Ухапване от котка

• 1 095
  • 13
  •   1
Отговори
Здравейте, първо да се извиня ако темата не е за тук но понеже не виждам категория за домашни любимци реших да напиша тук. Живея в къща и гледаме една котка от 5-6 години, като цяло котката си живее на двора и има контакти с други котки, проблемът е че няма никакви ваксини . Днес до като я галех по гърба и стомаха тя ме захапа което не очаквах защото и преди съм я галел но никога не ме е хапал, има малко промени в къщата тъй като котарака си намери друга котка с която си имат малки котета и тези малките постоянно се въртят около нас което ме спира да мисля, че котарака ни се притеснава за територията си понеже е и малко страхлив. Въпроса ми е свързан дали може да има  бяз и за това да ме ухапал но не виждам да има някакви симптоми като цяло не е някаква рана мега дълбога по скоро е все едно драскотина, иначе котарака  се храни добре и постоянно се върти при нас, особено за храна. Приятелката ми понеже и преди е гледала котки ми каза, че е може и да е разгонен и за това да ме е ухапал. Като цяло се чудя дали понеделник да ида до личната си и да ме провери за всеки случай или да изчакам за някакви симптоми. Знам , че може да звучи мега тъпо всичко написано но ми се споделяше да прочета друго мнение. Благодаря на всички Simple Smile

# 1
Здравейте, първо да се извиня ако темата не е за тук но понеже не виждам категория за домашни любимци реших да напиша тук. Живея в къща и гледаме една котка от 5-6 години, като цяло котката си живее на двора и има контакти с други котки, проблемът е че няма никакви ваксини . Днес до като я галех по гърба и стомаха тя ме захапа което не очаквах защото и преди съм я галел но никога не ме е хапал, има малко промени в къщата тъй като котарака си намери друга котка с която си имат малки котета и тези малките постоянно се въртят около нас което ме спира да мисля, че котарака ни се притеснава за територията си понеже е и малко страхлив. Въпроса ми е свързан дали може да има  бяз и за това да ме ухапал но не виждам да има някакви симптоми като цяло не е някаква рана мега дълбога по скоро е все едно драскотина, иначе котарака  се храни добре и постоянно се върти при нас, особено за храна. Приятелката ми понеже и преди е гледала котки ми каза, че е може и да е разгонен и за това да ме е ухапал. Като цяло се чудя дали понеделник да ида до личната си и да ме провери за всеки случай или да изчакам за някакви симптоми. Знам , че може да звучи мега тъпо всичко написано но ми се споделяше да прочета друго мнение. Благодаря на всички Simple Smile

Не се притеснявайте. Най-вероятно котката ви няма бяс. В България има само два случая на бяс от последните 50 години.
Ако сте промили раната със сапун или някакъв алкохол, проблем няма да има. Ако много се тревожите и скоро не ви е поставяна ваксина тетанус, може да си сложите такава. Евтина и много добра ваксина е.

# 2
  • Melmak
Съветвам ви да отидете за един тетанус дори утре в спешното. Не чакайте понеделник.

Хапала ме е котка и то зверски, до сухожилие. Биха ми тетанус, бяс няма от 50 години сигурно и лекарите ми казаха, че няма особен смисъл.
За съжаление ръката ми се възпали много, пих антибиотик и се оправих.

# 3
И аз препоръчвам антибиотик при ухапване от котка. Разбира се, ако е само драскотина, едва ли ще се наложи. Обаче ако е по-сериозно, води до възпаление.

# 4
Всички хищници имат всякакви гадни бактерии по зъбите си. Бяс едва ли, но тетанус и някакъв антибиотик няма да навредят.

# 5
Като ще се грижите за котарака да го бяхте и ваксинирали, пък още по-добре и кастрирали. Приятелката ви не знам какви котки е гледала, но мъжките котки не се разгонват. Разгонва се женската, мъжките са винаги готови ако надушат разгонена женска. Ухапване стил "драскотина" не е нищо фатално. Котките са своенравни животни, един път може да ти даде да го пипаш по корема или където там - друг път не. Тежко му и горко на тоя котарк ако проимате деца, сигурно ще е натирен, че да не зарази децата с нещо.

# 6
Е то и на децата тежко и горко, ако из къщи се мотае неваксиниран и необезпаразитен котарак, който хапе.

# 7
  • София
Тетанус и антибиотик!!

# 8
  • на брега на морето
Ваксинирането на котките е единствено заради тях. Черна станция е написала точно - котките имат бактерии по зъбите си. Моята домашна ваксинирана котка, която не излиза навън, ме хапеше по-рано до кръв и раната се зачервяваше. А ако котаракът имаше бяЗ щеше да има друга симптоматика. Прочети "Куджо" на Стивън Кинг.

# 9
Ако ухапването не е дълбоко и не е имало кръв, няма проблем и не  е нужно абсолютно нищо да правите! Елементарно почистване дори с вода и сапун е достатъчно.

# 10
Щом котката е дворна и има контакти с други, и то диви  животинки, и най вече след като класифицирате ухапването и като необичайно, е добре да се изследва за бяс. Шанса е наистина нищожен, но за ваше успокоение. Бяса е нелечим и не се ли вземат мерки в самото начало, смъртността е 100%. Ние имахме също хапеща и драпеща котка, ужасно своенравна, въпреки че я отглеждахме в стаята. Те котките са странни характери, пък и одаскването и ухапването от котка винаги крие рискове поради факта за който Черната Станция спомена.

# 11
  • В страната на бурите
Кастрирайте си котарака! И не се паникьосвайте от драскотина.

# 12
Добра промивка и антибиотик, не чакайте, защото ухапано от котка почти винаги се инфектира. Няма смисъл от серум за бяс, за тетанус също не съм сигурна.

п.п.: Котарак не може да се разгони, вероятно ви е ухапал защото му досаждате или има излишна енергия за изразходване. Повечето котки не обичат да бъдат пипани по корема.

# 13
  • София
Тетанус си трябва. Много лесно се хваща, особено ако е минало време от последното ДТК.

Общи условия

Активация на акаунт