Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 84 (м. ноември)

• 24 843
  • 1 189
  •   1
Отговори
# 90
Ой, като чуя цитонамазка и припадВам Joy

# 91
Ой, като чуя цитонамазка и припадВам Joy
ПрипадВаш, ама превенция му е майката! Задължително всяка година ходя, че ако се налага и повече от веднъж годишно (знаете от това си патя).
Така или иначе пуснах инфото заради скрининга за диабет - защо да се дават едни пари, като могат да се направят и без? Освен изследванията получаваш и консултация с ендокринолог.

# 92
Добре че някой писа, че забравих какво исках да споделя Joy
МЗ са обявили безплатни скринингови прегледи ето тук:
https://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/skrinin … ing-rak-jeni-2024
Едната е за диабет тип 2, условията са изписани, като изрично е написано, че не се дължат никакви такси и не се вземат направления!
Скрит текст:
Вчера по същата линия посетих АГ - кампания за скрининг рак на маточната шийка. На картата под публикацията си избрах центъра, запазих си час, не ме таксуваха, а ми направиха пълен преглед и ми взеха цитонамазка, дори по желание на докторите (бяха двама) ми направиха безплатна ехография. Много съм доволна и вече чакам резултати. В центъра не бяха запознати с точноте параметри на програмата, но провериха и всичко мина гладко
Центъра за скрининг на диабет тип 2 се пада до метростанция опълченска. Мисля да се възползвам и от този скрининг.
Скринига да за диабет е без мерене на КЗ. Един преглед без изследвания. Същото е и за другите скрининги.

# 93
Какво представлява тогава този скрининг?

# 94
Реших после да гледам по-обстойно, защото и аз не видях какво включва.
Помните ли, че имаше веднъж пак някаква национална кампания ли беше. Вземаше се и кръв и ти предлагаха и влизане в болница за подробни изследвания. Аз тогава се бях записала, дори мислех да вляза и в болница, но някои от момичетата писаха, че ти изследват глюкоза и гликиран с проба от пръста , и то- следобяда. То и моят час, а и въобще, всички часове бяха следобедни. Тогава се чудих. Викам си, айде гликираният може и да нацелят, но не ми се видя някак сериозно. Щях после да си мисля дали са ми компрометирани резултатите.
То че ходих юни в лаборатория и не вярвам и досега на гликиран 4, 9 / какъвто ми излезе/ , та остава някъде безплатно да са с по-добри реактиви.
Само споделям скептицизъм. Ще ми е интересно Беки да каже как е.

# 95
Гущер, седиш добре до другия гущер. Нещо е сърдит Joy
Давай и снимки на храна и разрези.

Впрочем още имам бетаин с пепсин на др Бест.
Подарявам, ако някой иска.

Па тя храната само в Монголия ставаше за мен. Сега поминувам с кашкавал, сирене, пастърма от България и монголско конско (и то подсладено). Ориз под всякакви форми, дебели панировки и т.н. - не става.  Храната мармалад, а същевременно дебели китайци и корейци няма. Една кора яйца и сега ще си опържа за днес и утре. А моите ръгат ориз и спагети,  и мляскат срещу мен. Joy Поне ким чи има оригинално. Аз съм правил, но толкоз люто не съм го докарвал.

# 96
Добре че някой писа, че забравих какво исках да споделя Joy
МЗ са обявили безплатни скринингови прегледи ето тук:
https://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/skrinin … ing-rak-jeni-2024
Едната е за диабет тип 2, условията са изписани, като изрично е написано, че не се дължат никакви такси и не се вземат направления!
Скрит текст:
Вчера по същата линия посетих АГ - кампания за скрининг рак на маточната шийка. На картата под публикацията си избрах центъра, запазих си час, не ме таксуваха, а ми направиха пълен преглед и ми взеха цитонамазка, дори по желание на докторите (бяха двама) ми направиха безплатна ехография. Много съм доволна и вече чакам резултати. В центъра не бяха запознати с точноте параметри на програмата, но провериха и всичко мина гладко
Центъра за скрининг на диабет тип 2 се пада до метростанция опълченска. Мисля да се възползвам и от този скрининг.
Скринига да за диабет е без мерене на КЗ. Един преглед без изследвания. Същото е и за другите скрининги.
А ти кога и къде ходи?
Защото в предния пост написах какво е било при скрининга за рак на маточната шийка и не беше никак претупан!
Довечера ще мина да разпитам какво се включва в скрининга за диабет - на страницата на МЗ са написали преглед с ендокринолог или вътрешни болести, но не пише повече.
Тайс, онези бяха за целите на някакво проучване в Александровска. И на мен ми беше странно времето и изискването само 3 часа преди това да си приключил с храната. Мен не ме поканиха да влизам в болница - нищо ми нямало в тази връзка, но ме пратиха на нефролог (не съм ходила, а може би трябва…)

# 97
За кето хляба на Лидъл да ви кажа как процедирам, тъй като е мек, като дунапрен и дори леко влажен ми се струва. Изваждам всички филийки от пликчето и ги оставям да си изсъхнат за поне един ден. Стяга се и не се разваля толкова бързо хляба по този начин. Иначе се овлажнява и мухлясва. Както е изсъхнал го прибирам в плик в хладилника и съхранявам така.

# 98
За маточната шийка е преглед с цитонамазка.
За диабет преглед вътрешни болести /в нашето ДКЦ/, няма изледване за КЗ.
Кардиолог - мерене на кръвно без кардиограма.
Дебелото черво има някакви изследвния.
За другите не съм питала - питах само за диабет и кардиолог, и чух за окултните изследване на материал.

# 99
Добро утро.Пак идвам с въпрос...ГИ по същия начин ли се отразява на инсулина,както на захарта?Че при мен захарта поне е добре,но инсулина чупи скалата...
Тия индекси май повече работа вършат на диабетици и то имам предвид тип 1. То там се знае какво става, инсулинът е колкото си инжектираш. При нас... кой да ти каже? Ние ако реагирахме и отделяхме нормално инсулин, нямаше сега да си пишем в тая тема тука.
Гликемичният индекс може да те подхлъзне, особено отначало когато се опитваш да се вкараш в режим и в навици и още има и естествената съпротива към ограниченията. Ти ако гледаш него... тук от време на време си припомняме случай от преди години, една потребителка съвсем сериозно заяви че според нея нямало проблем да си яде Нутела, щото ГИ не бил чак пък толкова висок Joy  Сама си прави изводите колко работа ти вършат тия таблици, дето дори не са еднакви и не знаеш коя е по-вярна от другите или как се отнася към теб.
Но твоят инсулин е страшно висок още на гладно, опасявам се че отначало нямаш много място за експерименти ами бива да изчистиш максимално храненето. А ГИ по-скоро ти се намесва извън най-изчистеното хранене вече ако се чудиш за нещо. На една пържола или яйце, дробче и от сорта няма какво да им гледаш ГИ - там яж на воля Grinning
Другото което вероятно си прочела вече е че броят хранения на ден бива да не ти е голям, особено при висок инсулин още на гладно. Ти си прецени дали можеш едновременно да редуцираш и въглехидратите, и броя хранения, но да се яде често си е рецепта за висок инсулин. Ще трябва да стигнеш и до двете ограничения и да ги задържиш за доста време. 2 или максимум 3 хранения на ден и нищо между тях, освен вода и чисто кафе или чай.

# 100
За маточната шийка е преглед с цитонамазка.
За диабет преглед вътрешни болести /в нашето ДКЦ/, няма изледване за КЗ.
Кардиолог - мерене на кръвно без кардиограма.
Дебелото черво има някакви изследвния.
За другите не съм питала - питах само за диабет и кардиолог, и чух за окултните изследване на материал.
На страницата на МЗ е посочен само един център, участващ за скрининга на диабет и той не е ДКЦ.
Ще мина да попитам все пак да видим какво ще кажат, ако трябва и в РЗИ ще звънна да питам.
Много ми е чудно този лекар боб ли трябва да хвърля, че да познае без изслевания кой с какви показатели е Thinking

# 101
Ето от Хонконг за Елора. Всичко сладко:

Оцелях някак...

# 102
Да, китайците ръгат захар и натриев глутамат на всичко. А аз съм алергична към него, та затова не съм си взимала храна за вкъщи от 10 години сигурно.
Обаче човек като е на почивка, чак толкова няколко дни няма да го съборят. През останалите 350 дни от годината, ако си яде като хората.
Аз примерно плодове хич не обичам, освен малини и диня. И като се прибера в България за две седмици ям всеки ден. Пък и изследвания си пускам така че го броя в графата "вдигане на Вх преди натоварване" Joy

Гущер много интересни снимки. Мерси, че ни разходи Grinning

# 103
Добро утро.Пак идвам с въпрос...ГИ по същия начин ли се отразява на инсулина,както на захарта?Че при мен захарта поне е добре,но инсулина чупи скалата...
Инсулинът може да си се повишава и без да има повишение на КЗ. Все пак ГИ може да е някакъв косвен ориентир. Друг е въпросът кое често се приема за "нисък" или "среден" ГИ, то и затова има тълкувания, че Нутела, кроасани и спагети "са с по-нисък ГИ" от други неща...😀 Някъде бях срещала информация, че под 20 е нисък гликемичен индекс- аз съм на същото мнение. Но реално, ако консумираш режимни храни (нисковъглехидратни), вероятно ще се вместваш в тези граници, та няма нужда от съобразяване с ГИ.
Не им вярвам особено на изследванията от пръст на КЗ и гликиран хемоглобин от тези профилактични програми. Миналата година по това време ходихме с майка ми, и на двете ни излязоха по-високи резултати от лабораторните изследвания (аз даже бях и с постоянен сензор за КЗ по това време😂). Все пак ми е любопитно какво реално включва профилактиката (защото ми се струва абсурдно, ако наистина не се включва проверка на КЗ или гликиран хемоглобин)?
Беки, то "голяма" профилактика, ако участва само един център в София...😅 Не знам по какви показатели ще разберат /отгатнат/ кой е с риск за диабет и кой не (обиколка на талията и кг примерно не са достатъчни, защото и слабите хора развиват диабет).🤔

Последна редакция: пт, 08 ное 2024, 16:54 от dolce miele

# 104
Миналата година нямаше ли коментари точно и тук че който не е отишъл, него не са го изкарали рисков и на повечето бяха предлагали изследвания с хоспитализиране. Поне на мен ми прозвуча като усвояване на средства повече отколкото каквото и да е друго.
Дано тазгодишното да е по-читаво.

Общи условия

Активация на акаунт