Базедова болест - Тема 15

• 18 533
  • 756
  •   1
Отговори
# 285
Искам да ви питам, колежката си пуска изследвания,ще ходи следобед на лекар,но според мен това TSH не е ли ниско🤔. Оплакванията са и напълняване  последните години и вдигане на кръвно последните месеци. На 30 г е

# 286
  • София
Според мен, ТСХ и е ок, нисичък, но нищо особено. Холестерола и е висок, а кръвното е от напълняването. Диета трябва и може би други хормони са объркани. При гинеколог да види кисти и тн, от тях също се пълнее. И ако и беше нисък ТСХ тип Базед щеше да слабее, пълнее се при хипофункция. Тук пълнеем с Базед от лекарствата, защото блокират действието на жлезата и метаболизма.

# 287
the demon, според мен е много ниско Тсх.
Аз бих я насочила към ендокринолог и хематолог. Трябва да се изяснят причините за повишаването на хемоглобина (макар в норма тук) ,  еритроцитите, тромбоцитите.
Откакто съм в хипер имам проблем с тях, но започнах да пия за разреждане на кръвта след консултация със съдов и хематолог. Нека да се прегледа. Аз пиех аспирин, а после натокиназа. Това в началото, преди да стигна до хапчета и за кръвно. Понижават и те малко кръвното, когато се пият редовно.
Аз сега си пия натокиназа периодично.

Има ли задух и задъхвания понякога, като тежест в гърдите(без болка) и недостиг на въздух?
Според мен другите показатели са и ок.
Даже добрият холестерол и триглицеридите, асат и алат са и супер.

# 288
Мереленда,и аз смятам като теб,ама да видим кво ще каже лекарят изобщо.....Аз като човек с Хашимото и хипер ,смятам че ТСХ на долна граница определено говори за "нещо работи". Ще видим.... Благодаря ви❤️

# 289
Много са ми интересни лекари ,които казват намали йода чак забраняват зеле...боже колко зеле може да изяде човек и колко често...аз си ям дори орехи...и то когато са зелени много ги обичам...колко ореха ше изям...1-2-3...то ако ставаше така хората с хипофункция щяха със дол,зеле и орехи да се лекуват...съгласна съм с Merelenda ,че просто добавки и витамини с йод трябва да се избягват...там вече е концентрирано количеството...
Демонче...моя мъж беше с подобно тсх преди години...аз разбира се веднага започнах по доктори да го пращам...обиколи няколко ендокринолози...накараха го просто да пусне и фт4 и фт3...и всички казваха всичко е наред....после още няколко пъти о изследвал и тсх беше все около 0.7...другите хормони идеални...

# 290
Здравейте момичета,
Преди дни правих профилактични изследвания и реших да пусна хормони. Тсх е под допустимия минимум, фт3 и фт4 са двойни. Тат и мат са в граници. Изписана ми е следната терапия:15 дни метизол 3х2, после 15  дни 2+2+1, после 15 дни 2х2 и после контрола. Въпросът ми е дебелее ли се много от метизола? Ако отговорът е да- може ли с физически упражнения, фитнес да се поддържат нормални килограми или да се отслабва? Казаха ме, че съм с Хашимото с хипер функция. Има ли сериозни поражения за тялото, ако не се лекува ?

# 291
  • София
Здравейте момичета,
Преди дни правих профилактични изследвания и реших да пусна хормони. Тсх е под допустимия минимум, фт3 и фт4 са двойни. Тат и мат са в граници. Изписана ми е следната терапия:15 дни метизол 3х2, после 15  дни 2+2+1, после 15 дни 2х2 и после контрола. Въпросът ми е дебелее ли се много от метизола? Ако отговорът е да- може ли с физически упражнения, фитнес да се поддържат нормални килограми или да се отслабва? Казаха ме, че съм с Хашимото с хипер функция. Има ли сериозни поражения за тялото, ако не се лекува ?
ТРАК изследван ли е? И аз бях с Хашимото, но след изследване на ТРАК стана ясно, че имам и Базед, пък при теб ТАТ и МАТ са в норма.
За другото – при хиперфункция, докато не ти се стабилизират хормоните и пулса се препоръчва почивка физическа и психическа. Тялото е като на постоянен спринт и всяко натоварване му е в повече. Това и към последния ти въпрос – метаболизма на всички органи е завишен много и ако не се лекуваш  се увреждат сърцето, очите и тн.
Според това, което знам от тук и от моя лекар в началото трябва да пуснеш на 14 дни ПКК и на 30 хормони и ПКК.
За дебелеенето се дебелее, но защото имаш завишен апетит от хиперфункцията и блокиран метаболизъм от лекарството. После се отслабва. Потърси и втори ендокринолог да ти види наистина ли си с Хашимото или Базед, но искрено съвет, не мисли да не се лекуваш или да не си слушаш лекаря. Това си е сериозна история.

# 292
Тоя хипер при Хашимото с отрицателни Мат и Тат не е възможен, доколкото знам. Базед - да. Там може само Трак да е завишен. За Мат и Тат не е задължително, но повечето от нас имат поне единият от тях повишен.
Трябва да се изяснят причините за хиперфункцията.
Има и други тиреоидити, които нямат връзка с Хашимото и Базед и се лекуват по друг начин.
Малко странно ми се стори тази хиперфункция да я определят като Хашимото, без да се е потвърдил Базед с повишен Трак. Пък с нормални Тат и Мат 🤔
И Тат и Мат ли са изследвани?

# 293
Трак ми е 1,87 при горна граница 1,75.  Sweat При нормални стойности по Коледа спрях лечението с тирозола. Хормоните сега са в норма. Май чакам рецидива Sad

# 294
Ако знаехме как да го спрем...

# 295
  • София
ra2, стискам палци да не е рецидив.

Ако знаехме как да го спрем...
Наистина ли няма начин като се види накъде вървят нещата да се спре? Т.е. ако се върне човек на лекарства или се увеличат, когато вече ги пие? От лятото се питам дали не сбърках с тия дву-три месечни интервали между изследванията, защото се беше стабилизирало положението на една таблетка от няколко поредни месеца. Казвам си, че можеше по-рано да се види и увеличи дозата преди да се отиде в нулите и пак целия цирк отначало. Но си го казвам като пациент, де, ясно ми е, че не разбирам, пък Начев изобщо не е коментирал въпроса. Както е зает не си представям да го разпитвам един час и да ми преподава ендокринология.

# 296
Отговор на този въпрос не съм намерила. Ако намериш нещо сподели. Единствено намирах това, че рецидив се случва и на ниски дози поддържаща терапия и факторите начин на живот, тютюнопушене, възраст (по-често под 40 г), пол, тиреоид-асоциирана офталмопатия имат отношение към по-честите рецидиви. И понеже са формирали определени срокове за лечение - 18-24 месеца (това след 1 рецидив), това вече плавно се измесва и има и доста наблюдения върху 36 месечно лечение, пък случаите с 6-10 години са по-малко, но процентът ремиси след 10 годишна поддържаща терапия беше нещо от порядъка на 85%, спрямо 18-24 месечно лечение с 55%. Не пиша с точност процентите, защото отдавна ги гледах тия неща. При 5 г лечение с поддържаща терапия пациентите влезли в ремисия бяха над 60%-70. Пак много повече спрямо тия, които се лекуват година и половина, две след рецидив. Тук говорим за проценти след рецидив. Иначе при първоначално лечение процентите са 30-70%, средно 50%. То и на мен така ми казаха в началото. 50% е вероятността да се оправя и вляза в ремисия. Излиза така, че при по-дълго лечение с поддържаща терапия след 1 рецидив, то и процентът се повишава, а дали още в самото начало не може да се увеличат годините и процентът да се вдигне се питам аз?!

За 10-те години поддържаща терапия с най-ниска доза и преценка за спиране на терапията имаше и условие - последните 5 г ТРАК да е бил в норма. По спомен, 10 години се поддържаха хората след втори рецидив, ама в сегашните статии пишеше просто условие за решение за прием на антитиреоидни за 10 г е да е имало рецидив, не пише брой. Пишеше че се изисва редовно следене на антителата и в тия 5 г да не са се повишавали. Аз 10 г минах, ама баш на 6-та имах скок в ТРАК - 2020 г. Отлепи заради системен стрес и проблеми.

Въпреки описаните по-горе случаи, имаше разбира се и изключения. Представиха 4 случая на Базед, които отказваха радиойод и операция и бяха избрали да пият дълго време лекарства. В случая искаха да покажат, че не при всеки 10 г прием води до по-голям процент ремисия. В тези случаи едната жена беше на около 55 г, с няколко рецидива, но имаше и голям размер на гуша и много възли (аз се водя с нодозна струма), а това само по себе си е предпоставка да не влезе в ремисия. Плюс че ТРАК никога не е влизал в норма. Това пък още повече изключва изобщо да опитва с лекарства. В крайна сметка се появяват съмнения в някои възли, стига се до цялостно премахване на жлезата след 8 г прием на тиреостатици.
Вторият случай на мъж пак с повишен ТРАК, който остава висок и след стандартните месеци лечение. Пак голяма гуша, пак много възли и пак поява на съмнителен възел, който се оказва карцином. И той стига до операция.
Има и случай на млад пациент, който пък не е спял, по цяла нощ играел игри, не пиел редовно хапчетата и след 10 г лечение с тиреостатици в ниска доза стига до решение за радиойод. Тогава му спадат антителата. Те са се активирали вероятно, защото не си е пиел редовно хапчетата.
Ей такива случаи, които показват, че има ли голяма гуша, офталмопатия, възли, тютюнопушене и като цяло при по-млади хора рецидивите са по-чести, или при първите два случая шанс за ремисия няма.

И понеже чукнах и го намерих това с процентите, направо го пускам тук:
"Ефекти и безопасност от дългосрочно лечение с ниски дози антитироидни лекарства
Счита се, че този случай има голяма вероятност за ремисия с дългосрочно лечение с ниска доза тиреостатици; следователно лечението с лекарства се поддържа, вместо да се използва окончателно лечение. Индикациите за прием на тиреостатици са просто тези случаи с висока вероятност за ремисия и трябва да се имат предвид дори ако хипертиреоидизмът продължава или има рецидив. Най-важните противопоказания са сериозните странични ефекти от лечението с тиреостатици. Според скорошно голямо проучване за дългосрочно антитиреоидно  лечение на Базедова болест, се очаква, че поддържащата ниска доза метимазол ще има малко странични ефекти и може да намали риска от рецидив.  Съобщава се,че 60 до 120 месеца лечение с метимазол може да бъде безопасно и ефективно. Сравнявайки групата на нормално лечение (1–2 години) и групата на дългосрочно приложение (6–10 години), честотата на рецидивите е съответно 53% и 15%. Няма значителна разлика в честотата на страничните ефекти между двете групи. Авторите предполагат, че след прилагане на ниска доза метимазол в продължение на 12,8 години, когато групите за прекъсване и поддържане са наблюдавани в продължение на 6 години, не е имало рецидив в групата за поддържане. Междувременно, рецидив настъпи при 19% (6 от 32) от групата на прекратяване. Скорошно корейско проучване също показа, че продължителността на терапията с антитиреоидни препарати е обратно пропорционална на честотата на рецидивите при пациенти с Базедова болест и че продължителността на лечението с антитиреоидни препарати е независим рисков фактор за рецидив. Авторите показват, че честотата на рецидив според продължителността на лечението с антитиреоидни препарати е 42,4% на 1 година, 38,5% на 2 години, 33,8% на 3 години, 31,7% на 4 години, 30,2% на 5 години, 27,8% на 6 години и 19,1% на >6 години.
Според наскоро публикувано проучване на Bandai et al., времето за степента на ремисия за достигане на определено ниво при възрастни след дългосрочно приложение на антитиреоидни препарати е приблизително 6,8 години (4,0–10,9 години). Когато пациентите са класифицирани въз основа на модела на промените в нивата на TRAb по време на дългосрочно приложение на антитиреоидни препарати, положителен резултат от антитела след 5 години лечение отразява 19,8% степен на ремисия. Степента на ремисия е 88,9%, когато титрите на антителата са намалени и се поддържат в продължение на 5 години лечение, но е само 37,2%, когато титрите на антителата варират многократно. Следователно, ако се планира дългосрочно приложение на антитиреоидни препарати, трябва да се наблюдават промените в нивата на TRAb за най-малко 5 години."

# 297
Аз цяла бременностн бях с трак около 3...после когато спряхме лечението,защото хормоните влязоха в норма и дори от половин таблетка тсх беше 40...е от тогава вече може би 8-9 месеца трак си стои 2.2,тсх замръзна на 1.6,а фт4 на 13-14...тези дни ще изследвам пак да видим как са...и на кардиолог и очен не съм ходила от 2 години...време е и тях да посетя...

# 298
  • София
Merelenda, много благодаря за подробната информация и отделеното време.
Гледах и аз на други езици последните проучвания, заради препоръките за операции. Под 1% пишеше, че реално имат нужда от операция, заради неповлияване от медикаментите или нарастване на жлезата, което механично пречи на дишане, преглъщане и прочее. При 5 години терапия с тиреостатици процентите ремисия бяха над 80, но по-интересното беше дългогодишното лечение 20-30 и повече години, което беше отчетено като положително и без особени поражения. Това са явно новостите, които отхвърлят масово препоръчваното краткострочно лечение и при рецидив операция. Освен, че е скъпа операция съотношението полза- риск твърдо е в посока медикаментозно лечение, заради рисковете от увреда на нерви, паращитовидна жлеза, гласни връзки и прочее. Плюс висок процент невъзприемащи добре заместващата терапия или въпреки нея с наднормено тегло, сърцебиене и косопад.  Докато при продължителното медикаментозно лечение се постигало задоволително качество и продължителност на живота.
За рецидива на ниска доза четох, но при мен беше минало по-малко време със стабилен хормон и не съм сигурна, че го броя точно за рецидив. Последният път Начев го нарече рецидив и каза, че минимум 6 месеца ще съм на 2 таблетки, а ако изпадна в хипо ще включи Л-тироксин. Последните изследвания ми бяха ок, но ТСХ малко влязло в норма, ФТЦ малко над долна граница. Не съм ходила на преглед при това положение, пия си двете таблетки и след седмица ще видим хипо ли и е и колко, и ще ходя за Л-тирокс. Вече и да ме кара някой да спра тирозола ще сменя лекаря, но няма да си причиня тоя цирк трети път. Поне 5 и повече години ако се стабилизират нещата и тогава ще мислим. Иначе 18 месечното лечение трябва да ми приключи тази есен, а то още нямам хормон трайно в норма, та не съм лекар, но се надявам Начев да не е на различно мнение, и с тия препоръки досега и не мисля, че планира да се минава към спиране.

Ще попрочета френски проучвания. И ако от там излезе нещо ново за рецидивите ще допълня. Личното ми мнение след една година само, т.е. ограничено е, че повече не бих пропускала месец без изследвания на каквато и доза да съм. Ето сега свалихме от 2 на 1 таблетка, ясно усетих, че не ок още след втората седмица и трябваше тогава да си пусна отново хормони и да си мина на две таблетки, както направих на 4-тата седмица и после отидох да ми потвърди. Че и той не се ядоса, а каза, ето, то вие си знаете, правилно сте постъпила, докато си чакате часа. Та тръгне ли нещо явно трябва да се вземат мерки мигом и се намаляват щетите, предполагам.

(Голям ферман написах, извинявам се)

Последна редакция: вт, 11 мар 2025, 13:08 от Бoяна

# 299
Забеляза ли, че навсякъде обаче пишат за поддържащо лечение с ниска доза тиреостатик, но никъде не пише за включване на тироксина, т.е., за случаи с дългогодишен прием и на двете? А тук имаме случаи от самото начало, на които се налага да пият и тироксин и така да си откарат докрая на лечението. После какво правим, ако дори на половин метизол/тирозол Т4 им потъва, а е рано да спират лечение, ако искат дълъг прием и очакван по-висок процент за ремисия?

Общи условия

Активация на акаунт