Базедова болест - Тема 15

• 17 610
  • 756
  •   1
Отговори
# 45
Да, всичко това без лекарства, /таблицата се е разместила, прикачвам я и в Джипег, та да е по-ясна/ /когато имаше спад на ТСХ , първото, изчаках месец и ги пуснах пак и включих Траба, който беше в норма, бая се бях изприщила, че съм направила рецидив. От тогава ТСХ си е било в нормалните граници и не съм пускала Траба, пък и бая натоварващо идва. В Рамус са изследванията.
 То всичко де що го има из нета все за хипо се коментира, мноого рядко нещо за хипер. И като гледам все някакви добавки за хипо се появяват, нормално, повече са с тая диагноза.

Последна редакция: пн, 11 ное 2024, 10:48 от Djerilinda

# 46
Ами добре са. Последните много добре.

# 47
Ами добре са. Последните много добре.
И аз така си мисля, ама друго си е, Мери да ти го каже! Smile

# 48
Следи се. Ако забиеш в хипо от ЕГН-то може да мислят за терапия с хормон, че евентуално да ти се получат нещата по Рей, ама аз не бих пипала. Особено сега. Базедът е непредвидим. Зорлем да не го "рецидивираш" пак и после да чупиш пръсти.

От години не знам накъде ми вървят хормоните на жлезата. Откак се забих на село, голяма безотговорност.
Трябва да я проверявам и не се наканих до съседния град да отида.
2021 ми бяха май последните изследвания. После ПКК май само.
Последно и изследванията си не взимам. Само ги гледах в интернет. А преди събирах всичко в папки.

# 49
И аз така я мисля, омръзнаха ми тия контроли и т.н., ЛЛ когато ми пуска профилактичните изследвания ми включва и ТСХ и викам другите да ги пускам по веднъж в годината. Това по Рей Пит не е моето, то хиляда изследвания, хиляда корелации...
Разбирам те напълно, това с изследванията, все пак по-отдавна си в тоя "филм".
Желая на всички подобрение и "освобождение" от тоя Базед!

# 50
  • София
За последният месец само три пъти са ме боли Joy
Сега май ще карам по веднъж на месец.

# 51
Здравейте! На 26г съм, от три месеца нямам цикъл след употреба на противозачатъчни Логест в продължение на 1 година и 6 месеца (само първите 2 мес. след спирането им имах), та реших да си пусна кръвни изследвания, оказа се че имам ТСХ 0.007. Бях на ендокринолог и установихме, че имам леко уголемена ЩЖ. Днес направих втори кръвни и имам високи стойности за ФТ3,ФТ4 ..ТАТ МАТ също високи.

Предстои ми вторичен преглед при ендокринолог, но от това което разбирам е ясно, че имам Базедова болест. Нямам други симптоми и това за мен е много объркващо и притеснително, а и в бъдеще се надявам да имам деца.

Благодаря за подробната информация в темата, малко се успокоих след като прочетох, надявам възможно най-скоро да имам диагноза и да започна лечение..

Последна редакция: чт, 14 ное 2024, 19:06 от cherrycoke

# 52
Здравей 🙂
Няма да е лошо да имаш изследвани ТРАК антитела (Тсх рецепторни антитела)
Евентуално наличието им би улеснило диагнозата. Ако не са повишени може да е хиперфункция на Хашимото.
Това са просто предположения, тъй като само докторът знае какво е видял ехографски. А и нямаме поглед над всички хормони.
Добре е че нямаш симптоми. Може лека форма да протече.
Но липсата на цикъл е вероятно заради хиперфункцията. При някои избързва цикълът и идва по 2 пъти в месеца, при други закъснява или е много оскъден.

# 53
Добър ден ,не съм писала от година ,ако се сещате от Испания съм имам Базедова през 2021 пих радиоактивен йод и сега съм на 50 мг левотироксин ,имам един нов анализ иска ми се да го погледнете ,сложиха ми и диагноза фибромиалгия ,хронична мигрена ,общо взето след йода здравето ми тръгна стремглаво надолу,продължавам да губя равновесие,замаяна,една камара ревматологични проби ,и един туморен маркер за който съм много уплашена .Много ви благодаря предварително

# 54
  • София
Антителата ти са високи, иначе всичко изглежда нормално. Туморния маркер е неособено специфичен, за да те плаши. Трябва да се види, в която част на цикъла си, дали не си в климакс и много други фактори. Сам по себе си не ти казва нищо, нито е толкова завишен. Лекаря, който го е пуснал ще ти обясни по-добре защо изобщо го е пуснал и как го тълкува в общия контекст.

# 55
Антителата ти са високи, иначе всичко изглежда нормално. Туморния маркер е неособено специфичен, за да те плаши. Трябва да се види, в която част на цикъла си, дали не си в климакс и много други фактори. Сам по себе си не ти казва нищо, нито е толкова завишен. Лекаря, който го е пуснал ще ти обясни по-добре защо изобщо го е пуснал и как го тълкува в общия контекст.

Аз от две години нямам цикъл ,след радиоактивния йод ми спря,а туморния маркер аз казах на лекаря че искам ,аз исках всички маркери ама той само тези два пуснал,за антителата аз съм с базед не знам дали е от това

# 56
Ако не си била скоро на гинеколог, то записвай час.
Ако можеш се успокой малко.
Туморните маркери са си стрес за всички. Но един повишен маркер не е диагноза, но трябва си преглед.
Ето единичен случай за повишени маркери при хипотиреоидизъм (според мен може да ти свалят още ТСХ то)
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17570994/

След радиойода не очаквай спадове в Мат, Тат. Даже при пациенти били с висок Трак при радиойод или операция, последващо пак си остава повишен. Нормално е.

# 57
Ако не си била скоро на гинеколог, то записвай час.
Ако можеш се успокой малко.
Туморните маркери са си стрес за всички. Но един повишен маркер не е диагноза, но трябва си преглед.
Ето единичен случай за повишени маркери при хипотиреоидизъм (според мен може да ти свалят още ТСХ то)
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17570994/

След радиойода не очаквай спадове в Мат, Тат. Даже при пациенти били с висок Трак при радиойод или операция, последващо пак си остава повишен. Нормално е.

Да ще ида на гинеколог,и сега базед ли имам или хашимото обърках се вече от лекари то бяха невролози,ревматолози....чудо

# 58
С Базед си. С положителен TSI при поставяне на диагнозата. Тат и Мат в 80% се повишават и при Базед. Не само при Хашимото.
А за туморния маркер, може да е някоя киста. Нищо че си в менопауза. Просто в менопауза кистите са по-стряскащи, но не значат задължително рак. А доколкото знам и маркерите са чувствителни дори към доброкачествени заболявания. Мисля че и на млечната жлеза. Когато пусках туморни преди години заради киста, бях чела в темата за киста на яйчника. Имаше доста случаи с повишен CA125, дори при доброкачествени кисти. При някои жени беше доста повишен.
Най-малкото трябва преглед. Ако не се види нищо гинекологично, може пък хипофункцията наистина да е фактор при жена в менопауза, макар и да е иденичен упоменатия случай.
Мисля че има и други причини за леко повишен маркер и трябва да се опиташ да се успокоиш, докато не изясните с доктор причините и най-малко да повторите изследването.
Лабораторни грешки стават. Затова не се гледа само по един маркер.
Трябват си и други изследвания.

# 59
  • София

Да ще ида на гинеколог,и сега базед ли имам или хашимото обърках се вече от лекари то бяха невролози,ревматолози....чудо
Човек може да има и Хашимото и Базед, аз имам и двете. За маркера, пак казвам, неспецифичен е, прочети за него, не е за шашкане. Прегледай си се, но не се напрягай.

Аз да отчета. След месец 3х1 Тирозол, ФТ4 от 33 ми е влязъл в норма, ТСХ, естествено не мърда от 0,005, но това очаквано. Начев ми намали таблетките на 2. Пак говори за операция, казах му, че нямам ни сили, ни нерви, ни мозък да мисля за това в момента и се разбрахме като се пооправя да говорим пак. И все пак го питах защо твърди, че няма неинвазивни операции и той каза, че наистина няма, цитирам, лъжат ви. Изобщо да не съм се занимавала с лекари, които лъжат...Следващ път ще му кажа, че и за обикновена операция няма да отида в Майчин дом в никакъв случай, което е факт, и ще видим вижда ли алтернативи извън това.
Коригирам се от предишния път, очевидно ме помни, но явно е претрупан.

Общи условия

Активация на акаунт