Базедова болест - Тема 15

• 18 544
  • 756
  •   1
Отговори
# 315
  • София

П.П. Така и не е съвсем ясно, какво се е случило при мен - по-скоро съм с Хашимото, при което се е появил етап с хиперфункция, затова чета и двете теми - за Базед и за Хашимото Simple Smile
П.П.П. За включване на хормон никой не е отварял дума досега - единствено намаляват Метизола. При двама ендокринолози съм била, като и двамата виждаха и казваха, че желзата няма потенциал дълго да функционира в хиперфункция и дългосрочната прогноза е по-скоро към понижена функция. Оставам с впечатление, че именно се опитват да накарат организма да се справя сам с колкото може по-малки корекции отвън.
Трак пунаха ли ти? От него се знае дали си с Базед. И аз бях с неактивно Хашимото, но си имам антитела за Базед и съм и с Базед.
За организма да се справи сам, не мисля, просто реагираш на ниска доза и бързо, т.е. жлезата не е много увредена и това е хубава новина.
За бетаблокера – пих месец и нещо и ми го спря лекаря. Отделно, заради мозъчната мъгла бях пила двойна доза първия месец и добре, че беше тук Merelenda да ми каже, че грешно си чета рецептата, в която пише 2х20мг, не 2х2 таблетки. И аз четох тогава, че двойна доза бетаблокер се отразявала добре на хиперфункцията, та се успокоих, че не съм направила нещо лошо. Този път пулсът не ми беше толкова висок и не ми изписаха.

# 316
Диана, 4х40 мг дневно пропранолол пречи на конверсията. Такива дози ние не пием.
Над 10 г пиех пропранолол. Не съм имала проблем с конверсията. Имах си идеални Т4 и Т3, дори и с рецидивите.
Сега съм на Конкор по 5 мг сутрин и вечер. Бисопрололов фумарат е активната съставка и мисля се отнася към същите пречещи на конверсията във високи дози.
При Базед най-често пропранолол дават, че слабо влияе на кръвното, а при повишаване на кръвното Конкор.

Коригирам се. Май само за пропранолол се отнася.
"Бета – блокери:
•Бета-адренергичната блокада се препоръчва при всички
подходящи пациенти с ББ. Пропранолол (20-40 mg на всеки 6 ч),
или дълго-действащи бета-блокери (бизопролол, атенолол), са
полезни при контрола на адренергичните симптоми като палпи-
тации и тремор, особено в началото, преди тиреостатиците
да са проявили своето действие. Високи дози пропранолол 40
mg /4 пъти дневно инхибират периферната конверсия на Т4
 в Т3
,
подобно на ПТУ. Кардиоселективните бета-блокери са алтерна-
тивен избор при пациенти с астма. Освен това те имат по-из-
разени кардиопротективни качества и роля в превенцията на
предсърдното мъждене.
•При появата на предсърдно мъждене трябва да се обсъди
включването на антикоагуланти – варфарин или директни, при
всички пациенти. Ако се употребява дигоксин – дозата му тряб-
ва да се повиши в тиреотоксичната фаза на заболяването."
Източник : Препоръки на българското дружество по ендокринология"

Последна редакция: пт, 14 мар 2025, 05:50 от Merelenda

# 317
че на 20 ТСХ едва ли ти е много комфортно
Поспаливо ми е, и уморено.

# 318
Бетелгейз- An, очаквано.
Да видим дали ще направи нещо тироксина. Много ме озадачава подхода на докторката и все пак ние не сме лекари. Честно казано, досега при такива стойности не бях срещала такъв подход с терапията. Даже се чудя, дали не очаква да минеш в трайно хипо и да се окаже Хашимото според нея, но пък защо ще оставя 2 тиреостатика дневно 🤔

Коригирах се горе за пропранолола, че вчера в движение нямах време.
Тия стойности ги достигна

# 319
Имам предписания как се пие Тироксина.
Цигарите влияят ли? Кат не мога да пия кафе, поне цигара да запаля Simple Smile
Времето се затопли и започнах да се потя през нощта. Завих се с тънко одеяло, че със зимното съвсем се сдухвам. Снощи си свалих тениската, която беше мокра.

# 320
Мисля че не. Само храни и напитки.
Много хора настройват таймер да пият в 4-5 часа хапчето. Някои го пият вечер, ама пак трябва поне 4-5 часа преди лягане да не си ял и пил. Само вода.
На мен сутрин в 4-5 ми се вижда най-удачно и 1,5- 2 часа да има преди кафе и храна. 30 минути е малко за усвояване.

# 321
А колко принципно се смята за поддържаща ниска доза Метизол? Един или половин метизол дневно. Щото при мен един Метизол ми е висока доза, щитовидната жлеза е подтисната доста и съм в хипофункция при един Метизол. Затова се наложи да добавим и 50 мкгр Л-тироксин за да се вдигнат малко хормоните и да падне ТСХ до нормални граници. Обаче докторът твърди че не може да намалим на половин метизол, половин метизол не било никаква доза.
Година и половина бях на 1/2 таблетка пропицил дневно. Ендокринолога каза ако не искам да деля да пия през ден. На мен ми действаше. Защо говори такива неща твоя?

# 322
Трябваше да приемам пропранолол в началото, когато ми поставиха диагнозата 3×40mg на ден.
Обсъждаме винаги моите симптоми, въпроси и промени в дозите с моето ендо.
Следя дискусията за комбинирано лечение, много интересно, благодаря за споделеното.

# 323
Леле, голяма доза! Че колко беше тоя пулс? Моят 140 беше при диагноза, но може и повече да е имало. Не съм се мерила постоянно. Аз максимум на ден съм пила 40 мг пропранолол, разделен на две дози. Изключвам, че си бях объркала дозата и в началото пиех вместо 40 по 80 мг и пулсът ми падна на 50 и нещо. Едва дишах и нощем ставах да се разхождам, за да скочи пулсът. Не мога да си представя с по-висока доза какво ще е. Като разбрах каква грешка съм направила малко се изплаших. Че се влачих така малко повече от месец. И от ендокринолога "ядох" конско. Плавно намалих дозата и го спрях. После с рецидива почнах пак. Но и при старт на бета блокер не се почва с много високи дози, а постепенно се увеличава после. Това по спомен говоря.
Тия дни засякох пулс 160. Въпреки че си пия бета блокера и обикновено е между 60-70. Нещо се бях разблъскала, ама се застояхме зимата и дава отражение.

# 324
Това ми е написала лекарката на Тороксина
Цитат
Трябва да добавим Л-Тироксин  50 мкг 1 табл. сутрин на гладно, 45 мин. преди прием на храна, кафе и други напитки, различни от вода.
Тази сутрин станах в 6:30 Joy и го изпих.
Кафе пих след 8.
И аз имам хиляди аларми. Ще видя в колко ще го пия.
През седмицата първата ми аларма е в 6:15, но в повечето случаи гледам да я проспя, понякога я проспивам.
Ще наглася нещо.

Merelenda, мерси.

# 325
Първи ден след  кръвен тест- щитовидни, антитела, личен доктор с пулс 128 покой(при движение се вдига) изписа ми 3/20mg пропранолол на ден, не ми помогна, докато ме свържат с ендо, и тя след това ми изписа висока доза 3/40mg. Падаше пулса за 4,5 часа и пак се вдига, цялото тяло трепери, дишах в хартиена торбичка за успокоение докато дойде време за следващо хапче. Да плавно се спират.
Merelenda: Аз с твоя пулс тук щях да се обадя в спешното, макар ,че и там ти слагат висока доза пропранолол.
От какво се влияят тези пикове? Беше си паднал на 80 и хоп тази сутрин 115 пулс,взех 40 mg пропранолол сутрин и довечера 40mg по-малките дози не ми действат
Успех

Последна редакция: пт, 14 мар 2025, 17:30 от Dinara_nl

# 326
  • София
Dinara_nl, кръвният тест какво показа? Пропанолола ще ти подейства, но само не се панирай, че то става омагьосан кръг. Моят пулс беше 140 по време на сън. Постепенно спадна и твоят ще спадне сега от високите дози.

Аз като без да искам се сложих на 2х40 пропанолол явно съм си помогнала доста, това мисля.
Иначе като чета подходите тук и си се убеждавам, че лекарите ни си го карат през просото и ни следят новости, ни мислят особено, но такива има. Нямам смелост и желание да се лекувам сама, макар да си плащам цената на някои недоглеждания.

# 327
Ами при хипер е нещо обичайно този пулс. За твоя говоря, Dinara. Лошото е, че хем блъска, хем човек свиква, ако може така да се нарече. Но като се кротнах хормоните и пулсът се нормализира и хапчетата се намалят.
При мен има пикове на пулса когато се натоваря с физическа работа, ако преди това е имало застой.
Движението и плавното натоварване помага за нормализиране на пулса, но трябва да се натрупа месец натоварване и ходене.
А 160 като вдигнах бях в движение вкъщи и изведнъж усетих, че нещо ме натиска в гърдите и бие по-бързо и го измерих. Успокои се после.
Иначе с Базеда 140 в покой ме държеше трепереща и място не си намирах.
Сегашното ускоряване е друго. Мисълта ми е, че с активен Базед не само пулсът е проблем и усещаш всичко с цяло тяло. Играе, стомах свива, очите... абе знаете, какво да обяснявам.
А януари се оплаквах тук от пулс 50,че и по-бавен. Явно Егн-то и промените.

# 328
ANA ми е положителна 1:640 при норма до 1/160.
Някой имал ли е + ANA? Май трябва да ида на ревматолог. Специфичните маркери за ревнамоиден артрит, доколкото са такива, са отрицателни.
Anti-CCP hs (high sensitive)   S        4.8       U/mL     0 - 20     ELISA
Anti-MCV   S                                         8.6     U/mL     0 - 20     ELISA
Rheumatoid Factor Screen   S               5.50  U/mL     0 - 25     ELISA
ANA IFT (ИИФ)                            S          1:640              1:160     IIF
ANA pattern   S        АС-2 – ядрено плътно петнисто светене

# 329
Ra, ти повече ги разбираш, но те не бяха ли маркер за няколко автоимунни?
Назад в темите имаше изследвали. ANA и другите, какви бяха- май ANCA?

Ето в проучванията. Има за чист Базед и за Базед с орбитопатия проупване за  повишени ANA.
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9859920/

Общи условия

Активация на акаунт