Базедова болест - Тема 15

• 18 551
  • 756
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Седорелакс е билково с маточина и валериан, него ползвам в подобни случаи. Две таблетки преди сън или ако се събудя през нощта и спя като пън. Не го пия непрекъснато, само при нужда. Не знам дали влияе на потенето, то си е от хормона и като ми е наред не се потя, но иначе е страшно. Февруари като се разболях навън студено, аз с яке, но отдолу по къс ръкав и вляза в някой магазин и на третата минута чак косата ми беше мокра.

# 76
  • София
Точно на врата и деколтето се потя. Тази нощ и на корема.
Ставам да се преобличам, защото не е топло да спя мокра.
И пак ми се захапа нерв на гърба. Писна ми. Започнах да пия Милгама.

Ендокриноложката ме попита да потене, но ѝ казах "не". Потя се само зимата.
И мен вълните ме хванаха зимата. Та се радвах, че мога да ходя по-леко облечена Joy

# 77
Тези вълни от Базеда ли или друго🤔... Питам, защото аз като бях в Хипер много се потях нощем около цикъл. Като ми вкараха хормоните в норма(че и хипо), пак се потях но само зимата😂😂😂😂. Бях на около 43 г и си викам-премено ще е тая работа....Сега съм на почти 50,току ми идва,току прескача, но ни вълни денем, ни потене нощем.... Много се надявам да не направя рецидив, защото тая година голям стрес,нямам думи....Още не мога да дойда на себе си. Пак ще пускам хормони др седмица, защото се притеснявам. Последно края на юли пусках...ТСХ беше 1,61.

# 78
Здравейте, момичета! Миналата седмица бях диагностицирана с тиреотоксикоза, ей така като гръм от ясно небе ми дойде. Възможно е да съм с Хашимото, тъй като имам дупки в щитовидната жлеза, но за момента TSH ми е 0.011, Ft3 и Ft4 са два пъти над нормата, а MAT-a 10 пъти над нормата. Единствените симптоми до момента са слабеенето и сърцебиенето. Пия пропицил 3×2 в момента и не знам дали е Базедова болест, тази седмица ще пускам и това изследване. Притеснява ме момента с "изхвръкването" на очите и ако можете да препоръчате офталмолог с опит в тази област ще съм ви безкрайно благодарна. Също така искам да намеря и добър диетолог в тази област, не само за да не кача килограми (което не знам изобщо дали е възможно), но и да подпомогна функцията на жлезата да се нормализира. Спрях веднага глутена, захарта, млечните и намалих солта  проблемът е, че не ям месо от години и не знам как това влияе на оздравителния процес. Отделно много ме притесняват страничните ефекти на пропицила, има ли изпитани добавки, които да пазят черния дроб, тъй като съм с камък в жлъчката и макар да не ми е създавал проблеми не знам дали няма допълнително да влоши нещата.

# 79
Здравейте на всички! Вчера ме диагностицираха с Базедова болест. TSH 0.01 FT3 24,21 FT4 43,51 TRAK 7 . Изписаха ми Тирозол 5 (2-1-2) и Ливурон форте за черния дроб, защото имам завишени Асат и Алат. Малко шоково ми дойде диагнозата, но сега вече разбирам от къде са били тези тревожности и паникоподобни състояния. Искам да попитам вие спряхте ли глутена и цигарите и как се чувствате?

# 80
Цигарите не съм спирала,моят лекар каза да не го правя, защото е голям шок за организма в активно заболяване.

# 81
Цигарите не съм спирала,моят лекар каза да не го правя, защото е голям шок за организма в активно заболяване.
Демонче ,като ти прочетох поста и се сетих за онзи репортаж където един го качват в линейката,а той спори да си вземе 10 литровата туба с ракията с него в линейката и го питат вода пие ли,а той каква вода бе...доктор Радева изрично ми е забранила да пия вода в нея има микроби 😂...иначе на мен всички ендокринолози ми казваха спираш цигари и кафета и зеле да не ям и орехи и дрън дрън...нищо не съм спирала...само цигарите ,ама много по късно и поради други причини...
Иначе аз все още съм с перфектни хормони и продължавам без терапия...явно наистина е трябвало да забременея и родя,че да се кротне тази жлеза...дано си останат така нещата...

# 82
ох, цигарите, цигарите.... особено за ТАО добре ще е който има, да ги спре.

# 83
Ще се мъча да ги спирам, няма начин иначе. Доктора ми каза постепенно да ги намаля и накрая да ги спра нацяло, за да не е прекален шок за организма. Никога повече не искам да се чувствам по начина, по който се чувствах досега.

Иначе моята история е , че след ковида преди 4 години започнаха паник атаки, тревожност и тн. И един доктор ми каза, че ми е уголемена щитовидната жлеза ама да не съм обръщала внимание. И заради това изминаха 4 години ходене по мъките, по психиатри за антидепресанти, а тя щитовидната била проблемна. Просто нямам думи... Едновременно съм ядосана, че са ме мотали толкова години, и съм щастлива че най - накрая се разбра от къде е...

# 84
  • София
Тези вълни от Базеда ли или друго🤔...
От ЕГНто. Започна цикълът много да ми прескача и две години под ред съм имала само по веднъж.

На очен бях днес. Вдигнала съм диоптера.
Очното налягане на лявото око ми е на горна граница. На 17ти ще ходя да ми го мерят пак.
Очила си поръчах с прогресивни стъкла. Ще бъдат готови към 20ти, в най-добрия случай.

Другият понеделник ще си пускам изследвания. И съм си записала час при ендокриноложката, за ехо.

# 85
  • София

Иначе моята история е , че след ковида преди 4 години започнаха паник атаки, тревожност и тн. И един доктор ми каза, че ми е уголемена щитовидната жлеза ама да не съм обръщала внимание. И заради това изминаха 4 години ходене по мъките, по психиатри за антидепресанти, а тя щитовидната била проблемна. Просто нямам думи... Едновременно съм ядосана, че са ме мотали толкова години, и съм щастлива че най - накрая се разбра от къде е...
Много хора са така, а уж и аз като някой познат е зле препоръчвам психиатър пред психолог за първоначална оценка, защото поне е лекар, проблемът може да е физиологичен. Като се разболях в началото на годината се чувствах ужасяващо психически, освен и мозъчната мъгла, което ме потискаше допълнително. Коментирах с други болни и ги предупреждавах, че депресията от Базеда не бива да се подценява и се оказа, че мнозина са от 10-20 години на антидепресанти и веднъж не са им погледнали щитовидната. Нямам думи.

За другите неща. Глутеновата непоносимост е потенциална коморбидност на Базеда, но ако не е тествано и доказано, че човек я има полза от безглутенов режим не виждам. За цигарите е ясно, че и без Базед не е хубаво да се пуши, аз не съм мотивирана да ги спра и при качването на килограми, и при другия ми стрес. Иначе всеки трябва да ги спре по принцип и всички го знаем.

# 86
Здравейте.
Миналата седмица бях на преглед при ендо.. На база едни единствени изследвания ме диагностицира с Базед. (Не пожела да види стари) ТАТ е 2пъти над нормата, МАТ -10пъти. Пулса ми постоянно над 90-100. Не прегледа ЩЖ на УЗ, директно назначи пропицил.
Не смея да го пия все още, предвид страничните ефекти. Иска ми се и 2ро мнение. Кой ендокринолог посещавате и сте доволни? Някой има ли скорошно мнение за доц. Бонева?

# 87
  • София
Трак си пусни, ТСХ, ФТЗ, ФТ4, докато търсиш друг ендокринолог. При Начев можеш да отидеш по спешност и днес следобед в Панацея, но изследвания си трябват. Случва се и Хашимото да тръгне с хипер, но при теб не казваш или не си изследвала самите хормони.

# 88
Трак си пусни, ТСХ, ФТЗ, ФТ4, докато търсиш друг ендокринолог. При Начев можеш да отидеш по спешност и днес следобед в Панацея, но изследвания си трябват. Случва се и Хашимото да тръгне с хипер, но при теб не казваш или не си изследвала самите хормони.

С Хашимото съм от повече от 10г + ИР.

# 89
  • София
Почти идентични бяха моите резултати в началото на  годината, когато ми стартира Базеда. И също съм с Хашимото, но то не беше активно, не съм пила лекарства, само го следях. Тогава Начев ми пусна и Трак, и каза да пия Метизол/Тирозол  както го е изписал само при завишен Трак. Изследвах, обадих му се и тогава започнах лекарствата. От след прегледа само бетаблокера пих, че моя пулс минаваше над 150. Пусни го тоя Трак и после можеш и при Начев да отидеш по спешност, мисля, че в Майчин дом е всяка сутрин. Момичетата, които са ходили при него там да кажат, аз ходя в Панацея, а там е сряда и петък от 14.30. Ако си без час също просто чакаш. Първия път точно така отидох, че с тия резултати хич не е за протакане. Имай предвид, че и лекарствата не действат от първия ден, поне две седмици ми каза тогава, че са нужни, за да се усети каквото и да е. И после изследвания пусках на две седмици, защото бях  на висока доза.

Общи условия

Активация на акаунт