Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 84 (м. ноември)

• 25 654
  • 1 189
  •   1
Отговори
# 795
Е ориза де, нишестен си е.
Борислава, колко захар има в тоз буркан с краставици бе душа? И колко от нея ще изядеш на едно сядане, като имаш предвид че и част от нея е в течността а не е всичко в краставичките? Едва ли сядаш и изяждаш буркана на 1-2 пъти, нали се разбрахме че наблягаме на мръвката а не на гарнитурата Grinning

# 796
Абе то сравнени с преди е нищо,ама нещо като знам,че има добавена захар все едно отрова има вътре.Ей сега го пробвах тоя шоколад от 80 % и ми благнее...страшно се изменят вкусовите рецептори...Избягвам ги колкото мога,ама ей сега нещо огладнях,та от вчера тирамисуто реших да ям,ми малко сладко да беше и ще беше екстра,сега си е като гъсто мляко с какао отгоре...капнах му малко есенция и като го подушиш мерише на шоколад,а като го пробваш мляко Grinning лъжа мозъка Grinning не знам защо така огладнях днес,от 2 седмици не ми се беше случвало,ама захарта преди ми беше 6...а яйца закусвах със песто си направих от магданоз и авокадо...стана супер.Освен инсулина да пада...надявам се.Та това тирамису ужким ми е като десерт,ама го гледам,че то си има мазнини,май ще правя пържолите за закуска,пък по-леките за вечерта,че да не огладнявам.
П.п.кокос ядем ли Grinning че тоя от 99 процента шоколад си го представям с кокосово масло и кокос...направо съм трагедия...нещо вратички търся...май ще мина само на месо и да се знае,че няма да оплескам нещата Grinning

# 797
Може ли рецептата за песто от магданоз и авокадо? Звучи свежо през зимата.
Вит.Ц е висока доза в 18гр.колаген на прах. Но, не е задължително да изядеш 18гр. Профилактичен курс с колаген се прави 1-2 пъти годишно пролет-есен. Аз го използвам по-често, но си слагам по-малко мг за поддръжка. Между другото МЦ е по-слаб като се пие вит.Ц. Ясно е, че Хашито ми разказа играта последните години и го карам къде на риба, къде на добавки. Но, без витамини и минерали не става. Хората с това кофти автоимунно /уж най-безобидното/ не усвояват вит.и минерали в червата. Така, че колкото, толкова.
25 мг хормон е минималната доза, която изписват.
Вит.б12 с подезични 5000 ед.една опаковка го вдигнах до 750. Две години ми пилиха на главата лекарите, че не може така. Тази година като го изследвах съм в норма. Сменили са референтните граници.
Не знам сметаната за заека, с какво може да се смени. Кокосовото масло едва ли е подходящо за печене във фурна няколко часа. Изкушава ме мисълта да го намажа с маста от Лидл.
С интерес следя рецептите ви днес. Кюфтетата от цвекло са много красиви.

# 798
Кокосовото масло си е много устойчиво, дори за пържене става ако е там въпросът. Друг въпрос е дали ще ти хареса на вкус с него, на мен ми мирише "сладко" и не ме радва в неща дето не са десерт, че и в десерт не държа хич на него.
Гъша или патешка мас е подходяща също за готвене, тя носи и на температура, не е тежка както свинската и няма и да ти мирише на сладкарница. Не казвам вместо сметана че то няма нищо общо, но като удачна мазнина за готвене да си я имаш предвид, тя е и много полезна даже.
Нямам идея кокосова сметана как се държи, знам само че съществува такова нещо.

# 799
dironi, според мен можеш да пробваш да замениш маслото с мас или обезмирисено кокосово масло (ако не ти пречи аромата на кокос в ястия в месо, може и обикновено кокосово масло🙂), а сметаната- с кокосово мляко или кокосова сметана.🤔 Някаква паста/тахан от кашу или слънчоглед (ако консумираш) може би също може да замести донякъде сметаната. Има и овесен крем за готвене (имитира сметаната)- ако си ок с вгх от него и със състава му (че не съм чела подробно дребния шрифт), предполагам, че ще ти свърши работа и той. Аз се бях ужасила от някаква растителна сметана за готвене, май в Кауфланд, а той и шрифтът на опаковката беше изключително миниатюрен...😅 Но може и да има приемливи за теб.
Не е зле да погледнеш и темата за Хашимото. Там има много потребители, които сме започнали хормон от 12,5 мг или даже по-ниска доза и сме увеличавали плавно (а при проблем с кортизола е още по-важно да е плавно въвеждането). Разбира се, повечето лекари въвеждат направо от 25 мкг, а има и такива, които директно хакват на пациентите си големи дози...🙄 Аз лично от самото начало си дозирам щитовидния хормон сама с помощта на момичетата от темата за Хашимото (иначе и ендокринологът, който ми предписа хормона, също ми каза да започна от 1/2 таблетка от 25 мкг, а не директно с 25 мкг- аз започнах с четвърт таблетка по спомен).😉
Когато вече има дефицит на Б 12, е съвсем нормално да се пие доза Б 12 в хиляди единици, за да се навакса витаминът (даже на повечето марки добавките започват от 1000 мкг, не по-малко, макар че аз намерих и по 200-250 мкг и 500 мкг). При липса на дефицит са нужни съвсем малки дози, ако човек приема изобщо Б 12. Между другото, голяма доза Б 12 може да смъкне нивата на желязото драстично, така че трябва да се наблюдават. А също така, голяма доза Б 12 наведнъж над 2000-3000 единици при някои хора предизвиква акне.

Последна редакция: чт, 21 ное 2024, 18:16 от dolce miele

# 800
Днес ковнах четирикрако пиле по 3,19 в Т-маркет. Тези тиквички ще ги забравя. Две кила и половина месо за няма 10 лева. После режимът бил труден, бил скъп...

Заекът е "постно" месо и носи на мазнина. Бабите ни все със сметана ли са го готвили? Мас, чесън, моркови, картофи за нережимните и чаша червено вино за разкош. Два варианта за подправки - мащерка, или бахар и дафинов лист.

В събота щерка ми ще дава прием-бал за имения си ден и ще гощавам гостите на соарето със заек по подобна на постнатата от Долче рецепта. Само няма да го пържа, че е 3 кила и половина и свят ще ми се завие докато го "запечатам".

Последна редакция: чт, 21 ное 2024, 18:45 от Гущера

# 801
Гущер, заекът със сметана е много изпитана форумна рецепта, одобрено от форума, както се казва.😁 Късметлийка е дъщеря ти, че си има личен Шеф за соарето.😃
При нас четирикраките пилета вчера бяха по 4,69 лв/кг. Ама пак е по-добре от килограм тиквички като цена.
Зад "скъпия режим" се крият други разходи като цигари, алкохол, други напитки, картофи, ориз, варива, брашна/хлябове, вафли и прочие изделия със захар, чипсове...да не изреждам.😂 Но месото много често се изтъква като непреодолима пречка в семейния бюджет...☺️

# 802
Относно "скъпия" режим...
На режим минах в момент когато бях даже безработна от известно време. Аз и по принцип съм свикнала да си следя разходите, а тогава бях и още по-стриктна, по разбираеми причини. Похарченото за месец не ми се промени, хем вкарах и добавки че имах да попълвам. Не е нужно да е "скъп" режим, освен ако човек разбира се не реши сам че може и иска да си го направи такъв.
Ако се изхранвах с диво ловена сьомга и пържоли Блек Ангъс сигурно щеше да ми е скъп Grinning За щастие, тия неща изобщо не са задължителни. Ако печах като американките през ден по нещо с по 2 чаши бадемово брашно, също щеше да ми излиза соленичко. Но и това не е нужно, даже силно не е желателно.
Ако се храня все навън или с готова храна, ясно е че разликата е осезаема от това да си приготвям аз храната.
И още много неща мога да изброявам, всички тук ги знаем.

Хората дето не искат режим, ще си намерят всякакво оправдание. На мен ми е много интересно как като почнат да мислят как няма да ядат и пият някои неща, тогава се вглеждат във всяко и го оплакват сякаш че е умрял някой... а като почнат да "смятат" колко е скъп режимът, "забравят" тия същите неща че струват немалко пари които вече няма да харчат за тях. Чат-пат ми попада погледът върху рафтовете докато чакам примерно на касата в супермаркета. Знаете какви неща нареждат там. Искам да ви кажа че съм в шок как може някаква тъпа вафла да струва толкова, а хората ги ядат редовно...
Като науми човек, стават работите. На всеки ограниченията са различни. Бюджет. Алергии. Непоносимости. Други заболявания. Просто вкусови предпочитания. Време за пазаруване и готвене. Възможност да си носи и съхранява обяд в работата. Ритъм на спане и бодърстване. Допълнете си кой каквото още иска.

Давам пример пак с мен си за ограничения, не за да се хваля щото няма с какво, но като наблюдения все пак. Слагам го в спойлер че едва ли е толкова интересно на всички, а и едва ли е толкова различно от ситуациите на останалите - всеки си има някакви неща и на никого не му е идеално.
Скрит текст:
Аз не ям риби и никакви водни животни. Нищо не ме спира, освен аз самата - мразя ги, не бих ги пипнала и с пръчка. Орязва менюто и налага добавка с Омега 3. С друго не ми пречи.
Не ям някои зеленчуци, тях също ги мразя - чушки, патладжани, бамя. Чудо голямо, по тоя въпрос няма какво да правя, просто още стеснява изборите.
Не ям авокадо, което при много хора помага в режима. Това е недоразумение за мен, че и го карат със самолети от майната си, абе не го искам.
От над година живея на практика на място без кухня. Имам микровълнова, яйцеварка, гофретник и еърфраер. И от миналия ден и мултикукър, с който още не сме станали добри приятели, там предстои развитие. Съответно нещата които мога да приготвя са по-малък набор. И хладилникът ми е супер малък, което пък налага по-често пазаруване. И това се преодолява като (ако) науми човек. Все някога ще се промени това, но не се знае кога ще е. Жива и здрава съм, няма пък да лягам да умирам сега.
В бюджета и без да казвам е ясно че имам съществени ограничения, то ако не беше така щях да съм се преместила отдавна, но не мога да си позволя да не гледам колко струва това.
А да, освен това живея между безброй места за бърза храна. Буквално при всяко отваряне на прозорец помирисвам банички, дюнери, пържени картофи, скара и какви ли не още манджи. Това прави посягането към нещо какво да е супер изкушаващо на моменти. Дори не толкова че ми се е прияло нещо си, а просто от желание да се улесня, че приготвянето на храна при мен е свързано с повече врътня отколкото в нормална и удобна кухня. Предимно устоявам, но си е фактор.
Защото искам. Ако не исках, щях да си намеря хиляди причини да не се занимавам.

# 803
Така е. Режима е много по-евтин от стария ми режим Grinning

Купих една сметана от фф. Пише 31 %, няма захар.
Не пише ни готварска, ни сладкарска. Дали ще се разбие е въпроса?

# 804
Аз заекът със сметана много го уважавам и моята рецепта е подобна. Посочих на млеконепоносимите алтернатива. Баба ми готвеше див, па и домашен заек с мас и вино. Ставаше убийствен! 
Тези тиквички много ме ядосаха. Щото хем малко стана, хем по-скъпо от мръвки. Ама имало да става... С т тях режимът е скъп!

# 805
Нали ти казах аз как набързо си навирих носа като им видях цената миналата вечер Grinning И тук дори не става дума за ограничения ми бюджет, тя е просто неразумна тая цена за едни тъпи тиквички, които сега дори не са особено вкусни...

# 806
Оф, и у нас вечерята беше тиквички. 1.300 6 лв. и нещо, храна недостатъчна за трима. Добре, че четвъртият не обича 😀.
Ама беше по желание на домочадието, какво да ги правя. Друг е въпроса и с какво са наблъскани в “сезона на тиквичките”.

# 807
Така е. Режима е много по-евтин от стария ми режим Grinning
Да, най-малкото нямаш втора вечеря.😅
Каква е сметаната, животинска или растителна? Растителните се разбиват лесно (друг в въпросът какво съдържат- ако е подсладена, би трябвало да го пише на опаковката). Ако е животинска, охлаждена и спазваш технологията, също ще се разбие.🙂
Тези тиквички много ме ядосаха. Щото хем малко стана, хем по-скъпо от мръвки. Ама имало да става... С т тях режимът е скъп!
Абсолютно!😅
Тиквички в този сезон бих взела само 1-2 броя от тъмнозелените...само ако чак пък толкова приритам за нещо спагетоподобно (което общо-взето не се случва в този сезон).

# 808
Оф, долче то да бяха две вечери Joy
Е, имала съм дни и само с две.

Ей я сметаната
https://www.ebag.bg/smetana-madeta-mlechna-31-uht/535345

# 809
Ама какви тиквички през ноември. Кисело зеле с прасе му е майката.
За цената на режима, аз купувам супер дупер пасло месо, от ферма мляко и масло и щастливи яйца и т.н. И пак не ми излиза по-скъпо от преди. Като се отрежат боклуците и се тегли чертата, месечният бюджет си остава същият.
Направих мусака от телешка кайма с микс готов от зеле, морков, бамбук и кълнове. Добавих гъби и mangetout (плосък зелен боб). Заливка от котидж с яйца и накрая малко гауда отгоре. Стана трепач. Сигурно най-вкусната мусака, която съм правила досега. Така и не стигнах до репите. Уикенда ще направя с тях.

Последна редакция: чт, 21 ное 2024, 22:44 от Costa

Общи условия

Активация на акаунт