Базедова болест - Тема 15

• 18 520
  • 756
  •   1
Отговори
# 195
Колаген можем ли да пием като сме с Базед? Някой пие ли и какъв?

# 196
Да, можем. Аз съм пила хидролизиран колаген про актив течен. В него са добавени и В витамини. Останах доволна когато го пих. Мисля че нещо с червата имах проблем тогава, но главно за стави го пият.

И на Valentis шотовете за стави пих, но малко пих от тях. Те са с 10 пъти по-малко хидролизиран колаген. Не пише кой тип е, 1,2 или 3,но пък имат глюкозамин сулфат, хондроитин сулфат и хиалуронова киселина. За стави и хрущяли глюкозамина (в доза 1500) и хондроитина са ключови, но ако има човек повишена захар трябва с внимание,че може да повиши захарта.

Майка пие от месец това по 1 капсула, че е с диабет и захарта не ще да спада. По принцип трябва по 2 да пие. Два месеца минаха откакто счупи крака. Казва че май има полза, но при нея има разместване и пак си има болки. Поне стъпва вече и се движи.

Свекърът пие това и май има полза. Два пъти вече взима.

А Lemy, която преди пишеше тук похвали това. Каза че за каквото го е взела си свършил работата. Май 2 месеца пи.

Последна редакция: пт, 24 яну 2025, 14:41 от Merelenda

# 197
  • София
Аз наскоро направих един курс с Колаген на Парусан.
За ставите не помня какъв пих, пак един курс направих.

# 198
Merelenda аз отдавна усещам прескачания на сърцето...и неравномерно туп...направо дъха ми спира за секунди...докато влезе в ритъм...сега с кърменето и тоталната липса на сън е още по ужасно....вечер легна ли по гръб и се започва...и на очите ми е много гадно
Преди години имам холтер слаган отчете някакви екстрасистули...
А иначе аз имам апаратче на сендо и почти на всяко измерване на кръвното ми излиза индикатора за аритмия...а аз не усещам такава...а когато усещам рядко излиза...иначе аз вече около 7-8 месеца съм без лекарства и тези хормони не са мръднали ни на горе нито надолу...и трак заби и той не мърда...ендо казва супер са.. Не е ли ниско фт4

# 199
Ниско е, да. Ама не мисля, че трябва да му се тревожиш. Зима е. Т3 сигурно е над 4.5.

Някоя от вас да си е мерила сатурация, извън заболявания като Ковид и т.н., а когато са добре? Имам случаи, когато ме души гушата и стяга в гърдите, въздух не ми стига. Тоест, не мога да поема хубаво дълбоко въздух и следователно при издишване пък не мога да издишам някак докрай. Не знам дали ме разбирате. Това не е системно, но се случва. При претоварване и последваща почивка ме души. При смяна на сезони и най-вече при захлаждане. Не мога да понясям студен вятър да ми духа насреща в лицето. Започвам да се давя. Трябва да имам шал на устата. Това ми е от 30 години. Споменавала съм също, че в продължение на 2-3 години имах повишен хемоглобин в кръвта и заради него първо започнах аспирин Акард 75 мг, а последващо пия периодично натокиназа. Бях при хематолог, който каза да намаля цигарите наполовина и даже не помня друго какво каза, но прегледът беше продължителен и ми обърна внимание.
Та за сатурацията - имам пулсоксиметър. Два, три пъти се е случвало да меря сатурация и беше 98%.
Сега съм с фитнес гривна и понякога пускам ей така да видя и изписва 97%.
Тия дни ме задуши. Все едно някой ми беше седнал на гърдите. Сетих се да пусна гривната и отчете 91%, а при вчерашното задушаване и недостиг на въздух 87%. Така и не станах да проверя колко е с пулсоксиметъра. Вдишвах  и издишвах дълбоко 1 минута и пак измерих. Изписа 96%.
Чудя се, това чудо на някаква нервна почва ли ме души! Ама пък хемоглобина без да пия нещо за разжреждане ми скача, а с хапчета пада на 145 някъде.
Дето се казва не катеря планини, пия две чаши вода преди мерене. Може по бащина или майчина линия нещо да съм прихванала. Майка не е пушила, баща ми ги беше спрял години преди да се усложни с инфаркти, инсулти. Единият с ХОББ, и не само, другият с бронхиална астма. Помня че татко беше с висок хемоглобин, въпреки разреждащите и не беше фен, на месото особено. Двамата дядовци имаха белодробни проблеми. Единият от това си отиде. Съответно чичо (на баща ми брат) и синът му са с астма.
За тия неща има ли генетична предразположеност? За цигарите ясно. Освен тях?

# 200
  • София
Merelenda, мерила съм си сатурацията, от майка ми остана апарат за мерене, ок ми е, дори когато ме души, както го описваш. Също пуша, нямам астма. При астмата се мери с друг уред, който измерва капацитета на вдишваше и издишване, и ниския процент показва предстоящ пристъп, защото говори за стеснени пътища. Сатурацията мери капацитета на белия дроб и отново те съветвам да изхвърлиш гривната, защото при 87% сатурация си за болница и кислород, какъвто не е твоят случай, значи индикира глупости.
Ако те притеснява вземи направление за специфичните тестове за астма и ще се успокоиш. Човек като се филмира и от страх започва да има всякакви симптоми, особено сърцебиене и задушаване. Нас, според мен, си ни души гушата, т.е. жлезата.

# 201
Махнах я вчера Smiley Абе притеснява ме сгъстяването на кръвта. Ако може да се нарече притеснение, защото след като отидох при съдов и хематолог и реално те не се трогнаха от притесненията ми, но пък бяха много изчерпателни в обясненията за евентуални причини за състоянието, а хематологът си ме прегледа от глава до пети. ЛЛ просто каза да спра свинското и да ям риба, и ми даде аспирин с половин уста, защото съм с гастрит и не искаше. Ендокринологът ме пита дали ходя на планина и дали съм добре хидратирана и като отговорих с Не и Да и каза да отивам на хематолог.
По препоръка на други доктори пия натокиназа. Пета година вече. Пускам ПКК чат-пат - добре е. Хемоглобинът е ок, ама душенето е инцидентно, не постоянно и сега ме ръчна нещо да меря с тия функции Rolling Eyes

# 202
  • София
Имах такова "душене"  2-3 вечери. Лягам настрани и чета книга. Може да съм притискала нещо, макар че възглавницата ми е анатомична и висока.
Отмина. Тогава май бях на високата доза Тирозол.

Първият път като ме гледаха на ехо имах усещане за натиск и вечерта вдигнах еднократна температура. Не съм пила температуропонижаващи. Тогава мисля писах в темата.
Усещането за натиск мина за ден.
Вторият път когато минах на ехо нямах никакви странични реакции.

# 203
Махнах я вчера Smiley Абе притеснява ме сгъстяването на кръвта. Ако може да се нарече притеснение, защото след като отидох при съдов и хематолог и реално те не се трогнаха от притесненията ми, но пък бяха много изчерпателни в обясненията за евентуални причини за състоянието, а хематологът си ме прегледа от глава до пети. ЛЛ просто каза да спра свинското и да ям риба, и ми даде аспирин с половин уста, защото съм с гастрит и не искаше. Ендокринологът ме пита дали ходя на планина и дали съм добре хидратирана и като отговорих с Не и Да и каза да отивам на хематолог.
По препоръка на други доктори пия натокиназа. Пета година вече. Пускам ПКК чат-пат - добре е. Хемоглобинът е ок, ама душенето е инцидентно, не постоянно и сега ме ръчна нещо да меря с тия функции Rolling Eyes
А изследвала ли си коагулация...аз през бременността трябваше през 20 дни да следя ,че имам нискорискова мутация ,но не слагах фраксипарин и накрая само включихме натаспин...изследвах аптт,фибриноген,д димер и време на кървене и съсирване...само да те питам б12 приемш ли?винаги когато започна да приемам б12 в метилирана форма и хемоглобина ми от около 140 скача на около 155-160...спра ли го и си се нормализира...имам смарт часовник който е доста скъп и уж показва вярно но много пъти сатурацуя 80 и нещо е показвал...не им вярвам...и за пръста имам то пък показва 90 и след малко 98 после 86...задушаването най-вероятно си е от щитовидната ,но може и от стреса...аз преминах през ужасно ПР и имах 24 часово задушаване и куп други симптоми...така ,че и на нервна почва и от стрес всякакви симптоми може да има

# 204
Нищо не съм измервала. Мислех да пускам на своя глава, но не го направих. И доктор не ми назначи и си трая.
На база ПКК многократно с висок хемоглобин ми даваха по-горните препоръки с месото, аспирин и натаспин (пиех него, после си купувах само натокиназа).
Не пия В 12. Никакви В не съм взимала. Една докторката ми беше казала, че високият хемоглобин не изключва дефицит на В витамините, но никакви последващи изследвания не ми пусна и аз не пускам. Даже съм сигурна, че ще съм в дефицит. Пия метформин от много години. Преди периодично пиех разни В комплекси, но заради хемоглобина ги спрях.
Днес, след като писах, много ме душеше пак. Направо имах чувство, че ще припаткам. Дишах дълбоко, пих вода, излязох навън да се движа, докато се поуспокоя. Много зачести тия дни това душене в гушата и стягане в гърдите. Понеже гледах майка със счупен крак 2 месеца, сега се прибрах, поотпуснах се малко и нервите удариха насъбраното явно. То сякаш аха паник атака да ме хване. Не че знам точно какво е, ама веднъж бях вдигнала кръвно, тресях се цялата и въздух не можех да поема. Един единствен път беше и много се уплаших. Каза ми някой, че му прилича на паник атака. Топлех краката в гореща вода, дишах дълбоко, глътнах хапчета за кръвно и след 2-3 часа се пооправих.

# 205
  • София
Merelenda, пушачите сме си с по-висок хемоглобин по принцип.
А тоя стрес, който си изживяла не може да не ти се отразява. Човек се мобилизира и това му струва най-скъпо на психиката, защото не си позволяваш да реагираш в момента, докато се грижиш за друг, това се изтласква и се връща не като спомен, а като страх, когато мине напрежението. Вид постравматизъм е. Ще мине, но имай търпение.

# 206
При мен Паническото разстройство се беше отключило точно така...в момент в който бях минала през стрес и когато се отпуснах всичко изби..пробвай мента,глог и валериан ама на капки...и пусни една коагулацуя да видиш наистина ли имаш сгъстяване на кръвта....аз знам,че има хора  чисто физиологично са си с по висок хемоглобин

# 207
Здравейте на всички Simple Smile
Аз съм мъж на 38 години.
Последните няколко дни съм във "филма" и все още не мога да се отърся като цяло. Моля да извините моето пълно невежество, като си мислех, че заболяванията на житовидната жлеза засягат само жените Sad

На профилактичните прегледи, тази година се показана няколко странни показателя:

Гледах изследванията от миналата година и тези показатели са в норми.
Та започнах да чета и видях, че е възможно да имам някакви проблеми със щитовидната жлеза, естествено записах час при Ендокринолог.
На самия преглед споредлих с лекарката, че от 3 месеца пия хапчета за гастрит (Еманера) и според нея, това е повлиало на тези резултати. Въпреки всичко ми каза да пусна и други изследвания за щитоводната жлеза, защото при прегледа с ехограф, каза че забелязва леко зърнена структура на жлезата.

Та пуснах изследванията и резултатите излязоха:

Изчетох една камара неща, но според тези иследвания хич не ми се струва, че е заради лекарството, което пия (Еманера за гастрит-а), та леко се впуснах в шаш и паника филма и още не мога да се отърся.

Понеже тук виждам ,че има адски много хора с този проблем (според който и аз съм вече в кюпа - Базедова Болест), ще помоля някой да изкаже някакво мнение...

Аз разбира се съм запазил и час пак при ендокринолога, но честно казано дори не искам да ходя, защото си глътнах граматиката след тези резултати Sad

И така... а даже съм спрял и алкохола от началото на годината и си вкарвах мисли как ще си оправя здравето . Иначе за момента нямам някакви откроими симптоми на болестта, аз като цяло винаги трудно съм заспивал, но може би имам някаква лека тревожност която усещам от известно време (с две деца и баба, която почина преди няколко дни - на това го дължах, но вероятно съм бъркал жестоко)

# 208
  • София
То е очевидно, че имаш Базедова болест, но за чернодробните не ти ли казаха нещо? Там ми се струва по-притеснително положението и като минеш на лекарства за Базед ще стане още по-лошо? Пиеш ли? АСАТ и АЛАТ са ти много над нормата.

# 209
Ако става въпрос за лекарства, не не пия нищо освен тези за гастрита. За алкохол, само бира пиех, но като цяло от началото на годината не съм пил алкохол, даже се засилих и на фитнес да ходя. Явно положението е зле Sad

Общи условия

Активация на акаунт