Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 84 (м. ноември)

• 25 573
  • 1 189
  •   1
Отговори
# 930
Борислава, има го наистина това че от примерно месо и от въглехидратна храна има различно количество "остатък" накрая. Не е драма ако ходиш понякога малко по-рядко или по-малко колиество, стига като цяло да се чувстваш добре. Ако ги има всички "екстри" обичайни за запек вече е друго, там си е очевидно че не е ок ако си подута или те боли корем и т.н.
Ферментирали храни ядеше ли ти? Туршийки (ферментирали, не просто кисели щото са мариновани в оцет), кисело зеле, кефир? Жалко че е рано за зелев сок, на доста хора им действа бая лаксативно като пийнат.
МСТ олио пък да пробваш евентуално? Повечето хора го въвеждат ако вземат много постепенно, точно заради този му ефект.
Ще се вкараш в ред, ти вече усещаш промени но реално си съвсем в началото и още се приспособяваш.

# 931
ПП2: sharKy да се яви с чиния манатарки и мръвка на сач, както и да покаже крак 🙃че почва да се губи доверието в режима 🤭
Хахха, еййй разсмя ме искрено Trollface Purple Heart
Привет, инсулинки и инсулинчовци!
Кака ШарКи почти не чете и пише вече тук, защото пребори това състояние ИР. Да чукна на глава, все така да е занапред.
Добре дошли на новодиагностицираните. С воля и дисциплина, ще се вкарате в релси, момичета! Убедена съм в това, говоря и от личен опит.
Ще споделя моя изминат път за вас:
Диагностицирана съм с ИР от 2021 година официално, но съм сигурна, че е била от по-рано, според по-стари изследвания, които имах, но на тях лекарите ми казваха, че съм "бомба".
До преди да разбера за ИР, ядях всяка вечер пържени картофи с някакво месо, хляб и всякакви тестени. Сладко всякакво + плодове. Така съм се хранила повече от 25 години. Лампичката ми светна, когато взех да качвам на странни места като корема и горната част на ръцете. Аз корем почти никога съм нямала, но в един момент имах доволно шкембе. Започнах да се изморявам много лесно, да ми тежи, да ми се спи постоянно. И като се огледах в огледалото и "прогледнах" как винаги съм поддържала 53-54 кила и изведнъж за няколко месеца бях станала 65-66. На следващия ден директно на изследвания и хоп - инсулинът се прояви. Беше 15. Тогава се разрових в стари изследвания и видях, че още преди 2 години съм била с висок такъв, но лекарят /виден ендокринолог в Пловдив/ ми каза, че съм "тип-топ" и аз взех думите му за чиста монета. Изобщо не знаех какво е това към онзи момент, а съм го имала още тогава и е можело още тогава да взема мерки, за да не стигна до влошаване. Мачът беше "свирен" де. От следващия ден, след изследванията, директно отрязах всички вгх и започнах да се храня стриктно кето. От раз зарязах и картофи, и теста, и сладки неща, а са ми много любими. Повтарях си всеки път, когато исках да изям нещо сладко или вкусна баничка, че на първо място трябва да съм здрава, а за да съм, не трябва да посягам към тях. Сложих си и снимка на хладилника с магнит да я гледам хубаво...
Хранех се абсолютно "чисто" - месо и зеленчуци. Зеленчуци само надземни. Нищо друго. Никакви млека, ядки, сосчета, изделия с нисковъглехидратни брашна, разни кето бисквитки, торти, палачинки или кексчета. Никакви. Свалих 6 кила за 40 дни, ходих да се бодна - инсулинът беше паднал на 10, ако не бъркам. Продължих така още 4-5 месеца и започнах да получавам зверски хипогликемии. Тогава не можех да си дам адекватен отговор защо се получава така, но от сегашно време го тълкувам, че вероятно вече съм нямала никакви мазнини за енергия... не знам дали това е причината наистина, но бях стигнала поднормено тегло - 47 килограма. Нямах грам мазнина, бях като скелет. Отделно точно по време на кетото имах често запек и много зверски косопад. Никакви масла, фибри, мибри не ми помогнаха. За да избегна хипотата, вкарах по 1 плод на ден след хранене и започнах да приемам и подземни зеленчуци като ряпа, цвекло и подобни. Запека поизчезна, косата много време се възстановявавеше. Минаха няколко месеца, докато се освестя /че се чувствах много зле/ и ме удари ковид. Получих проблем със сърцето. Айде болници, пак изследвания, холтер и оттогава започнах бетаблокери. Имаше период, в който се чувствах много зле, докато се разбере че всичко идва от сърдечния проблем. Обиколих невролози, ендокринолози, хематолози - всичко точно по техните звена. Кардиото обаче разкри проблема. При поставянето на холтера, пак ми правиха изследвания и тогава инсулина беше паднал още - към 7. Другите показатели също се бяха подобрили. Като ми включиха и бетаблокера, малко по малко взех да живвам и да отминават всички гадости, които ме съпровождаха. При подобрените медицински показатели, започнах да включвам в менюто си и някои брашна като бадемово, сметани понякога, повече плодове след хранене. И се наблюдавах. За щастие ми се отразяваха добре и си продължих така. Разбира се, инцидентно, а не ежедневно. Качих 3-4 кила умишлено ядейки храни, качващи тегло. Нисковъглехидратни обаче. Например ядки.
Към ден днешен поддържам 50 килограма тегло, висока съм 162 см и се чувствам отлично.
От деня, в който минах на режим тогава, та до днес тренирам и изградих мускулатура, която не съм имала и когато бях на 20. А не съм първа младост вече - на 43 години съм. Мускулатурата много помага в борбата с ИР! Особено при хора с висока КЗ. Не я подценявайте! Физическата активност е много, много важна от лечебния процес. Показвала съм тук снимки на тялото си преди/след. Ще сложа една от лятото, за да придобиете представа.
Скрит текст:
Щастлива съм, че към ден днешен успях да преборя тая пуста ИР и да се вкарам в "ремисия". Поддържам инсулин 3 и глюкоза 4,5. ЩЖ ми е екстра, витамини и минерали супер. Вече мога да си позволя да изям парче нормална торта или домашна баница без да ми стане кофти, без да ми се вдигне инсулинът и захарта в небето.
Последната година дадох немалко пари, за да изследвам инсулин + КЗ след определени храни. След плодове, след шоколад, след торта, след баница. Държи се изключително добре, най много се вдигна след шоколада, ако не бъркам, но не мина 10. Условието е всички тези неща, да ги ям след основното ми хранене, никога на гладно!
Като цяло, аз ям много. Като казвам много - не често, а много като количества. Храня се 2 пъти дневно. Не съм надебеляла и не съм влошила мед.показатели. Поддържам тегло 50 кг вече 2 години, като варира кило около менструация и овулация. От половин година вкарах и бобови в храненията си, нямам драма с тях като преди. Друго важно, което се сещам и много хора пропускат - приемайте Омега 3! Тя много помага.
Относно "скъпото" в режима, на мен най-скъпо ми е идвало частта с изследванията. Всеки път по 200 кинта. Отделно частичните ми изследвания на инсулин след някои храни - всеки път -25 кинта. Витамините са "златни" също. Месото идва най-евтино като цяло. Зарзаватът по-скъп от мръвките, но тук съм облагодетелствана, защото шефът ми има "ранчо" в близко село до Пловдив и редовно ни карат пресни зеленчуци от там. Тези дни ми се отщя от карфиол, че всеки ден носеха по 3-4 глави на човек. Готвих, раздавах и пак няма свършване. Ама това да са ми проблемите де....
Снощи правих запеканка с карфиол, заквасена сметана и кашкавал. Стана мозИк.
Скрит текст:

В скри текст ще сложа някои снимки от албума ми "манджи", за тези които се чудят какво месо или зеленчуци да си направят. Разнообразие има голямо.
Скрит текст:

Като извод мога да кажа, че е абсолютно възможно да се пребори това състояние, само трябват воля, дисциплина с храненето и физическа активност.
Успех на всички! Flowers Four Leaf Clover /Извинявам се за фермана/
Поздрави, Шарпи, мръФката! Trollface

# 932
И ако и след тая презентация някой писне "Ама аз ко ши ям??!?" или "Ама аз гладна не мога да издържам!!!", го обяваваме за безнадежден случай Joy

Последна редакция: вт, 26 ное 2024, 15:03 от natka

# 933
Ех, че хубав пост sharpy . Развам ти се от сърце. Много полезна информация получих, благодаря ти.

Последна редакция: ср, 27 ное 2024, 13:24 от Пролетно цвете

# 934
Natka подута се чувствам,там е проблемът.Ферментирали не ям,сега направих тиквички с кайма,да видим как ще подействат,26 часа фаст и хапнах от плънката,че ме изкушаваше.Тия другите неща дето си ги изброила нямам идея какво са Grinning прецаках се с маскарпонета или чиата,но ми се струва,че е от маскарпонето ...та ще регулирам нещата,но трябва да нацеля кое как.За сега ми стига,че свалям кг,захарта ми е ок и имам енергия,другите неща ще търся решение и ще ги нагодя.Ако съм добре с тиквичките ще добавям към храненията и готово.
Чебурашка и моя инсулин е такъв космичен,даже на гладно е още по-зле.Нещата при теб сигурно са по-добре вече ще чакам да се похвалиш.
Sharpy супер си,дано се похвалим всички с такива тела и добри резултати.Пожелавам ти да си останеш в ремисия за постоянно.

# 935
  • В центъра на моретата
Имам молба да погледнете изследванията на моята девойка. Нямам идея иначе в коя група да питам. Интересуваше ме особенно железният панел, а гледам, че са забравили да пуснат ЖСК. За мен има проблем, но трябва ли да приема желязо.
sergeeva, мисля, че е ниско и желязото, и феритина. Ама хематолог вероятно трябва да каже. Има тема за разчитане на резултати, ама ако пишеш там, посочи, че за дете става въпрос. Това е линка към темата https://www.bg-mamma.com/?topic=1649616.795

# 936
Ма тя и душата страда от липса на вкус и обоняние. Особено на вкус. Моята душа де. Вашата не знам Joy
Ох, Елора.🤣 Чак душата ми не страда от липсата н вкус или обоняние, обаче е много досадно. При първия ковид нямах апетит около седмица и не ядях, та нямах спомен дали съм усещала вкус или не. Пък сега ми се пиеше ментов чай, а той и вкус нямаше.😅 Вчера все пак за моменти усетих миризмата на ментов чай, мандарини и един парфюм, като си направих чая обаче обонянието ми пак изчезна някъде.😂
Вчера се занимавахме около 4 часа с поликлиниката (докато отидем, чакаме ред и се върнем). Една жена само с някакви документи се "похвали", че чакала над 3 часа, сестрата нова.🙄 Познала съм, че малката е с ангина, но поне не е гнойна и няма да пие антибиотик.🙂
Гущер, много добре изглеждат тиквичките.🙂
Заек, като пускам други изследвания, може да пусна и за ковид. Сега мисля, че механично се губи обонянието ми (като ми се запуши носът), по време на първия ковид си беше много хард- нямах запушен нос или секрети и въпреки това и обоняние липсваше.
Сергеева, изобщо не ми харесва този нисък феритин на дъщеря ти. Според мен има проблем там, много тъпо, че са забравили да пуснат и ЖСК. Другият показател, който ме съмнява е там, където пише 14,5%- дадена е много висока горна референтна стойност. Обикновено в лабораториите, където ходя, горната граница е 14,5%, а не 20-30. Стойност над 14,5%-15% може да показва проблем с желязо, Б 12, фолиева киселина, въобще проблем с кръвотворенето, анемия. Някакви мутации има ли за Б 12 дъщеря ти, изследвали ли сте?🤔
Борислава, браво за фаста! Аз мисля, че чията може да е проблемна (особено ако не си я консумирала с повече вода). Тя поема доста влага, та е добре да не я консумираш "на сухо".
Фотокод, дано ти се подобри сънят! Тези дни и моят график е доста странен, като легна, въобще не ми се спи.🙄

Последна редакция: вт, 26 ное 2024, 16:15 от dolce miele

# 937
Ами Долче, аз обичам да ям, затуй страдам като нямам вкус.
Има хора от ковид са си губили за месеци вкуса.
Добре че не ми се случи тая мъка Grinning

Елора, преглед на частно при физиотерапевт 15 Мин. 135 €, за да ми постави диагноза. Процедури за около месец, два пъти в седмицата 600€. Да уточня че имаше и разни магнитни и  радио терапия( или нещо подобно), + масаж.Преди няколко години се записах в болничният център за  физиотерапия, платих си, само 80€,и уж щяха да ми се обадят, ама после се оказа, че процедурите се правели само сутрин. Нищо не ми върнаха. В друг център, частен, си загубих само времето и парите, вече не помня колко плащах на процедура, но не беше малко.А си знам, че няма да се излекувам, а само ще се облекчи болката. Физически - работното ми време стана много хаотично. Понякога не се прибирам, заради съвещания. Хапвам в колата. Тази година работя на две места, така се получи.  После домакинство, двор, уроци, програми, изложби...  Браво на теб за желанието и волята!
Днес желирано свинско. Готово купено с лимонов сок.
Гущер, благодаря за рецептата. До вчера имах две тиквички и никаква идея😥 Вече ще си знам. Принтирах си рецептата.
Долче, дръж се! Дано не е сериозно. То явно не е приятно, но да минава.
Тия магнити, радио, лазери са глупости.
Не че не помагат, но много слабо.
Била съм години много зле. Миели са ми задника, обували са ми дрехите, гащи, чорапи. Инвалид пълен.
Затова съм търсила начини да правя неща с които сама да си помогна.
Затова и ти го казвам, защото имаш проблем. Утре ако ти се случи нещо подобно като на мен, пак ще опреш до тези алчни специалисти и ще профукаш пари. И ще се оправиш, но временно.
А превенцията е важна. Вместо да страдаш, по-добре да отделяш 10 минути на ден за гимнастика рехабилитационна и няма да имаш драма.
Има и друг вариант, но това при желание, че искаш сериозни хора да ти направят комплекс като за теб.
В Бг като се прибереш може да посетиш някой и няма да ти струва такива кошмарни цени.
Ако някой ден решиш ми пиши и ще те насоча.
Аз и преди да ходя при тези специалисти съм правила, но нямах нещо успех, трябваше ми корекция на упражненията + вмъкване на други -  правилните.

# 938
Като порасна искам да съм като Шарки! Wink
Такава теларка! И с такава дисциплина. А също бих искал да имам желание и търпение за такива манджи.
И за торти като на Долче. Simple Smile
Уви, печени бутчета почти всеки ден и салата зеле, че е най-лесно. Е, днес са свински уши за разнообразие.
Нещо днес ме е нападнал вълчи глад и за разлика от вас, не мога да се оправдая с МЦ. Макар и мен да ми се случва веднъж месечно...гладът.
На обяд ( до 11 едвам устисках) ядох 4 яйца, порядъчно парче месо и такова кашкавал, краставица и люта чушка. Към 12,30 минах покрай едни кюфтета с добро име  - задна и 3 бр. натюр. През кауфланд минах за бутчета към 17 и от щайгите с намалени неща праснах към 250 гр. пастърма.Като се прибрах преди малко - кашкавал и орехи. Сега нещастен чакам ушите.

# 939
Здравейте момичета днес съм на  кафета  цял ден. Нещо обедното меню беше с ориз с картофи  реших да подмина ...
Гимнастика - 40 мин с тежести
Вечеря котлет със салата

Последна редакция: вт, 26 ное 2024, 18:58 от Bria

# 940
Доколкото разбирам Bria e стар кадър в темата, временно отклонила се, но все пак стар? Е на новите набивате, че им е малко мазното, потрийте ѝ и на нея сол! Joy
Къде е блажното? Нито в котлетите, нито салатата лъщи. Безобразие!

# 941
Такива апарати имам хиляда и хич не са от евтините...никаква файда не виждам от тях,ама удавника и за сламка се хваща,та майка ми продължава да ги купува.Тя е на легло и даже с единия ми се струва,че по-зле стана за една рана...Та хич не се лъжи с такива апарати Масажи и упражнения,и повечето симптоми ще отшумят,но най-важно ти е лечението на причината за тия симптоми.Ама не лечение с тия тъпи апарати.Единствено от тия барокамерите може да има някаква полза,но не сме ги пробвали.
Да се похваля излезнаха ми резултатите от hpv вируса и нямам нищо,което се чудя добре ли е,не е ли добре...че 3а група на цитонамазката не е ок.Докторката каза да повторим след 1 месец и ако пак е зле биопсия...надявам се тия изследвания хич да не са моите били,но 2 месеца без цикъл биха обяснили до някъде тая група.

# 942
Доколкото разбирам Bria e стар кадър в темата, временно отклонила се, но все пак стар? Е на новите набивате, че им е малко мазното, потрийте ѝ и на нея сол! Joy
Къде е блажното? Нито в котлетите, нито салатата лъщи. Безобразие!

Няма сега ще огранича малко мазното 😁🤣
Но чинийките ще са ми все еднакви  в близките 12 месеца😁
Солта може да е за пързалката по други забранени за нас храни ...

# 943
Ууу, хептен без мазнинка ли бе душа? Ще има да те мисля, не е работа това нещо.
Не че не сме имали и други чат-пат така да правят, сигурно си имат и достатъчно основателна причина даже, но на мен ми свучи супер тегаво и не баш здравословно. Айде, за малко не е драма, но 12 месеца...

# 944
Имам молба да погледнете изследванията на моята девойка. Нямам идея иначе в коя група да питам. Интересуваше ме особенно железният панел, а гледам, че са забравили да пуснат ЖСК. За мен има проблем, но трябва ли да приема желязо.
sergeeva, мисля, че е ниско и желязото, и феритина. Ама хематолог вероятно трябва да каже. Има тема за разчитане на резултати, ама ако пишеш там, посочи, че за дете става въпрос. Това е линка към темата https://www.bg-mamma.com/?topic=1649616.795
Благодаря на Заек и на Долче за включването. Знам че има тема, търсих я, но не ми излезе. Ще попитам и там и най-вероятно да натисна личната за направление, че на нея не разчитам за друго. Долче, не сме изследвали мутации, че то покрай основното и заболяване, никой не обръща внимание на друго, то и на него вече са ни били шута да се спасяваме. Ще задълбая по темата, че не ми се иска да услужним състоянието и. Шарпи, мръвката е единствената конкуренция, която съм приела като количество изядено месо на едно хранене. Като видя някоя чинийка с по 100-150 гр мръвка вътре и умирам от глад. Нямам ли мазнинка  пак съм гладна. Предполагам, че има причина Bria да минеш на постничко, дано не е нещо сериозно. Долче да оздравявате за рождения ден на детето. Днес храната като вчера. Направих и едни кето баунти десертчета, за тежките дни, да има във фризера, да не се чудя, аз сега какво ще ям.

Последна редакция: вт, 26 ное 2024, 19:34 от sergeeva11

Общи условия

Активация на акаунт