Базедова болест - Тема 15

• 17 605
  • 756
  •   1
Отговори
# 60
Да си кажа и аз. Една година вече откакто съм на лекарства, в момента съм на една Метизол и 37,5 Л-тироксин и резулатите ми от вчера са:

ТСХ - 3.18 при референтни 0.27 - 4.20
Т4 - 13.50 при референтни 11.90 - 21.60
Т3 - 3.70 при референтни 3.10 - 6.80

Докторът каза "Перфектен си, няма да променяме нищо, на контролни изследвания след 2 месеца"
Викам му "Докторе, ниски ми се струват хормоните, не може ли да намалим още Метизола, в хипофункция съм"
Не можело каза, по-малко от една таблетка Метизол не може да се пие. И хормона не ми увеличи, изобщо оставам си в хипофункция. Т3 ми е съвсем на долна граница, Т4 също е на минимума, ама според доктора всичко е ОК.
Вие като пиехте лекарства, така ли ви държаха докторите дълго време в хипофункция. Хиперфункцията ясно че не е ОК, но и в хипо не е приятно да се стои месеци наред.
И още нещо да попитам. Когато бях в хиперфункция холестеролът ми беше идеален, доста под нормата и общия и лошия холестерол. Сега откакто пия хапчета и вече не съм в хиперфункция, холестеролът ми скочи над нормата, онзи ден го изследвах заедно с хормоните. Доктора вика, че е нормално. Докато съм бил в хипер организма ми е изгарял всичкия холестерол и затова е бил идеален. Сега вече, като пия хапчета, от хипер съм минал в хипо и холестерола скача над нормата.
При вас холестеролът как е. Като почнахте да пиете хапчета скочи ли или е нормален? Аз разбирам че не мога да стоя в хипер само заради един холестерол, но сега пък и холестерола трябва да свалям, тоест да пия и други хапчета за холестерола. То не е едно, не е две... Едно се оправя, друго се разваля.
Само да допълня за резултатите за холестерола.
Общия ми холестерол е 6.15 при горна граница 5.20
Лошия холестерол е 4.13 при горна граница 3.35

# 61
Според мен може да се пробва с увеличаване на тироксина и ако даде резултат за хормоните, едва 3 месеца след резултата да се види холестерола.
Тирозолът си е добре на 1 таблетка.

# 62
Здравейте! Еднокринологът днес ми каза, че вероятно имам тиреоидно заболяване, а не Базед, защото TRAC ми е нисък под 1.75 и ми изписа да пия Метизол в следващите 20 дена + селен, след това пак изследвания. Не съм сигурна да се радвам ли или това е по-зле? Резултатите:

# 63
За туморния маркер .Преди 8-9 години  отидох по препоръка при   АГ от Варна за  ,тя ми  беше пуснала въпросния туморен маркер,заради 2-3 см киста и се оказа повишен.Естестввно се притесних,хукнах да търся мнение, ходих на образна диагностика .Лекарката,която ме гледа на ехограф е уважаван специалист, на който имам доверие.Изказа се неласкаво за ситуацията и лекаря,който ми е назначил този маркер.
Сам по себе този маркер не означава нищо,може да бъде увеличен в резултат на киста на яичник, гърди ,,възпаление,цикъл,овулация, дори вирусна инфекция и т.н. И не вижда смисъл пациентите да се вкарват в такива тревоги излишно /обикновено   се проследява след операция и доказано заболяване/ . Аз бях в период на пременопауза,имах някаква" банална "киста и 3 малки миоми. Посъветва ме да не го мисля и да се успокоя,защото няма нищо тревожно.Така и направих.

# 64
Хашитоксикоза. Вероятно се касае за Хашимото започващо с хиперфункция.
По-малкото зло е според мен. Може да протече само с хиперфункция, може да премине след 6 месеца в трайна хипофункция.
Като гледам как вървят леченията на други с хипер при Хашимото, поне не налага операция и имат по-дълги епизоди на ремисия.

dRipLa, и аз така съм чела в темата за киста на яйчника, че при някои така излиза повишен, но някои доктори бързат с операция заради маркера.
Аз като пусках беше с HE4 и Roma index и според лаборатория бях в норма, но според всички други публикации, които прочетох, Roma за моята възраст тогава беше рисков.
Ами плашещо си е. И си иска второ, трето мнение. И пак се чудиш на кого да вярваш и човек не може да се успокои.

# 65
Здравейте група,
Ще бъде дълго, извинете ме!
Отдавна не съм писала,но като имам време минавам да ви почета. Сега обаче имам нужда да чуя съвети от хора минали  чудото Радио Йод.....
На 28 години съм, с Базед от 2021 година. Почнах тогава с 6 пропицила и стигнах до 1 таблетка,когато забременях 2022 г. От там след четвъртия месец минах на 1 тирозол. През цялото това време хормоните си мърдаха ,с не много ,нагоре надолу. Та, родих 2023 и след четири месеца пуснах контрола всичко беше мръднало нагоре. Минах на три тирозола. Ендо каза след 3 месеца пак контрола и така направих и тогава всичко беше наред и минах отново на 1 тирозол. От тогава до юли месец тази година играехме с хапчетата високи дози ,ниски дози. От август съм си на 3 тирозола и не бях пускала изследвания. Този месец като си направих и се върнах все едно 3 години назад. ТСХ го няма почти, ФТ3 и ФТ4 до небесата. Сега ендо ме почна пак с 6 хапчета тирозол и ми каза,че за толкова години щом не можем да повлияем хормоните с лекарства било по-добре да изпия две хапчета Радио Йод и щяло да се свърши.
Попитах за странични ефекти или последици,каза не нищо няма да ти стане. Ще чакаме да се задържиш добре на две хапчета тирозол и правим сцентиграфия и пиеш йода.....
Много ме е страх от това нещо , и в същото време искам да се приключи с тази мъка.

# 66
Започвам с това, че не съм пила радиойод. В темата за операция на щитовидната има повече жени пили радиойод, но и тук има.
Явно не се повлияваш от хапчетата, а целта е на 1 тирозол да държиш месеци, година, две, хормони в норма и после да спреш лекарството и да се проследяваш.
В твоя случай се решаваш и пиеш радиойода. Млада си, вярно че предимно на възрастни го препоръчват и най-вече на жени, които не мислят да раждат повече, в България предимно на жени над 40 г, но в София май беше над 30 г.
Моят ендокринолог, като ме убеждаваше да пия радиойод, ми казваше, че за година ще се изчистя от него. Дори ако мисля за забременяване.
Това си е "хирургия" без да те режат. В традиционната трябвя точна ръка, тук точна доза.
Каза ми, че понякога с едно лечение (доза радиойод) не става, особено при рецидивиращ Базед.
При моя приятелка се получи от първия път. За два месеца ТСХ скочи над 60 и от години е на заместваща терапия с тироксин. Добре е.
За бъдещи последствия от лечение с радиойод в интернет може да се потърси, но това е като - може да се случи, може да не се случи. Четох преди години.
Познавам 2-3 - ма човека преминали през това. Не съм чула от тях за някакви странични проблеми след лечението с йода. Единствено за корекции на дозите тироксин през сезоните, което е нещо нормално.

# 67
Здравейте! Искам да попитам следното - TSH, FT4, FT3, TAT и MAT са в норма. Възможно ли е в такъв случай наличие на Базедова болест? Нужно ли е да изследвам още нещо?

# 68
Здравейте,
Днес отново пуснах контролни изследвания след 2 месеца в очакване накъде ще тръгнат хормоните и дали ще направя рецидив.
ТРАК е спаднал с 2 единици,ТSH леко се е повишил,хормоните са много добре.  Това е без медикаменти.Ще приложа таблицата ,която съм си направила.
През тези 2 месеца намалих глутена ,не съм спирала напълно, но доста ограничено.И си назначих Алора таблетки заради построянния стрес и напрежение в които съм.

# 69
Браво!
Значи продължи с промяната. Явно ти повлиява добре. И успокоителните също ти влияят явно.

# 70
Как ти действа тая Алора и как я пиеш?...Че аз изпаднах в страшна безтегловност от новината за смъртта на човека,който беше за мен целия свят ...

# 71
Алората я пиех сутрин и вечер в началото,сега само вечер + магнезий. За действието нищо кой знае какво не усещам.Спя по-добре и вероятно съм по-спокойна,щом изследванията с по-добри.

# 72
Аз пиех Лунестил при едно продължително безсъние. С пасифлора, лавандула, В6 и мелатонин. Определено помогна за по-качествен сън.
Алора ми звучи добре за дневен прием, стига да не успива. Но щом има опция и за дневен прием, може да пробвам и аз. В момента имам голяма нужда от успокоителни.

# 73
  • София
И аз вече се замислям за нещо билково за сън.
Рядко ми се получава да се наспя както трябва.

Прекъсвам си сънят, защото се потя и ставам да се преобличам. Понякога успявам да заспя пак.
Вечер увеличавам малко радиатора, защото спалнята е студена. През нощта ставам да се преобличам и намалявам радиатора (ако ми дойде акъла за това).
На нощ ставам поне 2-3 пъти.
Спя по летни пижами (дълъг панталон), но явно ще се наложи да извадя пижамите с къси панталонки.

И странни сънища започнах да сънувам, т.е. да ги помня след събуждане.

# 74
Пробвай за потенето чай от маточина преди лягане. Аз си го комбинирах с лавандула понякога, но и чист е добре.
Маточината е билката за нашето заболяване.
Имала съм периоди с горещи вълни и съм се събуждала в пот, особено деколтето и врата. Помагала ми е и е спирала нощното потене.

Общи условия

Активация на акаунт