Базедова болест - Тема 15

• 18 552
  • 756
  •   1
Отговори
# 345
Никой не гледа само ANA антителата, точно защото са много общи. Като ЦРП-то. И гледайки процентите при 240 човека, 43 са били с ревматоиден, половината са ги водили кажи речи здрави. Гледат антителата и според симптомите се насочват къде да търсят причината. То излиза така, че при един синузит и алергия може да си с повишени ANA.И автоимунни (включително на щитовидната) и хематологични заболявания, че и инфекции на пикочните пътища. Всяко заема своя дял, макар и с по малко проценти, но са изредени доста неща.
Общо взето по симптоми явно се действа и наистина не може човек да се изследва за всичко, за да намери причината за повишените антитела. Вече като се насочи къде може да е причината, ако заболяването има специфични антитела, като нашето, пуска ги, потвърждава се, че го има. Ти вече имаш едно автоимунно, но все пак те съмнява второ и понеже ANA е висок и сам по себе си може да е повишен заради Базеда, то за да потвърдиш ревматоидното, пускаш антитела за него. Нали има за ревматоиден артрит?
И да си пием и поддържаме витамин Д-то. Каквито и проучвания да правят, да няма или има връзка липсата му с други заболявания, винаги излиза едни гърди напред в проучвания, че всичко е по-добре, когато витамин Д не ти е в дефицит.

Какво мислиш да правиш, ra2? Ще пускаш ли за ревматоиден артрит изследвания?
Скрит текст:
Аз съм с алергична реакция някаква. Лицето огън, в ситни обриви на бузите. Преди 2 дни вечерта изби и устата , мустака, челото. От 2 седмици изключих млечни, риба, яйца, че имах някакви съмнения за натоварване, но не се спря, а се засили. Вчера доктора каза, че трудно да се каже от какво. И нова боя за коса ползвах. Каза не е задължително да е обрива в кожата на главата, имунната реагира и избива и по лице, някои и по кожата на тялото. А и пърхот като себорея изби. На преднизолон за 7 дни, зиртек за 7 и кандизол 2 таблетки съм, пък ще видим. Хич не ми се пият кортико. За ушите на два пъти стигах до тях. Веднъж с инжекция, веднъж с хапчета, ама хапчетата избегнах. От инжекцията си отразих и кръвно, и захар висока 2-3 седмици и 2 пъти ми дойде за месец. Два, три месеца отне да се регулира всичко от една инжекция. А има хора слагат по няколко през ден. Но майка ми и мъжа ми отнесоха много Дипрофост през годините. Няма какво да обяснявам последиците. Няма избор човек, защото се е налагало да се спасяват от друго.

# 346
  • София
Merelenda, да не правиш хистаминова непоносимост някаква? Или нещо хранително, макар че за седмици би трябвало да се е изчистил организма от храната и тогава щеше да имаш и стомашни симптоми. Махнала си всичко потенциално дразнещо, остава да минеш само на картофи и ориз, но по-скоро спри всякаква козметика. Като нищо е от боята, но помня, че ти се оплакваше скоро от кожни реакции, може би преди боята. Ако е от боята лошо, защото тя ти е по косата все още. По този начин ти дразни скалпа, лицето, докато го докосва и вероятно гърба и врата ако не ти е къса. Да отидеш в салон да ти я "изперат" не е гаранция, че няма да реагираш и към обезцветителя. Тук може би питай някоя опитна фризьорка какво са правили при такива реакции. Веднъж едно съседско дете на морето го лекуваха в три болници и по Вайбър от чужбина, то на плюски огромни, майката в истерия ме извика, не знам защо, и видях временна татуировка. Като я махнаха със спирт и мина всичко. Та се случват такива неща. Да минава бързо при теб!

На мен ми излязоха изследванията. ТСХ – 3,84, ФТ4 16,71. (Миналия месец ТСХ беше 0,63, ФТ4 13,77). Явно засега на 2 таблетки съм ок. Обаче левкоцитите ми завишени до почти 14, гранулоцитите също, лимфоцитите под норма. Не съм болна в момента. Много странно. С моя навик да си пускам изследвания в събота, че уж на спокойствие, но не отчитам, че в събота не мога да звъня по лекари ако не е супер спешно. То и не е, но в понеделник мисля пак да пусна кръвна картина, че никак не ми се връзват резултатите. Нали от метизола по-скоро падат левкоцитите?

# 347
Оплаках се май, не помня къде и кога, вярно.
Боята мисля на 6 - ти март беше. На 8-ми след банкет ме засърбя. Него ден ядох какво ли не. И хайвер, пилешко с гъби, туршия и кисело зеле, чийзкейк, пих и чаша домашно вино. Не помня дали на закуска не ядох пастет с риба тон и крема сирене 🙄 Изобщо - манджа с грозде.
Каза доктора, че е възможно от боята. Нямам зачервявания в скалпа и тила. Само лицето. Пак било възможно. Реакция на имунната и не е задължително да избиело на боядисаното място.
Но може и хистаминова да е. То кое ли няма хистамин.
Мисля че не е от млечни, яйца. Нямам стомашна реакция.
Само да не отключвам нещо друго, че ще полудея.
Пия хапчетата, но пак ме присърбява.
Коригирам се, на 7-ми съм си яла риба тон пастета. споменавам неслучайно. Не съм яла през живота си и ми беше второто ядене. Първото е било около 25-ти февруари, пак съм имала обрив, който е бил по лек и съм мазала с тридерм и се е скрил. Но по-несигурното в случая, да не се доверя, че е реакция към храната, е че съм писала на приятелка, че 14-20 дни преди това пак ми се е появило. И нали любител кулинар съм, правя си снимки на ястията и около тия дни любимите китайски манджурля съм правила вкъщи. Сега може да не е от конкретна храна, може изобщо да не е от храна, но не знам защо аз съм решила, че е от храна. Стомашни оплаквания не съм имала.

Хормоните с ти ок.
Не знам причините за тия показатели, като че ли има възпалителен процес. ЦРП е хубаво да има. Да не е някаква бактериална инфекция.

Последна редакция: сб, 22 мар 2025, 20:30 от Merelenda

# 348
  • София
Merelenda, понеже съм с кожно автоимунно и смея да предположа, че при теб не е от храната. Такива неща съм виждала и от някои маски за лице, от пресушаване и премиване на лице също. После вече се хронифицира и кожните веднага започват с алергиите и атопичен дерматит. Като работех в телевизия имах подобни реакции, но не от самия грим, а от потта под грима и от прекаленото почистване, защото беше всеки ден. Бях се обзавела с нещо такова, което си се появяваше, когато иска. Лицето ми изглеждаше като издрано от остра мъжка брада, отделно ситни обривчета. Единия път се оправи със спиране на всякаква козметика и после един много фин крем на Биодерма за зачервявания. Втория път изчезна като пих антибиотик по друг повод. Т.е. тия неща започват от нещо неизвестно и после гъбички, бактерии и всякакви други реакции. Съдя по това, че ти е минало от Тридерм, макар и за кратко. Ако беше алергично абсурд да се повлияе, защото в Тридерма има много малко кортикостероид. Ти пък щом си любител кулинар вероятно постоянно ядеш какво ли не, та не вярвам да е и от храна. С псориазиса за 35 години съм опитвала всякакви диети на принципа проба грешка и накрая  се оказа, поне при мен, че най-много се влияе от студа и от стреса.
И последно. Ако е хистаминова непоносимост реакциите май са доста по-тежки, но тогава ти остава да ядеш картофи и ориз. Изглежда ми по-разумно по-скоро да опиташ да спреш всякаква козметика по лицето, по косата Клоран с овес, и да видим дали за 10-тина дни няма да се успокоят нещата. Но наистина не мажи с нищо, не чисти с нищо освен вода, но и без да е твърде често. И без грим. Виж и кърпите, с които бършеш лицето да не са прани с много ароматизиран препарат и омекотител. И такова нещо може да ти прави контактен дерматит, включително и калъфка на възглавница.

А при мен ще пусна ЦРП. Сега не съм пускала, защото рутинно с хормоните и кръвна картина, иначе нямах повод. В понеделник ще пусна и СУЕ, и една урина, за всеки случай. Пък следобед ще видя чичо доктор, че все пак миналия месец не ходих. Сега очевидно 2 хапчета са ми ок, но да не ме забрави (ако ме е запомнил Simple Smile )

# 349
Не знам от какво е, като гледам и докторът не знае. Каза не е контактен дерматит, розацея, акне. Това каза идва отвътре. Имунната реагира на алерген.
Нито козметика съм ползвала, нито гримове. Именно защото реагира кожата ми. Дето се вика ходя си дърта с бръчки, защото като сложа нещо и реагира.
Ползвах само тонери, води. Миналото лято с води и тонер изкарах. Даже и големите пигментни петна от предното лято изчезнаха с тях.
Затова мислех боята, храната, евентуално едни обеци метални, вчера се сетих за тях. Не бях ползвала 30 г. Изнамерих в кутията с бижута и слагах 3 пъти януари края, февруари, март.
При всички случаи сега пия кортикото, а после? Ако мине и няма реакции - ок. Тия неща ще избягвам.
Ако има се чудя какво ще правя. Каза ако до петък не мине да отида. Дотогава са ми хапчетата.
Чета че преднизолон се спира по схема. Явно ако е във високи дози. На мен ми каза 2х1 от 5 до макс 7 дни и без схема за спиране. Явно в тая доза не трябва схема. За кратък период най-ниска ефективна доза, за да се избегнат нежелани реакции.
Аналогично ЛЛ беше дала заради запушено ухо Медрол 3х1 - 2 дни, 2х1- 2 дни и по 1 за 2 дни. Май така беше, или за общо 3 дни схема. Забравих. Не го пих, защото същия ден се отпуши, а ме влачи много време.
Смених възглавница. С гъши пух бяха и ги примъкнах от Варна. Не бях ги ползвала години. Изпрани, прибрани. И за нея се чудих. Съвпада с появата на обриви.
Махнах всичко що ме съмнява. Но все пак оня ден при доктора пак избиваше. Ето така и вече и по брада и мустак има. На снимки даже не изглежда така червена и възпалена колкото реално е.
Обривът тръгна първо от едната скула към ухото. С червени надути участъци, като плюски. Беше само долу, после нагоре към бузите.

А тръгна така

На 8 ми март стана така

# 350
Здравейте,
Merelenda предоолагам знаеш ,но аз да ти кзжа, понякога  от храните се получават и т.нар кръстосани алергични реакции ,те са и по забавени мисля.
Каква боя за коса си ползвала ? Мисля ,че ако беше от нея щеше да има реакция веднага.
Имам една моя приятелка ,която имаше същия проблем.При нея беше от морски дарове в комбинация с много стрес..Елиминира много храни,всякакви пакетирани храни, всички които са силни алергени. Свали гел лак ,махна козметика.Премина на една боя ,която се оказа много сполучлива.

Можеш да си правиш тест на свивката на лакътя  се нанася съвсем малко количество 24 часа преди боядисване и следиш за реакция.
И дълго време ползваше само натурални масла.
Вече е оо -добре,но отне доста време ,усилия и търпение..

# 351
Merelenda, пиши на тоз момък - Консултации с дерматологa д-р Иван Пеев: Проблемна кожа, подходя … процедури и грижи
Аз два пъти ходих при него, за тийна и за мен - скалпел държа Simple Smile

# 352
  • София
Merelenda, на мен ми изглежда точно като това, за което ти казах. Кожата веднъж раздразнена вече започва да разнася тоя обрив из цялото лице. На кожните лекари е специалитет такива неща да ги обясняват с някакви вътрешни проблеми. На приятелка дъщеря и беше така, и веднага атопичен дерматит, алергии, диета. Хранителните винаги правят кръстосана реакция със стомах или хрема. Ти си на много силни лекарства, ако беше алергично вече нямаше да ти има нищо. По-скоро предполагам, че от каквото и да е започнало вече е станало бактериално или гъбично и се разнася. И вече като е в този вид се дразни от всичко допълнително и се влошава.
При мен единствено тези са имали само положителен ефект, като аз съм със супер фини пори и такива като твоите поражения съм получавала и от собствената си пот, отделно и от всички видове крем, независимо колко са били скъпи или уж хипонезнамкакви си. Та с тези, включително ББ крема, можеш да си покриеш обрива, за да не е изложен още на нови дразнители. Разбира се вземи тестер първо и на малък участък, за да не ти реагира зле пък.
https://www.bioderma.bg/grizha
Не правя реакция и от Биоойл, но при теб кожата едновременно изсъхва и избиват пъпки, та по-добре без.

Консултирай се и с още един кожен, щом форумният е изпитан. След 35 години, в които съм ходила на всякакви кожни у нас, във Франция и къде ли не, всички ги намирам един дол дренки. От тяхното не се умира и много не си дават зор. Единствено навремето доктор Тонкин си правеше труда нещо да разсъждава, но тя отдавна почина.

# 353
За ревматоидния артрит са отрицателни маркерите. Ще ходя на ревматолог след ваканцията на децата. Точно този вид АНА патерн, пентисто плътно светене, в тая статия го дават даже и като маркер против колагеноза?! Да видим какво ще каже ревматологът.
Повлиява ли се от кортикостероида обрива?

# 354
Бетелгейз - An, чудех се какво да пиша. Имам обрив, не знам от какво е, вижте снимка. Все си мисля, че трябва на място да огледат и е гадаене в нета. Не пречеше да питам, но четейки коментарите му попаднах на негов отговор към друг пациент, нещо от рода на - Най-после да не е нещо за отгатване по снимка. Разколебах се.

dRipLa, на Гарние е боята. Те там много серии. Просто заръчах една на мъжа, нямало, взел от друга серия в същия нюанс, някаква с двойно повече масла.

Бояна, това изписа докторът.

ra, в четвъртък вечерта, преди петъчния преглед, се изринах под долна и горна устна. На ситен червен обрив. Сякаш до петък се поизпече и стана на сухи кори. В петък доктора гледа там с лупа и заключи каквото заключи. С днешна дата, вече 2 дни прием на хапчета от петък вечерта, обрива около устата гори. Устните сухи и гори по очертанията и в ъглите на устните от вътрешната страна съм с усещания за афти, но няма. Просто усещам и там като обрив. Откачам вече. Днес особено от сутринта сякаш повече щипка и пари. Прерових менюто назад и сега на ред е изключване на маслини. Вътрешна, външна причина, не знам какво да търся, но докато пия хапчета, засега това ми хрумва, да ровя в храните.
Преди едни 25 г ме води личната с някакъв алергичен ринит. По мое наблюдение към тополи. Като започнат да хвъркат мъхчета и все бях с капки за нос. Откакто се преместих в друг град и няма вече около мен тополи, аз нямам проблем с ринит, но и тукашният УНГ ме води с алергичен ринит и ми е изписвал един, два пъти разни неща, от които ползата е била 0. Изписвани са ми заради проблем с уши, да пръскам през носа и да пия антихистамини.

# 355
  • София
Merelenda, те винаги изписват това. Не случайно и в двата коментара дадох примери с еднотипни заключения за атопичен дерматит и тн. Човек не може да получи атопичен дерматит на 40 и отгоре. Понеже моят псориазис половината пъти е диагностициран като невродермит, т.е. атопичен дерматит по новому, мога да кажа, че е просто най-лесно да се каже това. Нито може да се докаже, нито опровергае. Опитай Сенсибио тестер, според мен ще ти понесе по-добре, но ще видиш сама. Със сигурност няма да навреди, по-щадящ е от Атодерма, но не е далеч извън препоръките на лекаря. Сигурна съм, че с много прости неща изведнъж ще ти се оправи кожата. Просто е много раздразнена и след като избият тия обривчета върху тях стават микроранички и се разнася, и ти съчувствам, защото е много гадно. Но минава.

# 356
Не пише да е за атопична кожа освен наименованието. Пише си за суха до нормална кожа. Аз го разбрах като крем за цялото семейство за ежедневна грижа и че няма нищо по- специализирано в описанието. Така и пише. Той каза докторът, че не говорим за атопичен дерматит.
Но ще тествам препоръчания ако има на тестер.

# 357
Момичета някой имал ли е постоянно усещане за сладост в гърлото...не е в устата...в гърлото...все едно ми се стичат ужасно сладки секрети в гърлото...точно така го усещам...ужас е вече около месец може би...а не ям сладко...захарта ми е ок...

# 358
  • София
Наде, не ми се е случвало, но пише, че от Тирозола може да има промени във вкуса.

Аз си повторих кръвните вчера, ни помен от високите левкоцити и тн, ЦРП 1, СУЕ 3. И урина пуснах, положителна за кетони, но не пише колко, останалото наред. Кръвната захар ми е 4, та забравям тоя филм.
Чичо доктор след повече от година не ме помни, не ми помни случая. Бях му направила една таблица с ТСХ и лечение по дати, за да се ориентира и нищо и от това. Като развален грамофон си повтаря колко процента шанс за какво и операция. ТСХ за месец ми е от 0,9 сега почти 4, но той каза, че това било ок и да се изследвам след два месеца, а при него да отида след 4. Очевидно не може да проследява случай, не помни, не му се занимава и ще се прехвърля при някой, който е склонен нещо да проследи и запомни. Препоръчаха ми една Милетиева, да видим и тя как ще е. То всички претоварени, много важни и прочее, накрая знаят само да взимат пари. Извинявайте за негативния тон, но вече взе да ми идва в повече.

# 359
Въй Милетиева като ме видя първия път ме пита дали съм сигурна че съм за нея, като ме диагностицира отсече веднага операция ще има да си зная🤣 Що рев изревах. Иначе е мила казват.

Отивам на второ мнение. Отрицателен трак. Хашитоксикоза.

Толкоз за тая лекарка.

А кисна в тази тема щото още не е минало в Хашимото.

Сетих се моя приятелка с консистентно завишен пролактин. Според Милетиева стрес. Второ мнение. Ямр показа пролактином

Последна редакция: вт, 25 мар 2025, 12:00 от Мinerva О.

Общи условия

Активация на акаунт