Базедова болест - Тема 15

• 18 573
  • 756
  •   1
Отговори
# 90
Почти идентични бяха моите резултати в началото на  годината, когато ми стартира Базеда. И също съм с Хашимото, но то не беше активно, не съм пила лекарства, само го следях. Тогава Начев ми пусна и Трак, и каза да пия Метизол/Тирозол  както го е изписал само при завишен Трак. Изследвах, обадих му се и тогава започнах лекарствата. От след прегледа само бетаблокера пих, че моя пулс минаваше над 150. Пусни го тоя Трак и после можеш и при Начев да отидеш по спешност, мисля, че в Майчин дом е всяка сутрин. Момичетата, които са ходили при него там да кажат, аз ходя в Панацея, а там е сряда и петък от 14.30. Ако си без час също просто чакаш. Първия път точно така отидох, че с тия резултати хич не е за протакане. Имай предвид, че и лекарствата не действат от първия ден, поне две седмици ми каза тогава, че са нужни, за да се усети каквото и да е. И после изследвания пусках на две седмици, защото бях  на висока доза.
Може ли платено или само с направление? Използвах вече едно за предния преглед и не знам ЛЛ ще иска ли да пусне пак. Записала съм час за 17 планено, но до колкото разбирам твоя съвет е да отида възможно най- скоро?

# 91
  • София
Аз на всичко ходя само платено, не съм и виждала някой от добрите ендокринолози да преглежда по каса. При Начев в Панацея прегледа е 75, с ехограф 140, а без час за изследвания е 40. Той не злоупотребява и повечето пъти плащам най-ниската такса, все пак ходя всеки месец. И дали при него, или при друг, но отивай спешно. Първо си пусни утре на гладно един Трак и като ти излезе отивай при някого. Или пък ако рано си пуснеш Трак след това с другите изследвания причакай Начер, той ще ти даде номера си и по-късно като ти излезе Трака ще ти каже дали да пиеш каквото ти е изписал. Не знам защо са ти изписали пропицил, не метизол, но и това той ще го прегледа. Или някой друг, разбира се.

# 92
Здравейте, момичета! Миналата седмица бях диагностицирана с тиреотоксикоза, ей така като гръм от ясно небе ми дойде. Възможно е да съм с Хашимото, тъй като имам дупки в щитовидната жлеза, но за момента TSH ми е 0.011, Ft3 и Ft4 са два пъти над нормата, а MAT-a 10 пъти над нормата. Единствените симптоми до момента са слабеенето и сърцебиенето. Пия пропицил 3×2 в момента и не знам дали е Базедова болест, тази седмица ще пускам и това изследване. Притеснява ме момента с "изхвръкването" на очите и ако можете да препоръчате офталмолог с опит в тази област ще съм ви безкрайно благодарна. Също така искам да намеря и добър диетолог в тази област, не само за да не кача килограми (което не знам изобщо дали е възможно), но и да подпомогна функцията на жлезата да се нормализира. Спрях веднага глутена, захарта, млечните и намалих солта  проблемът е, че не ям месо от години и не знам как това влияе на оздравителния процес. Отделно много ме притесняват страничните ефекти на пропицила, има ли изпитани добавки, които да пазят черния дроб, тъй като съм с камък в жлъчката и макар да не ми е създавал проблеми не знам дали няма допълнително да влоши нещата.
Разбирам притесненията ти, но малко търпение да видиш как ще тръгне с терапията и някъде ще отидат нещата.
На 10 дни пускай чернодробни, за да хванеш навреме положението и ако има проблем тогава ще търсиш мнение от доктор, какво да се предприеме. Често не е само добавка за черния дроб.
Пропицил няма да пиеш дълго време в тези дози.
На очите влияе повишаването на ТРАК (Тсх рецепторни антитела), доколкото помня, тях сега ще изследваш. Аз имам леко изпъкване на едното око, но като цяло съм по-оцъклена в очите, като се гледам на по-стари снимки.
За диетолог и диети не смея да давам мнения. Аз си тествах там разни диети и все тая. Повече емоциите ми влияят на заболяването, дали в положителна или отрицателна страна.

# 93
Ходих и аз на изследвания. Последните два месеца бях много неспокойна, заради стрес на работното място.
ТсХ потънало в нулите. Фт3 и ФТ4 на долна граница обаче. Трак ми е надолу в сравнение с преди половин година, пак е над норма, но толкова ниско не съм го виждала.
Вдигнах си дозата сама от днес, от половин на едно хапче и в понеделник съм на лекар.

# 94
Явно нещо преходно. Дано влезе в ритъм бързо жлезата. При мен след стрес Трак скочи, а другите бяха в норма.

# 95
  • София
Пуснах си хормони днес. Стискам си палци за добри резултати.
Имам записан час при ендокриноложката утре.

Продължавам да поддържам високо кръвно. Ендокриноложката ми беше изписала Норваск, 2х1. Кардиологът ми намали дозата на 2х0,5. Явно ми е малко 0,5.
Час и при него трябва да запиша.

Купи си от Temu кутийки за хапчетата. Видях, че в Сормафаси има кутийки.
Щерката каза "какво е това куфарче" Simple Smile

# 96
Дано резултатите са добри.
Кръвното откакто е Базедът ли е?
Аз първите няколко години нямах проблем, ама 10 г като навърших с Базед и избухнах с много високо.
Периодично имах есента и пролетта малко по-високо при смяна на сезоните и пиех по месец, два ниски дози лекарства, но 2021 лятото направо минах на хипертония 3-та степен 🙄
Добре си решила да посетиш кардиолог.

# 97
  • София
Аз кардиологът го посетих, заради прескачане на сърцето. И ускорен пулс.
Изписа ми бетаблокер, който сменихме.
Започнах да вдигам кръвно през втората бременност. Родих и преждевременно. Веднага след раждането имах нормално. По-късно започнах да вдигам. Смятам доста преди базеда.

Спрях да си меря кръвното, за да не се плаша от стойностите Simple Smile Имам апарат за китка. Смених го, с такъв с маншон. И пак не ми харесват стойностите Joy
Утре ще говорим с ендокриноложката.
Кардиологът ми намали лекарството, защото ми премери кръвното - 120/60. У нас си го бях премерила високо.

Не помня дали писах за очният.
Миналата седмица бях на очен. Качила съм диоптера. Очното налягане на лявото око обаче е на горна граница и на 17ти ме вика само за измерване на налягането.
Поръчах си очила с прогресивни стъкла. 500+лв излязоха.
И съм с детска рамка Joy

Излязоха рез. TSH-то бавно расте.

Последна редакция: пн, 09 дек 2024, 15:15 от AnMary

# 98
  • София
AnMary, ТСХ по принцип бавно движи, но ФТ3 и ФТ4 щом вървят стабилно надолу ще мръдне и той, няма къде да ходи.

На очен и аз ходя на два месеца, но този път, за разлика от февруарското изпълнение, очите ми сълзят, под веждите имам оток, поотлепен клепач, само още не са изкочили. Много е неприятно, очната вдига рамене и казва да си капя сълзи и отоците щели да спаднат с нормализиране на хормоните. Дано!

# 99
AnMary, на каква доза си сега?
Чернодробните са повишени.
Да, при някои Тсх се повишава по-бавно. След месец ще се види накъде вървят Т4 и Т3. Може и отсега да намалят дозата, а може след месец, ама пък чернодробните може да скочат още.
С тия хормони май още не става и за комбинирана терапия.
Пиши какво е казала докторката утре.
Антителата за първи път ли ги пускаш, че не помня?
За после да не си даваш излишно парите имам предвид. Поне година. Е, ако докторката не пожелае, разбира се.

Бояна, кои сълзи ползваш?

# 100
На мен ми вдигнаха тирозола днес, първо по три хапчета, после по две и след месец пак ще се изследвам. ТсХ то ми е доста по-ниско от на АнМари. С едно хапче нямало да стане.

# 101
  • София
AnMary, на каква доза си сега?
2х3, Тирозол
ЛЛ ми изписа Лагоза за черният дроб. Купих и масло от бял трън, но пия когато се сетя.

ТРАК правих миналият месец.
Troab пускам за втори път. За два месец от 335,45 е стигнал до 231,16.
Днес повторих първите си изследвания от октомври.

На мен ми вдигнаха тирозола днес, първо по три хапчета, после по две и след месец пак ще се изследвам. ТсХ то ми е доста по-ниско от на АнМари. С едно хапче нямало да стане.
Аз бях с ТсХ 0,01. (За месец не се беше дигнал). Втори месец съм на 2х3 Тирозол. Значи в края на втория месец е започнал да се покачва.

Питах очната налягането влияе ли се от умора, "Не. От хормоналният дисбаланс е".

# 102
  • София

Бояна, кои сълзи ползваш?
Поне няколко очни лекари ми обясниха, че всички сълзи са еднакви като съдържание и нямало значение.

AnMary
И аз бях на твоята доза в началото два месеца и на мен малко ми беше над нормата алат-а, около 42, на Начев каза, че това не е сериозна реакция, увеличавало се по 10 и повече пъти, когато е силно хепатоксично и не правих нищо. Като ми намалиха дозата и за няколко месеца ми стана 20. Не пия алкохол, но то това се подразбира, предполагам. Като бях на една таблетка дневно вече си позволявах по някоя чаша, но чернодробните вече ми се бяха нормализирали. Вероятно ще ти намалят дозата и на теб вече.

# 103
  • София
Аз след раждането на дъщеря ми се повредих - нито алкохол, нито шоколад. За шоколада съжалявам.
Имам прегъната жлъчка и ми бяха казали, че черният ми дроб (това преди 30тина год) е леко увеличен. Не съм пила нищо. В началото на терапията помолих ЛЛ да ми предпише нещо за черният дроб. Предписа ми Лагоза за 3 месеца.
Като ѝ казах, че съм купила масло от Бял трън каза "това е най-добре". Ама е супер гадно това масло Simple Smile За салата става Joy

Очното налягане ми се е увеличило последната година. Миналият декември на прегледа всичко беше наред.

Скоро купувах сълзи на ММ. В аптеката ми препоръчаха ViziHelp Hydro. ММ не ги бил ползвал все още.

# 104
Аз започнах да консумирам алкохол като ми откриха Базеда 🤣
Е, пила съм като млада като ходим по дискотеки, но после спрях да пия.
А като ме разтресе Базеда и усетих успокоение като пийна едно. Следях редовно чернодробните след първата година. Даже се пошегувах с ендокринолога, като ми каза за склерозиращата терапипия с етанол на щитовидни възли. Понеже ме душеше гушата, а по него време се виждаше на ехографа конгломерат от възли и му казвам- А, аз затова ли като пия едно ме успокоява? 😁
Сега ми е все тая с алкохола.
Не пия понякога месец, два нищо. Като ми се припие си сипвам и това е.
Хапчетата достатъчно ме тровят.

Замъглено виждам аз последно време. Не съм мерила очното много години. Очила имам. Късогледа съм. Ползвам ги само ако шофирам вечер.
Обаче си имам изпъкване на очите, но и фактор отдавам остаряването като цяло. По-груби стават чертите на лицето, особено с Базеда. Не само при мен сякаш. Като гледам и други познати базедки.

Общи условия

Активация на акаунт