Базедова болест - Тема 15

• 18 516
  • 756
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Ако става въпрос за лекарства, не не пия нищо освен тези за гастрита. За алкохол, само бира пиех, но като цяло от началото на годината не съм пил алкохол, даже се засилих и на фитнес да ходя. Явно положението е зле Sad
То от началото на годината не е минал и месец, но ако само бира не означава литри, виж някой свестен лекар да ти пусне още изследвания, че са ти много завишени. Виж да не караш хепатит или нещо друго, което да ги завишава толкова.
И ендокринолог също ти трябва, за да определи лечение за тоя Базед, но чернодробните не са от Базеда, при положение, че още не пиеш лекарства за него.

# 211
Здравей!
Откога си на Еманера? Личен лекар ли я изписа или гастроентеролог? Тия чернодробни, освен ако не са някаква рядка реакция следствие прием на Еманерата, то трябва да се обърне внимание. Ендокринологът тях видя ли ги, преди да назначи другите изследвания?
Базедът остави. Виж чернодробните, стомахът да се оправи, пък после ще гледате ще ли се активира Базедът или не. Изглежда като вторичен на фона на стомашно-чревните. Поне според мен. Не съм доктор. Бих посетила гастроентеролог. Строга диета, че и инсулин висок имаш, но на фона на тоя гастрит не знам кое е първо и кое второ, трето... Нито щитовидните са показателни при гастрит, нито инсулина. А тия чернодробни е добре да се изясни дали не са рядка реакция от Еманера-та. Ако не са, то става още по-сложно, щом и алкохол казваш не си пил.
Кое какво отключва трябва докторите да изяснят. Букет се е насъбрал. Но едно по едно да изключват.

# 212
Благодаря! Запазих си час вече при гастрото, което ми предписа да ги пия. Аз края на Октомври ходих на гастроскопия и от тогава ги пих около месец. След това доктора (гастроентеролог) ми каза при грижи, да ги взимам и пия и аз ги пих, не постоянно, но ги пиех сравничтелно често до 24.01, когато изленаха резултатите и ходих на Ендокринолог.

Иначе сега видях в описанието на лекарстовото пише:
Нечести "1 на 100"
"Промени в кръвните тестове, които проверяват как работи черния дроб"

Ще видя какво ще каже днес гастроентеролога, но ако е от тях и тя по някакъв начин са повлиали да се отключи Базед направо ... ще си ускубя косата Sad
Адски много стрес ми се натрупа последно време, и трябва малко да се взема в ръце, че започвам да изпускам положението, а има хора, които очакват да се грижа за тях.

# 213
  • София

Ще видя какво ще каже днес гастроентеролога, но ако е от тях и тя по някакъв начин са повлиали да се отключи Базед направо ... ще си ускубя косата Sad
Адски много стрес ми се натрупа последно време, и трябва малко да се взема в ръце, че започвам да изпускам положението, а има хора, които очакват да се грижа за тях.
То тоя стрес ни разказва играта на всички, дишай!
Ендокринолога какво лечение изписа на тоя фон?

# 214
Той при ендокринолог е ходил само с първото Тсх. Последващо е назначил докторът вторите изследвания. Явно сега трябва да ходи с резултатите.
Мен проф. Христозов ми казваше да не пускам щитовидни, когато е обострен гастрита. Защото съм го правила. Искаше ми 2 седмици след като утихнат симптомите и вече съм добре, тогава да пускам. А аз с месеци съм се влачила с болки.
Между другото, не е имало някакви големи отклонения в показателите, но все пак ми казваше, че не им се доверява, тоест, да прецени терапията по тях.

Adam, спокойно сега. То никой не знае кое какво може да отключи. Но стомашно-чревните, бактериалните инфекции, сякаш повече "ни обичат" от вирусните.
Някой в рода от първо коляно с болна щитовидна? С диабет?

# 215
  • София
Еми тогава е задължително първо да си оправи чернодробните. Моите бяха като слънце и пак от 6 тирозола дневно се качиха, но с няколко пункта, не няколко пъти. На човек с толкова сериозно завишени чернодробни не мисля, че е ок да се прилага лечение с хепатоксични лекарства.
За гастрита не знаех, че влияе на хормоните, но пък личната ми каза, че при затлъстяване, диабет и прочее като се влошат чернодробните и няма как да ти е добре ТСХ. Явно има връзка.

# 216
Има. Аз затова мисля, че Базедът е вторичен тук, но все пак не съм доктор. Което не значи, че няма да се лекува, но пък може да се проследи сякаш още малко, да се видят първо другите неща. Не са чак много високи стойности. Като за АХА в началото хванат. И Трак не е избухнал чак.

# 217
Явно сега трябва да ходи с резултатите.
Мен проф. Христозов ми казваше да не пускам щитовидни, когато е обострен гастрита. Защото съм го правила. Искаше ми 2 седмици след като утихнат симптомите и вече съм добре, тогава да пускам. А аз с месеци съм се влачила с болки.

Adam, спокойно сега. То никой не знае кое какво може да отключи. Но стомашно-чревните, бактериалните инфекции, сякаш повече "ни обичат" от вирусните.
Някой в рода от първо коляно с болна щитовидна? С диабет?

Да, точно така. Само веднъж ходих при Ендокринолог, видя и чернодробните, но не помня да е казала нещо по-специално за тях. В сряда съм отново при нея, за да дискутираме резултатите, а днес ще отида при Гастроентеролога, за да ги види и той тези чернодробни и връзкат с лекарството което пия.

Гастрита може да се каже, че е почти в норми. Нямам някакви проблеми в момента или поне последните 4-5 дни от както съм спрял лекарствата, за момента нямам и намерение да ги започвам отново.

Със сигурност ще чуя какво ще кажат лекарите и Ендокринолога и Гастро и тогава се надявам да измислят какво да правим. Като цяло след месец съм решил отново да направя всички изследвания (от спирането на Еманерата) и да видим как стоят нещата тогава. Може би е от незнаението ми, но честно казано се притеснявам 100 пъти повече от Базедовата болест, отколкото от тези резултати на черния дроб. Лятото правих оптново кръвни изследвания и всички маркери бяха в норма. Нещо определено се е случили последните 2-3 месеца.

Нямаме иначе в семейството такъв проблем, нито диабет нито проблеми с жлезата.

# 218
Пиши какво са казали после. Разбирам и притесненията ти.

# 219
Пиши какво са казали после. Разбирам и притесненията ти.

Ходих вчера на Гастро, видя резултатите и каза, че такива стойности (ниски според него) са от въздействие на повишените хормони и работата на черния дроб. Гледа ме на ехограф и като цяло заключи, че дроба си ми е съвсем наред и му няма абсолютно нищо и тези повишени стойности са общо взето леко завишени, за повишени се говорело за стотици и хиляди в единиците.

Днес бях и при Ендокринолог. Тя видя резултатите и като каза, че става въпрос за Базедова болест в доста начален стадии, без изявени симптоми към момента. Каза ми, че вероятността да влезе в ремисля принципно е по-голяма, но няма нищо сигурно. Предписа ми да пия Метизол 3х1 таблетка и да следя за странични ефекти. Като цяло и тя спомена, че тези леко повишени стойности на чернодробните вероятно са от болестта.
Спомена, че и при Мъжете като цяло по-трудно се лекуват тези неща, но беше обнадеждена, че всичко ще бъде наред.

Та общо взето това е положението, като цяло за няколко дни ми изчезна настроението, изгубих желание за каквото и да е било и съм в някаква дупка, от която се мъча да изляза Sad

Реве ми се направо, но ще опитам да се стегна някак и да свикна и с това нещо, а остналото е просто да се моля, че тая терапия ще има някакъв ефект и за дълго време ще мога да забравя за това.

Каза ми да внимавам с храните съдържащи голямо количество йод и най-вече да следя за странични реакции и да и пиша, ако има нещо такова. А вече на 25-30 дена ще следим как вървят показателите.

# 220
  • София
Adam!, следи си чернодбоните все пак като пускаш кръвни за Базеда. За настроението и Базеда има принос. Само бях учила за видовете депресивни състояния, но като видях колко може да се вкисне човек от тия хормони, съжалих всички болни от депресия още хиляда пъти. Има и момент на мозъчна мъгла, затъпяване, но като ти влязат в норма хормоните тия неща се пооправят. Просто не се поддавай на негативните настроения, те са биохимични, не са реални, и си почивай повече. Не ти е толкова дъно положението, моя Базед стартира с 0,005 ТСХ и пак за два месеца влезе в норма. Ще се оправиш, но се пази от стрес и не се натоварвай много с работа и лоши мисли ако можеш.

# 221
И аз като Бояна да спомена, че чернодробните ги следим когато пием по-високи дози тиреостатик - в твоя случай метизол. На две седмици в началото, че една от реакциите на метизола е именно да натовари дроба и другата по-честа е обрив и сърбеж, и трето- спад в левкоцитите. Повечето това следим в началото - Асат и Алат, левкоцити (пускаме пълна кръвна картина) + СУЕ или ЦРП. Като намалят дозата спираме да ги пускаме тия. Още повече, че страничните реакции се проявяват в началото.
Вземи си ако искаш Цинарикс. Хем за черния дроб, хем за храносмилането. Може и друга добавка с артишок. Има няколко в интернет. На мен с обострен гастрит все ми изписваха Цинарикс и последващо, когато свършех другите лекарства, си оставах само с него, за поне още месец.

# 222
  • София
Adam!, минали сме през това Hug Горе главата.
Аз съм си купила бутилка масло от Бял трън. Много е гадно, но трай бабо за здраве.
Аз пия Тирозол. В началото, при високата доза, ми се отвори вълчи неистов глад за шоколад. Всеки ден и по много! С намаляването на дозата ми се нормализира и храненето и глада.

# 223
Да, бял трън и артишок. Тия двете са си за дроба.
Като каза шоколад, прияде ми се. И аз нагъвах по 100 г наведнъж. Понякога ми ставаше малко лошо. Уж съм с преддиабет. Не помня откога не съм яла шоколад. Гният вкъщи Satisfied Тия дни видях, че Милките ще стигнат и 5 лв. Май ще си ям основните храни.

# 224
Аз проблем с шоколада нямам, поне за момента Grinning Никога не съм обичал и като цяло не ям много сладко. Ако хапвам е рядко, много рядко. Обсъдих резултатите от дроба с лекарката, каза в началото да не взимам никакви други лекарства и добавки, за да е сигурно, ако има нещо като реакция на Метизола, иначе и аз и предложих за бял трън, но поне в началото не позволи да го пия - а аз слушам и изпълнявам за момента.

Определено ще си направя след 10-15 дена изследване на чернодробните да видя ей така за себе си как стоят нещата и ако има фатализми (ще и се обадя да ги обсъдим).

Като цяло най-трудно ми е да се настроя, че може да се контролира това чудо, и все още ме е обзело основно тревожността (дори и не ми се яде от 2-3 дена).

Като цяло има ли случаи на дълга ремисия, знаете ли за такива? Питам за да го оставя като някаква основа на която да си подпра психиката...

И има ли някакво значение дали се приема преди/след храна, за това забравих да питам. А както споменах имам и гастрит, които сега с тия нерви ...не го щадя и може да се обади във всеки момент.

Последна редакция: ср, 29 яну 2025, 16:05 от Adam!

Общи условия

Активация на акаунт