробвам, ама това да прецеждаш, ужас.

# 213
Ще се вкара в ред Боряна, но тя още осъзнава тепърва какво й се случва. Има си още в някаква степен и отрицание, през един пост я чета как "ама аз нямам висока кръвна захар, то при мен инсулинът само"... в тема за ИР сме, всички сме с проблемен инсулин ако ядем въглехидрати. Кой има проблеми с КЗ, кой няма, но тия неща всичките се отнасят и за който няма висока КЗ. Съжалявам. Казвам го, понеже звучи като тъъънички опити да се намери някой да каже Да бе, ти като нямаш висока захар, може и да не е чак така при теб. Всичкото и за теб се отнася, всичкото трябва и всичкото ще отнеме време. То ще е странно ако се чувстваш чудесно при такъв рязък преход и то още в първите дни, опасявам се че това също е нормално... Помниш ли оня ден като ти писах че е много рано да изследваш 1 месец след почване на режим? Ти до 1 месец я си наместила напълно храненето, я не, я си свикнала, я не, аз бих си купила пържоли вместо да платя за изследвания толкова скоро. Дори и ендокринолозите и дори и с хапчетата обикновено ги викат на контрола на 6 месеца, рядко са през по-малко.
Щом имаш проблеми с щитовидната, е още по-важно да не си недохранена, проблемите с нея идват при системно недохранване а не при неядене на въглехидрати. Зарежи тия приказки за балансирана диета и за нужда от въглехидрати да не се поболееш от това.
Точно заради тия чудения ти писахме отначало да опростиш максимално нещата с храната. Имаш страшно много информация тепърва да научиш и преработиш, отначало по-сложните рецепти и комбинации само те объркват според мен. А като се храниш само с месо/яйца/риба/гъби и там салата или някакви сготвени зеленчуци - нямаш какво да се чудиш, то няма къде да "сбъркаш". И си и спокойна, и не го мислиш ами си караш работата и си се наяла. Не ти дреме за таблици с ГИ дето не знаеш дали са верни. Не ти дреме за калории, просто гледаш да не ядеш прекалено малко.
Плодовете тези дребните са ОК, те все пак не са и за наяждане а да десерт. Ако е зор за плодове, яж от тях по малко.
Млякото ако е в съществено количество по-добре без него.
Мед не се лъжи - захар си е. Сиропи от агаве, от бреза, от фурми, от незнамсикакво - захар са.
А тая лекарка сериозно ли те плаши че ще имаш щети по мозъка ако не ядеш захар?? Да е някой случаен човек, майната му. Ама лекар на пациент да говори така, това е за бой просто... важи тройно за човек с нарушена въглехидратна обмяна.

Елора, какво ви стресира толкова това цедене на кефира? Grinning Всички край мен мрънкат, то ще речеш че е много работа... Аз дето съм признат мързел, си правя всеки ден, смятай. Ама аз съм се изхитрила - правя си го в количество за ден колкото си пия, примерно 1 чаша. Купила съм си малка цедка, спокойно си я слагам върху буркан отгоре и прецеждам направо в него. Примерно буркан 400мл, той не се напълва но мен това не ме бърка. Капачката и още един ден в хладилника. След това вадя, щипка сол, малко вода и си го пия като айрян направо от същото бурканче Grinning Или си го правя на чия пудинг, пак в бурканчето направо. И аз като чуя някой как пък го цеди в някаква купа, пък пресипва, пък незнамсикакво... и си представям пълна мивка за една чаша кефир, та не знам да се смея ли. Не мога аз толкова занимавки, то не е и нужно. 2-3 минути ми е занимавката на вечер, в това число миене на цедката и бурканчето от кефира.
Сестра ми прави по повече, че у тях са трима. Същото го прави, само бурканите са по-големи дето ги върти.

# 214
Аааа със сигурност си имам една вътрешна борба,но тя не е,че ми е трудна диетата,а по-скоро дали правя нещо правилно или бъркам и да не сглупя и да направя по-голяма драма,ама човек се учи докато е жив.Проба грешка...А за захарта казвах,че я нямам като проблем на гладно,но 1 час след хранене си го има проблема,там скача рязко и после пак влиза в релси,но си представям как инсулина ми е бил на 180 нон стоп,че аз на през 2часа сладко бутах в устата,а сега разбирам,че няма значение дали ще е малко,пак си го изял Grinning Аз си задавам въпросите,че гледам някои ядат млечни продукти,други плодове,а не ми е ясно още нищо и по-добре да питам,отколкото да объркам.Днес пробваш черен шоколад как ще ми влияе и съм добре,с0,5 ми се вдигна захарта и после се нормализира.Лошото е,че инсулина няма как да го видя дали скача като луд,но предполагам щом държа захарта в норми няма да се вдига и той.Ще извинявате,че пиша романи,ама забравям какво съм тръгнала да обяснявам.Гледам често го използват във форума,че са с мозъчна мъгла,та аз съм така от 7 години...
П.п.Днес съм много горда с тия граници на захарта дето пазя,максимума ми е 5.8.Ако я държа така постоянно,няма как да имам проблем след време.Само май ще започна да тичам,че с разходки само няма да стане.

# 215
Ау, това за "страданията на мозъка" щеше да е забавно, ако не беше казано от лекар!😂😂 Макар че съм чувала и за "дефицит на въглехидрати"...🙄
LieToMe, чудесно е, че ТМ те подкрепя, това е много важно и улеснява нещата.🙂
Елора, щом толкова време пускаш новите теми, не ти е пък чак толкова пострадал мозъкът без мед.😀
Не ми е драма прецеждането на кефира. Моят е много послушен.😁 Отделила съм си резерва в едно малко бурканче, когато се сетя, сменям водата и доливам вода с малко прясно мляко. Случвало се е и със седмици, и с месеци да си чака в хладилника. Доста го пренебрегвам понякога.😂 Иначе "основният" го прецеждам с помощта на купа и малка силиконова шпатулка, защото на мен така ми е по-удобно. И бурканът, и купата, и шпатулата ги изплаквам за нула време с гореща вода. Най-хубавото е, че и да го забравя в хладилника, нищо не му става на Кефирчо.😉

# 216
Борислава, започни да четеш инфото от първи пост.
Започни със задължителния  клип, после прочети поста на Камелот към другата тема.
Плюс от книгите - започни с тези на Джейсън Фънг - Код затлъстяване и код диабет.
После всичко останало.

Нати,ама то трябва и редовно прясно да купувам.
Четох, че кефира за ден става.
А като е готов и прецеден, колко време трае?
А и то е гъсто, как го прецеждаш?
А всъщност аз не пия и толкова много, затова засега ме устройва така.
Макар че колко е кефир не знам.
Ама пък действа...за онуй нещо в някаква степен.

# 217
Борислава, недей да си мислиш, че ако захарта не се вдига много и инсулинът сигурно не скача. Доста често точно захарта като изглежда нормална или не се вдига е защото инсулиновият пик е много висок и я държи ниска. Затова писах преди две страници, че няма смисъл да се бодеш. Просто си яж месото и зеленчуците и след 6 месеца ще видиш дали ти се е подобрил инсулинът в лабораторията.
Докато не измислят монитор, с който човек да си следи инсулина сам, полза от това да се пробват различни храни не виждам. То и от алкохола не се вдига кръвната захар, това не значи, че е ок.

# 218
Борислава, напълно нормално е тая борба да си я имаш, тия неща ти ги говорим защото и ние сме имали същото, ама не на всички ни е имало кой да ни ги каже по-накратко нещата. Една ни е целта на всички.
Плодове и млечни... индивидуално е, някои толерират повече а други не. А и в темата някои сме от години и съответно не сме в началото тепърва да се вкарваме в ред, някои просто поддържат ремисия и си правят компания с другите тук.
Донякъде и затова ти казвах да се придържаш към най-базовото. Ще дойде време и да изпробваш повече неща от кое и колко можеш да си позволиш, просто това време не е сега. Сега приоритетът ти е да докараш нормални показатели и да попълваш дефицити каквито имаш. Фокусирай се над това, а простотата в храненето от друга страна пък е и свобода - по-малко чудене и занимавки, а си сигурна че се храниш добре така. Това е повод да ти отпадат притеснения, не да ти се появяват повече.
Това с мозъчната мъгла също се подобрява на такъв режим като нашия, тя си е част от общата картинка при ИР. Комплексен проблем си е и се отразява по много, много различни начини.  И понеже не се случва от раз, обикновено минава много време преди да се забележи всяко едно, а през това време човек хич не е добре и хич не е щастлив, а пък не може и да каже какво точно не му е наред. Е, освен конкретни болежки тук-там дето повече се забелязват. При мен най-забележимите дето отпаднаха бяха хронични болки в ставите и мигрени дето бяха редки но пък епични. Но и още колко неща... то май нищо не ми беше наред.
Предложената книга не е зле - достъпно обяснява Фънг, макар че неговият стил е малко като за американци май писано, не на всекиго допада. Друга която също може да ти е много полезна е "Защо се разболяваме" на Бенджамин Бикман. Той също обяснява много разбираемо, но и много информативно. Има ги на български и двете, макар че аз предпочитам да си ги чета на английски, но май не са зле преводите.

Елора, прясното мляко от магазина трае, не е като да трябва да го купуваш всеки ден или през ден. Купувам си по повече от едно като в някой магазин е на промоция това което съм си харесала и не го мисля, тя и една бутилка ми стига за няколко дни че предпочитам да си го правя всеки ден. Прецеждането - сипвам в цедката колкото събере (малка е, както казах, за да цедя направо в буркана) и разбърквам леко, да размърдам зрънцата кефирена гъба и да се и прецеди по-бързо. Като останат само те, ги мятам в ново чисто бурканче и сипвам останалия кефир и така докато се прецеди колкото съм направила. Бързо става.
Този от Берьозка е вкусен наистина, но това което съм срещала като информация е че промишлените кефири са с по-малко на брой различни щамове бактерии, там са по-строго зададени параметри за да си гарантират че няма да има голяма разлика между отделните партиди, те гонят постоянство на стоката все пак.
Поне за моя вкус най-добре става като се заквасва 1 денонощие със зърната в него, прецедя и още до другия ден стои в хладилника, а междувременно те си ми квасят следващата доза. Т.е. това което консумирам е стартирано преди 2 дни, в повечето случаи. Не че му има нещо да постои и повече в хладилника, но на мен така ми е най-вкусен. Като правиш известно време ще си установиш на теб как ти харесва най-много, също и с какво съотношение между зърната и млякото. А и съм срещала някъде да казват че и различно се отразявал на перисталтиката в зависимост от това на колко дни е, предполагам че на теб това също ще ти е фактор. Така на 1-2 дена са ми казвали че повече действал против запек, а след още няколко дни вече не толкова или при някои даже обратното. Сега, тези неща само съм ги чувала, не мога да говоря от опит защото аз в това отношение нямам нужда от намеси. Просто ако забележиш нещо, имай предвид.

# 219
Нати, на стайта температура или в хладилник. Или като е готово вече прибираш в хладилника.
Колко гъсто е всъщност?
Тоест като айрянче ли?

# 220
Да ти кажа, дори и с едно и също прясно мляко, не става винаги еднакво гъст кефирът Grinning По-гъсто е от айрян но не е чак като кисело мляко да стои на лъжици де. Ако ще го пия на айрян си го разреждам малко, гъст ми е иначе.
Първата ферментация/заквасване е на стайна температура, със зърната в млякото - около денонощие. Само лятото в жегите не го държах навън по толкова че му идваше много топло на плота. Тогава го слагах вечер и на сутринта го прибирах да си доизчака в хладилника. Иначе пак си го прецеждах на следващата вечер и слагах в хладилника за втора вече ферментация.
Някои го държат и по-дълго на първата ферментация - по 36 часа или даже 48... за мен това е много, той чак се разделя на гъсто и суроватка и става и по-кисел. Не че не можеш да го разбъркаш и пак да се смеси, разбира се, ама не ми е толкова вкусен и за мен едно денонощие е оптималното.
Но пък като ми се случи да се оцъкли така, бях си отделила мъничко от тая суроватка и пак си го разбърках така. А суроватката си е чуден стартер да почне туршийката да ферментира по-бързо Grinning Слагала съм и по 1-2 лъжици нормален кефир, просто става по-мътно така, иначе си е същата работа.

# 221
Тук неведнъж са ми казвали, че прекалявам с млечните и вероятно е така. Все пак, с оглед последните резултати и че ми спряха Глюкофажа, може да се каже, че съм в ремисия. Като се отклонявам от режима е с някоя ракия, а не с торти, оризи и картофи. Няма да ти навреди едно дебело парче кашкавал, но за мед не съм сигурен. Борислава, чети какво ти пишат старите кучета и няма да сбъркаш.

# 222
Медът е грубо 90% захар, може и малко повече даже ама по-малко няма да е. Има и полезни съставки в него, те са някаква супер малка част, основното е захар - с леко по-голям превес на фруктозата отколкото в захар от пакет ама захар си е. Ако някой смята че му е ок да си сложи захар, мед също ще му е ОК.
Не го пиша това да се правя на светица, на мен също ми се е случвало да сложа в нещо мъничко мед, макар и рядко. Просто нека да е ясно кое какво е, за да си преценява човек.

# 223
Колко често ми се е случвало да видя рецепта за бисквити или торта с блат "без захар и без брашно", знаете ли?😂 Накрая се оказва, че съставките са мед, сироп от агаве, фурми, стафиди и сушени плодове, овесени ядки, банани...🥳 Не че не съм виждала и рецепти за "кето" хляб с брашно от лимец.😝 Когато търся някоя по-нормална стандартна рецепта за домочадието (не са на режим, но все пак се старая да не ядат неща с твърде много захар и брашно), най-подвеждащите рецепти са именно тези "без захар и брашно".😃  То и от голяма част от американските "кето" рецепти да ти настръхне косата, като видиш по колко чаши подсладители и бадемово брашно има...☺️
Затова е най-добре в началото човек да се придържа към по-изчистено хранене.🙂

Последна редакция: пн, 11 ное 2024, 08:23 от dolce miele

# 224
О не, американците поне по-голямата част го четат кетото като дявола евангелието. Там е яко пакетирани продукти с надпис кето, подсладители каквито се сетиш, абе ум да ти зайде. Те на практика пак си мухат хляб и пасти, че и прокарват с диетична кола. Страшно си е. Махнала съм се от разни такива групи, оставих си 1-2 колкото от време на време да се зарадвам на някой "чафъл" ама... избягвам да се зачитам.

А за без захар се гледа хубаво дали едни по-ситни буквички дописани не го превръщат от No sugar в No sugar added че не е същото. Като сложат фурми - ами те не са слагали захар, тя си е част от фурмите и тях пишат като съставка. За меда и другите неща е същата работа. Не са добавяли захар и не ги бърка че на теб после цял ден ти лепне устата Grinning

Общи условия

Активация на акаунт