Нашите цветя - обща тема 26

• 25 961
  • 742
  •   1
Отговори
# 735
Нищо обезпокоително.Това е тор с удължено действие.Предполагам,че  е Осмокот.Често го прилагат в "купешките"саксийни цветя.

# 736
Не съм сигурна Мики, ето го отвори се и до него цъна нещо(даже три такива) от предната снимка до сега, това вече минзухарче ли е... 🤷‍♀️ 😂 Ужас, как не си познавам цветята, обаче явно ще се позабавлявам добре с тази лазаня
Скрит текст:

Да, синьото е сибирски синчец.

Преди години бях купувала нещо от разсадник и изглежда беше попаднало семенце от едра бяла американска  теменужка - виола сорория, едновременно приличаща и по-различна от нашенските.  Семената не ставаха на дръжката, където е бил цвета, а се появяваха лятото отдолу. Няма аромат, за съжаление. Беше ми превзела саксиите, но се изгуби след години.

https://zelena-prolet.com/Viola_sororia

# 737
  • In transit
Нищо обезпокоително.Това е тор с удължено действие.Предполагам,че  е Осмокот.Често го прилагат в "купешките"саксийни цветя.
Много благодаря. Не бях чувала за него. Почвата е гръцка, сега погледнах в сайта на производителя и наистина пише, че слагат такъв тор. https://www.agroflora.gr/raw-materials/

# 738
На синьото, дето не е мускари, всяка пролет му търсим името. Има няколко вида различни сини цветя, различават се по дребни детайли, но и аз вече не се опитвам да ги помня.
Освен това научих, че в разлини части на България явно различни цветя се наричат синчец. Кое цвете е българският синчец всъщност? Това на Ейнджъл, или нещо друго? Аз дълго време си мислех, че цикорията е синчец Grinning

Тази теменужка и това дребно синичко под нея са ми от любимите диви цветя. Но и двете явно не виреят в моя климат.

# 739
Това дребно синичко го знам като "великденче"Simple SmileЯвно доста е подранило Simple Smile

# 740
Точно то е, благодаря!

Заповядайте в новата тема https://www.bg-mamma.com/?topic=1753482.new#new

# 741
  • София
Аз си разгледах пакетите, наистина такова синьо не съм купувала, но това е снимка на сибирски синчец и за мен е абсолютно същото
Скрит текст:

Купувала съм това, според мен в пакета са били смесени, все пак имам и едно беличко цъфнало.
Скрит текст:

Тези лаленца, като задуха вятър следобяд се свиха и почна да им се появява розова линия на лидтетата, точно като на Кити на снимката. Жалко, че утре няма да сме на къщата, наистина нещата в тенджерата с лазаня се променят с часове и е забавно да ги наблюдаваш.

И един поздрав със заварениче диваче
Скрит текст:

Великденче е това до теменужката, нали, аз така го знам, по някое време се появят и незабравчици, аз и тях мн си ги обичам.

Последна редакция: вт, 11 мар 2025, 23:21 от Angel_Dust

# 742
На синьото, дето не е мускари, всяка пролет му търсим името. Има няколко вида различни сини цветя, различават се по дребни детайли, но и аз вече не се опитвам да ги помня.
Скрит текст:
Освен това научих, че в разлини части на България явно различни цветя се наричат синчец. Кое цвете е българският синчец всъщност? Това на Ейнджъл, или нещо друго? Аз дълго време си мислех, че цикорията е синчец Grinning

Тази теменужка и това дребно синичко под нея са ми от любимите диви цветя. Но и двете явно не виреят в моя климат.

Ако говориш за синьото на Ейнджъл, това според мен  е сибирски синчец - Scilla siberica. Той е по-едър и по тъмносин от нашия див синчец. Пред блока съм сложила и цъфти малко по-късно от дребните, силно ароматни зюмбюлчета диваци, както им казвам.

А нашият див синчец е Scilla bifolia ( двулистен синчец). Той цъфти сега, доста по-дребен и по-светлосин  е от сибирския. Пред блока имам случайно попаднало стръкче, което е цъфнало сега.
На снимките може да се види разликата.

Последна редакция: вт, 11 мар 2025, 23:28 от Diorela

Общи условия

Активация на акаунт