Базедова болест - Тема 15

• 18 548
  • 756
  •   1
Отговори
# 330
Мереленда, благодаря за статията. Почвам да я чета.
Пуснах АНА скрининг + маркери за ревматоиден артрит заради упорити болки в коленете. Мернах, че може да има при Базед /+/ АНА и спрях да ровя, защото се шашнах. И лупус не звучи добре. Бих преглътнала ревматоидния артрит. Едно автоимунно дърпа друго. Ще ходя на ревматолог, не мога сама да продължа, вече е доста специфично.
В тази статия излиза, че ок 75% от нас биха имали + АНА. В тая статия дават асоциирани Сьогрен, лупус и ревматоиден артрит. Преди бях попадала на връзка с ревматоиден артрит и миастения. Да видим какво ще каже ревматологът и проследяващият ендокринолог по въпроса.

Последна редакция: нд, 16 мар 2025, 17:12 от ra2

# 331
Помня назад в темите, че някой пуска тези антитела. Поводът беше, че повечето доктори казват, че обикновено не вървим с едно автоимунно и нерядко са по две. И на мен един хирург ми каза, когато го посетих заради чревен проблем, че има съмнения за Крон, а когато споменах Базеда ми каза- Ами нищо чудно. Те обикновено вървят по две 🙄 Макар да не е точно автоимунно мисля, на същия принцип е като автоимунните. Възпаление, активиране, лечение, затихване, ремисия.
Дано все пак не се касае за второ автоимунно. Маркерът е много общ и ще паднат изследвания. А пък с тия проучвания и промени в очите при Базед, нищо чудно просто да добавят още една чувствителност на маркера и да реагира и при Базед.

# 332
след като родих може би 6 месеца,че и повече имах ужасни болки в коленете...такива никога не съм имала..всяко клякане беше ужас,а изправянето невъзможно ,ако не се хвана за нещо и да се набера...баба ми по лесно се изправяше...тогава пусках црп,ревматоиден фактор,суе което казват,че почти задължително е увеличено при ревматоидни заболявания ...всичко беше в норми...и ми казаха ,че е от хормоните ...не само на щитовидната ,а като цяло...и изведнъж сами изчезнаха тези болки...съвпада с това,че тсх беше ужасно скочило и спряхме лекарствата и влязоха в норма хормоните..тогава и се събуждах с ужасни болки отстрани в тазобедрените стави...ана не пусках,но съм пускала малко преди да забременея,защото пък постоянно ме боляха китки...пръсти...тогава ми казаха,че при проблеми на ЩЖ често има такива болки

# 333
От края на миналата година съм с болки в едното коляно и в едната тазобедрена. Свързвам го с това, че одъртявам и май всички набори си имат болежки. Кой кръст, кой гръб, колене...

# 334
При ниският Д и повишаващото се ТСХ имах болки в китката.
Като се качи Дто спряха.
Сега пък вирус ме мори, хрема за момента само, и лека темп.

# 335
  • София
Мускулни и ставни болки са от основните странични ефекти на метизола/тирозола.
Иначе вярно, че автоимунните вървят по две и по повече. Аз имам псориазис и Хашимото имах, да се надяваме да стига толкова.

# 336
Излиза, че ANA може да бъде леко повишен при всяко автоимунно заболяване.
Аз пък имам замръзнало рамо бурсит, синдром на тригерния пръст...цитат:
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3934745/
"Предишно напречно проучване съобщава, че нарушенията на щитовидната жлеза често са придружени от мускулно-скелетни нарушения, като адхезивен капсулит, контрактури на Dupuytren, синдром на тригерния пръст и синдром на карпалния тунел. Общо 137 пациенти с нарушения на щитовидната жлеза са включени, от тях 15 са били диагностицирани с адхезивен капсулит...."

Последна редакция: пн, 17 мар 2025, 17:19 от Dinara_nl

# 337
Мускулни и ставни болки са от основните странични ефекти на метизола/тирозола.
Значи да не се стряскам толкова.
Преди няколко нощи получих крампа. Не ми се е случвало от бременността. Аз затова реших, че магнезият ми е паднал.

# 338
От НГ съм спряла тиреостатика, без промяна в болежките с него и без него. Онези бяха други, или поне така си мисля. Имах много краткотрайни, за минути, силни болки в ставите, без значение движа ли ги или не.

# 339
Аз болки в ставите си имах години преди диагностициране. Имах по време на лечението,имам и сега 4 г след спиране на лекарствата....Така че...

# 340
Тия болежки в коленете са от лятото и са друг вид, усещането е различно. Като поседя седнала и като стана, са най-силни.
Сега говорих с еднокриноложката- каза да следя хормони  и ТРАК на 2-3 мес и да отида на ревматолог. За момента да не започвам тиреостатика. Можело АНА скрининга да се позитивира и само от автоимунно тироидно, но да се произнесе и ревматологът, да не изпускаме нещо.

# 341
Много е общ маркерът. Явно хваща и него. Дано няма друго.

# 342
Дано. Ще се види. Нямам желание да се ровя и да чета

# 343
Да май вървят ръка за ръка автоимунните...аз имам витилиго от 12 годишна и базед от 19 годишна

# 344
това изрових. ANA pattern AC2 ядрено плътно петнисто светене е във връзка с това антитяло: anti-DFS70
systemic autoimmune rheumatic diseases (SARD)
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9833381/
In conclusion, the anti-DFS70 antibody has been widely used as a marker to exclude SARD diagnosis. Therefore, further analysis of anti-DFS70 autoantibody with confirmation assays becomes inevitable to perform the correct diagnosis. In this way, unnecessary further tests and treatments would be avoided. It has been observed that anti-DFS70 autoantibody may be associated with organ-specific autoimmune diseases, allergic diseases, and hematological disorders. Therefore, it is essential to evaluate these pathologies in patients positive for anti-DFS70 antibodies. Anti-DFS70 antibody and SARD-related autoantibodies can also be detected together. Consequently, we think that SARD-related autoantibodies should be monitored together rather than confirming the DFS pattern alone. We suggest that this approach would yield a more effective diagnosis and follow-up.
Статията е от 2022г

Общи условия

Активация на акаунт