Базедова болест - Тема 15

• 18 527
  • 756
  •   1
Отговори
# 180
Аз също бях на 1/ 2 таблетка тирозол около 6-7 месеца ,не съм у дома и няма как да си погледна  точно колко втаблицата.Работи при мен,поне към онзи момент.

# 181
  • София
Да се отчета след прегледа. Беше озадачен Начев, дори притеснен, че ме е сложил на една таблетка. Каза, че при рецидив, като за пръв път споменава рецидив, трябвало минимум 6 месеца да съм на 2 таблетки. Казах му, че от петък съм на две и той каза, браво, вие си знаете какво да правите.
Явно ще е така и като мина в хипо ще се добавя Тироксин. Четох протоколите в ЕС, това е стандартно с комбинираната терапия. Все си повтарям написаното от Merelenda "Над 10 г учат и още толкова са им нужни да се сблъскат с различни случаи.
Само слушаш. 14 години не съм си позволила думичка да кажа, дори да не съм съгласна и слушах и изпълнявах. Случвало се е да греши. Жива съм. Но с опит и проба на каквото ми каже, аз пък научих доста, с цена опитен заек. Добре че не ни тръшва от раз тая болест, че вече да съм ритнала камбаната отдавна
."
Та, ще слушам и изпълнявам.
Единственото разминаване с протоколите тук е поощрението за операция. По протокол под 1% се насочват към операция при много големи възли и механични усложнения, или ако изобщо не се повлияват от терапия. Аргументите са, че е много скъпо и много рисково от усложнения – засегнати нерви, гласни струни, паращитовидни жлези, доживотна заместваща терапия с риск от диабет и други.
Притеснява ме, че лекаря цяла година може би не може да ме запомни, претоварен е много пациенти, но пък си вдига телефона и приема по спешност, а и не взима по 300 лв на преглед. Засега няма да го сменям, че то няма и много други варианти, и ендокринолозите са кът явно.

# 182
Радиойод предпочитат на запад като че ли за Базеда. Повече това виждам.
И думите на моя лекар бяха- Какво толкова му се тревожиш на йода?! Стига си го влачила тоя Базед.
Хората преди много години са започнали да го прилагат.
Аз на йода не му се тревожа. Тревожа се за заместващата терапия. Как би понесла и дали няма да ми е по-зле. Като тук не става въпрос да набавяш тироксин, защото жлезата ти не произвежда нужното количество, а махаш орган и вече нямаш избор, независимо дали ще ти понася лечението и дали ще успееш да балансираш хормоните.
Тук с приоритет са операциите. И тук има доктори За и Против тях. Но повечето са За. Както казах- Има жлеза, има проблем. Когато няма жлеза, за тях и проблемът е решен, като пиеш хормон. Но имаш ли последващо проблеми и как си, що си... И като си споделиш проблемите често чуваш, ами не е от липсата на жлезата или не е от наличието и... Или... . ами така ще е, казват. При някои е така.

Проф. Пандев е специалист в областта на ендокринната хирургия и още преди над 10 г имаше техника, която да предпазва тия гласни струни. Оперираните от него и пишещи във форума са много доволни. Преобладаващо са с рак на щитовидната и липсва автоимунния процес, което не е без значение. Но е оперирал и базедки. Аз само се консултирах с него. Сега има вече няколко доктора опериращи с мини инванзивен метод и с техника да не засягат гласни струни.
Но помня засегнати при традиционната операция. Не искам да ги споменавам и пиша от тяхно име. Писали са в темите за операция на щитовидната. Може да се намерят.
А Проф. Сечанов е също спец от време оно, който оперираше традиционно и масово бяха доволни. Но пак предимно болни от рак. По-малко пишат болни с Базед.
Най-близката ми приятелка избра радиойод във Варна. Добре се чувства. Хормоните не са желаните, но важно е, че се чувства добре. Разбира се, има промяна в дозите през сезона. Не успява да го докара това Тсх в желани норми. Еднократна беше терапията с йода при нея.
Но тя по начало с Базеда при 7 г по 1 метизол и Трак така и не влезе в норма. Реши че ще се подложи на йодтерапия. И казваше, че ако не е хапчето да и напомня, че е с Базед, тя не се чувства болна.
Случаи различни.

# 183
  • София
Радиойод е първа линия, вместо операция в Щатите, очевидно по финансови причини. В Европа и това не препоръчват при Базед толкова често, явно залагат на медикаментите.
Забравих да пусна линка с гайдлайните, макар да са от 2018-та, просто за пример

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6140607/

И мен ме притеснява заместващата терапия. Възможно е да не ти понесе и тогава какво? Познавам млади, хубави жени с махната жлеза, които трайно са си по над 100 кг, пак казвам, това не е здраве. И много хубаво го каза по-рано, докато има жлеза има и надежда да се оправи, или на какво да се стъпи. После нямаш избор. Засега моята реагира на лекарствата и то бързо. Като не може на 1 ще съм на 2 таблетки, но щом има ефект, може и да се оправи. Сега съм на 48, на 58 или 68, ако доживея, може и да я махна. Не виждам нищо спешно за момента и дано и да няма.

# 184
Здравейте сила,
Кажете как да се справя със постоянно сънуване нощем . Не мога да се наспя като хората,мозъка ми постоянно си измисля разни сценарии. . Ето днес съм подута,с огромни торбички под очите. Трета вечер не съм спала като нормален човек. Хормоните са си в ред,бях спряла да сънувам доста време,но напоследък направо не ми се ляга ... Чудя се ,ако взема някакви хапчета за сън дали ще ми помогнат ?! Пък и с тези хапчета дали ще усетя ,ако детето нещо се разбуди ?

# 185
Магнезий пиеш ли?
Аз имам цветни сънища, но не всяка нощ. Направо съм във филма 🤣
Сънищата са обикновено след като се събудя веднъж. При мен проблемът е не със заспиването, а с честото събуждане. Може и апнея да имам. Не съм се изследвала.
Но магнезият сякаш помага.
Пробвай с магнезий за начало, ако не пиеш сега.

# 186
Магнезий пиеш ли?
Аз имам цветни сънища, но не всяка нощ. Направо съм във филма 🤣
Сънищата са обикновено след като се събудя веднъж. При мен проблемът е не със заспиването, а с честото събуждане. Може и апнея да имам. Не съм се изследвала.
Но магнезият сякаш помага.
Пробвай с магнезий за начало, ако не пиеш сега.
Не пия магнезий,мислех да започна между другото. Аз пък се хващам няколко пъти,че ставам явно докато спя , и се събуждам седнала в леглото . Постоя ,постоя и лягам 🤷

# 187
Какво означава "цветни сънища"🤣🤣🤣🤣
 Ако е буквално,не го разбирам...Черно-бяло никога не съм сънувала 😁. Освен това нуждата от сън за организма идва точно от необходимостта от сънуване,а не от мъртвешки сън. Не всеки обаче си помни сънищата

# 188
  • София
И аз се будя често.
Човек винаги сънува, но не винаги помни какво е сънувал.
Сънувах странен съм тази нощ, спомен от картината няма, само чувството е останало.

Ако успея да филмирам сънищата си ще съм най-успешният трилър режисьор Joy

С тапи в ушите е една идея по-добре.
Имам АНТИФОНИ Phonak Serenity Choice. Не изолират на 100%. Хъркането на ММ е приятно ромолене Simple Smile Чувам си сутрешната аларма. Не се будя толкова често.

За капак - цикълът ми реши да ме изненада. Миналата година ми е идвал веднъж, май месец.

# 189
Абе някои хора сънували в черно - бяло. Аз пък не знаех, че има такива. Затова уточнявам 😁

AnMary, от движението на хормоните може би.

# 190
  • София
Тия хормони разказват играта на психиката, това е повече от ясно. Не знам и дали нещо може да се предприеме по този въпрос, защото ако са на едно ниво биха помогнали лекарства, но за тия подскоци, които в един момент имат нужда от антидепресанти, а в следващия от успокоителни, не знам какво може да се направи.
За по-спокоен сън съм пила Седорелакс, той е подходящ за нас с валериан и маточина.

# 191
  • София
През нощта се будя лесно. Сутрин спя като пън.
Преди седмица-две и аз се замислих за някакво успокоително (билково) за сън. За сега удържам положението.
С ниски хормони съм по-активна, а ако съм спала малко или не съм спала изобщо - хиперактивна.
А сега с този никакъв цикъл сигурно ще лудна. Дъщеря ми снощи каза "ама ти защо си в цикъл", "ми не знам" Joy

# 192
АнМари, за всеки случай, профилактично, мини през гинеколог, да те види.
От Коледа спрях тирозола и л-тироксина. Пих ги 3г. Засега добре. ТРАК от април влезе в норма.
Уважавам магнезия. Много.
За сън мелатонин върши някаква работа, но от 2 мг нагоре.

# 193
От Коледа спрях тирозола и л-тироксина. Пих ги 3г. Засега добре. ТРАК от април влезе в норма.
RA2 по колко тирозол и л-тироксин пиеше? И какви ти бяха стойностите на хормоните и ТСХ докато пиеше тирозол и л-тироксин?

# 194
1 тирозол, 25 мкгр л-тироксин, като редувах 12,5/25 през ден, на 12,5 само ТСХ отиваше към горна граница. Не помня точно, изследвани са на около 3 мес, но средно-  в норма, по-скоро ТСХ в над средата на нормата, Т3 и Т4 под.

Общи условия

Активация на акаунт