Базедова болест - Тема 15

• 18 583
  • 756
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Минах прегледа.
Намалиха ми Тирозола на 4 хапчета.
Кръвотока през щитовидната е по-добре. Не ми е казвала за изменения или възли.
Качила съм 4кг. Но пък апетита ми се нормализира. А и вече шоколад и сладко не ми се ядат.
След празниците ще изследвам само тсх, фт3 и 4. По-късно и ТРАК.

# 106
  • София
Браво! Само така и бързо да стигнеш до 1 хапче!

Замъглено виждам аз последно време. Не съм мерила очното много години. Очила имам. Късогледа съм. Ползвам ги само ако шофирам вечер.
Обаче си имам изпъкване на очите, но и фактор отдавам остаряването като цяло. По-груби стават чертите на лицето, особено с Базеда. Не само при мен сякаш. Като гледам и други познати базедки.
Аз съм с леко старческо далекогледство +0,5 и засега не мърда. За външния вид предпочитам да не говоря. Още нямам изскочили очи, но с тия отоци и по лицето просто не мога да се гледам. Но да сме живи и здрави! Дано ми се наместят по-бързо хормоните. В края на седмицата ще пускам пак изследвания и се надявам за още месец да се върна в норма. После ще си пия Тирозола, не мисля да се оперирам засега. Като чета проблемите с гласа и прочее усложнения не съм сигурна, че освен лицето съм готова да си загубя и гласа. Освен и още стрес, за който също нямам сили, честно казано.

# 107
Преди 10 години ходеха най-вече при проф. Пандев, че с минимално инванзивна хирургия и нужната техника предпазваше гласните струни. Други по него време не ползваха, а не бяха и малко засегнатите.
Сега вече се появиха още няколко имена в хирургията на щитовидната. Следя ги в темата за операция, макар да пиша веднъж на високосна 😁
А до проф. Пандев се уреждат много засукани случаи. Ние с Базеда сме "скучни" 😁

AnMary, хубаво е когато върви дозата хапчета надолу. Скоро пожелавам да си на 1. Айде Тсх-то да отлепва нулата.

# 108
Капките за очи са с различен състав.Има значение какво се ползва.Аз съм с капки за хидратация от 5-6 години по 3-4-5 на ден.Някои освен основната съставка съдържат хилауронова к-на с различнен %,декспантенол,  някои са консерванти .Добре е да са без. Аз обикновено ползвам Rogodex ,Thealoz .

Последна редакция: ср, 11 дек 2024, 21:07 от dRipLa

# 109
  • София
Ендокриноложката каза, че мога да ползвам сълзи. Тези, които използвах вчера са - 0,15% натриев хиалуронат, 2% декспантенол, без консерванти.
Не бях спала, но каза, че очите са ми ок. Другата седмица ще отида за измерване на очното налягане.
Очилата ми ще станат готови чак към 20ти.
Далекогледството го качвам прогресивно.

Очила сложих в детската градина. За далекогледство. Носих ги до 7-8ми клас. В университета пак ги сложих. Но тогава ми казаха "ти си късогледа и имаш астигматизъм". Астигматизма трябва да ми е от малка, но как един лекар не го е открил не знам. Сега пак съм с далекогледство. Астигматизма е бетон, не мърда.
И двете деца са с астигматизъм на едното (лявото) око. Па как не наследиха нещо Убаво от майка си.

Кръвното ми обаче продължава да се движи м/у 14 и 150 горна граница.

# 110
Аз от дете съм си късогледа с астигматизъм дето се мени, вече с -3,75 и -3,5 диоптъра, чета без очила, очила нося само пред компютъра /със защита/ телевизора и когато шофирам/много рядко/, двата чифта, които ползвам са с някакви диоптри, ама и аз не ги помня вече /съобразно състоянието, което съм имала в момента на купуването им/. Гледам да ходя на офталмолог поне през две години, че прекарвам пред компютъра над 8 часа на ден, ползвам и електронен четец ежедневно, общо взето Laughing издевателствам над очите си непрекъснато. Изпъкване на очите нямам, но имам торбички под очите и тъмни кръгове /изявиха се някъде преди 9-10 г. май имат връзка с Базеда/.
За овлажняване ползвам Активатор на Форевър ливинг, чисто алое /дето може да го капеш в носа, очите, ушите, да си го слагаш в шампоана, в крема и т.н/ чист пенкилер, офталмоложката каза, че става. Сутрин и вечер правя йога упражнения за очите, може и  по Норбеков, както дойде.

# 111
  • София
Излязоха ми изследванията. ТСХ 0,949, ФТ4 10,69. Този път при ниска доза, в началото 3х1, от месец 2х1 тиризол отлепи пусти ТСХ и не скочи до 28 като миналия път, когато бях по с доза 3х2. Явно помни Начев и затова сега с по-малки дози. Ще видим утре с колко ще свали тия 2 таблетки, но аз съм доволна. И все по-малко виждам защо да махам жлезата щом реагира бързо на лечението. Два месеца беше и в началото, и сега.

# 112
#Mariyaa.L
"Здравейте! Лекувам Базедова болест с Тирозол 2x3 почти три седмици, не усетих подобрение обаче, най-вече в пулса. Почти постоянно над 100, дори вечер е 120-130, което вече много ме притеснява. Вчера ендокринолога ми изписа и Пропранолол 3x1/2, но не усещам кой знае каква промяна. При вас как подейства, кога започнахте да се подобрявате от лекарствата? Записан час за кардиолог имам, но всички твърдят, че трябва да изчакам Тирозола да подейства, но при FT4 - 72, това дали ще е скоро, имал ли е някой подобни стойности и как се развиха нещата при вас? Благодаря предварително за отговорите."

Здравейте, аз имах подобни стойности FT4 беше 67, също с ужасно сърцебиене, заради което постъпих в кардиологична (не знаех, че щитовидната не функционира добре). Но аз май не съм с Базед. Жлезата ми е малка и няма възли. И аз пих 3х2 Метизол, но още след една седмица прием, FT4 се смъкна на 27, намалиха ги на 5табл, след една седмица на 5 симптомите рязко отслабнаха и FT4 стана 18, намалихме още едно хапче, но нещата така стремглаво тръгнаха надолу, че след няколко дни станаха 3, а последните 2 дни съм с 2 и въпреки това FT4 и FT3 са на долната граница вече. Утре ще ходя да видим, какво ще правим.
Иначе този Пропранолол и на мен го изписаха - от 20мг ендото предложи сутрин и вечер по 1табл., като ми видя кръвното (аз по принцип съм с ниско кръвно, дори и при този висок пулс). Казах му, че може да ми е много. Предложи да пробвам с полвинка сутрин и вечер. В крайна сметка го приемах 3х1/2 за около 10 дни, после намалих и спрях, защото нямаше нужда. Но и Метизолът си свърши работата с хормоните бързо. Затова се чудя - дали не Ви е малко този Пропранолол? Питайте кардиолог, по колко да пиете.
Откакто пиете Тирозола, колко се е понижил FT4?

(хм, не пиша често в платформата и не успявам да тагна човека, на който пиша, от предишната тема - може ли помощ?)

Последна редакция: нд, 15 дек 2024, 14:05 от Диана Илиева

# 113
Във форума не може да се тагва. Може да  ѝ пишете лично съобщение.

# 114
Отдавна не съм писала...но да мина да ви видя😀
 Много съм щастлива, че гадния базед не е увредил нерва на окото и всичко е нормално с очите ми.
Бях на преглед при проф. Групчева и вече съм по-спокойна....ще лекуваме възпалени меки тъкани и сухи очи😀.
В момента съм на 1/ 2 тирозол.....и след НГ изследвания на трак и тсх.
Бъдете здрави♥️

# 115
Така и не се наканих да отида при нея. Мъжът ми е неин пациент от години, а тя вече мина само на частна практика.

# 116
  • София
Disito, браво, само добри новини да се чуват.

Вчера бях при Начев, намали ми Тирозола на 1 таблетка. Чудеше се дали да не останат 2 и да добави Л тироксин, но си стиснахме ръцете на 1 таблетка и стискаме палци сега да се задържат нещата в норма без да се пипа повече нищо. И аз искрено се надявам, че килцата отново ме тормозят, а тъкмо ги бях посвалила лятото.

# 117
  • София
Тъкмо се засилих да записвам час и гледам... Варна Joy

Минах през очният днес. За сега съм добре. Ще ме следи на 6 месеца.
Мери налягане и дебелина на роговицата.
На очен съм била декември миналата година. За една година бая неща са се скапали.
Не се налага да ми изписва капки. Силно се надявам с наместването на хормоните да се нормализират и очите.

Разпитваше ме лекарката дали съм имала роднини с глаукома и леко се стресирах.

# 118
Здравейте, бях писала преди 2 седмици докато бях със съмнения за Базед. Трак антителата ми са отрицателни - 0.8 при норма 1.5, уж съм с Хашимото, но в момента съм с хиперфункция. Пих 7 дни 3×2 пропицил, сега съм на 2×2 от 06.12 и трябва да издържа до 06.01. Проблемът е, че започнах лечението с левкоцити при долна граница, след 3 седмици лечение и левкоцитите и неутрофилите са под долна граница, моноцити % са завишени, а хормоните са мръднали едва - ft3 от 12 е на 8.9, а ft4 от 45.6 е на 44.9. Уж около 20 дни трябвало за да започне да действа лечението, но аз не виждам подобрение в резултатите си. Притесняват ме много левкоцитите, най-вероятно бяха паднали от вирусен конюктивит + грип, които изкарах и непосредствено след тях започнаха симптомите и ме диагностицираха. Лекарката ми е видимо притеснена, което мен ме филмира още повече. Има ли някой от вас борил се хем с левкоцитите хем с хиперфункция? Трябва с хранене да опитам да вдигна левкоцитите, но не знам дали ще стане до следващото ми изследвне в понедеоник. Аз се чувствам добре, сърцебиенето беше спряло почти, но явно сега от притеснение пак започна целия ад + трудно заспиване, което никога не съм имала като симптом.

# 119
Вече трябва да са мръднали хормоните , ако тия стойности са от 6.12. Имало е случаи на понижени левкоцити, да. Намалявали са дозите.
На 2 седмици левкоцити, Асат и Алат, Суе или ЦРП да се види накъде вървят нещата.

Общи условия

Активация на акаунт