Базедова болест - Тема 15

• 18 526
  • 756
  •   1
Отговори
# 270
Едно много полезно мнение на Мереленда, в темата за операция на щитовидната жлеза. Позволявам си да дам връзка към него тук, понеже става дума за евентуална операция при Базед, а не всички четат темата за операция на ЩЖ. - https://bg-mam.ma/p/1628320/49353723  Доста хора, вкл. и аз, постоянно сме в чуденка - операция или Метизол в продължение на 10-20 г. Simple Smile

# 271
Които пишем тук си ги знаем тези неща. (Назад пусках линкове, може да си забравил) Просто в нашата тема не четат и пишат всички с Базедова болест.
Темата за операциите я следя и пишех преди, когато още не знаех накъде да поема. Отвсякъде има какво да се научи.

# 272
Да.И мен ме глашаха за операция...особено,като чуеха за бременност...е при мен през бременността от началото до края тсх потъна на 0.2 и си стоеше там...първия триместър фт4 беше около 18-20...после падаше ,докато към края вече беше малко под долна граница...но пък ендо тогава ми изкара някаква таблица с референтни стойности за бременни и си бях в норми по тях...и о чудо след раждането жлезата се кротна...за първи път след повече от 10 години аз не пия нищо...но пък трак си ми остана около 2 и цяла бременност си беше завишен.. Моля се сега,като спра да кърмя на цяло да не вземе пак да пощурее тази жлеза

# 273
Хола,
Влизам и аз с един ъпдейт. След като разбрах каква е диагнозата се бях панирал, изчетох каквото имаше да се чете и тн, писах и тук - получих много адеквани коментари (то нормално де, вече като си минал през това или минаваш си малко или много гърмян заек Grinning ).

Та един месец по-късно при мен нещата са горе-долу както бяха преди. Не усещам да имам някакви симптоми (в началото имах някаква тревожност, но не знам дали не беше от факта, че разбрах за Базеда). След седмица някъде  психически се успокоиха нещата и живота си се върна към нормалното. Идеята беше да опитам да се успокоя, да си пия 3 метизола на ден и да избягвам стрес и йод.

Като цяло май за този един месец успях да се справя само с това да се успокоя Grinning Стреса беше уникален, първо почина баба ми, 10 дена по-късно ни съкратиха от работа и като цяло - стрес да искаш! С Йода - горе долу същото. Уж купих някаква сол без да е йодирана - все тая, аз ям постоянно някакви неща дето имат сол така или иначе в тях.

Та има едно положително нещо - оправиха ми се чернодробните (те бяха високи и според мен беше от лекарствата за гастрит, които пиех).  Знам, че тези лекарства товарят черния дроб, но поне за сега (месец по-късно) при мен нещата са ок.

Ето каква е картинката, има някакви леко подобрение в едни маркери, а в други не - бог знае защо Grinning
Утре съм на лекар, за да коментираме резултатите, но от сега виждам, че май ще трябва да започна да бухам повечко Метизол...

25.01 TSH - 0.0247 / 25.02 - TSH 0.0177 Disappointed (ref: 0.27-4.2 )
25.01 FT4 - 24.3 / 25.02 - FT4 24.5  Disappointed (ref: 12-22 )
25.01 FT3- 7.49 / 25.02 - FT3 6.57 Smile (ref: 3.4-6.8 )
25.01 TRab- 2.2 / 25.02 - TRab-1.82 Smile (ref: >1.75 )

Та така вървят нещата за сега Simple Smile Ще опитам сега този месец, ако е възможно да намаля стреса и да намаля и йода, за да видим дали ще има ефект.

Последна редакция: вт, 25 фев 2025, 15:18 от Adam!

# 274
Тия да не са преписали предните резултати? Ми то едно и също.
Да видим какво ще каже докторът. Ама ще се раздвижат нещата. И на мен ми се е случвало.

Моите съболезнования за баба ти!

Относно йода, не мисля че трябват някакви ограничения. Просто не приемай витамини и добавки с йод.
Поне чернодробните са влезли в норма.

# 275
Тия да не са преписали предните резултати? Ми то едно и също.

И аз това си помислих в началото Grinning Та се наложи да ги сравнявам да видя какво/що. Иначе са направени в Синево, лекарката каза че били добри в тези показатели.

Моите съболезнования за баба ти!
Благодаря Relieved

Относно йода, не мисля че трябват някакви ограничения. Просто не приемай витамини и добавки с йод.
Поне чернодробните са влезли в норма.

Уж лекарката ми каза да го намаля, нямам идея.

Надявах се да има някакво по-сериозно раздвиждане...но уви- няма. Поне Траб-а е намалял, та гледам от положителната страна на нещата

# 276
Имаме нужда от йод, за да функционира всеки орган нормално. Просто не взимай комплексни витамини.
Чувал си израза "Клин клин избива".
Някои лекуват алтернативно Базедова болест с йод.

# 277
Допълнение: при първия тласък с ТСХ 0,07
ми се ядеше зеле, та ми се ревеше. А аз не обичам сурово зеле и не съм яла никога. Хапнах си яко. Прецених, че щом ми се яде, значи организмът си го иска и щом е така, ще му го дам. Smile

# 278
  • София
ми се ядеше зеле, та ми се ревеше
Аз така бях с шоколада и шок. изделия.
Добре че зеле не ми се е яло. Simple Smile
Шоколад ям веднъж на няколко месеца. Първият месец след началото на лечението бях като отвързана.

И за моите болежки най-вероятно причината е била стрес.
Знаехме, че лечение няма и нещата са много зле, но жената се стопи точно за месец.
Трябва да накарам дъщеря ми да си пусне изследвания, но най-вероятно и ММ трябва да накарам.

# 279
  • София
При мен този път гладът беше потресаващ, а и качването на килограми продължава, въпреки, че съм на салата и уж последните ми изследвания са ок. ТСХ 0,68, ФТ4 13,77. Доста скъпо ми струва рязкото намаляване от 2 таблетки на една преди два месеца и потъването на ТСХ. Виждам, че сега е изплувало, но не разбирам, защо първия път се чакаше да мине в хипофункция жлезата преди да се правят експерименти, а тоя път още на малко под нормата ФТ4 и ТСХ 0,9 реши чичо доктор, че сме предозирали и аз взех, та го послушах.
Но само споделям, търпение явно трябва, но след година взе да ми се поизчерпва.

Adam!, имай търпение и ти. Като четох из темите е често срещано да не помръдват показателите с месеци, но пък и не ти се сриват. ТСХ може съвсем да ти е в нулите, тук доста тръгнахме от 0,0005 и подобни.

# 280
Решил е заради Т4 сигурно.
И аз имах период на непомръдване на хормоните с месеци. При един от рецидивите беше. Със старта на заболяването и с втория рецидив отлепих от нулата много бързо. А с колебанията на хормоните с втория рецидив си играехме с дозите: 2, 1 и /2, 1, после пак 1 и 1/2,  пак 1, докато се кротне. Ходеше от 0.45 до 6 с тия мини промени.

# 281
Каква е историята със зелето? Че аз си хапвам салата от зеле с моркови. Иначе аз също започнах с ниско тсх 0,005 и в самия ход на бременността по 1 табл ми се вдигна на около 3 тсх и сега съм още на по 1 табл. Имам обаче едни 5-6 кг които не мога да смъкна, а се храня режимно. Винаги така съм с е хранила. Дори велоаргометър си взехме за вкъщи да въртя.

# 282
Зелето било богато на йод.

# 283

Adam!, имай търпение и ти. Като четох из темите е често срещано да не помръдват показателите с месеци, но пък и не ти се сриват. ТСХ може съвсем да ти е в нулите, тук доста тръгнахме от 0,0005 и подобни.

Днес бях на контролен преглед. Учудващо лекарката каза, че е доволна от резултата и то основно за това, че Траб е намалял, а той много трудно мърдал. Според нея, другите ще тръгнат и те към норма постепенно.
Каза, че още месец няма да сменяме терапията, тоест 3 Метизола на ден и след месец пак същите изследвания, кръв, чернодробни, и тези за щитовидната жлеза.

Прати ме на изследвания за очите, според нея нямам видими промени за момента, но иска да види и лекар и да измери някакви неща.

Като цяло за йода, каза същото като @Merelenda, да не взимам добавки с йод, не спомена да избягвам храни с йод.
Основното беше, че това е мноооого капризно заболяване и трябва внимателно да се следи и да се избягва стрес, само тогава се получават добри резултати. Предвид "лекото" ни ежедневие, това със стреса е сложна схема, но ще се опитам да го минимизирам Simple Smile Пробвал съм през годините с йога и дишане и тн, но принципно тези неща повече ме изнервят Grinning

Ще наблягам на риболова и туй то.

# 284
Както казва един известен БГ спортист- Продължаваме напред! 😁

Общи условия

Активация на акаунт