Базедова болест - Тема 15

• 18 513
  • 756
  •   1
Отговори
# 225
Ехеее вие го наплашихте човека чак толкова завишени чернодробни все едно са скочили десет пъти над нормата...и то от едно еднократно изследване,което може да е грешно...може да е ял нещо натоварващо през последните дни...на предния ден преди изследването...може антибиотик да е пил скоро...аз след антибиотик имах алат и асат по 100...пила съм по 4 таблетки тирозол/метизол и алат и асат бяха перфектни...около 10-20...само от половин таблетка пропицил на ден скокнаха на 60,а от цяла достигнаха почти 100 и ггт се завиши...цяла бременност пиех пропицил,че и 5 месеца след като родих и през цялото време си бяха около 100 чернодробните...спрях пропицила и чак след един месец ,че и малко повече влязоха в норми чернодробните...

# 226
Има, има. Знаем за такива. На това стъпвай смело. Имаме тук един младеж Ангелов, който вече не пише в темата, ама е в ремисия.
Иначе се чувстваш така заради активиралия се Базед. Не те е ударил много сега, което е добре. По показателите съдя. Иначе колкото повече се отложи лечението и ТСХ забие в нулата, а Т4 скочи двойно и тройно, тогава още повече блъска пулсът, тревожността и емоционалността. Имаш усещане, че тялото играе, трепери, хваща те безсънието  или пък има кратък сън, събуждайки се с подскок и разтуптяване на сърцето, ръцете треперят, ходенето до тоалетна става често, а изхожданията по голяма нужда кашави.
Ще се оправят нещата. Почни метизола пък ще проследиш. Лично аз на 3 ден от прием на хапчетата все едно се бях излекувала. Като ударна доза ми дойде. Ама после осъзнах, че това е защото си бях объркала бета-блокера и пиех двойна доза Satisfied Все пак оцелях.

Надежда, благодаря че поясни. Виж сега, не ни се сърди. Лично аз не съм чак толкова запозната, доколко може да скочат и да се считат не за чак толкова проблемни, но ми се видяха много, на фона на това, че казва само за един гастрит и че пие Еманера. За друго не се съобщава. Аз за гастрит съм изпила десетки неща, но проблем с повишени чернодробни не съм имала от такива хапчета или такова боледуване. А Adam още не е почнал дори метизол. И ще ти кажа защо пък мен тия стойности ми изглеждаха високи, но на ЛС, защото не касае Adam.
Иначе съм боледувала от хепатит и там вече знам че бяха в хилядни стойностите, че после паднаха в трицифрени стойностите и т.н.

Последна редакция: ср, 29 яну 2025, 16:15 от Merelenda

# 227
  • София
Който не спи ще ме разбере Simple Smile

Merelenda, имаш хиляди благодарности от дъщеря ми за Гастритол-а.
Даже и на баща си беше забърквала една ранна сутрин за киселини. Супер доволна е.

Мен пак ме гони безсъние. Става ми горещо, изпотявам се, ставам да се преобличам, разсънвам се.
Окапвам после през деня.
И невралгията ми се обажда. Поне невралгията ми е от ученическите години и съм ѝ "свикнала". Ама е голяма гадост.

За РД на дъщеря ми взех билети за мюзикъл. Предупредило ме е детето да спя през деня, че да не заспя в залата. А ми се е случвало Joy

# 228
  • София
Аз си спя, но очите ми се влошават. Очната ми изписа за пет дни капки с кортикостероид и Рогодекс за успокоение на раздразнено око. Понеже питаше някой преди време за подходящи сълзи за очи, изписа ми Лакримила.
Каза, че трябва за по-дълго време да ми влязат хормоните в норма и очите ще се успокоят. Дано да е права, че това дразнене с усещане за чуждо тяло, е много неприятно.

# 229
Аз съм с хормони в норма ,но хване ли ме това усещане е със седмици...отврат е...използвам хидра мед кремче вечер и много ми помага

# 230
  • София
Аз мислех да записвам час при старата си очна лекарка. За второ мнение. Ще го направя.
Направих си комбинирани стъкла, късогледство и далекогледство. По принцип на близо виждам, но нали съм по цял ден на комп. Ми... не стават очилата и ги свалям пред компа.

# 231
  • София
Аз си ходя на 2-3 месеца да ми мери налягането и повдигането на клепачите. Ако питаме Здравната каса се ходи веднъж на две години, но очите са най-уязвими при Базеда и предпочитам да си ги преглеждам. Отделно и този път вече са раздразнени, миналата зима нямах проблеми с това.

# 232
Аз имах доста изпъкване на очите в началото на заболяването...но сега след бременността и раждането и неспането...единия ми клепач е по надолу от другия...и особено кихатп съм спала само 4 часа за денонощие си личи ужасно много...не съм ходила на очен от както бях бременна....тоест поне 1 година и малко...трябва да ида скоро

# 233
Късогледа съм аз. Още преди Базеда, но тогава очната каза, ако мога без очила, да я карам така. Така беше допреди 4-5 г, някъде там, забравих. Ей, много забравям 🙄
Вече съм с очила, но ползвам само когато шофирам, за по-сигурно. С тия смартфони, последните години, повече се влошиха нещата, но все още гледайки ТВ нощем не ползвам очила, които ми трябват за субтитри главно.

AnMary, не знам споменах ли за Гастритола, как се пие при намалена и увеличена киселинност. Не го пише на листовката, но го пише в сайта на производителя. Радвам се, че и помага.
Аз го пия когато ме заболи. Както дойде.

# 234
Аз също имам проблем с очите, с изсъхването им и усещането за чуждо тяло в окото. Много е неприятно, капя постоянно капки, но помага за кратко време.

# 235
  • София
Merelenda, благодаря. Препратих ѝ снимката.

Аз не мисля, че имам много изпъкнали очи, но ендокриноложката каза, че погледът ми е характерен за заболяването.

В понеделник ще си пусна разширени кръвни изследвания и после ще си запиша и час за очен.

# 236

Моля за мнение? Безед ли е? Утре съм на лекар ?

# 237
  • София

Моля за мнение? Безед ли е? Утре съм на лекар ?
Трябва да пуснеш и Трак, без антителата за Базед може да е тръгнало през хиперфункция Хашимото. Поне това ми обясни д-р Начев като ме видя първия път и бях с подобни на твоите ТСХ и ФТ3, ФТ4. Тогава не съм пускала ТАТ и МАТ, но преди години ми бяха високи и си имах Хашимото с нормални стойности на хормоните. Като пуснах Трак вече се заключи, че е Базед.
Лекаря ще ти направи и ехография и ще прецени.

# 238
Моите тат и мат винаги са били високи...май ендо не им обръщат внимание..
Аз вече 8 месеца не пия лекарства,фт3,фт4 и тсх в норма...но пустия трак се е заковал на 2.5 и не мърда...

# 239
То важно, че хормоните са ок.
На спадане на Трак влияят хапчетата, доколкото знам. Друго май не.
Даже при оперирани с тотална тиреоидектомия и с повишен Трак после ток не спада, но вече това няма значение, май. Не знам Тао като отделно заболяване дали може да удари очите дори при неактивен Базед и с премахната жлеза. Не съм се интересувала, или и да съм, вече не помня 🙄 Знам че с всеки скок на Трак има риск за очите. Някои буквално осъмват оцъклени.

Общи условия

Активация на акаунт