Къната, билките и всичко останало за билките - Тема 19

• 20 429
  • 672
  •   2
Отговори
# 660
Аз не оставям косата да съхне сама освен лятото ако изляза веднага. Голяма част от хидратацията се губи ако се оставя сама да съхне.

# 661
  • София

Aisha, ако имахме каски, щеше да е много добре Wink

Има каски за домашна употреба - напр. https://www.za-kosa.com/podvizhna-kaska-seshoar-s-yonen-generato … onic-comfort.html
И за салони има - наричат ги инфразон.

# 662
Като не ме мързи, като се намажа с боята, няколко пъти си пускам сешоара да ми стопли главата.
Задължително се суша със сешоар след измиване, целогодишно. С всичките ми здравословни проблеми изобщо не смея вече да се разхождам с мокра коса. Никога не съм намирала частички къна, нито когато не я миех с шампоан, нито пък сега. Вярно, моята коса е къса… но все пак.

# 663
Като сложа найлон и отгоре кърпа, поне за мен си държи доста топло на главата ми. Лятно време пропускам кърпата в най-големите жеги че не мога да я изтърпя.
За след къносване ми стана интересно обаче. Не че се оплаквам откъм трайност, аз съм с чиста къна а тя не се отмива бързо както индиго и разни други билки.

# 664
  • Бургас
Аз си затоплям къната на водна баня преди нанасяне.После се увивам с найлон, отгоре чорапогащник и зимата тюрбан.Имам и една вълнена шапка, която преди ползвах, но напоследък с тюрбана. Предпочитам естествено изсъхване, но зимата не винаги е подходящо.Когато е мита без шампоан съхне доста бавно. Не знам дали си въобразявам, но когато ползвам сешоар се омазнява по-бързо.

# 665
Аз имам себореен дерматит. Съответно - да седя с мокра коса хич не ми е опция и изобщо - за дамите с проблемен скалп - сушете си косата и задължително - не си лягайте с мокра коса! Това води до разрастване на нормално живеещите по кожата гъбички, които се размножават като невидели.
Чудела съм се дали и самото боядисване няма кофти ефект в това отношение - влажна, топла среда = рай за гъбките, но четох, че самата къна има антимикотичен ефект Grinning.
Иначе - мисля, че е нормално да се омазнява една идея по-бързо при сушене с сешоар, защото от топлото се активизират мастните жлези. Вариант е да се сушиш с по-хладната струя, Галчудо.

# 666
Аз и да искам не седя с мокра коса 1-во нещо си там вида порьозност, може с часове да седи влажна ако легна с мокра коса, за това дори не мога да се къдря и сплитам без да в напълно суха. 2-ро имам мигрени и като ми е мокра главата ми е зле после😃 3-то естествената хидратация, 4-то за скалпа не е добре. При мен се омазнява ако не я суша. Стои сплескана и гадна.
А и мокър косъм се къса лесно - с кърпа, възглавница, връзване, сплитане, гребен.
Ако се ползва щадящ сешоар е най-добрия вариант.
Моят е с функция, кояторедува през две секунди топло и студено, няма начин да изгори. И знам, че ще кажат някои, че цял живот са така, то и аз бях. Но разликата е видима в самия косъм, а и цялостно как се държи косата.
Аз и по принцип не я реша 😃 само след баня след сушене, после чак следващото миене.

# 667
И аз не се реша. Не ми е права косата и ресането не ми е приятел, но си права - когато се изсуша не се омазнява така бързо, както когато я оставя да изсъхне сама.
Онзи ден мазах само корен - Амла, Ятрофа и Къна, очаквано стана доста по-светъл от останалата коса, но покри прилично. Корена на определена светлина изглежда доста по-светъл, но на живо не се отличава чак толкова
Скрит текст:

# 668
Отивам да чета за Ятрофа.

# 669
Егаси, от толкова време чета за билките и ятрофа не бях чувала. Отивам и аз да чета 😆😆😆
Като цяло колекцията ми за маски беше : билкова смес (така се продава), амла, касия, брингарац, брахми, шикакай, нийм и зизифус..
останаха ми 2 от тях и после трябва да купувам нови.

# 670
Мими,

Дай точна рецепта, моля те.
А белите добре покрити ли са?
Отивам и аз да чета.

# 671
Оо, момичета, извинявайте за причиненото неудобство, то е готова смес на Кхади:

Чак се зачудих дали правилно съм го изписала, но е вярно - уж казват, че придава по наситено червен цвят на къната тази билка и сякаш е така, не ми оранжавее толкова корена.

Редактирам се, Мила, добре са покрити, доста са прилични, хем на мръсна (мита предходния ден) и суха коса се мазах, нямах време за всички процедури.

Последна редакция: вт, 27 яну 2026, 21:44 от Mimy8809

# 672
След измиването на косата използвам сешоар, извинявам се за неуточнението.

Общи условия

Активация на акаунт