Базедова болест - Тема 15

• 18 590
  • 756
  •   1
Отговори
# 120
Здравей Toni.LLL,
Първото,което трябва да се опиташ да направиш ,колкото и да е трудно е да се
се  опиташ да се успокоиш за може  и жлезата да се успокои . Нямам опит с левкоцитите,но знам ,че  могат да паднат от тиреостатиците ,един от възможните странични ефекти. Аз също имах някои промени в кръвната картина и чернодробните.Предвид ,че  всички лекарства имат странични ефекти ,то си е за притеснение , но ти си под наблюдение. .

# 121
  • Вантаа, Финландия • Пловдив
Здравейте,

мъж на 45 години съм. Преди няколко месеца бях диагностициран с Базедова болест, дойде ми съвсем изневиделица, и февруари, и юни съм мерил трите основни хормона по темата, бяха в норма. Юли правих ремонт на кухнята и началото на август започна да ми е топло и да се потя необичайно много, също забелязах, че нивата на стреса, измервани от часовника ми (по адаптивност на сърдечния ритъм) са високи през цялото денонощие, включително и по време на сън.

Нивата и на трите вида антитела са завишени, свързващите се с TSH-рецептора са на 13 IU/l (при граница 2,9), бяха измерени за първи път през септември и продължават да са толкова и в момента. На 2 × 50 mg пропилтиоурацил съм, дава резултат върху нивата на хормоните, но не и върху нивата на антителата засега.

Питането ми конкретно е относно това, дали знаете в България да предлагат някъде био-анализ (bio-assay), а не само свързващ анализ (binding assay) на антителата, свързващи се с TSH-рецептора? Био-анализът разграничава функционално антителата и ги разделя на стимулиращи, блокиращи и неутрални. Не съм сигурен дали тази информация си струва и дали би дала съществено различен поглед върху нещата, но ако има и такава опция за изследване няма да навреди да съм наясно с това.

# 122
Здравей 🙂
Във Варна, в Света Марина, правят TSI - тироид стимулиращи имуноглобулин. За други не съм чувала да изследват.
При мен ги пуснаха заради повишен Трак на фона на нормални хормони, но не бях много наясно с целта на изследването. Вероятно докторът се съмняваше, че ще правя рецидив на заболяването (поне така мисля), но не направих. Това беше 2020 година. Бях на поддържаща терапия от 1 тирозол.
Иначе TSI ми беше положителен. При норма до 0. 55 (при Базедова болест), моят май беше 0.95. Нещо такова.

Иначе търпение с Трак. Бавно спада. 10-12 месеца като минат може да го провериш.

Весело посрещане на 2025 г на всички!
Бъдете здрави и в ремисия 🙂

# 123
За много години !
Бъдете здрави и щастливи !

# 124
Здравей 🙂
Във Варна, в Света Марина, правят TSI - тироид стимулиращи имуноглобулин. За други не съм чувала да изследват.
При мен ги пуснаха заради повишен Трак на фона на нормални хормони, но не бях много наясно с целта на изследването. Вероятно докторът се съмняваше, че ще правя рецидив на заболяването (поне така мисля), но не направих. Това беше 2020 година. Бях на поддържаща терапия от 1 тирозол.
Иначе TSI ми беше положителен. При норма до 0. 55 (при Базедова болест), моят май беше 0.95. Нещо такова.

Иначе търпение с Трак. Бавно спада. 10-12 месеца като минат може да го провериш.

Весело посрещане на 2025 г на всички!
Бъдете здрави и в ремисия 🙂

Благодаря, Merelenda! Някаква лаборатория Зюнвест (Synwest) в Пловдив уж също правят, ще ида да ги питам. Иначе относно нивата на TRAC, ясно че са доста инертни и ще мине време. Моята ендокриноложка обаче започва да проявява нетърпение, защото ALAT-ът ми е около двойно завишен (но дори и да допуснем, че PTU-то има пръст в това, не е само от него). Аторвастатинът също ми се отразява немалко, затова реших да го разкарам за известно време, още повече, че имаме разногласие с докторите за cost/benefit баланса му, при положение, че липидите и липопротеините винаги са ми били не просто в норма, а с отлична композиция.

# 125
Според мен пропицилът не е добър избор и не знам защо продължават да го изписват като по-щадящ спрямо тирозол, че и на бременни. Реакции има и от трите тиреостатика.
А защо приемаш статини? Заради висок общ холестерол ли?

# 126
Според мен пропицилът не е добър избор и не знам защо продължават да го изписват като по-щадящ спрямо тирозол, че и на бременни. Реакции има и от трите тиреостатика.
А защо приемаш статини? Заради висок общ холестерол ли?

Вече бях на карбимазол в самото начало, септември, с него ALAT-ът ми стигна 500, затова го смениха с пропилтиоурацил. Статини ми изписаха и приемам, защото уж имам плака от смесен тип в една от коронарните артерии, та един вид профилактично, защото имали стабилизиращ и противовъзпалителен ефект, това базирано на една единствена образна диагностика от преди две години. Липидите винаги са ми били идеални, просто кардиологът упорито настоява LDL-ът ми да е не повече от 1,4. Пак този септември ми правиха ангиография и не се забелязаха никакви стеснения на лумените, та при следващото ми посещение ще трябва много внимателно да обсъдим има ли смисъл от статините и какъв точно, тъй като през годините на практика подходът може да се обобщи с „вземи тука тия медикаменти, пий ги, ама ако имаш странични ефекти, които не са скандални — не ма занимавай, просто свиквай и продължавай да пиеш каквото съм ти изписал“, от което вече взе да ми идва до гуша (no pun intended 😂).

# 127
  • София
Не съм писала отдавна.

За много години. Най-вече здраве желая.

Пуснах хормони. Според мен много са паднали.

На 4.10. са били TSH - 0.01, fT3 - 8.20 (при граници 2.0 - 4.20), fT4 - 30.69 (8.92 - 17.20)

След малко ще ги изпратя на лекарката.

# 128
  • София
ТСХ ти се е раздвижил и е в норма. Другото е паднало повече, но като ти намалят лекарствата ще влезе в норма. Според мен, жлезата ти си реагира бързо на лечението и това е много добра новина.
Иначе тия лашкания от едната в другата крайност са супер неприятни и сигурно не се чувстваш много добре, но не сте предозирали толкова много. При мен пролетта ТСХ беше скочил на 28, направо си изкарах акъла, но си влезе в норма после.

# 129
Не съм писала отдавна.

За много години. Най-вече здраве желая.

Пуснах хормони. Според мен много са паднали.

Не са паднали много. Добре са. Трябва да паднат под нормата, да изпаднеш в хипофункция, за да се раздвижи ТСХ нагоре. И при мен беше така. Паднаха доста под нормата и чак тогава ТСХ се размърда от нулата и се качи колкото трябва. Ще ти коригират дозата, ще я намалят и ще се оправят нещата. Бавно става напасването на лекарството, при мен вече една година коригираме дозата за да се уравновесят хормони и ТСХ.

# 130
  • София
Да не се стресирам казвате Joy
Лекарката спомена, че ще излиза в отпуска, но ще ме чете във вайбър. Предполагам до довечера ще ми отговори.

Вчера водих дъщеря ми на кардиолог, заради учестен пулс. Той каза да си пусне хормони. Утре ще излизам много рано и няма да успея да отида с нея до лабораторията. Може би в понеделник ще я заведа.
Искам да отида с нея, за да разбера предварително коя лаборантка е на работа Simple Smile Предният път бях при една, на която с удоволствие бих си дала вената.
Днес нищо не усетих, но предният път същата лаборантка едвам ми уцели вената и ми каза "бяга". То "бяга", но се усещаше гадно.

Намали ми дозата на 3х1 и след месец изследвания. Само трябва да си наглася графика, че сега пия сутрин в 10 и вечер в 18.
Чувствам се добре. Снощи бях ба РС и молих ММ или дъщеря ми да отидат с думите "аз не трябва да се ядосвам" Joy Не ми се вързаха.
Днес бях в Токуда да ми махнат киста на границата на челото с косата. Та и главата ми рязаха Joy

Последна редакция: пт, 10 яну 2025, 15:47 от AnMary

# 131
Не ми е добре от няколко дни. Предната седмица бяха високи температурите при нас, до около 16-17 градуса, а почивните дни паднаха на 1. Треперя сутрин, вече 2 пъти се потя нощем, макар да спя на хладно. Събуждам се в пот на гърба и шията, типично базедски, при проблем със захарта, кръвно и пулс, стрес и кортизол (едно от всички си мисля). Или пък пременопаузата, хормони? Очаквам менструация тия дни и зацапа.
И вчера няколко пъти хванах аритмия и измерих на апарата. Веднага улови. Пулс около 50 и отчете неравномерното биене.
От форума имам гривна от една игра и засича пулса вечер и праща данни към телефона, та хванах, че пада до около 48 и стига до 80 нощем, явно в различните фази на съня. Дотук добре. Аритмии не хваща, но се чудя потенето дали не е точно заради това и това да ме буди често, или сънна апнея! 🙄
Не ми е за първи път да имам аритмия. Обикновено се е случвало в рамките на ден да има отклонения и после се оправя, но няколко дни не ми е ок.
Четох в сайта с проучвания за брадикардия при Базед, тъй като не ми се случва за първи път. Има инфо, има случаи и са си предизвикателство, но не ми хареса написаното. Дано е било краткосрочно, за ден, и да се оправя.
Два месеца съм под напрежение. Майка я блъсна кола и се гледаме вкъщи. Свалих почти 10 кг, но и се ограничавах с храната, тоест, не е изненадващо сваляне.
Кръвното е нормално.
Чудя се какво да правя. Няколко глави мислят по-добре, та питам: Имате ли такива аритмии понякога? На мен рядко, но ми се случват. При смяна на сезон, рязко застудяване или затопляне не ми е ок.
Мислех дали малко да не намаля Конкора за пулса, че и моксогама пия сутрин и вечер. Сякаш не ми се иска, че кръвното е добре.

# 132
Merelenda,от цикъла е,не се филмирай.... И аз така,взе да ми идва на 50 ,60 дни и е страшно....И аз преминах през кошмари мин година и 100 пъти пусках изследвания -викам си ,край,отиде ми ремисията....Засега обаче държа фронта

# 133
  • София
Не ти пречи да си пуснеш едни хормони, поне ще знаеш дали е това и няма да се стресираш и от неизвестното. Иначе стреса  и тия температурни амплитуди на никого не се отразяват добре. Може да е нещо временно.
И постоянното мерене на кръвно и пулс също стресират. На твое място бих махнала тая гривна.

# 134
Не зная дали е било споменавано тук, но аз миналата година успях да си причиня сам аритмии, тъй като прекалявах (около 2,5 х препоръчания дневен прием) известно време с рибеното масло.

Аз лично си следя общото състояние чрез смарт часовник, метриката е „адаптивност на сърдечната честота“ (HRV) или нейно производно и е показател за баланса на двата дяла на вегетативната нервна система. Бих казал, че съм доволен.

Относно аритмиите, те не са приятни, но е добре да се установи какъв тип са, защото епизодични преждевременни предсърдни или камерни контракции не са в повечето случаи причина за тревога. Другояче стои въпросът с предсърдното мъждене.

Общи условия

Активация на акаунт