Нашите цветя - обща тема 26

• 26 647
  • 742
  •   1
Отговори
# 210
Момичета, с какво торите азалиите? Погледнах в нета, дават различни съотношения на комбинаците на торовете и не мога да се ориентирам.
Примерно тук, на един производител
NPK - 5:8:11
https://gardenshop.pro/%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D0% … D0%B5%D0%BD%D0%B0

NPK - 8:3:4
https://gardenshop.pro/%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D0% … D1%80%D0%BE%D0%BD

Моля, препоръчайте ми тор за азалии, от който сте доволни.
Също съвети за пресаждане - кога, в кой сезон, азалията търпи ли подрязване на корените, от коя почвена смеска сте доволни?

Последна редакция: пн, 23 дек 2024, 11:54 от Diorela

# 211
  • София
Ако азалията в момента не цъфти можеда да се  тори с втората тор.Калия трябва на цветята когато са в цъфтеж.
В първата калият е малко и бих торила с него вместо да купувам различни торове . Ако имаш друга тор с високо съдържание на азот можеш да ползваш него и допълнително да подкиселиш почвата.
Аз моята с нищо не я торя,понякога я поливам с леко подкиселена вода.

# 212
Натуся, благодаря. Азалията е на свеки, не цъфти в момента, изглеждала доста зле вече. На няколко години е, не мисля, че я е торила/пресаждала до сега.
Точно заради различните съотношения се чудех, защото такива разлики са за различни цели, а нищо не пишат.
Не смея да й давам съвети да подкиселява вода, че може  да не уцели и да прекали.
Ти с какво подкиселяваш и  в какво съотношение?

Последна редакция: пн, 23 дек 2024, 12:40 от Diorela

# 213
  • София
И моята азалия стара.Във водата с която поливам(около 0,5л) добавям няколко капки лимонов сок,колкото капнат 2,3,5( но не повече от 5).
На моята водата сипвам в подложката.Сега съм ограничила поливането защото азалията на остъклената тераса.

# 214
Редактирах си поста, изглеждала доста зле.
Аз имам малко стар мастербленд, нормален 20:20:20, с микроелементи, става и за листно подхранване. Дали да я пръсна утре, ще ходим на гости?

# 215
  • София
Diorela, аз нямам азалия, но бих препоръчала видът тор с повече калий и фосфор. Те са необходими в по-високи дози за самото залагане на цветове, не само по време на цъфтежа. Бързо вкиселяване на почвата се постига със сяра, има на пакетчета в аптеките.
Натуся, лимоновият сок на вкус е кисел, но всъщност създава алкална среда. По тази причина е разпространено пиенето сутрин на гладно на вода с лимонов сок вътре. ✌️

# 216
Честита Коледа, момичета!

Благодаря, София. Снощи я видях, има признаци на хлороза по младите листенца. Пръснах я с малко нормален мастербленд и я полях. Също светлината й е малко. Преместих я на по-светло, дано не я върнат обратно. Може би трябва малко зелен камък да й се сложи.
По колко сяра се слага? Някакво съотношение? До колкото си спомням, тя не е разтворима във вода.

# 217
Коледничето Simple Smile

спатифилума вади нови листа, но не иска да цъфти

тези луковици ги бях прибрала на тъмно миналата година и преди месец ги извадих и ги поливам .

# 218
  • Бургас
Прекрасни са Натти !!!
Аз от няколко дни си наблюдавам цикаса - едните му листа са клюмнали, незнайно защо! А са нови. Чудя се дали не му е студено, но винаги си е стоял на това място.

# 219
  • София
Natt, чудни са!
Аз нямам нищо за показване. Но днес се зарадвах на добрият вид на мушкатата, които сложих в хола на необитаемата студена къща. Явно зимуват чудесно пред големите стъкла. Беше ми въпросителна дали растенията ще се чувстват добре зад Ка- стъклата, защото не намерих такова инфо. Напролет там ще си сложа разсада домати, ще му хареса на много светло и хладно.

# 220
спатифилума вади нови листа, но не иска да цъфти

тези луковици ги бях прибрала на тъмно миналата година и преди месец ги извадих и ги поливам .
Добре, че ти видях поста за да извадя и аз едни миналогодишни зюмбюли. Бях ги забравила. Май съм закъсняла, защото гулийките да едни такива кухи, усещат се празни, а всъщност са избили, но са много изцулели. Ще видим какво ще стане.
Спатифилиума го “карам” да цъфти като го поливам много оскъдно, засушавам го, поливам като му клюмнат листата и то малко. По някое време засилвам поливането и започва да цъфти.

# 221
  • Бургас
Моите луковици на зюмбюлите изчезнаха.... Нямам спомен къде са ...

# 222
  • In transit
А моите още не съм посадила...все ми се виждаше топло досега, а последните дни ми е много студено за да изляза на балкона и да градинарствам. Simple Smile Ама е време да ги набучкам в една саксия, че поне март месец да имам зюмбюли.

Натт, много красив цвят на коледничето. Я кажете, че съм забравила, с отчупено клонче ли се захващаше коледничето и директно в пръста ли да го сложа или във вода да си пусне коренчета?

# 223
Аз съм накисвала във вода, но да се допира малко. Като тръгнат мустачки и засаждам. Някой път ми е изгнивало във вода 😕 та не знам как е правилно.
Тези зюмбюли са ми от миналата година, саксийни. Щом прецъфтяха ги изчаках да почнат да им пожълтяват листата, извадих ги и ги прибрах в един шкаф.
Тази година имам нови едните вече цъфтят, а другите ги чакам.

# 224
Ами те и моите луковици изглеждаха като сухи люспи, ама имало живот в тях Simple Smile!
Сега потърсих стари снимки- коледничето съм го купила от Кауфланд м. декември 2019г..

Общи условия

Активация на акаунт