Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 84 (м. ноември)

• 25 627
  • 1 189
  •   1
Отговори
# 330
От бадемите не очаквай някакви витамини, даже обратното, може да попречат на усвояването на някои.

# 331
Елора,
И моя феритин беше много нисък. Поръчах си железен бисглицинат от iherb по препоръка на Денис. Наистина е нежен към стомаха и бързо вдигнах енергията. Усещането при наваксване на феририна е като за зареждане на гориво.
Проблеми със щитовидната, по точно хипо-, води до забавен метболизъм и не усвояване на вещества. Резултат, нисък феритин и други дефицити. Но също и ниския феритин влошава работата на ЩЖ. Порочен кръг.
Ниска стомана киселина също е причина за неусвояване на желязо. За цикъла ти си знаеш.

# 332
Ми Боби, питай преди да пуснеш да направиш списъка.
Иначе 3,6 е инсулина.
Ама хома индекса аз много не го уважавам.
В първия пост съм обяснила в една от точките.

# 333
Ще питам задължително,благодаря за съвета.Ей тоя феритин не ни е наред на половината квартал сигурно.Ама никой не е и чувал за него,благодарение на нашите читави лекари.Никой нищо не обяснява,пий хапчета и недей да знаеш много...Чета го за 3ти път хома и не го вдевам нещо,все едно хич не се фокусирам докато го чета...явно не ми е излязъл въпроса още в главата,та да търся причина и следствие...но така как го казваш ми звучи като тия изследвания за Даун дето ги правят по време на бременност...1на 500 на база килограми и прочие...статистики.

# 334
Скрит текст:

Ето ги сичките без  витамините.

# 335
Елора, гликираният хемоглобин не е ли висок на фона на тези инсулин и кр.захар?

# 336
Когато съм на кето и фаст, КЗ ми е 4,7 и инсулин 2.
Моят гликиран последно беше 5,2% и се стремя към 5%.

За проверка на състоянието сама си пускам само глюкоза, инсулин, HDL-Холестерол и триглицериди /за тези двата от липидния профил си правя един сурогатен маркер за чернодробна инсулинова резистентност/, гликиран хемоглобин.
И на мен ми се струва, че е висок гликиран 5,6.

# 337
Елора, гликираният хемоглобин не е ли висок на фона на тези инсулин и кр.захар?
Нормално е.
Заради желязото.

# 338
mama_na_nana,
Как си смяташ маркера за чернодробна инсулинова резистентност/, гликиран хемоглобин?
Елора,
каква е връзката между ниското желязо и гликирания?

# 339
Малко е нисък общият хемоглобин, вероятно затова излиза гликираният по-висок. Гликира се определено количество, което отговаря на количеството глюкоза в кръвта. А това количество какъв процент се пада, зависи от това всичкият хемоглобин в кръвта колко е.
Макар че пак ми се вижда височък...
Елора, изследването в какъв момент от месечния ти цикъл е правено? Ако не е близо след обилното кървене което спомена, може и през част от времето още по-нисък да е тоя твоят хемоглобин...
Поне аз не се сещам за друго обяснение при някого с толкова дълъг стаж на НВ хранене.

# 340
Елора, и аз мисля, че вероятно е заради ниското желязо. Б12 как е, изследвала ли си го скоро? Иначе последният месец дава около 50% отражение за гликирания (а последната седмица казват, че не се отразява в изследванията- заради обратимото гликиране), ако е имало повече волности в храненето, може и да е дало и това отражение.
mama_na_nana, и на мен ми е любопитно какъв е този маркер?
Днес най-накрая се наканих да си направя кафе с яйце.🙂 То било много вкусно!😍 И е много засищащо. Та засега съм на голяма чаша (с вместимост 400-450 мл) с кафе, едно голямо яйце, щипка сол, малко сметана и малко масло (ама не по няколко супени лъжици, както правят американците😄). После може да си направя още едно такова кафе (ако огладнея изобщо) и мисля да пробвам как е само със сол и яйце.🙂

Последна редакция: ср, 13 ное 2024, 18:40 от dolce miele

# 341
Въх, то не стига че чашата ти като за супа, ами и застройка си му турила Joy  За рецепта с жълтък знаех, на такава с цяло яйце май не бях срещала до сега.

# 342
mama_na_nana,
Как си смяташ маркера за чернодробна инсулинова резистентност/, гликиран хемоглобин?
Елора,
каква е връзката между ниското желязо и гликирания?

Когато има анемия, ниско желязо се  повишава изкуствено гликирания. При някой други липси на витамини също може. В 12 и фолиева.
И друг път е ставало така. Сега даже е добре.
Бил е над 6.

# 343
Въх, то не стига че чашата ти като за супа, ами и застройка си му турила Joy  За рецепта с жълтък знаех, на такава с цяло яйце май не бях срещала до сега.
Супер беше на вкус. Ако не знаех, нямаше да разбера, че е с яйце. Не останаха и следи от белтъците, няма пресечено, напитката беше идеално "гладка". На вкус прилича на пудинг с кафе, само че е течно и, разбира се, не е подсладено (и ми е идеално точно така). Не обичам да хвърлям белтъци или жълтъци, та затова сложих цялото яйце.
Често поне едното ми кафе е в голяма чаша, особено през студените месеци.🙂

# 344
А, то щом е добре разбито няма да стане на хвърчила белтъкът, но си признавам че ми звучи странно поне на мен. Но пък аз кафето си не обичам да го смесвам с каквото и да е, така че поначало съм на контра за всякакви такива идеи Grinning За който харесва и с добавки, сигурно е вкусно и интересно. Бях пробвала с желатин няколко пъти, даже май теб тогава те разпитвах как и що. То и вкус няма различен, и пак не е моето. Желатина видя на какво взех да го правя Grinning
Не си давам чашката еспресо аз, там трябва да ми е класиката. Пък особено в студените месеци, направо си правя и чаша билков чай, виж тя често е и такава голяма "супена" като твоята.
С малко от горещата вода за чая си затоплям чашката за еспресото, за да е по всички правила на изкуството и ритуала... Него естествено го изпивам бързо, то колко е. Отвикнала съм да пуша със сутрешното ама считай че не стига за цялата цигара когато пък се случи Grinning И си пия после вече и чашата чай, която тъкмо се е запарила през това време. Цяла церемония ми е сутрин, супер крива съм ако някой ми я наруши, това си е време за мен си, обикновено и с хубава книга поне за малко.
Скрит текст:
Особено напоследък си взех една като цедка за насипни чайове и си отварям кутийки и си смесвам с кеф каквото съм наумила в момента да му сложа, част от това да се насладя на чая си ми е. Абе влече си ме вещерството Joy  Пък и доста от нещата които слагам не са купени а брани от нашите или направо от градината им и поне знам наистина какво слагам. През уикенда може и да профучах набързо от там, ама това не значи че не оскубах последната салвия в градината Grinning Липов цвят, глогинки, шипки, трънки, листа от касис, цвят бъз, еньовче... сигурно пропускам нещо, има от какво да си избирам де. Ако имах къде, щях и по-голямо разнообразие да си отгледам, майка ми мрази билков чай и съответно не се занимава.

Общи условия

Активация на акаунт