Нашите цветя - обща тема 26

• 26 034
  • 742
  •   1
Отговори
# 465
  • In transit
Здравейте момичета,
Моите китайски рози отказват да цефтят. Лятото са на двора, а зимата ги прибирам в къщи. Какво не им харесва? Преди години друга китайска роза беше порастнала много голяма, и едва когато в подрязах доста, взе да цъфти. И тук пробвах, но за сега - без успех. Имам ги от окло 2 години.

Не обичат да се местят. Остави ги на едно и също достатъчно слънчево място, малко тор през 2-3 седмици и редовно поливане, за да цъфтят.

# 466
Здравейте, имам огромен проблем с каланхоетата, вече загубих няколко. Всички са така:

С какво да ги третирам? Пробвах да ги изрежа, новите листа пак са така, иначе цъфнаха и си растат, но долните листа падат.

# 467
  • Бургас
Момичета, на каланхоето спокойно може да махате наранените листа. Пускат нови без проблеми. Имам едно доста старо и голямо. Последно го бях начупила доста, махнах и всички листа. Сега пак е отрупано с листа и цвят.

# 468
Скрит текст:
Здравейте момичета,
Моите китайски рози отказват да цефтят. Лятото са на двора, а зимата ги прибирам в къщи. Какво не им харесва? Преди години друга китайска роза беше порастнала много голяма, и едва когато в подрязах доста, взе да цъфти. И тук пробвах, но за сега - без успех. Имам ги от окло 2 години.

Не обичат да се местят. Остави ги на едно и също достатъчно слънчево място, малко тор през 2-3 седмици и редовно поливане, за да цъфтят.

Не е до местенето. Преди години имах огромна китайска роза. Всяка пролет я изнасях на терасата, есен я прибирах. Искат много светлина, торене и вода, както си написала.Но да не се преоводнява. При подязване, трябва да се има предвид, че пускат малко клонки, предимно по върховете, близо до отреза. Това се взема предвид при оформянето.

Предполагам, че в случая проблемът е в торенето.

Последна редакция: сб, 08 фев 2025, 18:14 от Diorela

# 469
Благодаря за отговорите ви. Наистина не ги торя.  И не ги поливам много често. Иначе едната е до северния прозовец, а другата съм я сложила даже още по-навътре. Ще ги преместя в слънчевата спалня и ще ги наторя. Да види дали ще кооперират.

А като споменахте каланхое - как се гледая то? Колко често цъфти? Заглежам ги, но не съм посмяла да си купя.

# 470
  • София
Мики,когато премахваш листо или прецъфтялото  на цикламат то не се дърпа. Върти се вседно отвиваш(или завиваш).

# 471
Здравейте!
Преди около месец си взех фикус Робуста, но сега му излезнаха ето тези сякаш изгорели листа. Какво може да е според вас? Категорично не е на пряка слънчева светлина, дори е далеч от прозореца

# 472

Ей тези сладури си взех вчера от Била!
Четох за отглеждането им в саксия,но малко се обърках-пише,че обичат хладно,а аз ги оставих на 24° и веднага живнаха,напериха се,а бяха доста смачкани и оклюмали.
Дали може малко опит в отглеждането да спиделите?

# 473
Цикламата не обича да и е топло и да се преполива . Когато и омекнат или изсъхнат цветовете и направо ги дърпам с листата също да не остават краища в розетката . Хубаво ги изчиствам и то редовно и така покарва нови листа . След цъфтеж си почива малко и пак напъпва . Дребните циклами ги харесвам повече , докато едрите са доста по претенциозни .
И аз имам китайска роза от една комшийка, която ми я даде за спомен . Жената няколко месеца беше болна , китайската роза също неще да върви , какво ли не правих . Жената почина и розата лека полека се съвзе пусна листа , пъпки , но не ги задържа . Не трябва да се преполива , трябва да е на нито много светло , нито много тъмно и да не е на много топло . Аз още не съм и намерила цаката . Вие с какво ги торите ? И  вечно зелените как ги торите ??

# 474
  • Пловдив
believe_, карамфилчета са, нали? Те са външни цветя.

Моята китайка не я торя, но постоянно има пъпки и нови листа.

# 475
  • София
Да ви питам в тези студове и слани(трета сутрин е - 10,-11) поливате ли цветя /растения в градината и колко често, ако да

# 476
  • София
Не, все още почти всичко спи, освен това си има влага в почвата.

# 477
  • In transit
И аз разредих поливанията драстично на балкона. Газанията е цялата в пъпки и почти разцъфнали цветове, но явно и е доста студено в момента (макар, че  от 10 часа до ранния следобед я пече слънце) и стоят, като застинали във времето и клюмнали. Не са измръзнали, но и не се отварят през деня. Да я прибера ли на остъклената тераса, където не е много по-топло, но поне не духа вятър или да я оставя на открито?

Исках да благодаря на всички за съветите за цикламата, преместих я в по-студена стая, която не отопляваме и много ѝ хареса там. Продължава да цъфти, спряха да ѝ пожълтяват и съхнат листата. Heart

Алиса, цветята ги торя с онова 20-20-20, уфф забравих му името. Joy или с една течна тор на Compo за цъфтящи, много е хубава. Ама скоро не съм с нищо.

# 478
Газания ми е цъфтяла цяла зима точно на остъклена тераса, стига и да има слънце. И не я поливах много.

# 479
  • София
Aз питах, защото вчера се чудех дали да не полея, денем като напече уж става топло, но като се опитах да боцна в пръстта на една саксия и... Ми беше като камък пръстта... Но да се надяваме да няма много още чааак такива студове.

Общи условия

Активация на акаунт