Базедова болест - Тема 15

• 17 517
  • 756
  •   1
Отговори
# 615
Увеличиха ми Ториксин-а.
Една приятелка днес ми каза, че едното коляно ми било подпухнало, аз не виждам разлика м/у двете.
След малко на очен отивам. Да видим там как е положението.

Излезе ми TRAK-a

# 616
Здравейте,
С Базед съм от 15 години. При откриването имах пристъпи на жлезата на 2-3 години, които ги овладявахме за около 6 месеца с Тирозол. Като минах 40-те имам пристъп вече всяка година като ТРАК и ФТ4 са малко над горна граница, ТСХ тогава съответно ми е нула. Вече ми заговориха за операция или радио-активен йод. Ако се подложа на РАЙод какви са страничните ефекти, които са често срещани и има ли опасност от рецидив? Някой правил ли е тази терапия и ако да, къде?  От София съм. Благодаря

# 617
Здравей! Не съм правила терапия с радиойод, но най-близката ми приятелка направи преди няколко години. Бяха минали 7 г откакто е с Базед, когато се подложи на радиойод.
При нея стана с една терапия, с едно посещение. Лекуващият ме доктор ми беше казал, че понякога не става с един прием на радиойод и може да се наложи втори или трети.
При нея стана с един прием. Жлезата преди да станат 2 месеца мина в хипофункция и то голяма. С ТСХ над 60. Важно е да се проследят хормоните още първия месец, а не след няколко месеца, както май често насочват.
Симптомите ѝ бяха недостиг на въздух и високо кръвно, умора, напълняване със 7 кг (за месец), като цяло не се чувстваше  добре, но това са симптоми на хипофункция. Казах и веднага да пуска хормони, нищо че и бяха казали след 3 месеца. Веднага и назначиха тироксин и за няколко месеца всичко си влезе в норми. Тя се чувства много добре. Не е споделяла да има проблеми някакви. Даже не споменаваме жлезата. Само като пуска контролно ми показва хормоните да ги видя 🙂
При всеки разбира се е индивидуално. Нейното радиойод лечение беше в Света Марина гр. Варна в клиниката по нуклеарна медицина. Не е оставала в болницата. Отиде, в изолирана стая и отварят консервата с ампулата, изпива я и после я пускат вкъщи. 20 дни страни от бременни, деца и болни възрастни.
В дългосрочен план за последствия бях чела преди време, но е трудно да се каже със сигурност има ли връзка с радиойода.

# 618
Хм, благодаря, звучи някак си успокояващо и същевременно малко стресиращо. 20 дни да страня от деца? Т е да не си виждам децата 20 дни? А как се разбира дали е станало от първия път? А защо е предпочела РАйод, а не операция? Аз съм от 15 години с Базед, да като цяло леки са пристъпите ми, но ги има. Не знам дали да си карам още на Тирозол и в по-напреднала възраст да се оперирам или РАйод да взема. Ако знам, че ще се чувствам добре като пия Тироксин и нямам функция на жлезата, ще го направя веднага. Заедно с Базеда си влача и мигрени от 15 години *2 на месец, но доста тежки.

# 619
Точно така. 20 дни да не сте с децата. Може да попитате доктор дали е достатъчно да сте в отделни стаи в жилището ви. Вие ще излъчвате радиация и за малки деца и бременни е обяснимо да се изолирате.
Не знам защо е взела решението за радиойод. Беше споменала нещо, но вече не помня. Не е страх от операции. Подлагала се е на такива. Радиойода си е като "хирургия" без скалпел. За второто се доверяваш на точна ръка и доктор, който да знае какво реже, колко, но не знаеш отново последствията и това как ще се чувстваш. С радиойода е почти същото. Целта и при двете е хипофункция и да се стопира жлезата.
Как се разбира дали е станало от първия път- хормоните показват. Следиш всеки месец и щом отива в хипофункция целта е постигната. После взимаш заместителна терапия - тироксин. Последващо като се намести дозата с хапчета и се балансират хормоните изследванията са 2 пъти годишно, при нужда зима и лято да се коригира малко дозата.

# 620
Да споделя при мен как са нещата. Както вече бях писал, преди месец, доктора каза да спирам метизол-а, след година и половина прием. Бяхме стигнали стабилни нива на хормони и ТСХ с комбинирана терапия - 1 метизол и 50 мкгр Л-тироксин. На мен обаче ми се видя много рано да спираме метизол-а и на своя глава реших да продължа да го пия още един месец, като намалих дозата на половин хапче и спрях Л-тироксина.
Сега месец след прием на половин метизол на ден, без допълнителен хормон, днес резултатите ми излязоха следните:
ТСХ - 6.51 при горна граница 4.2
ФТ4 - 17.5 при горна граница 21.6
ФТ3 - 4.93 при горна граница 6.8
Явно, даже при съвсем минимална доза метизол, 1/2 хапче дневно, ТСХ ми отива над нормата, а преди месец го бяхме докарали до 3.5 но с включен Л-тироксин. Ща, не ща мисля вече да спирам метизола. Щом и половинка метизол ми идва много, значи е време да го спирам, вие как мислите, Мереленда?

# 621
  • София
Darvo12, Трак-а ти колко е? Иначе ТСХ ти е висок, но Фт3 и ФТ4 са ти по-скоро нагоре и хич не бият на хипофункция. Нека Merelenda каже, че тя разбира нещата, но си мисля, че лесно можеш да отскочиш в хипер, особено ако Трак-а не ти е трайно в норма. При рецидив терапията е поне 5 години, доколкото помня от протоколите.

# 622
Щом са Ви казали да спирате, защо решихте да продължите и даже без хормон....Никой не може да гарантира последващ рецидив,тъй че....Аз бях последните 8 месеца на половин таблетка през 3 дни...Но моето не беше Базед(Трак не ми е бил.повешен до този момент)

# 623
  • София
Щом са Ви казали да спирате, защо решихте да продължите и даже без хормон....Никой не може да гарантира последващ рецидив,тъй че....Аз бях последните 8 месеца на половин таблетка през 3 дни...Но моето не беше Базед(Трак не ми е бил.повешен до този момент)
Ще си позволя и аз да отговоря, защото с колегата сме при един и същи лекар, който е чудесен специалист, но в последната година е претоварен, разсеян и ако не се поставят под въпрос предложенията му, поне аз на два пъти закъсах доста здраво, при положение, че тъкмо нещата се бяха нормализирали. Последно ме остави на 2 таблетки тирозол и ми каза да се видим след 4 месеца, а ТСХ вече ми беше към 4. Ако не се бях изследвала още на първия месец, когато вече удряше 8 и да си намаля дозата с половинка, сигурно на 4-тия месец щеше да ми е 100. Имам и Хашимото и жлезата ми реагира доста бързо и минава в хипо. Иначе не е правилно човек да се самолекува, напълно съм съгласна, но ако внимавах повече нямаше да имам две минавания в хипер при непрекъснато лечение.

# 624
Darvo12, аз бих проверила Трак и не бих спирала още. Рано ми се вижда. Едва 3-4 месеца са минали с прилични хормони, нали така? Нужни са 6-8 месеца, и то ако не си бил с рецидив. За другото Бояна е писала. Не можем да предвидим ще последва ли рецидив, дори след години прием на тиреостатици, но аз бих дала поне още месец на 1/2 тиреостатик. Не мисля че ще се качи още Тсх. Би следвало да падне. Идват и жегите.
Ти решаваш, разбира се. Ние сме с рецидиви. При нас шансът за ремисия е 5-10% и поддържаща доза е по-малкото зло. Следи Тсх и разбира се, ако стои високо може да прескачаш 1/2 през ден, два и после да спреш. Макар за мнозина доктори да не е ефикасно като поддържаща терапия, тук има 2-3 случая, при които се е оказало ефективно. При мъжете има по-голям шанс за ремисия, чисто емоционално.
Взимаш решение и действаш. 3 месеца след спиране на хапчетата ще стане ясно накъде вървят нещата. Месец е малко.

# 625
  • София
Merelenda, втори път споменаваш лятото, а първия пропуснах да питам – жегите към спадане на хормона ли водят? Да взема да изследвам на три седмици, вместо на четири, както свалих на 1 таблетка? Дано не съм избързала, но пък от 6 скочи на почти 8 пусти ТСХ, не ми е добре с тия стойности. Леко ми се качва и кръвното, вероятно от пустите килограми, които дори след свалени 6 още са доста над нормата.

# 626
Да, спада лятото. Не търпя отдавна жегите, а излагане на слънце за кратко  при мен води до ускорен пулс. Случвало се е 2 пъти по час да се разходя в слънчево лятно време и двата пъти ме удари яко, с високо кръвно, позиви за повръщане и чувство, че ще умра. Така по 4-5 часа, с хладен душ, мокри кърпи и ужасно главоболие. А бяха времена да се пържа под лъчите. Вече не търпя слънце изобщо.
Кръвното се повишава при хипо и хиперфункция.

# 627
Darvo12, аз бих проверила Трак и не бих спирала още. Рано ми се вижда. Едва 3-4 месеца са минали с прилични хормони, нали така? Нужни са 6-8 месеца, и то ако не си бил с рецидив. За другото Бояна е писала. Не можем да предвидим ще последва ли рецидив, дори след години прием на тиреостатици, но аз бих дала поне още месец на 1/2 тиреостатик. Не мисля че ще се качи още Тсх. Би следвало да падне. Идват и жегите.
Ти решаваш, разбира се. Ние сме с рецидиви. При нас шансът за ремисия е 5-10% и поддържаща доза е по-малкото зло. Следи Тсх и разбира се, ако стои високо може да прескачаш 1/2 през ден, два и после да спреш. Макар за мнозина доктори да не е ефикасно като поддържаща терапия, тук има 2-3 случая, при които се е оказало ефективно. При мъжете има по-голям шанс за ремисия, чисто емоционално.
Взимаш решение и действаш. 3 месеца след спиране на хапчетата ще стане ясно накъде вървят нещата. Месец е малко.
Да три месеца бях с нормални хормони и ТСХ. На един метизол и 50 мкгр. Л-тироксин.
Но сега на половин метизол положението е много странно. Хем ТСХ е висок, сякаш имам хипофукция, хем хормоните ми са се вдигнали към горна граница сякаш отивам към хипер. А на всичкото отгоре имам и симптоми все едно че съм в хипер - изпотяване, кръвното ми взе да се повишава, нервност, напрежение, отслабнах с 1 кг. за три дни и т.н. Странна работа.
Иначе ТРАК-а ми е паднал под границата на откриване, така пише на последното изследване.
Викаш, да остана на половинка метизол още един месец и тогава да се види накъде отиват нещата? ТСХ няма ли да скочи още за един месец. Макар че като гледам хормоните как са се повишили, би трябвало ТСХ да пада. Не знам защо изобщо ТСХ е скочило от 3 на 6 само за един месец при тези високи хормони.
Ето за сравнение как се движат нещата:
Преди един месец, при един метизол и 50 мкгр. Л-тироксин:
ТСХ - 3,57 при горна граница 4,20
ФТ4 - 14,5 при горна граница 21,6
ФТ3 - 4,15 при горна граница 6,8
ТРАК - 1,3 при горна граница 1,75

Вчера, след месец, при половин метизол без допълнителен хормон:

Много странно, хормоните са се вдигнали, ТСХ също е скочило. Не трябва ли да е обратното - ако се вдигнат хормоните ТСХ да пада, а не да се вдига?

Последна редакция: сб, 21 юни 2025, 13:52 от Darvo12

# 628
Обратното трябва да е, да. Но поведението не можем да предвидим. Някои доктори искат повторение на изследванията, други избират да не вярват, а за трети има причини, които да повлияят на Тсх (боледуване, други лекарства и т. н). Като изключим последните-  чакаш и следиш, ако решиш да не спираш половинката хапче.

# 629
С очите съм зле.
В понеделник ще записвам час в "Зора". Искам да си направя Оптична кохерентна томография.

Общи условия

Активация на акаунт