Базедова болест - Тема 15

• 18 534
  • 756
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Забеляза ли, че навсякъде обаче пишат за поддържащо лечение с ниска доза тиреостатик, но никъде не пише за включване на тироксина, т.е., за случаи с дългогодишен прием и на двете? А тук имаме случаи от самото начало, на които се налага да пият и тироксин и така да си откарат докрая на лечението. После какво правим, ако дори на половин метизол/тирозол Т4 им потъва, а е рано да спират лечение, ако искат дълъг прием и очакван по-висок процент за ремисия?
За комбинираната терапия пише, но мисля, че не дискутират продължителността, защото, като цяло, Л-тирокса изобщо не го считат проблемен, т.е. като е добавен е ясно, че с организма не става нищо лошо. Докато при метизола буквално са изпитвали ужас колко е токсичен, пък сега се установява, че не е точно така. Т.е. има хора, които реагират зле и се проявява силно хепатоксичен, други с левкоцитите реагират, но са нисък процент. Пишеше, че при 20-30 годишно лечение има 20% (ако не се лъжа) сърбежи по кожата и пораздразнени очи от самия метизол, не от жлезата.
Ще поровя на други езици за комбинираната терапия да видим има ли дискусия за продължителността и, и ще пиша ако намеря нещо.

# 301
Аз съм изрината в лицето. Целите бузи и челюстта от едната страна. Не знам от храна или хормони. Някъде преди месец започна след хранене (може храната да няма общо), мазах с кортико 2 дни и затихна. После пак така след няколко дни и на 8 ми след банкет пак същото, ама тоя път много. Засърбя ме и лицето пламна и се зачерви. Само бузите.
Трети ден изключих млечни, яйца, газирано и сладко. Пооправя се сякаш, но може хормонално да е.
А мисля че от тирозол съм имала единични прояви на ония обриви, дето изчезват след минута, две от появата и се проявяват после на друго място. И те може да не са били от него, просто намерих сходство при други болни. За кратко беше.

# 302
Много интересна информация Merelanda, може ли линкове с източници и форуми, нов член с Безчет, чета старите теми,благодаря
В началото на декември съм с диагнозата Трак 5.2  реф.(-2.9), ТСХ 0,01 реф(0.3-4.2),
 Т4 78 (12-22) с пулс 120 покой. Изписан 30 mg. Strumazol, февруари аз си го намалих на 15mg.поради обрив цялото тяло. Стойности началото март ТСХ 0.01, Т4 22

# 303
Здравей! В коя държава си? Няма ли опция да ти заменят тиреостатика с друг? В БГ имаме 3 вида и заменят.
В този сайт чета предимно и слагам линк към последното коментирано: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9946914/ Не всички статии са със свободен достъп, но много са. Можеж да намериш всичко.

# 304
  • София
Merelenda, в Консенсуса на Френската ендокринологична асоциация пише "Терапевтичните схеми с адаптирана доза или комбинирано лечение са с еквивалента ефикасност. ". Явно и в дългосрочен план не обсъждат специално комбинираната терапия, защото я намират идентична.

Скрит текст:

За обривите си пише, че могат да са от Метизола. Аз съм с псориазис и  алергии, и в общи линии постоянно съм на някакви кортикостероиди, та едва ли бих могла да отчета нещо кожно като необичайно, та не знам имам ли такива странични ефекти или не.

Dinara_nl, не бих намалявала лекарствата на своя глава, още по-малко при тия показатели. Писах, че съм си увеличила дозата, но то беше за няколко дни докато дойде прегледа и просто се върнах на старата доза. Самоволно тук сме се разбрали всички, че не правим нищо, защото не е шега работа този Базед и не сме лекари.

# 305
Здравейте, в Нидерландия съм, жена 52 год., моят ендо каза ,че е същото Thiamazol и ми намали дозата на 10 mg. За сърбежа ми изписаха антихистамин,помогна, за пулса в началото пиех Пропанол. След рязкото отслабване, сега килограмите са нагоре.

Последна редакция: вт, 11 мар 2025, 21:03 от Dinara_nl

# 306
Бояна, благодаря! 🙂
Хубаво е да се знае.

Да, същото е, просто аналог на друга фирма при някои не дава посочените реакции. Тук имаме и опция пропицил.

# 307
А колко принципно се смята за поддържаща ниска доза Метизол? Един или половин метизол дневно. Щото при мен един Метизол ми е висока доза, щитовидната жлеза е подтисната доста и съм в хипофункция при един Метизол. Затова се наложи да добавим и 50 мкгр Л-тироксин за да се вдигнат малко хормоните и да падне ТСХ до нормални граници. Обаче докторът твърди че не може да намалим на половин метизол, половин метизол не било никаква доза.

# 308
Горе в оная статия дето пуснах мисля пишеше, че и 2,5 мг я смятат за доза и даже пишеше някъде за през ден. Не мога сега да прегледам в нея ли пишеше, или в друга четох. Ако не е в нея ще потърся пак.
Иначе и моят доктор твърдеше, че по-малко от 5 мг тирозол не е ефективен. Тоест няма да предпази от рецидив. Тук имаме дето са пили и през ден, май за 2 месеца, че и през повече. Това преди спиране на терапията. Но говорим за първи епизод на лечение и последващо спиране на терапия. Не за лечение след поне един рецидив.

# 309
И мен последната ми среща с моя доктор споделих, че с тази висока доза мога да отида в хипо, той предложи 2.5 мг.Л-тироксин + 30 мг.тирозол(попитах за по- ниска доза, отказа,нямало ефект).

# 310
Пуснах си днес нови изследвания. Малко като рутина ми стана - по веднъж на месец.

Миналият месец TSHто ми е било 3.
Намерих си старите изследвания - https://bg-mam.ma/p/1704539/49298065

AnMary съм.

Лекарката ми включи L-Thyroxin, сутрин по 1.
Тирозола си остава 2х1.

Следващите кръвни ми каза да ги пусна след 45 дена.

# 311
Чудя се защо не намали дозата 🤔
На мен при стойност над 20 направо ми спряха хапчетата за седмица и минах на 1. Хем бях с един рецидив, а при първи епизод е очакван резултат и не е рядкост на 2-ри-3-ти месец вече да сме с по 1 хапче и без тироксин.
Да, пак ще има рязък спад на Тсх, но Т4 и Т3 вероятно по - бавно ще се повишат, а с доза тироксин дали ще отлепят се чудя 🤔

Последна редакция: чт, 13 мар 2025, 09:34 от Merelenda

# 312
  • София
И при мен на 28 ТСХ спряхме всичко за седмица, но аз бях на 4 таблетки, а след паузата минах на 2 и след това на 1 и половина. Но пък лекарите  са си лекари и явно не винаги можем да разберем кое, защо и как. Хубаво, че жлезата реагира, пък дано тироксина повлияе бързо, че на 20 ТСХ едва ли ти е много комфортно.

# 313
Аз преди да забременя съм била на половин таблетка тирозол и после пропицил...при стойност 40 на тсх спряхме за 7 дни всичко пак излседвах и така до ден днешен съм без тиреостатик,като ендо иска да следя на 4 месеца хормони,но аз за по сигурно на 2 си ги пускам

# 314
Аз пия по 1/2 Метизол от 3 седмици някъде, защото с 1табл. отивам към хипофункция. Ендокринолог ми го препоръча това на база изследвания и преглед преди това. Обаче продължавам да пия по 1 пропранолол от 20мг, въпреки че пулс и кръвно са ми ниски, както е обичайно за мен, преди да получа хиперфункцията. Аз буквално не мога да пия по-голяма доза бетаблокер, макар че ендокринолозите искаха поне по 3 на ден да вземам, защото кръвно и пулс съвсем ще се сринат. Д-р Бакалов ми обясни, че този бетаблокер се използва от ендокринолозите, за да регулира трансформацията на Т4 в Т3. Според него пропранололът има като страничен ефект затрудняване на превръщането на Т4 в Т3 в тъканите. Каза, че и някои други бетаблокери имат подобно действие, но при пропранолола това е силно изразено. И това се канех да напиша тук от 2-3 седмици - дали някои от вас пият бета-блокер, за който не знаят, дали няма такава функция също.
Иначе започнах да пия Метизол на 21.11.24 по 6 табл. дневно, защото Т4 ми беше 67. Предписаната схема беше 15 дни по 6 табл, после още 15 по 4 и след това изследвания. Но при мен нещата се задвижиха много бързо, буквално ги усещах и си пусках сама изследвания на всеки 10-15 дни. И намалявах Метизола, понякога сама, че бяха и едни празници декември месец.
Трябва да уточня, че желзата ми е малка, нямам възли и дори се виждаха хипоехогенни зони по нея. Които после пък ми казаха, че са започнали да се свиват тези хипоехогенни зони. Аз бих искала да си мисля, че жлезата се възстановява. Ще видим.
П.П. Така и не е съвсем ясно, какво се е случило при мен - по-скоро съм с Хашимото, при което се е появил етап с хиперфункция, затова чета и двете теми - за Базед и за Хашимото Simple Smile
П.П.П. За включване на хормон никой не е отварял дума досега - единствено намаляват Метизола. При двама ендокринолози съм била, като и двамата виждаха и казваха, че желзата няма потенциал дълго да функционира в хиперфункция и дългосрочната прогноза е по-скоро към понижена функция. Оставам с впечатление, че именно се опитват да накарат организма да се справя сам с колкото може по-малки корекции отвън.

Последна редакция: чт, 13 мар 2025, 00:22 от Диана Илиева

Общи условия

Активация на акаунт