Базедова болест - Тема 15

• 18 488
  • 756
  •   1
Отговори
# 240
Аз бях много оцъклена...но после се прибраха...сега едното е по отворено от другото и от недоспиването си личи още повече

# 241
Добре че са се прибрали. При мен едното е по-изпъкнало. При приятелка също, но за останалите хора сякаш едното око е по-свито. А както казва приятелката ми, само ти забеляза, че едното е изпъкнало. Като базедки по друг начин виждаме нещата.

# 242
  • София
Очната ми каза, че при трайно нормализиране на хормоните се оправят очите. Пет дни бях на два вида капки, едните с кортикостероид, и сякаш ме дразнят по-малко очите днес, но да видим. Може и хормона пусти да влиза в норма. В края на седмицата ще изследвам.

# 243
При мен много често има щипане в едното око...и то точно в това ,което не е изпъкнало...усещам щипене,парене...абе все едно съм си бръкнала в окото...и като го натисна уаешам и болка...ужас е..все едно ми люти

# 244
  • София
При мен много често има щипане в едното око...и то точно в това ,което не е изпъкнало...усещам щипене,парене...абе все едно съм си бръкнала в окото...и като го натисна уаешам и болка...ужас е..все едно ми люти
И при мен така започна преди няколко седмици като се смъкна ТСХ при оптимистичното минаване на 1 тирозол. Все едно имам нещо в окото, започнах като карам кола да мигам нон стоп, но с капките и яко изкуствени сълзи са по-добре. Но може и да не е от капките, очната каза, че замазваме положението, важен е хормона.

# 245
Аз говоря за изпъкването на очите. Не за дразненето, зачервяванията и т.н. Аз 10 г съм с хормони в норма с 1 хапче. Окото си ми остна така. Сигурно някоя къса клечка съм изтеглила. Изпъкна там при единия от рецидивите. Вече не помня при кой, ама все тая.
А приятелката, за която писах, тя пък 7 г беше с хормони в норма. Пи радиойод заради ТРАК. Не искаше да влиза в норма от старта на лечението. Хормоните да, ама ТРАК не. Малко като на Надежда стоеше над 2. И не и спираха хапчетата.

Иначе при хиперфункция, и там докато си нормализирам хормоните, и аз имах щипене и парене в очите, кървав поглед, дразнене и постоянно течаха и т.н.

# 246
  • София
За изпъкването очната каза, че няма превенция и никой не знае кога може да изскокне... Правели се облъчвания и операции ако стане и е много. Опитвам да не го мисля, дано ме подмине.

# 247
Аз преди години точно заради изпъкването лежах в майчин дом и ми правеха фонофореза май се казваше на очите...иначе аз тогава имах и.леко завишено очно налягане...а сега този ми поглед с едно по изпъкнало око се получи при хормони ок..
Между другото аз над 7 години също си карах на 1 т тирозол...и през годините трак е бил в норма,бил е и 40,бил е и 5...абе постоянно си варираше...и моя едно много ме навиваше постоянно или операция или йод...ама аз все отказвам

# 248
  • София
Операция не, освен ако не ме убеди някой, че е жизнено важно. Първоначално се навих като ми каза лекаря, но понеже искам да ми се махне от главата. Като се поинтересувах, поразпитах познати лекари в други страни, под 1% базедки имат нужда от операция. Има в научните проучвания хора, които пият по 30 години Тирозол и са си пушка. Имаше и проучване след 5 години Тирозол много висок процент ремисия. Това е новото, а българските лекари по начало и да те засърби крак предлагат за най-лесно да се отреже. Ако имат истински надзор и ревизия колко струват тези им препоръки на системата бързичко ще спрат да правят така.

# 249
Да тук максимум до 2 години не влезеш ли в ремисия...а аз бях на 19 когато ми откриха базеда и тогава в майчин дом ме.глашаха за операция...казваха ми ти си младичка...вкарваме хормоните в норма и я махаме...знаеш ли по колко операций правим на ден...днес ре режем утре те изписваме...обаче нали полежах в отделението да.ми правят тези процедури и то 2 пъти...и колко жени видях след операция с хипофункция...и казаха,че с по зле от преди това

# 250
  • София
Каквото издирих все е по-зле. И по научните публикации казват, че рисковете са големи и не си струва, освен финансово. Вече при някои обстоятелства трябва, но казват под 1% за нашата болест.
Merelenda както казва, вярвам в тази жлеза, докато я има може да се оправи. Четох и тук списваща жена от предишни години, която се е оперирала и изобщо не можеше да се повлияе от заместващата терапия. И от останалите имат все едно ново качване на килограми. При мен отново са 15 отгоре, това едва го търпя, а ако трябва да добавям ще откача с тия и без това разхлабени от хормоналните подскоци хормони.

# 251
  • Вантаа, Финландия • Пловдив
Здравейте,

аз в крайна сметка реших, че ще си пусна разширения пакет (T3, T4, TSH и трите вида антитела) преди месец без да търся екзотики като диференциация на TRAb/TRAC. За щастие също така изпадна час при д-р Ива Куманова в Пловдив, който грабнах тутакси.

На 14. януари ситуацията беше следната:
FT34,74 pmol/l3,10-6,80 pmol/l
FT48,90 pmol/l12,00-22,00 pmol/l
TSH4,42 µIU0,27-4,20 µIU
Anti - Tg398,70 IU/mlдо 115,00
Anti - TPO156,20 IU/mlдо 34,00
TRAC15,90 IU/lдо 1,58

С д-р Куманова постигнахме съгласие да намалим малко дозата на пропилтиоурацила от 2 × 50 mg на 12 часа на 3 × 25 mg на 8 часа, както и да включа хепатопротектор, тъй като са ми леко завишени чернодробните ензими. Моят избор падна на продукти от бял трън - рафинирано и нерафинирано масло и кюспе.

Около месец по-късно, от 7. февруари, резултатите са:
FT35,4 pmol/l2,6-6,3 pmol/l
FT411 pmol/l11,00-23,00 pmol/l
TSH4,58 µIU0,5-4,0 µIU

Референтните стойности са различни от горните, защото са от Финландия.

Утре имам събеседване с ендокриноложката тук, ще видим какво ще се разберем. Ще ми се T4 да се вдигне още, нормално през годините ми е бил около 16-17 pmol/l, на 11 освен че съм с повече килограми отколкото е обичайно, не ми е топло (не бих стигнал чак дотам, че да кажа, че ми е студено, но 23° стайна температура нямам усещането да са ми достатъчни, което е странно) и усещам известна летаргия, липса на енергия.

# 252
От хипото са симптомите.
Но пък с тази доза пропицил трудно ще се качи още Т4 и да падне Тсх.
А чернодробните кога пак ще провериш? Или зависи от докторката във Финландия?

Последна редакция: ср, 12 фев 2025, 05:35 от Merelenda

# 253
  • София
Излязоха ми изследванията

Имам дефицит на вит. Д.
Октомври ми е бил малко над долна граница. Даже приемах вит. Д на спрей.

# 254
  • Вантаа, Финландия • Пловдив
От хипото са симптомите.
Но пък с по-ниската доза пропицил трудно ще се качи още Т4 и да падне Тсх. То идеята е с високата доза да се свали и после с по-малка да се поддържа. Ама като нямаш избор.
А чернодробните кога пак ще провериш? Или зависи от докторката във Финландия?

Ами наблюдавайки как ми се държи тялото, а именно: дори малка промяна в терапията се отразява, при това в рамките на няколко седмици, храня някакви надежди, че с фина настройка може да се донатамъни.

Ох, за чернодробните, аз ги проверявам, но там е сложно Sweat Smile На 20. декември спрях статина. По това време, докато все още го приемах, АЛАТ-ът ми беше 110. Януари беше 66, сега е 61. За първи път откакто се следя с разни и разнообразни изследвания, което ще рече в последните 10 години, холестеролът ми се качи и то главно LDL-ът. Винаги е бил около 2,2-2,4, със статина беше около 1,2-1,4, сега е 4. Главният ми заподозрян е Пропицилът за момента, но може и да съм в грешка, може да е отскачане с компенсация и да се нормализира след някой и друг месец (а може и да не). Ще го говоря това с кардиолога в другиден.

Общи условия

Активация на акаунт